stdClass Object ( [id] => 1141440 [title] => Malo ću ‘zagrezit‘, ali shvatite ovo kao moj naklon: nema udarca do starca! Naša novinarka koja se rodila kad i bend nenadmašnih Šveđana preslušala je dugo žuđeni povratnički album [alias] => malo-cu-zagrezit-ali-shvatite-ovo-kao-moj-naklon-nema-udarca-do-starca-nasa-novinarka-koja-se-rodila-kad-i-bend-nenadmasnih-svedana-preslusala-je-dugo-zudeni-povratnicki-album [catid] => 262 [published] => 1 [introtext] => [fulltext] =>

"Vratili ste se kad ste svijetu bili najpotrebniji". Tim se riječima obratio jedan od (bez)brojnih obožavatelja legendarnog švedskog pop-benda ABBA, a rečenicu koja sažima najljepši kompliment što ga bend-povratnik može zamisliti napisao je uz glazbenu podlogu "Still have faith in you" - novog broja ABBE - na Instagram Storyju.

Dakle, na platformi koja je u zlatno doba benda sedamdesetih godina bila nezamisliva, a priča o tehnološkom razvoju koji ih danas podržava ravna - iz današnje optike - planiranju POS-ovih stanova za Splićane na Marsu. Zato novi album, objavljen nakon nevjerojatnih četrdeset godina, i naziva "AbbA Voyage" i ima taj neki "svemirski look".

Bez imalo želje da se trsim biti glazbeni kritičar, dopustite da vam iznesem svoj doživljaj tog djela, albuma koji su skrojili "stari mačci" Benny i Bjorg, a otpjevale uvijek predivne Agnetha i Anni-Frid. Dakle, dragi Benny i dragi Bjorn, malo ću "zagrezit" sad citiravši staru narodnu, ali shvatite ovo kao moj naklon: nema udarca do starca!

Malo finije reklo bi se da "stari panj najbolje gori", a ovo ionako nije samo priča o glazbi, ovo je povratak iz prošlosti i putovanje u budućnost.

---

image
Novi album 'Voyage' u distribuciju je pušten 5. studenoga
 
AFP
---


Jer, uživajući svih ovih desetljeća u pjesmama poput "Dancing Queen", "Mamma Mia", "Chiquitita", "Waterloo" i drugima koje nimalo nisu izgubile na svježini, napunili ste nam fonoteku s još barem nekoliko vječnih pjesama koje će nadživjeti i vas i mene, i našu djecu. Hvala vam za glazbu!

Zbog elementarne pristojnosti jer pišem iz subjektivnog kutića, iznijet ću neke osobne podatke. Rođena sam iste godine kad je osnovana ABBA, 1972. - da, bila je to dobra godina za ovaj svijet.

Raspad benda dogodio se desetak godina kasnije, kad sam jedva počela kužiti muziku oko nas, najviše ono što sam čula od tete, studentice splitskog FESB-a.

Materi sam zavidjela jer je na učeničkom boravku u Engleskoj tijekom jedne davne godine prije mog rođenja uspjela otići - hej, uživo! - na koncert Beatlesa u Liverpoolu.

Kasnije sam bila ponosna jer sam i ja stigla barem "ubost" Johnnyja Štulića u diskoteci STOP, taman je izašla njegova "Balkanska rapsodija", a ja posjedovala sve kasete od Azre. Ah, kažete...

Već kalkuliram o odlasku

Vratimo se grupi ABBA. Dakle, nisam ih lovila baš iz prve ruke, ali njihova je muzika bila živi dio mog djetinjstva, kao i Đorđi Peruzović, koji je također svoje vrhunce doživljavao istodobno kad i ABBA. Volim tu muziku "iz naftalina", Joe Maračić Maki me i danas grize za srce, eto i njegov primjer pokazuje da na starima svijet ostaje!

---

image
Fotografija datirana 6. travnja 1974. kada je mlada švedska skupina pobijedila na Euroviziji s pjesmom 'Waterloo'
 
AFP
---


Nedavno smo imali i veliki razgovor s njim u "Slobodnoj" nakon više od desetljeća. Najprije smo ga jedva pronašli - tu nam je priskočio kolega Duško Ćurlić sa svojim vezama - da bi onda saznali da je Maki u svojim osamdesetima svjež i energičan kao mladić, redovito nastupa u Sloveniji i na Floridi, najavio nam je i osnivanje Maki-benda! Nadamo se da ga korona nije puno omela u planovima, hej pa ovi iz pop-sastava ABBA su za njega još bebe!

---

image
Bjorn Ulvaeus, Agnetha Faltskog, Anni-Frid Lyngstad i Benny Andersson prije 45 godina 
AFP
---


I tako, dok regiju baca na koljena film o Tomi - poštovanja vrijedan filmski pothvat kojega (vjerojatno jalovo) priželjkujemo i za neke od naših glazbenika, svijet - a pogotovo Europa je u transu zbog povratka pop-sastava ABBA. Da, jedna sam od onih koja je prva krenula kalkulirati o odlasku na jedan od koncerata u Arenu London, mjesto gdje će muzicirati deseteročlani vrhunski bend nove i stare pjesme grupe ABBA, čiji će članovi pak biti prisutni na nastupima - samo holografski.

Nema veze, ipak ABBA nije Maki, on još praši uživo!

Zarađuju se milijuni

Odrastajući okružena njihovim hitovima, uz emisiju "Po željama" na Radio-Splitu, Čobijevu "Kad u vojsku pođem ja", Mišinu "Odvest ću te na vjenčanje" i "Noćas, majko, umiru princeze" Meri Cetinić - usput, dugo nisam mogla razabrati zašto "tako tužnu" pjesmu naručuju majke za svoje kćeri uoči njihovih vjenčanja - ah, dječji mozak još nije stigao procesuirati aluziju na gubitak nevinosti. Veselila sam se svakoj Euroviziji, Sanremu, Domenici In, Rafaella Carra bila mi je boginja!

Splitskom festivalu, odlascima u Trst po nove rebatinke i Brooklyn žvake, Pomorskim večerima na radiju, "Slobodnoj" na stolu - jer je nije bilo na ekranu. To je bilo vrijeme papirnatih novina i prave muzike. Tada je glazbu pjevao čovjek, a ne stroj. Nije bilo digitalne obrade, ili znaš ili ne znaš pjevati, rođo. A ABBA je pjevala, o kako je pjevala!

---

---

Njihov album "Voyage" je vjerojatno njihov labuđi pjev, ali život nas je naučio da nikoga ne otpisujemo jer zadnji ne znači i posljednji dok god smo živi, dok nas netko voli i podržava. A ABBA ima strahovitu podršku, već sad se zarađuju milijuni, prodaju se majice, ulaznice, virtualni giphovi u e-trgovinama, najmanje se zarađuje na samim pločama jer njih više - nema.

Žilav je život

No, priča se nevjerojatno dobro prilagodila novom vremenu, ambalažirana je savršeno, a muzikalnim Šveđanima je pošlo za rukom skoro nemoguće: da se nakon 40 (četrdeset) godina hibernacije vrate na svjetsku scenu i ne izgledaju kao karikature!

Štoviše, drže se jako dobro, i album im je na tragu najboljih godina, nekoliko pjesama kandidati su za vječnost: "I still have faith in you" i "Don't shut me down" - kojima su se najprije i predstavili, pa divna božićna "Little things", pomalo country "When you danced with me" (osobno me malčice podsjeća na McCartneyevu "Mull of Kintyre", čuju se mijehovi ako se ne varam), vrlo životna "Keep an eye on Dan", himnička "Ode to freedom"...

---

---

A Agnethin glas; da ne znam da pripada dami u zlatnim godinama, mislila bih da je glas neke djevojke! Nakon svega što je prošla u svom nesretnom životu, opet živi dobre godine. Žilav je život, ne da se tek tako...

Epitaf braku

U vrijeme kad se o skupini ABBA najviše pisalo, tek sam počinjala učiti čitati. Slike koje smo mogli vidjeti u časopisima odavale su dojam prijateljstva sretnih, izuzetno talentiranih bračnih parova. Kasnije sam shvatila da je u "The winner takes it all" Agnetha pjevala s puno boli, da je to bio epitaf njezinu i Bjornovu braku.

