stdClass Object ( [id] => 1088638 [title] => Uskrs domaćim glazbenicima protječe bez koncerata: ‘Mi vadimo iz bičve, od države nemamo ni kune, a tek nakon blagdana čeka nas, bojim se, pravi post‘ [alias] => uskrs-domacim-glazbenicima-protjece-bez-koncerata-mi-vadimo-iz-bicve-od-drzave-nemamo-ni-kune-a-tek-nakon-blagdana-ceka-nas-bojim-se-pravi-post [catid] => 262 [published] => 1 [introtext] => [fulltext] =>

Uskrs kao ni jedan do sad - osim možda onog lanjskog. Kako ga provode oni, možda egzistencijalno i najugroženiji zbog COVID-a, glazbenici naime? Znamo da im protječe bez koncerata, publike, promocija... No, znači li to da doista miruju?

Želimir Dundić Dundo, glazbenik iz antologijskog "Trija Gušt" - koji, usput rečeno, baš ove nesretne godine (ne) slavi četrdeset (40!) godina postojanja, prilično je ogorčen situacijom koja je našla njega i "kolege rudare", kako se izrazio.

- Sve naše neisplakane suze poklanjamo ugostiteljima, koji su najprije zbog svoje teške sudbine zaplakali, pa se tek onda rodili. Mi već petnaest miseci ne nastupamo nigdi, a od države nismo dobili ni kune potpore! Ugostitelji dobijaju potporu pa ipak, jadni, plaču, a ja ne plačem iako ne mogu pivat na štekatu, niti nastupat "na dostavu" - trpko se našalio Dundo, priznavši da mu fale i nastupi i honorari koji idu pod ruku s tim.

- Da kažem "super mi je šta ću Uskrs provest neradno" laga bih, jer bi ja vrlo rado odradija plaćeni nastup odma iza ponoćke na Veliki petak, isto ka šta bi svaku Novu godinu rađe piva i znojia se, nego samo sidija za stolom, ija i pija. Sustav je nepravedan prema nama, koji živimo od nastupa jer od tantijema ne bi mogli platit ni vodu. Mi vadimo iz bičve - ako imamo šta izvadit - a tek nakon Uskrsa čeka nas, bojim se, pravi post - strahuje Dundić.

Pjevačica iz Makarske, Zorica Andrijašević umjetničkim imenom Donna, pomirena je sa sudbinom privremene radne hibernacije. Zapravo, ona ima većih problema od "nenastupanja"; njezin sinčić Vito pozitivan je na koronavirus.

- S malim sam u "kućnom pritvoru", na sreću nije ništa strašno, ima blage simptome. Ovo je još jedna životna epizoda koja je mene i sina još više zbližila; inače smo jako povezani, pa i kroz ovu nevericu brodimo skupa - slikovita je zgodna Donna, koja vrijeme bez svirki krati čitanjem i ulaganjem u duhovni rast.

- Čitam romane na engleskom, a od publicistike trenutno uživam u djelu Marka Antonija "Meditacija" - vodič za dobar život najplemenitijeg rimskog cara. Pomalo uz to pišem i skladam, jer biti u muzici za mene znači - živjeti. Imam neke dobre glazbene ideje, samo da bude zdravlja pa će polako sve doći na red - najavljuje temperamentna Makaranka.

Legendarni zabavnjak Zdravko Škender povjerava nam da se "primirio" u svom zagrebačkom stanu; čuva se korone kao ljute nevolje.

- Krajnje sam oprezan, smanjio sam kontakte s ljudima maksimalno, pazim se da ne ulovim COVID; Bogu hvala, do sad mi je to pošlo za rukom. Žao mi je što je prošla godina bila ovakva, nikakva po pitanju nastupa; imao sam nekoliko lijepih pjesama, ali ih nisam uspio izvesti pred publikom. No, vjerujem da ću to nadoknaditi - nada se Škender, kojega je u žižu zanimanja publike vratio lanjski hit Mala Istrijanka otpjevan u duetu sa kolegom Sergiom Pavoneom, a potom i pjesme Božić bez tebe, Dalmacijo i najnoviji glazbeni adut: vesela Lesićeva skladba "Tako mi je pao grah" na tekst nedavno preminuloga Željka Pavičića.

- Jedva čekam druženje s publikom i nastupe u Hrvatskoj i Sloveniji koja baš voli ovakve, "škenderovske pjesme" - osmjehuje se vitalni Škender.

Još jedan zabavnjak "evergreen-klase", Nenad Vetma iz Splita, naime, s nama je podijelio doživljaj svog Uskrsa u doba korone.

- Čujte, kako je drugima, tako je i meni; nastupa nema, pa pjevam familiji za stolom uz gitaru! Međutim, vrijeme sam iskoristio za pripremu albuma u suradnji s našim poznatim tekstopiscem Milivojem Balićem (nastanjenim u Australiji), naziva "Moja pjesme, moji snovi".

