StoryEditorOCM
Showbizfestivalske drame

Kondža je jedina pjevala na Prokurativama i na Melodijama, komentira nam raskol: Žao mi je što se upetljala politika!

Piše V.P.
1. srpnja 2023. - 23:21

Zorica Kondža prije čak 39 godina na Prokurativama je izvela pjesmu ‘Nakon dugih milja‘ Nenada Vilovića. Priznaje nam kako je tijekom dugogodišnje karijere nije puno izvodila, a sada ju je odlučila opet vratiti u život u ponešto drugačijem aranžmanu. Ima li bolje prilike za to od večeri Splitskog festivala posvećene našem renomiranom skladatelju Nenadu Viloviću, složite ćete se i vi, mi, a i Zore – da nema!

Splitsku glazbenu divu publika je večeras na Prokurativama dočekala s oduševljenjem, a pitamo je kako je to izgledalo daleke 1984. kad je prvi put izvela pjesmu ‘Nakon dugih milja‘?

‘To je bila prekretnica u mojoj karijeri jer sam kao mlada djevojka upravo krenula u solističke vode. Nenad Vilović je napisao pjesmu, Mato Došen radio aranžman. Vilovića znam otkad sam počela pjevati, u to je vrijeme imao najbolji glazbeni studio, snimala sam često kod njega‘, kaže nam Zorica.

‘Zanimljivo je da nakon što sam prvi put izvela pjesmu ‘Nakog dugih milja‘, kasnije je uopće nisam puno pjevala na nastupima. Ima dosta takvih pjesama u mojoj karijeri, ne zato što su manje vrijedne, nego jednostavno da bi se neka pjesma primila kod publike, trebate za nju imati dobar video spot, dobro je da se vrti na radio postajama često…‘, dodaje.

Dakle, ovo je svojevrsna ekskluziva? - pitamo Zoricu.

‘Pa je, je‘ – smije se mnogima omiljena pjevačica, inače jedina koju smo u tjedan dana imali prilike vidjeti i na nedavnim Melodijama Jadrana i sada na Splitskom festivalu.

‘Ja sam se sa Splitskog festivala odavno povukla iz natjecateljskih večeri, potiho, ima od toga devet godina, ali niste tada puno pisali o tome. Nije se zapravo ni primijetilo, jer ima puno mojih kolega koji se opraštaju svake godine od festivala (smijeh). Dobila sam dosta nagrada u životu i odlučila sam da je vrijeme da se povučem, neka ih sada malo dobivaju mlađi.

image
Duje Klaric/Cropix

Inače, uvijek bih se rado odazivala večerima Splitskog festivala na kojima su se pjevale pjesme u čast naših poznatih autora poput Jakše Fiamenga, mog supruga Joška Banova, Ivice Krajača

Melodije Jadrana nisu natjecateljske, svidio mi se koncept prezentacije mog novog dueta sa Jacquesom za kojeg smo dobili uistinu izvrsne komentare. Učinilo mi se zgodnim za prezentiranje nove pjesme, kao i mojim drugim kolegama, mislim šta će sad nagrada Nini Badrić, Graši

image
Duje Klaric/Cropix

Žao mi je što su se ove peripetije oko dva festivala odrazile na glazbu i naš posao, mislim da to ima više veze s politikom, nego time da Tomo Mrduljaš nije dobro radio svoj posao, što neki misle. On je to profesionalno radio, ali Grad je očito htio promijene, međutim mislim da za neke stvari ipak trebate imati određeno iskustvo, kao kad tražite novi posao, složit ćete sa mnom – ističe Zorica.

Recimo nama glazbenicima često se zna dogoditi da na neki nastup dođemo i doživimo loši razglas, binu… Drugo je kad sam imala 20 godina i tek počinjala pjevati, ali sada ne mogu to sebi dozvoliti, idem samo na sigurno‘ – govori nam pjevačica.

Ove godine Zorica će pauzirati nastup u Veloj Luci povodom pete godišnjice smrti velikog Olivera Dragojevića. Čeka je izbacivanje trećeg singla, ljetni nastupi i koncert u zagrebačkom Lisinskom zakazan 12.11.

‘Ako se stignem okupati, bit ću sretna‘ – nasmijano zaključuje omiljena Zore.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
03. svibanj 2024 02:31