---

image
Ulaz u muzej ABBA u Stockholmu
 
AFP
---

Da je puno noći u hotelima prije koncerta sama proplakala dok je Bjorn bio u zasebnoj hotelskoj sobi s novom djevojkom. Slično je propatila i Anni-Frid, njezin je brak s kolegom trajao svega tri godine, bila je to pjesma natopljena tugom, trebalo je puno snage ostati profesionalan i završiti albume, odraditi nastupe dok ti se raspada životni projekt naziva Brak.

One sebi nisu mogle priuštiti luksuz zvan "daleko od očiju, daleko od srca".

Ipak, bol je prošla a glazba je ostala. I hvala im na tome, kao i na povratku dok smo još u snazi osvojiti titulu "dancing queen"! Isplatilo se čekati.

[video] => [gallery] => [extra_fields] => [{"id":"1","value":""},{"id":"2","value":"VELIKI PRASAK"},{"id":"10","value":""},{"id":"65","value":""},{"id":"63","value":"2"},{"id":"80","value":""},{"id":"81","value":""},{"id":"82","value":""},{"id":"83","value":""},{"id":"84","value":""},{"id":"85","value":""},{"id":"86","value":""},{"id":"88","value":""},{"id":"95","value":"0"},{"id":"67","value":"2"},{"id":"78","value":"2"},{"id":"61","value":"1"},{"id":"62","value":"1"},{"id":"64","value":"1"},{"id":"68","value":"2"},{"id":"69","value":"1"},{"id":"70","value":"1"},{"id":"71","value":"1"},{"id":"73","value":"1"},{"id":"74","value":"1"},{"id":"77","value":"1"},{"id":"79","value":"1"},{"id":"87","value":"1"},{"id":"91","value":"1"},{"id":"92","value":"1"},{"id":"93","value":"1"},{"id":"94","value":"1"},{"id":"96","value":"1"},{"id":"98","value":"1"}] [extra_fields_search] => VELIKI PRASAK 2 0 2 2 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 [created] => 2021-11-08 12:19:08 [created_by] => 3154 [created_by_alias] => [checked_out] => 0 [checked_out_time] => 0000-00-00 00:00:00 [modified] => 2021-11-08 22:35:03 [modified_by] => 3154 [publish_up] => 2021-11-08 21:41:00 [publish_down] => 0000-00-00 00:00:00 [trash] => 0 [access] => 1 [ordering] => 0 [featured] => 0 [featured_ordering] => 0 [image_caption] => [image_credits] => [video_caption] => [video_credits] => [hits] => 1699 [params] => Joomla\Registry\Registry Object ( [data:protected] => stdClass Object ( [enable_css] => 1 [jQueryHandling] => 1.8remote [backendJQueryHandling] => remote [userName] => 1 [userImage] => 1 [userDescription] => 1 [userURL] => 1 [userEmail] => 0 [userFeedLink] => 1 [userFeedIcon] => 1 [userItemCount] => 30 [userItemTitle] => 1 [userItemTitleLinked] => 1 [userItemDateCreated] => 1 [userItemImage] => 1 [userItemIntroText] => 1 [userItemCategory] => 1 [userItemTags] => 1 [userItemCommentsAnchor] => 1 [userItemReadMore] => 1 [userItemOCMPlugins] => 1 [authorsListLimit] => 61 [tagItemCount] => 61 [tagItemTitle] => 1 [tagItemTitleLinked] => 1 [tagItemDateCreated] => 1 [tagItemImage] => 1 [tagItemIntroText] => 1 [tagItemCategory] => 1 [tagItemReadMore] => 1 [tagItemExtraFields] => 1 [tagOrdering] => [tagFeedLink] => 1 [tagFeedIcon] => 1 [genericItemCount] => 61 [genericItemTitle] => 1 [genericItemTitleLinked] => 1 [genericItemDateCreated] => 1 [genericItemImage] => 1 [genericItemIntroText] => 1 [genericItemCategory] => 1 [genericItemReadMore] => 1 [genericItemExtraFields] => 1 [genericFeedLink] => 1 [genericFeedIcon] => 1 [instantArticlesLimit] => 100 [instantArticlesExtraField] => 87 [instantArticlesExtraFieldON] => 2 [instantArticlesCategoriesChildren] => 0 [instantArticlesTitle] => [instantArticlesDescription] => [mainTagCategories] => Array ( [0] => 119 [1] => 396 [2] => 383 [3] => 424 [4] => 250 [5] => 251 [6] => 452 [7] => 252 [8] => 477 [9] => 253 [10] => 254 [11] => 255 [12] => 483 [13] => 256 [14] => 300 [15] => 257 [16] => 258 [17] => 260 ) [relatedItemsCategoriesChildren] => 1 [mobileJsonCustomHomepage] => 0 [mobileJsonQuoteModule] => 0 [mobileJsonWeatherModule] => 0 [mobileJsonLimit] => [mobileJsonObituary] => 0 [mobileApi2Enabled] => 1 [mobileApi2UserAgent] => OCM Mobile Articles [mobileApi2ImagePrefix] => h [mobileApi2ImageSuffix] => 1280 [mobileApi2DefaultAuthorImage] => /images/jpgs/user_face.jpg [mobileApi2TagLimit] => 50 [mobileApi2TagOrdering] => publishUp [mobileApi2TagCategories] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategories0] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 101 [mobileApi2TagExcludeCategories] => Array ( [0] => 318 [1] => 323 [2] => 301 [3] => 406 [4] => 417 ) ) [mobileApi2TagCategories1] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 328 ) [mobileApi2TagCategories2] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 329 ) [mobileApi2TagCategories3] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 327 ) [mobileApi2TagCategories4] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 478 ) [mobileApi2TagCategories5] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 494 ) ) [mobileApi2TagsSearchLimit] => 200 [mainFeedCategories] => Array ( [0] => 240 ) [feedLimit] => 50 [mostPopularFeedLimit] => 20 [feedItemImage] => 0 [feedImgSize] => S [feedItemIntroText] => 0 [feedTextWordLimit] => [feedItemFullText] => 1 [feedTextCharacterLimit] => 300 [feedItemSubtitle] => 1 [feedItemAuthor] => 0 [feedTtl] => 60 [feedDescription] => RSS feeds for Slobodna Dalmacija [feedItemTags] => 0 [feedItemVideo] => 0 [feedItemGallery] => 0 [feedItemAttachments] => 0 [feedBogusEmail] => [feedTopModules] => Array ( [0] => 105 ) [feedTopFbExcludeCategories] => Array ( [0] => 243 [1] => 353 [2] => 333 ) [introTextCleanup] => 0 [introTextCleanupExcludeTags] => [introTextCleanupTagAttr] => [fullTextCleanup] => 0 [fullTextCleanupExcludeTags] => [fullTextCleanupTagAttr] => [xssFiltering] => 0 [linkPopupWidth] => 900 [linkPopupHeight] => 600 [imagesQuality] => 100 [itemImageXS] => 100 [itemImageS] => 200 [itemImageM] => 400 [itemImageL] => 600 [itemImageXL] => 900 [itemImageGeneric] => 300 [catImageWidth] => 100 [catImageDefault] => 1 [userImageWidth] => 100 [userImageDefault] => 1 [commenterImgWidth] => 48 [onlineImageEditor] => sumopaint [imageTimestamp] => 0 [imageMemoryLimit] => [socialButtonCode] => [twitterUsername] => [facebookMetatags] => 1 [facebookImage] => Medium [comments] => 1 [commentsOrdering] => DESC [commentsLimit] => 10 [commentsFormPosition] => below [commentsPublishing] => 0 [commentsReporting] => 2 [commentsReportRecipient] => [inlineCommentsModeration] => 