StoryEditorOCM
ShowbizKRAJEM LISTOPADA

Sjećate se Dianina intervjua koji je šokirao naciju? Uskoro u potpuno novom svjetlu, monarhija bez reakcija

Piše Đenada Kučković /JL
12. listopada 2023. - 10:43

Intervju princeze Diane s Martinom Bashirom za BBC-jevu emisiju Panorama jedan je od onih medijskih događaja koji nikad neće biti zaboravljen. Diana je šokirala naciju, a zatim i cijeli svijet, kada je intervju prikazan 20. studenog 1995. godine jer je otvorenošću i iznošenjem detalja u životu britanske kraljevske kuće unijela velike promjene u Palaču. Činjenica da će se godinama kasnije pokazati kako je nesretna princeza bila prevarena, kako joj je Bashir pokazivao lažne dokaze o njezinu praćenju da bi zadobio njezino povjerenje.

Intervju u kojem je Diana između ostalog spomenula kako ih je u njezinu braku s Charlesom "bilo troje pa je bila mala gužva", dio je većine dokumentarnih i igranih programa u kojima se govorilo o tragično stradaloj princezi, a sada mu je posvećena i cijela kazališna predstava koja počinje igrati krajem listopada.

Londonsko kazalište Park, objavilo je prve informacije o predstavi "Intervju" u kojoj glavnu ulogu princeze Diane glumi 35-godišnja glumica Yolanda Kettle. Na fotografijama se može vidjeti Kettle odjevena u plavi kostim u kakvom je Diana sjela pred Bashira u svojim odajama i Kensingtonskoj palači te progovorila o nevjeri, depresiji, bulimiji, mentalnoj stabilnosti...

Marina Bashira glumi 33-godišnji Tibu Fortes.

image

Priča o Diani: Mlada princeza

Kettle, poznata po ulogama u nizu britanskih filmova i serija, poput "Uvjeravanja", "Howards Enda", i "Ljeta u Italiji", već ima iskustva s "kraljevskim ulogama". Naime, ona je u Netflixovoj seriji "Kruna" glumila suprugu znamenitog izumitelja, poduzetnika i zaštitnika umjetnosti Jeremyja Fryja.

Predstava "Intervju" ("The Interview") autori kažu, "daje uvid u priču iza intervjua: ženi koja ga je dala, muškarcu koji ga je napravio i instituciji koja ga je prikazala". Ipak, scenarist Jonathan Maitland otkrio je da će u drami biti uključeni samo "određeni dijelovi" intervjua i to zbog pitanja autorskih prava, ali i iz poštovanja prema princu Williamu.

Stariji sin princeze Diane i budući kralj, prije dvije godine zatražio je bojkot intervjua, nakon što je istraga suca Johna Dysona, bivšeg šefa britanskog Vrhovnog suda, pokazala da je BBC prešutno podržao Bashirovo manipuliranje Dianom.

- Stvari koje su dovele do slavnog intervjua i događaji nakon njega otkrivaju mnogo toga o našoj zemlji i njezinim institucijama - izjavio je Maitland za Daily Mail koji je rekao da je intervju "doista materijal za dramu".

- Jedva čekam da vidim kako će mu naša vrhunska glumačka postava i redatelj Michael Fentiman udahnuti život. - zaključio je scenarist.

Princ William, kao ni njegov brat Harry koji živi u SAD-u, zasad nisu reagirali na najavu predstave. Kazalištarci su izabrali dobar trenutak za premijeru, jer se u studenom i prosincu završava "Kruna" - prvi dio finala serije stiže na Netflix 16. studenog, a drugi 14. prosinca, piše Jutarnji list.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
30. travanj 2024 03:56