StoryEditorOCM
ShowbizVELIKI TRAVOLTA

Jedna od najvećih holivudskih zvijezda naplakala se u životu! Proslavio je 70. rođendan, tužan bez ljubavi života i sina

Piše Mia Buva/Gloria
19. veljače 2024. - 07:38

Nakon što je prije desetak dana pokazao da je još uvijek u odličnoj formi i svojim plesnim pokretima zabavio publiku Sanrema, legendarni hollywoodski glumac John Travolta vratio se u Ameriku kako bi 18. veljače proslavio svoj jubilarni, 70. rođendan. Sudeći po energiji koja ga nimalo ne napušta malo tko bi rekao da je slavni glumac zakoračio u osmo desetljeće života koje su obilježili veliki filmski uspjesi, ali i tragedije, piše Gloria.

John Travolta rođen je 1954. godine u New Jerseyu, gdje je odrastao s ocem Salvatoreom i majkom Helen te petero braće i sestara, Joey, Ellen, Ann, Margaret i Sam. Proslavio se ulogama u filmovima "Briljantin" i "Groznica subotnje večeri", za koji je bio i nominiran za Oscara za najboljeg glumca.

image
Lecoeuvre Phototheque/Collection Christophel Via Afp

No nakon velike slave i uspjeha, uslijedila je profesionalna i osobna kriza, i u toj krizi Travolta je čak odbio uloge u filmovima "Američki žigolo" i "Oficir i džentlmen" koji su postali kino-hitovi, a mudro ih je zgrabio Richard Gere.

Njegova karijera ponovno je zaživjela ulogom Vincenta Vege u filmu Quentina Tarantina "Pakleni šund", zbog čega je Travolta poznatom redatelju ostao neizmjerno zahvalan.

"Za ulogu su bili zainteresirani ljudi mnogo zanimljiviji od mene. No, Quentin je stavio svoju karijeru na kocku i odbio napraviti film bez mene", otkrio je svojedobno glumac.

Za ulogu u "Paklenom šundu" Travolta je ponovno bio nominiran za nagradu Oscar za najboljeg glumca, ali mu je i taj izmakao, za razliku od Zlatnog globusa koji je osvojio za najboljeg glumca u filmu "Uhvatite maloga".

Uskoro bi se ponovno trebao naći na velikom platnu jer je 2023. godine najavljeno da će glumiti u filmu "Atentat" koji govori o atentatu na američkog predsjednika Johna F. Kennedyja 1963. Uz njega bi trebali glumiti Al Pacino i Viggo Mortensen, no kada će krenuti snimanje još uvijek nije poznato.

No, ono što je poznato je to da su Travoltin život obilježile i velike tragedije, a jedna od njih je i smrt sina. Slavni glumac svojedobno je u razgovoru s Barryjem Normanom za BBC priznao da mu je to najgore što mu se dogodilo u životu.

Jett Travolta preminuo je 2009. godine u 16. godini života. Mladić je bolovao od Kawasakijeve bolesti, sistemskog vaskulitisa koji zahvaća koronarne arterije i dovodi do aneurizme, borio s neurološkim ispadima povezanih s autizmom, a tijekom boravka u kupaonici se poskliznuo i udario glavom o pod. U lokalnu bolnicu stigao je prekasno i više mu nije bilo spasa.

"Gubitak djeteta je noćna mora svakog roditelja, to je nešto najgore što mi se dogodilo u životu. Iskreno, nisam bio siguran hoću li to i kako preživjeti", priznao je kasnije glumac i otkrio da mu je scijentologija puno pomogla u oporavku.

image

Kelly Preston i John Travolta s kćerkicom Ellom u Zračnoj luci Sydney 2002. 

Greg Wood/Afp

"Zauvijek ću biti zahvalan Scijentološkoj crkvi što me podupirala pune dvije godine, doslovno od ponedjeljka do nedjelje i pomogla mi da prođem kroz bol zbog gubitka djeteta", istaknuo je glumac, koji je od 1991. godine bio u braku s Kelly Preston. Novi udarac život mu je zadao prije nepune četiri godine, kadaje njegova voljena supruga, s kojom ima još dvoje djece: 23-godišnju kći Ellen Bleu i 13-godišnjeg sina Benjamina, preminula nakon teške bolesti.

Ljubavna priča Johna Travolte i njegove pokojne supruge Kelly Preston jedna je od najljepših, ali i najtužnijih u hollywoodskoj tvornici snova. Nije to bila ljubav na prvi pogled, ali je potrajala nepunih 30 godina. Travolti i Kelly beskrajno je bilo stalo do njihovog braka i odnosa, svoje su, kad bi se i pojavili i činili nepremostivima, rješavali u savjetovalištu u zajedničkim razgovorima s bračnom terapeutkinjom.

image

Kelly Preston i John Travolta

Lucy Nicholson/Afp

John Travolta i Kelly Preston upoznali su se 1988. godine na snimanju komedije "The Experts" (Stručnjaci) i oboje su bili zvijezde. Kelly se oporavljala od propalog braka s kolegom Kevinom Gageom, a udvarao joj se George Clooney. U takvoj konstelaciji, John Travolta je odlučio pričekati svoju priliku i dočekao je dvije godine kasnije.

Vjenčali su se u luksuznom pariškom Hotelu de Crillon, a nakon povratka iz grada ljubavi za prijatelje su priredili svadbeno slavlje u Daytona Beachu na Floridi, piše Gloria.

image

Kelly Preston i John Travolta: u vrijeme kad ju je upoznao ‘upucavao‘ joj se George Clooney. Travolta je svoju priliku dočekao dvije godine kasnije

Vince Bucci/Afp
Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
29. travanj 2024 19:09