0 [gravatar] => 1 [antispam] => 0 [recaptchaForRegistered] => 1 [akismetForRegistered] => 1 [commentsFormNotes] => 1 [commentsFormNotesText] => [frontendEditing] => 1 [showImageTab] => 1 [showImageGalleryTab] => 1 [showVideoTab] => 1 [showExtraFieldsTab] => 1 [showAttachmentsTab] => 1 [showOCMPlugins] => 1 [sideBarDisplayFrontend] => 0 [staticURL] => https://static.slobodnadalmacija.hr [siteURL] => https://slobodnadalmacija.hr [sseHost] => sse.slobodnadalmacija.hr [lockingArticlesCategories] => Array ( [0] => 119 [1] => 424 [2] => 250 [3] => 251 [4] => 452 [5] => 252 [6] => 477 [7] => 253 [8] => 254 [9] => 255 [10] => 483 [11] => 256 [12] => 257 [13] => 258 [14] => 260 ) [lockingArticlesUnit] => YEAR [lockingArticlesQuantity] => 1 [photoGalleryExtraField] => 63 [photoGalleryExtraFieldON] => 2 [videoGalleryExtraField] => 67 [videoGalleryExtraFieldON] => 2 [tickerModules] => Array ( [0] => 408 [1] => 409 ) [gaEmail] => [mergeEditors] => 1 [sideBarDisplay] => 1 [attachmentsFolder] => [hideImportButton] => 0 [googleSearch] => 0 [googleSearchContainer] => ocmGoogleSearchContainer [OCMUserProfile] => 1 [OCMUserGroup] => 4 [redirect] => 101 [adminSearch] => simple [cookieDomain] => [gatherStatistics] => 1 [article_preview_ocm_category_id] => [taggingSystem] => 1 [lockTags] => 0 [showTagFilter] => 0 [ocmTagNorm] => 0 [ocmTagNormCase] => lower [ocmTagNormAdditionalReplacements] => [recaptcha_public_key] => marko_margeta [recaptcha_private_key] => zoey2013 [recaptcha_theme] => clean [recaptchaV2] => 1 [recaptchaOnRegistration] => 0 [akismetApiKey] => [stopForumSpam] => 0 [stopForumSpamApiKey] => [showItemsCounterAdmin] => 1 [showChildCatItems] => 1 [disableCompactOrdering] => 0 [metaDescLimit] => 150 [enforceSEFReplacements] => 0 [SEFReplacements] => À|A, Á|A, Â|A, Ã|A, Ä|A, Å|A, à|a, á|a, â|a, ã|a, ä|a, å|a, Ā|A, ā|a, Ă|A, ă|a, Ą|A, ą|a, Ç|C, ç|c, Ć|C, ć|c, Ĉ|C, ĉ|c, Ċ|C, ċ|c, Č|C, č|c, Ð|D, ð|d, Ď|D, ď|d, Đ|D, đ|d, È|E, É|E, Ê|E, Ë|E, è|e, é|e, ê|e, ë|e, Ē|E, ē|e, Ĕ|E, ĕ|e, Ė|E, ė|e, Ę|E, ę|e, Ě|E, ě|e, Ĝ|G, ĝ|g, Ğ|G, ğ|g, Ġ|G, ġ|g, Ģ|G, ģ|g, Ĥ|H, ĥ|h, Ħ|H, ħ|h, Ì|I, Í|I, Î|I, Ï|I, ì|i, í|i, î|i, ï|i, Ĩ|I, ĩ|i, Ī|I, ī|i, Ĭ|I, ĭ|i, Į|I, į|i, İ|I, ı|i, Ĵ|J, ĵ|j, Ķ|K, ķ|k, ĸ|k, Ĺ|L, ĺ|l, Ļ|L, ļ|l, Ľ|L, ľ|l, Ŀ|L, ŀ|l, Ł|L, ł|l, Ñ|N, ñ|n, Ń|N, ń|n, Ņ|N, ņ|n, Ň|N, ň|n, ʼn|n, Ŋ|N, ŋ|n, Ò|O, Ó|O, Ô|O, Õ|O, Ö|O, Ø|O, ò|o, ó|o, ô|o, õ|o, ö|o, ø|o, Ō|O, ō|o, Ŏ|O, ŏ|o, Ő|O, ő|o, Ŕ|R, ŕ|r, Ŗ|R, ŗ|r, Ř|R, ř|r, Ś|S, ś|s, Ŝ|S, ŝ|s, Ş|S, ş|s, Š|S, š|s, ſ|s, Ţ|T, ţ|t, Ť|T, ť|t, Ŧ|T, ŧ|t, Ù|U, Ú|U, Û|U, Ü|U, ù|u, ú|u, û|u, ü|u, Ũ|U, ũ|u, Ū|U, ū|u, Ŭ|U, ŭ|u, Ů|U, ů|u, Ű|U, ű|u, Ų|U, ų|u, Ŵ|W, ŵ|w, Ý|Y, ý|y, ÿ|y, Ŷ|Y, ŷ|y, Ÿ|Y, Ź|Z, ź|z, Ż|Z, ż|z, Ž|Z, ž|z, α|a, β|b, γ|g, δ|d, ε|e, ζ|z, η|h, θ|th, ι|i, κ|k, λ|l, μ|m, ν|n, ξ|x, ο|o, π|p, ρ|r, σ|s, τ|t, υ|y, φ|f, χ|ch, ψ|ps, ω|w, Α|A, Β|B, Γ|G, Δ|D, Ε|E, Ζ|Z, Η|H, Θ|Th, Ι|I, Κ|K, Λ|L, Μ|M, Ξ|X, Ο|O, Π|P, Ρ|R, Σ|S, Τ|T, Υ|Y, Φ|F, Χ|Ch, Ψ|Ps, Ω|W, ά|a, έ|e, ή|h, ί|i, ό|o, ύ|y, ώ|w, Ά|A, Έ|E, Ή|H, Ί|I, Ό|O, Ύ|Y, Ώ|W, ϊ|i, ΐ|i, ϋ|y, ς|s, А|A, Ӑ|A, Ӓ|A, Ә|E, Ӛ|E, Ӕ|E, Б|B, В|V, Г|G, Ґ|G, Ѓ|G, Ғ|G, Ӷ|G, y|Y, Д|D, Е|E, Ѐ|E, Ё|YO, Ӗ|E, Ҽ|E, Ҿ|E, Є|YE, Ж|ZH, Ӂ|DZH, Җ|ZH, Ӝ|DZH, З|Z, Ҙ|Z, Ӟ|DZ, Ӡ|DZ, Ѕ|DZ, И|I, Ѝ|I, Ӥ|I, Ӣ|I, І|I, Ї|JI, Ӏ|I, Й|Y, Ҋ|Y, Ј|J, К|K, Қ|Q, Ҟ|Q, Ҡ|K, Ӄ|Q, Ҝ|K, Л|L, Ӆ|L, Љ|L, М|M, Ӎ|M, Н|N, Ӊ|N, Ң|N, Ӈ|N, Ҥ|N, Њ|N, О|O, Ӧ|O, Ө|O, Ӫ|O, Ҩ|O, П|P, Ҧ|PF, Р|P, Ҏ|P, С|S, Ҫ|S, Т|T, Ҭ|TH, Ћ|T, Ќ|K, У|U, Ў|U, Ӳ|U, Ӱ|U, Ӯ|U, Ү|U, Ұ|U, Ф|F, Х|H, Ҳ|H, Һ|H, Ц|TS, Ҵ|TS, Ч|CH, Ӵ|CH, Ҷ|CH, Ӌ|CH, Ҹ|CH, Џ|DZ, Ш|SH, Щ|SHT, Ъ|A, Ы|Y, Ӹ|Y, Ь|Y, Ҍ|Y, Э|E, Ӭ|E, Ю|YU, Я|YA, а|a, ӑ|a, ӓ|a, ә|e, ӛ|e, ӕ|e, б|b, в|v, г|g, ґ|g, ѓ|g, ғ|g, ӷ|g, y|y, д|d, е|e, ѐ|e, ё|yo, ӗ|e, ҽ|e, ҿ|e, є|ye, ж|zh, ӂ|dzh, җ|zh, ӝ|dzh, з|z, ҙ|z, ӟ|dz, ӡ|dz, ѕ|dz, и|i, ѝ|i, ӥ|i, ӣ|i, і|i, ї|ji, Ӏ|i, й|y, ҋ|y, ј|j, к|k, қ|q, ҟ|q, ҡ|k, ӄ|q, ҝ|k, л|l, ӆ|l, љ|l, м|m, ӎ|m, н|n, ӊ|n, ң|n, ӈ|n, ҥ|n, њ|n, о|o, ӧ|o, ө|o, ӫ|o, ҩ|o, п|p, ҧ|pf, р|p, ҏ|p, с|s, ҫ|s, т|t, ҭ|th, ћ|t, ќ|k, у|u, ў|u, ӳ|u, ӱ|u, ӯ|u, ү|u, ұ|u, ф|f, х|h, ҳ|h, һ|h, ц|ts, ҵ|ts, ч|ch, ӵ|ch, ҷ|ch, ӌ|ch, ҹ|ch, џ|dz, ш|sh, щ|sht, ъ|a, ы|y, ӹ|y, ь|y, ҍ|y, э|e, ӭ|e, ю|yu, я|ya [ocmSef] => 0 [ocmSefLabelCat] => content [ocmSefLabelTag] => tag [ocmSefLabelUser] => author [ocmSefLabelSearch] => search [ocmSefLabelDate] => date [ocmSefLabelItem] => 0 [ocmSefLabelItemCustomPrefix] => [ocmSefInsertItemId] => 1 [ocmSefItemIdTitleAliasSep] => dash [ocmSefUseItemTitleAlias] => 1 [ocmSefInsertCatId] => 1 [ocmSefCatIdTitleAliasSep] => dash [ocmSefUseCatTitleAlias] => 1 [show_page_heading] => 0 [categories] => Array ( [0] => 262 ) [exclude_from_group_by_subcategories] => 0 [menu-anchor_css] => nav__link [menu_text] => 1 [menu_show] => 1 [menu-meta_description] => Najnovija događanja i savjeti iz svijeta showbiznisa. [menu-meta_keywords] => vijesti, zanimljivosti, savjeti, showbiz, trend, društvena mreža, život, zdravlje, moda, ljepota, putovanja, tehnologija, gastro, dom, obitelj, karijera, viral [secure] => 0 [obituaries_portal] => 0 [page_title] => Showbiz [page_description] => Slobodna Dalmacija - Najveće dnevne novine u Dalmaciji [page_rights] => [robots] => [inheritFrom] => 0 [num_leading_items] => 2 [num_leading_columns] => 1 [leadingImgSize] => Large [num_primary_items] => 4 [num_primary_columns] => 2 [primaryImgSize] => Medium [num_secondary_items] => 4 [num_secondary_columns] => 1 [secondaryImgSize] => Small [num_links] => 4 [num_links_columns] => 1 [linksImgSize] => XSmall [catCatalogMode] => 0 [catFeaturedItems] => 1 [catOrdering] => publishUp [catPagination] => 2 [catPaginationResults] => 1 [catTitle] => 1 [catTitleItemCounter] => 1 [catDescription] => 1 [catImage] => 1 [catFeedLink] => 0 [catFeedIcon] => 0 [subCategories] => 1 [subCatColumns] => 2 [subCatTitle] => 1 [subCatTitleItemCounter] => 1 [subCatDescription] => 1 [subCatImage] => 1 [catItemTitle] => 1 [catItemTitleLinked] => 1 [catItemFeaturedNotice] => 0 [catItemAuthor] => 1 [catItemDateCreated] => 1 [catItemRating] => 0 [catItemImage] => 1 [catItemIntroText] => 1 [catItemExtraFields] => 0 [catItemHits] => 0 [catItemCategory] => 1 [catItemTags] => 1 [catItemAttachments] => 0 [catItemAttachmentsCounter] => 0 [catItemVideo] => 0 [catItemVideoAutoPlay] => 0 [catItemImageGallery] => 0 [catItemDateModified] => 0 [catItemReadMore] => 1 [catItemCommentsAnchor] => 1 [catItemOCMPlugins] => 1 [itemDateCreated] => 1 [itemTitle] => 1 [itemFeaturedNotice] => 1 [itemAuthor] => 1 [itemFontResizer] => 1 [itemPrintButton] => 0 [itemEmailButton] => 1 [itemSocialButton] => 1 [itemVideoAnchor] => 1 [itemImageGalleryAnchor] => 1 [itemCommentsAnchor] => 1 [itemRating] => 0 [itemImage] => 1 [itemImgSize] => Large [itemImageMainCaption] => 1 [itemImageMainCredits] => 1 [itemIntroText] => 0 [itemFullText] => 1 [itemExtraFields] => 0 [itemDateModified] => 1 [itemHits] => 0 [itemCategory] => 0 [itemTags] => 1 [itemAttachments] => 1 [itemAttachmentsCounter] => 1 [itemVideo] => 1 [itemVideoAutoPlay] => 0 [itemVideoCaption] => 1 [itemVideoCredits] => 1 [itemImageGallery] => 0 [itemNavigation] => 0 [itemComments] => 1 [itemTwitterButton] => 1 [itemFacebookButton] => 1 [itemGooglePlusOneButton] => 1 [itemAuthorBlock] => 0 [itemAuthorImage] => 0 [itemAuthorDescription] => 0 [itemAuthorURL] => 0 [itemAuthorEmail] => 0 [itemAuthorLatest] => 0 [itemAuthorLatestLimit] => 5 [itemRelated] => 0 [itemRelatedLimit] => 5 [itemRelatedTitle] => 1 [itemRelatedCategory] => 0 [itemRelatedImageSize] => 0 [itemRelatedIntrotext] => 1 [itemRelatedFulltext] => 0 [itemRelatedAuthor] => 0 [itemRelatedMedia] => 0 [itemRelatedImageGallery] => 0 [itemOCMPlugins] => 1 [recaptcha] => ) [initialized:protected] => 1 [separator] => . ) [metadesc] => [metadata] => robots= author= [metakey] => [plugins] => {"incptvocmimagegalleryIGParameters":"default","incptvocmimagegalleryocmIGposition":"OcmAfterDisplayContent","incptvocmimagegalleryocmIGtheme":"CameraSlideshow","incptvocmimagegalleryImages":["\/images\/slike\/2021\/11\/08\/19894674.jpg","\/images\/slike\/2021\/11\/08\/19898770.jpg","\/images\/slike\/2021\/11\/08\/19903200.jpg","\/images\/slike\/2021\/11\/08\/19903132.jpg","\/images\/slike\/2021\/11\/08\/19894676.jpg","\/images\/slike\/2021\/11\/08\/19894270.jpg","\/images\/slike\/2021\/11\/08\/19894268.jpg","\/images\/slike\/2021\/11\/08\/19894264.jpg"],"incptvocmimagegalleryImageTitles":["Olle Lindeborg","AFP","AFP","AFP","AFP","AFP","AFP","AFP"],"incptvocmimagegalleryImageDescriptions":["Nakon pobjede u \u0160vedskoj koja ih je kandidirala za Euroviziju 1974.
\nAFP","Fotografija datirana 6. travnja 1974. kada je mlada \u0161vedska skupina pobijedila na Euroviziji s pjesmom 'Waterloo'
\n\u00a0","Ulaz u muzej ABBA u Stockholmu
\n\u00a0","Vo\u0161tane figure skupine u muzeju u Stockholmu
\n\u00a0","Bjorn Ulvaeus, Agnetha Faltskog, Anni-Frid Lyngstad i Benny Andersson prije 45 godina\u00a0","Novi album 'Voyage' u distribuciju je pu\u0161ten 5. studenoga
\n\u00a0","","Novi album Voyage' u distribuciju je pu\u0161ten 5. studenog
\n\u00a0"],"incptvocmimagegalleryImageFocus":["47:26","52:23","50:50","50:50","50:50","50:50","50:50","50:50"],"incptvocmimagegalleryImageDimensions":[{"size0":"1920x1335","hd_19894674_1920.jpg":"1920x1080","k_19894674_1280.jpg":"1280x1280","k_19894674_1024.jpg":"1024x1024","k_19894674_640.jpg":"640x640","k_19894674_480.jpg":"480x480","k_19894674_340.jpg":"340x340","k_19894674_220.jpg":"220x220","o_19894674_1280.jpg":"1280x890","o_19894674_1024.jpg":"1024x712","o_19894674_640.jpg":"640x445","o_19894674_480.jpg":"480x333","o_19894674_340.jpg":"340x236","o_19894674_220.jpg":"220x152","h_19894674_1280.jpg":"1280x854","h_19894674_1024.jpg":"1024x683","h_19894674_640.jpg":"640x427","h_19894674_480.jpg":"480x320","h_19894674_340.jpg":"340x227","h_19894674_220.jpg":"220x147","pp_19894674_1280.jpg":"1006x1280","pp_19894674_1024.jpg":"805x1024","pp_19894674_640.jpg":"503x640","pp_19894674_480.jpg":"377x480","pp_19894674_340.jpg":"267x340","pp_19894674_220.jpg":"173x220"},{"size0":"1920x2131","hd_19898770_1920.jpg":"1920x1080","k_19898770_1280.jpg":"1280x1280","k_19898770_1024.jpg":"1024x1024","k_19898770_640.jpg":"640x640","k_19898770_480.jpg":"480x480","k_19898770_340.jpg":"340x340","k_19898770_220.jpg":"220x220","o_19898770_1280.jpg":"1280x1420","o_19898770_1024.jpg":"1024x1136","o_19898770_640.jpg":"640x710","o_19898770_480.jpg":"480x532","o_19898770_340.jpg":"340x377","o_19898770_220.jpg":"220x244","h_19898770_1280.jpg":"1280x854","h_19898770_1024.jpg":"1024x683","h_19898770_640.jpg":"640x427","h_19898770_480.jpg":"480x320","h_19898770_340.jpg":"340x227","h_19898770_220.jpg":"220x147","pp_19898770_1280.jpg":"1006x1280","pp_19898770_1024.jpg":"805x1024","pp_19898770_640.jpg":"503x640","pp_19898770_480.jpg":"377x480","pp_19898770_340.jpg":"267x340","pp_19898770_220.jpg":"173x220"},{"size0":"1920x1280","hd_19903200_1920.jpg":"1920x1080","k_19903200_1280.jpg":"1280x1280","k_19903200_1024.jpg":"1024x1024","k_19903200_640.jpg":"640x640","k_19903200_480.jpg":"480x480","k_19903200_340.jpg":"340x340","k_19903200_220.jpg":"220x220","o_19903200_1280.jpg":"1280x853","o_19903200_1024.jpg":"1024x682","o_19903200_640.jpg":"640x426","o_19903200_480.jpg":"480x320","o_19903200_340.jpg":"340x226","o_19903200_220.jpg":"220x146","h_19903200_1280.jpg":"1280x854","h_19903200_1024.jpg":"1024x683","h_19903200_640.jpg":"640x427","h_19903200_480.jpg":"480x320","h_19903200_340.jpg":"340x227","h_19903200_220.jpg":"220x147","pp_19903200_1280.jpg":"1006x1280","pp_19903200_1024.jpg":"805x1024","pp_19903200_640.jpg":"503x640","pp_19903200_480.jpg":"377x480","pp_19903200_340.jpg":"267x340","pp_19903200_220.jpg":"173x220"},{"size0":"1920x1280","hd_19903132_1920.jpg":"1920x1080","k_19903132_1280.jpg":"1280x1280","k_19903132_1024.jpg":"1024x1024","k_19903132_640.jpg":"640x640","k_19903132_480.jpg":"480x480","k_19903132_340.jpg":"340x340","k_19903132_220.jpg":"220x220","o_19903132_1280.jpg":"1280x853","o_19903132_1024.jpg":"1024x682","o_19903132_640.jpg":"640x426","o_19903132_480.jpg":"480x320","o_19903132_340.jpg":"340x226","o_19903132_220.jpg":"220x146","h_19903132_1280.jpg":"1280x854","h_19903132_1024.jpg":"1024x683","h_19903132_640.jpg":"640x427","h_19903132_480.jpg":"480x320","h_19903132_340.jpg":"340x227","h_19903132_220.jpg":"220x147","pp_19903132_1280.jpg":"1006x1280","pp_19903132_1024.jpg":"805x1024","pp_19903132_640.jpg":"503x640","pp_19903132_480.jpg":"377x480","pp_19903132_340.jpg":"267x340","pp_19903132_220.jpg":"173x220"},{"size0":"1920x1331","hd_19894676_1920.jpg":"1920x1080","k_19894676_1280.jpg":"1280x1280","k_19894676_1024.jpg":"1024x1024","k_19894676_640.jpg":"640x640","k_19894676_480.jpg":"480x480","k_19894676_340.jpg":"340x340","k_19894676_220.jpg":"220x220","o_19894676_1280.jpg":"1280x887","o_19894676_1024.jpg":"1024x709","o_19894676_640.jpg":"640x443","o_19894676_480.jpg":"480x332","o_19894676_340.jpg":"340x235","o_19894676_220.jpg":"220x152","h_19894676_1280.jpg":"1280x854","h_19894676_1024.jpg":"1024x683","h_19894676_640.jpg":"640x427","h_19894676_480.jpg":"480x320","h_19894676_340.jpg":"340x227","h_19894676_220.jpg":"220x147","pp_19894676_1280.jpg":"1006x1280","pp_19894676_1024.jpg":"805x1024","pp_19894676_640.jpg":"503x640","pp_19894676_480.jpg":"377x480","pp_19894676_340.jpg":"267x340","pp_19894676_220.jpg":"173x220"},{"size0":"1920x1278","hd_19894270_1920.jpg":"1920x1080","k_19894270_1280.jpg":"1280x1280","k_19894270_1024.jpg":"1024x1024","k_19894270_640.jpg":"640x640","k_19894270_480.jpg":"480x480","k_19894270_340.jpg":"340x340","k_19894270_220.jpg":"220x220","o_19894270_1280.jpg":"1280x852","o_19894270_1024.jpg":"1024x681","o_19894270_640.jpg":"640x426","o_19894270_480.jpg":"480x319","o_19894270_340.jpg":"340x226","o_19894270_220.jpg":"220x146","h_19894270_1280.jpg":"1280x854","h_19894270_1024.jpg":"1024x683","h_19894270_640.jpg":"640x427","h_19894270_480.jpg":"480x320","h_19894270_340.jpg":"340x227","h_19894270_220.jpg":"220x147","pp_19894270_1280.jpg":"1006x1280","pp_19894270_1024.jpg":"805x1024","pp_19894270_640.jpg":"503x640","pp_19894270_480.jpg":"377x480","pp_19894270_340.jpg":"267x340","pp_19894270_220.jpg":"173x220"},{"size0":"1920x1277","hd_19894268_1920.jpg":"1920x1080","k_19894268_1280.jpg":"1280x1280","k_19894268_1024.jpg":"1024x1024","k_19894268_640.jpg":"640x640","k_19894268_480.jpg":"480x480","k_19894268_340.jpg":"340x340","k_19894268_220.jpg":"220x220","o_19894268_1280.jpg":"1280x851","o_19894268_1024.jpg":"1024x681","o_19894268_640.jpg":"640x425","o_19894268_480.jpg":"480x319","o_19894268_340.jpg":"340x226","o_19894268_220.jpg":"220x146","h_19894268_1280.jpg":"1280x854","h_19894268_1024.jpg":"1024x683","h_19894268_640.jpg":"640x427","h_19894268_480.jpg":"480x320","h_19894268_340.jpg":"340x227","h_19894268_220.jpg":"220x147","pp_19894268_1280.jpg":"1006x1280","pp_19894268_1024.jpg":"805x1024","pp_19894268_640.jpg":"503x640","pp_19894268_480.jpg":"377x480","pp_19894268_340.jpg":"267x340","pp_19894268_220.jpg":"173x220"},{"size0":"1920x1277","hd_19894264_1920.jpg":"1920x1080","k_19894264_1280.jpg":"1280x1280","k_19894264_1024.jpg":"1024x1024","k_19894264_640.jpg":"640x640","k_19894264_480.jpg":"480x480","k_19894264_340.jpg":"340x340","k_19894264_220.jpg":"220x220","o_19894264_1280.jpg":"1280x851","o_19894264_1024.jpg":"1024x681","o_19894264_640.jpg":"640x425","o_19894264_480.jpg":"480x319","o_19894264_340.jpg":"340x226","o_19894264_220.jpg":"220x146","h_19894264_1280.jpg":"1280x854","h_19894264_1024.jpg":"1024x683","h_19894264_640.jpg":"640x427","h_19894264_480.jpg":"480x320","h_19894264_340.jpg":"340x227","h_19894264_220.jpg":"220x147","pp_19894264_1280.jpg":"1006x1280","pp_19894264_1024.jpg":"805x1024","pp_19894264_640.jpg":"503x640","pp_19894264_480.jpg":"377x480","pp_19894264_340.jpg":"267x340","pp_19894264_220.jpg":"173x220"}]} [language] => * [multi_author] => 0 [type_id] => 204 [category] => TableOCMCategory Object ( [id] => 262 [name] => Showbiz [alias] => showbiz [description] => [parent] => 477 [extraFieldsGroup] => 9 [published] => 1 [image] => [access] => 1 [ordering] => 1 [params] => {"inheritFrom":"0","catMetaDesc":"","catMetaKey":"","catMetaRobots":"","catMetaAuthor":"","theme":"","num_leading_items":"2","num_leading_columns":"1","leadingImgSize":"Large","num_primary_items":"4","num_primary_columns":"2","primaryImgSize":"Medium","num_secondary_items":"4","num_secondary_columns":"1","secondaryImgSize":"Small","num_links":"4","num_links_columns":"1","linksImgSize":"XSmall","catCatalogMode":"0","catFeaturedItems":"1","catOrdering":"publishUp","catPagination":"2","catPaginationResults":"1","catTitle":"1","catTitleItemCounter":"1","catDescription":"1","catImage":"1","catFeedLink":"0","catFeedIcon":"0","subCategories":"1","subCatColumns":"2","subCatOrdering":"","subCatTitle":"1","subCatTitleItemCounter":"1","subCatDescription":"1","subCatImage":"1","itemImageXS":"","itemImageS":"","itemImageM":"","itemImageL":"","itemImageXL":"","catItemTitle":"1","catItemTitleLinked":"1","catItemFeaturedNotice":"0","catItemAuthor":"1","catItemDateCreated":"1","catItemRating":"0","catItemImage":"1","catItemIntroText":"1","catItemIntroTextWordLimit":"","catItemExtraFields":"0","catItemHits":"0","catItemCategory":"1","catItemTags":"1","catItemAttachments":"0","catItemAttachmentsCounter":"0","catItemVideo":"0","catItemVideoWidth":"","catItemVideoHeight":"","catItemAudioWidth":"","catItemAudioHeight":"","catItemVideoAutoPlay":"0","catItemImageGallery":"0","catItemImageGalleryWidth":"","catItemImageGalleryHeight":"","catItemDateModified":"0","catItemReadMore":"1","catItemCommentsAnchor":"1","catItemOCMPlugins":"1","itemDateCreated":"1","itemTitle":"1","itemFeaturedNotice":"1","itemAuthor":"1","itemFontResizer":"1","itemPrintButton":"0","itemEmailButton":"1","itemSocialButton":"1","itemVideoAnchor":"1","itemImageGalleryAnchor":"1","itemCommentsAnchor":"1","itemRating":"0","itemImage":"1","itemImgSize":"Large","itemImageMainCaption":"1","itemImageMainCredits":"1","itemIntroText":"0","itemFullText":"1","itemExtraFields":"0","itemDateModified":"1","itemHits":"0","itemCategory":"0","itemTags":"1","itemAttachments":"1","itemAttachmentsCounter":"1","itemVideo":"1","itemVideoWidth":"","itemVideoHeight":"","itemAudioWidth":"","itemAudioHeight":"","itemVideoAutoPlay":"0","itemVideoCaption":"1","itemVideoCredits":"1","itemImageGallery":"0","itemImageGalleryWidth":"","itemImageGalleryHeight":"","itemNavigation":"0","itemComments":"1","itemTwitterButton":"1","itemFacebookButton":"1","itemGooglePlusOneButton":"1","itemAuthorBlock":"0","itemAuthorImage":"0","itemAuthorDescription":"0","itemAuthorURL":"0","itemAuthorEmail":"0","itemAuthorLatest":"0","itemAuthorLatestLimit":"5","itemRelated":"0","itemRelatedLimit":"5","itemRelatedTitle":"1","itemRelatedCategory":"0","itemRelatedImageSize":"0","itemRelatedIntrotext":"1","itemRelatedFulltext":"0","itemRelatedAuthor":"0","itemRelatedMedia":"0","itemRelatedImageGallery":"0","itemOCMPlugins":"1"} [trash] => 0 [plugins] => {"customparams_created":"2019-11-04 19:44:34","customparams_modified":"2019-11-04 19:44:34","customparams_videobg":"","customparams_countdown_module":"","customparams_search_template":""} [language] => * [container] => 0 [container_name] => [_tbl:protected] => #__ocm_categories [_tbl_key:protected] => id [_tbl_keys:protected] => Array ( [0] => id ) [_db:protected] => JDatabaseDriverMysqli Object ( [name] => mysqli [serverType] => mysql [connection:protected] => mysqli Object ( [affected_rows] => 38 [client_info] => mysqlnd 5.0.12-dev - 20150407 - $Id: 7cc7cc96e675f6d72e5cf0f267f48e167c2abb23 $ [client_version] => 50012 [connect_errno] => 0 [connect_error] => [errno] => 0 [error] => [error_list] => Array ( ) [field_count] => 3 [host_info] => 127.0.0.1 via TCP/IP [info] => [insert_id] => 0 [server_info] => 8.0.18-9 [server_version] => 80018 [stat] => Uptime: 5528217 Threads: 80 Questions: 988838313 Slow queries: 0 Opens: 175428 Flush tables: 3 Open tables: 1024 Queries per second avg: 178.871 [sqlstate] => 00000 [protocol_version] => 10 [thread_id] => 8850549 [warning_count] => 0 ) [nameQuote:protected] => ` [nullDate:protected] => 0000-00-00 00:00:00 [_database:JDatabaseDriver:private] => sdproductiondb [count:protected] => 32 [cursor:protected] => [debug:protected] => [limit:protected] => 0 [log:protected] => Array ( ) [timings:protected] => Array ( ) [callStacks:protected] => Array ( ) [offset:protected] => 0 [options:protected] => Array ( [driver] => mysqli [host] => 127.0.0.1 [user] => slobodna_admin [password] => BDNkcMPAG9tIErgj [database] => sdproductiondb [prefix] => sk_ [select] => 1 [port] => 3306 [socket] => ) [sql:protected] => SELECT id, value, type FROM #__ocm_extra_fields ef WHERE ef.published = 1 [tablePrefix:protected] => sk_ [utf:protected] => 1 [utf8mb4:protected] => 1 [errorNum:protected] => 0 [errorMsg:protected] => [transactionDepth:protected] => 0 [disconnectHandlers:protected] => Array ( ) ) [_trackAssets:protected] => [_rules:protected] => [_locked:protected] => [_autoincrement:protected] => 1 [_observers:protected] => JObserverUpdater Object ( [aliases:protected] => Array ( ) [observers:protected] => Array ( ) [doCallObservers:protected] => 1 ) [_columnAlias:protected] => Array ( ) [_jsonEncode:protected] => Array ( ) [_errors:protected] => Array ( ) [year_lookup] => 0 [link] => /scena/showbiz ) [additional_categories] => Array ( [0] => stdClass Object ( [id] => 262 [name] => Showbiz [alias] => showbiz [parent] => 477 [published] => 1 [trash] => 0 [link] => /scena/showbiz ) ) [link] => /scena/showbiz/malo-cu-zagrezit-ali-shvatite-ovo-kao-moj-naklon-nema-udarca-do-starca-nasa-novinarka-koja-se-rodila-kad-i-bend-nenadmasnih-svedana-preslusala-je-dugo-zudeni-povratnicki-album-1141440 [printLink] => /scena/showbiz/malo-cu-zagrezit-ali-shvatite-ovo-kao-moj-naklon-nema-udarca-do-starca-nasa-novinarka-koja-se-rodila-kad-i-bend-nenadmasnih-svedana-preslusala-je-dugo-zudeni-povratnicki-album-1141440?tmpl=component&print=1 [tags] => Array ( [0] => stdClass Object ( [id] => 232791 [name] => abba [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 0000-00-00 00:00:00 [main_article_id] => 0 [alias] => abba [link] => /tag/abba ) [1] => stdClass Object ( [id] => 655705 [name] => povratnički album ABBE [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 2021-11-08 23:28:45 [main_article_id] => 0 [alias] => povratnicki-album-abbe [link] => /tag/povratnicki-album-abbe ) [2] => stdClass Object ( [id] => 655706 [name] => AbbA Voyage [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 2021-11-08 23:28:45 [main_article_id] => 0 [alias] => abba-voyage [link] => /tag/abba-voyage ) ) [imageXSmall] => [imageSmall] => [imageMedium] => [imageLarge] => [imageXLarge] => [attachments] => Array ( ) [cleanTitle] => Malo ću ‘zagrezit‘, ali shvatite ovo kao moj naklon: nema udarca do starca! Naša novinarka koja se rodila kad i bend nenadmašnih Šveđana preslušala je dugo žuđeni povratnički album [num_of_authors] => 0 [author] => Joomla\CMS\User\User Object ( [isRoot:protected] => [id] => 3154 [name] => Lenka Gospodnetić [username] => lenka-gospodneti [email] => lenka-gospodneti@sd.hr [password] => $2y$10$qDoQbPZciwHCmq8bxd4fSetkQTRo3MRUagZG7Q0uCw6Sm/reSwBQO [password_clear] => [block] => 0 [sendEmail] => 0 [registerDate] => 0000-00-00 00:00:00 [lastvisitDate] => 0000-00-00 00:00:00 [activation] => [params] => [groups] => Array ( [2] => 2 ) [guest] => 0 [lastResetTime] => 0000-00-00 00:00:00 [resetCount] => 0 [requireReset] => 0 [_params:protected] => Joomla\Registry\Registry Object ( [data:protected] => stdClass Object ( ) [initialized:protected] => [separator] => . ) [_authGroups:protected] => [_authLevels:protected] => [_authActions:protected] => [_errorMsg:protected] => [userHelper:protected] => Joomla\CMS\User\UserWrapper Object ( ) [_errors:protected] => Array ( ) [otpKey] => [otep] => [link] => /autor/lenka-gospodnetic-3154 [profile] => stdClass Object ( [id] => 1672 [gender] => m [description] => [image] => 1672.png [url] => [group] => 4 [plugins] => {"customparams_author_school":"","customparams_author_title":"","customparams_author_title_categoryid":"28","customparams_fb_link":"","customparams_tw_link":""} ) [avatar] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/authors/1672.png ) [numOfComments] => 0 [mainImage] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2021/11/08/19894674.jpg [galleryCount] => 8 [hasImage] => 1 [mainImageAuthor] => Olle Lindeborg [mainImageDesc] => Nakon pobjede u Švedskoj koja ih je kandidirala za Euroviziju 1974.
AFP [popup_gallery] => Array ( [0] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2021/11/08/19894674.jpg [title] => Nakon pobjede u Švedskoj koja ih je kandidirala za Euroviziju 1974.
AFP
Olle Lindeborg ) [1] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2021/11/08/19898770.jpg [title] => Fotografija datirana 6. travnja 1974. kada je mlada švedska skupina pobijedila na Euroviziji s pjesmom 'Waterloo'
 
AFP ) [2] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2021/11/08/19903200.jpg [title] => Ulaz u muzej ABBA u Stockholmu
 
AFP ) [3] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2021/11/08/19903132.jpg [title] => Voštane figure skupine u muzeju u Stockholmu
 
AFP ) [4] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2021/11/08/19894676.jpg [title] => Bjorn Ulvaeus, Agnetha Faltskog, Anni-Frid Lyngstad i Benny Andersson prije 45 godina  AFP ) [5] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2021/11/08/19894270.jpg [title] => Novi album 'Voyage' u distribuciju je pušten 5. studenoga
 
AFP ) [6] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2021/11/08/19894268.jpg [title] => AFP ) [7] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2021/11/08/19894264.jpg [title] => Novi album Voyage' u distribuciju je pušten 5. studenog
 
AFP ) ) [bgPosition] => [text] => {OCMSplitter}

"Vratili ste se kad ste svijetu bili najpotrebniji". Tim se riječima obratio jedan od (bez)brojnih obožavatelja legendarnog švedskog pop-benda ABBA, a rečenicu koja sažima najljepši kompliment što ga bend-povratnik može zamisliti napisao je uz glazbenu podlogu "Still have faith in you" - novog broja ABBE - na Instagram Storyju.

Dakle, na platformi koja je u zlatno doba benda sedamdesetih godina bila nezamisliva, a priča o tehnološkom razvoju koji ih danas podržava ravna - iz današnje optike - planiranju POS-ovih stanova za Splićane na Marsu. Zato novi album, objavljen nakon nevjerojatnih četrdeset godina, i naziva "AbbA Voyage" i ima taj neki "svemirski look".

Bez imalo želje da se trsim biti glazbeni kritičar, dopustite da vam iznesem svoj doživljaj tog djela, albuma koji su skrojili "stari mačci" Benny i Bjorg, a otpjevale uvijek predivne Agnetha i Anni-Frid. Dakle, dragi Benny i dragi Bjorn, malo ću "zagrezit" sad citiravši staru narodnu, ali shvatite ovo kao moj naklon: nema udarca do starca!

Malo finije reklo bi se da "stari panj najbolje gori", a ovo ionako nije samo priča o glazbi, ovo je povratak iz prošlosti i putovanje u budućnost.

---

image
Novi album 'Voyage' u distribuciju je pušten 5. studenoga
 
AFP
---


Jer, uživajući svih ovih desetljeća u pjesmama poput "Dancing Queen", "Mamma Mia", "Chiquitita", "Waterloo" i drugima koje nimalo nisu izgubile na svježini, napunili ste nam fonoteku s još barem nekoliko vječnih pjesama koje će nadživjeti i vas i mene, i našu djecu. Hvala vam za glazbu!

Zbog elementarne pristojnosti jer pišem iz subjektivnog kutića, iznijet ću neke osobne podatke. Rođena sam iste godine kad je osnovana ABBA, 1972. - da, bila je to dobra godina za ovaj svijet.

Raspad benda dogodio se desetak godina kasnije, kad sam jedva počela kužiti muziku oko nas, najviše ono što sam čula od tete, studentice splitskog FESB-a.

Materi sam zavidjela jer je na učeničkom boravku u Engleskoj tijekom jedne davne godine prije mog rođenja uspjela otići - hej, uživo! - na koncert Beatlesa u Liverpoolu.

Kasnije sam bila ponosna jer sam i ja stigla barem "ubost" Johnnyja Štulića u diskoteci STOP, taman je izašla njegova "Balkanska rapsodija", a ja posjedovala sve kasete od Azre. Ah, kažete...

Već kalkuliram o odlasku

Vratimo se grupi ABBA. Dakle, nisam ih lovila baš iz prve ruke, ali njihova je muzika bila živi dio mog djetinjstva, kao i Đorđi Peruzović, koji je također svoje vrhunce doživljavao istodobno kad i ABBA. Volim tu muziku "iz naftalina", Joe Maračić Maki me i danas grize za srce, eto i njegov primjer pokazuje da na starima svijet ostaje!

---

image
Fotografija datirana 6. travnja 1974. kada je mlada švedska skupina pobijedila na Euroviziji s pjesmom 'Waterloo'
 
AFP
---


Nedavno smo imali i veliki razgovor s njim u "Slobodnoj" nakon više od desetljeća. Najprije smo ga jedva pronašli - tu nam je priskočio kolega Duško Ćurlić sa svojim vezama - da bi onda saznali da je Maki u svojim osamdesetima svjež i energičan kao mladić, redovito nastupa u Sloveniji i na Floridi, najavio nam je i osnivanje Maki-benda! Nadamo se da ga korona nije puno omela u planovima, hej pa ovi iz pop-sastava ABBA su za njega još bebe!

---

image
Bjorn Ulvaeus, Agnetha Faltskog, Anni-Frid Lyngstad i Benny Andersson prije 45 godina 
AFP
---


I tako, dok regiju baca na koljena film o Tomi - poštovanja vrijedan filmski pothvat kojega (vjerojatno jalovo) priželjkujemo i za neke od naših glazbenika, svijet - a pogotovo Europa je u transu zbog povratka pop-sastava ABBA. Da, jedna sam od onih koja je prva krenula kalkulirati o odlasku na jedan od koncerata u Arenu London, mjesto gdje će muzicirati deseteročlani vrhunski bend nove i stare pjesme grupe ABBA, čiji će članovi pak biti prisutni na nastupima - samo holografski.

Nema veze, ipak ABBA nije Maki, on još praši uživo!

Zarađuju se milijuni

Odrastajući okružena njihovim hitovima, uz emisiju "Po željama" na Radio-Splitu, Čobijevu "Kad u vojsku pođem ja", Mišinu "Odvest ću te na vjenčanje" i "Noćas, majko, umiru princeze" Meri Cetinić - usput, dugo nisam mogla razabrati zašto "tako tužnu" pjesmu naručuju majke za svoje kćeri uoči njihovih vjenčanja - ah, dječji mozak još nije stigao procesuirati aluziju na gubitak nevinosti. Veselila sam se svakoj Euroviziji, Sanremu, Domenici In, Rafaella Carra bila mi je boginja!

Splitskom festivalu, odlascima u Trst po nove rebatinke i Brooklyn žvake, Pomorskim večerima na radiju, "Slobodnoj" na stolu - jer je nije bilo na ekranu. To je bilo vrijeme papirnatih novina i prave muzike. Tada je glazbu pjevao čovjek, a ne stroj. Nije bilo digitalne obrade, ili znaš ili ne znaš pjevati, rođo. A ABBA je pjevala, o kako je pjevala!

---

---

Njihov album "Voyage" je vjerojatno njihov labuđi pjev, ali život nas je naučio da nikoga ne otpisujemo jer zadnji ne znači i posljednji dok god smo živi, dok nas netko voli i podržava. A ABBA ima strahovitu podršku, već sad se zarađuju milijuni, prodaju se majice, ulaznice, virtualni giphovi u e-trgovinama, najmanje se zarađuje na samim pločama jer njih više - nema.

Žilav je život

No, priča se nevjerojatno dobro prilagodila novom vremenu, ambalažirana je savršeno, a muzikalnim Šveđanima je pošlo za rukom skoro nemoguće: da se nakon 40 (četrdeset) godina hibernacije vrate na svjetsku scenu i ne izgledaju kao karikature!

Štoviše, drže se jako dobro, i album im je na tragu najboljih godina, nekoliko pjesama kandidati su za vječnost: "I still have faith in you" i "Don't shut me down" - kojima su se najprije i predstavili, pa divna božićna "Little things", pomalo country "When you danced with me" (osobno me malčice podsjeća na McCartneyevu "Mull of Kintyre", čuju se mijehovi ako se ne varam), vrlo životna "Keep an eye on Dan", himnička "Ode to freedom"...

---

---

A Agnethin glas; da ne znam da pripada dami u zlatnim godinama, mislila bih da je glas neke djevojke! Nakon svega što je prošla u svom nesretnom životu, opet živi dobre godine. Žilav je život, ne da se tek tako...

Epitaf braku

U vrijeme kad se o skupini ABBA najviše pisalo, tek sam počinjala učiti čitati. Slike koje smo mogli vidjeti u časopisima odavale su dojam prijateljstva sretnih, izuzetno talentiranih bračnih parova. Kasnije sam shvatila da je u "The winner takes it all" Agnetha pjevala s puno boli, da je to bio epitaf njezinu i Bjornovu braku.

---

image
Ulaz u muzej ABBA u Stockholmu
 
AFP
---

Da je puno noći u hotelima prije koncerta sama proplakala dok je Bjorn bio u zasebnoj hotelskoj sobi s novom djevojkom. Slično je propatila i Anni-Frid, njezin je brak s kolegom trajao svega tri godine, bila je to pjesma natopljena tugom, trebalo je puno snage ostati profesionalan i završiti albume, odraditi nastupe dok ti se raspada životni projekt naziva Brak.

One sebi nisu mogle priuštiti luksuz zvan "daleko od očiju, daleko od srca".

Ipak, bol je prošla a glazba je ostala. I hvala im na tome, kao i na povratku dok smo još u snazi osvojiti titulu "dancing queen"! Isplatilo se čekati.

[event] => stdClass Object ( [BeforeDisplay] => [AfterDisplay] => [AfterDisplayTitle] => [BeforeDisplayContent] => [AfterDisplayContent] => [OCMBeforeDisplay] => [OCMAfterDisplay] => [OCMAfterDisplayTitle] => [OCMBeforeDisplayContent] => [OCMAfterDisplayContent] =>
Olle Lindeborg AFP AFP AFP AFP AFP AFP AFP
Olle Lindeborg
Nakon pobjede u Švedskoj koja ih je kandidirala za Euroviziju 1974.
AFP
AFP
Fotografija datirana 6. travnja 1974. kada je mlada švedska skupina pobijedila na Euroviziji s pjesmom 'Waterloo'
 
AFP
Ulaz u muzej ABBA u Stockholmu
 
AFP
Voštane figure skupine u muzeju u Stockholmu
 
AFP
Bjorn Ulvaeus, Agnetha Faltskog, Anni-Frid Lyngstad i Benny Andersson prije 45 godina 
AFP
Novi album 'Voyage' u distribuciju je pušten 5. studenoga
 
AFP
AFP
Novi album Voyage' u distribuciju je pušten 5. studenog
 
[OCMUserDisplay] => [OCMCommentsCounter] => [OCMCommentsBlock] => ) [jcfields] => Array ( ) [image] => [imageWidth] => 600 [comments] => Array ( ) [absoluteURL] => https://slobodnadalmacija.hr/scena/showbiz/malo-cu-zagrezit-ali-shvatite-ovo-kao-moj-naklon-nema-udarca-do-starca-nasa-novinarka-koja-se-rodila-kad-i-bend-nenadmasnih-svedana-preslusala-je-dugo-zudeni-povratnicki-album-1141440 [emailLink] => /component/mailto/?tmpl=component&template=site&link=4377a3bef9c672763c6a9ab6bf1bb9ba79bbe302 [twitterURL] => http://twitter.com/intent/tweet?text=Malo+%C4%87u+%E2%80%98zagrezit%E2%80%98%2C+ali+shvatite+ovo+kao+moj+naklon%3A+nema+udarca+do+starca%21+Na%C5%A1a+novinarka+koja+se+rodila+kad+i+bend+nenadma%C5%A1nih+%C5%A0ve%C4%91ana+preslu%C5%A1ala+je+dugo+%C5%BEu%C4%91eni+povratni%C4%8Dki+album&url=https%3A%2F%2Fslobodnadalmacija.hr%2Fscena%2Fshowbiz%2Fmalo-cu-zagrezit-ali-shvatite-ovo-kao-moj-naklon-nema-udarca-do-starca-nasa-novinarka-koja-se-rodila-kad-i-bend-nenadmasnih-svedana-preslusala-je-dugo-zudeni-povratnicki-album-1141440 [socialLink] => https%3A%2F%2Fslobodnadalmacija.hr%2Fscena%2Fshowbiz%2Fmalo-cu-zagrezit-ali-shvatite-ovo-kao-moj-naklon-nema-udarca-do-starca-nasa-novinarka-koja-se-rodila-kad-i-bend-nenadmasnih-svedana-preslusala-je-dugo-zudeni-povratnicki-album-1141440 )
[{"id":"1","value":""},{"id":"2","value":"VELIKI PRASAK"},{"id":"10","value":""},{"id":"65","value":""},{"id":"63","value":"2"},{"id":"80","value":""},{"id":"81","value":""},{"id":"82","value":""},{"id":"83","value":""},{"id":"84","value":""},{"id":"85","value":""},{"id":"86","value":""},{"id":"88","value":""},{"id":"95","value":"0"},{"id":"67","value":"2"},{"id":"78","value":"2"},{"id":"61","value":"1"},{"id":"62","value":"1"},{"id":"64","value":"1"},{"id":"68","value":"2"},{"id":"69","value":"1"},{"id":"70","value":"1"},{"id":"71","value":"1"},{"id":"73","value":"1"},{"id":"74","value":"1"},{"id":"77","value":"1"},{"id":"79","value":"1"},{"id":"87","value":"1"},{"id":"91","value":"1"},{"id":"92","value":"1"},{"id":"93","value":"1"},{"id":"94","value":"1"},{"id":"96","value":"1"},{"id":"98","value":"1"}]
StoryEditorOCM
ShowbizVELIKI PRASAK

Malo ću ‘zagrezit‘, ali shvatite ovo kao moj naklon: nema udarca do starca! Naša novinarka koja se rodila kad i bend nenadmašnih Šveđana preslušala je dugo žuđeni povratnički album

8. studenog 2021. - 22:41

"Vratili ste se kad ste svijetu bili najpotrebniji". Tim se riječima obratio jedan od (bez)brojnih obožavatelja legendarnog švedskog pop-benda ABBA, a rečenicu koja sažima najljepši kompliment što ga bend-povratnik može zamisliti napisao je uz glazbenu podlogu "Still have faith in you" - novog broja ABBE - na Instagram Storyju.

Dakle, na platformi koja je u zlatno doba benda sedamdesetih godina bila nezamisliva, a priča o tehnološkom razvoju koji ih danas podržava ravna - iz današnje optike - planiranju POS-ovih stanova za Splićane na Marsu. Zato novi album, objavljen nakon nevjerojatnih četrdeset godina, i naziva "AbbA Voyage" i ima taj neki "svemirski look".

Bez imalo želje da se trsim biti glazbeni kritičar, dopustite da vam iznesem svoj doživljaj tog djela, albuma koji s...

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
12. svibanj 2024 01:41