Album je zapravo već gotov, u izradi je samo još knjižica uz omot, a već se po radiju vrte pjesme "Busola", "Napit ću se Vugave na Visu", "Ne umire pisma", "Jabuka" i druge. A dok ne krenu nastupi, imunitet jačam - igranjem tenisa! Tako inače najradije održavam formu - namiguje uvijek dobro raspoloženi Vetma, koji nam je usput odao i malu tajnu: na Uskrsni ponedjeljak "pada" mu rođendan. A na upit: koji rođendan, ponudio nam je zanimljiv odgovor:

- Ostajem punoljetan - konstatirao je pjevač.

Još jedan iz galerije "zlatnih punoljetnika" - živa legenda Jasmin Stavros - snalazi se bez koncerata kako zna i umije.

- Znate šta, zadnjih pet-šest godina nisan uopće tija pivat na Uskrs jer mi je bilo žaj ostavljat familiju i ekipu kad je najbolje, dizat se od stola da bi vozija stotine kilometara zbog gaže. Tako ću i ovaj Uskrs bit doma, otić ću s mojima na misu a nakon toga doma na ručak.

Grubo je vrime, ponizno, nećemo ništa raskošno spremat, nikakve gozbe ni divljanja: skromni jelovnik, ali da nas okupi zajedno za stolom. Šta se toga tiče, to mi je špranca zadnjih godina, ali šta se ostalih termina tiuče, brate, ovo je prevršilo mjeru! Lani smo mislili "bit će nastupa na lito", kad ono ništa, bilo bi dobro da bude bar nešto koncerata ovoga lita jer ćemo ispalit! Odvikli smo se od publike, triba nam kontakt, ja se upjevavam, pivan po kući, bojin se da ćemo morat učit tekstove ponovo, ka u školi. Ispali smo iz štosa - iskren je legendarni Staki.

Ipak, za ovo ljeto ima glazbeni uradak.

- Pisma se zove "Umri muški", odlična je ali zbog ove situacije još nismo uspili snimit spot - Stavros će.

Na upit boji li se korone, veli:

- Ne bojin, ima san je! Nisan skoro ništa ni osjetija, ima san malu fibru dva-tri dana i iša se testirat reda radi, kad ono: pozitivan. Dobro je, sad iman antitijela. Sad san miran - zaključuje "kralj zabave".

Najzaposlenija u ovoj situaciji je, čini se, zgodna Splićanka sa zagrebačkom adresom, Maja Bajamić. Dok se većina njezinih kolega, da se tako izrazimo, prisilno odmara, ona radi punom parom!

Maju smo u telefonskom pozivu zatekli u Splitu; došla je za Uskrs kod svojih, doma.

- Zadnja dva mjeseca snimala sam posebno izdanje emisije Tvoje lice zvuči poznato naziva "All stars" jer je okupilo sve dosadašnje pobjednike u tom sedmom po redu izdanju showa! Čudno je bilo snimat bez publike, malo je "suvo", nema "feedbacka" ali šta je tu je. Na "All stars" san došla direktno s Farme, realityja Nove TV također, tako da san i zahvaljujući tom projektu izbjegla jedan udar korone, maske i sve te "lipe stvari"...

Uz to, intenzivno snimam, četri singla već su gotova: jedan je "Čekam ljeto" tekstopisca Ive Šćepanovića na muziku Ermanna Fabrija (već se vrti na hrvatskom i španjolskom!), tu je i "Je je" u suradnji sa Babyducksom i Mirzom Tetarićem, a u Beogradu snimam "Tranquilla", broj sa Dušanom Bačićem i Deanom Nikolićem. Moran posebno izdvojnit pismu "Srce moje", moj kantautorski rad nasta prije Farme i "Tvoje lice..." kod moje - babe u Trnbusima! Taj je singl usvojen ka neslužbena himna škole Fran Krsto Frankopan, osnovne škole u Osijeku naime, čak ga izvode na satu glazbenoga! - kazuje ova zaposlena splitska glazbenica.

No, glazba nije jedina zanimacija Maje Bajamić; u ovom razdoblju obilježenom COVIDOM - i trenerkama kao udarnim odjevnim artiklom - u suradnji sa zagrebačkim modnim (supružničkim) duetom Tašel i Grofica, Maja je dizajnirala liniju trenerki!

- Super su, radimo ih u malim serijama a svaka kreacija ima naziv i unikat je jer se neznatno razlikuje od naizgled istog primjerka. Sad je zavladala sezona trenerki a ja ih i inače rado nosim, tako da sam bila nadahnuta - u dahu će Bajamić.

Ipak, nije sve bajno ni kod nje...

- Otežani su uvjeti snimanja, to je pokora svoje vrste - priznaje svestrana glazbenica Maja Bajamić, koja ovih dana ipak uživa punim plućima u "najlipšem gradu na svitu" i kavicama na splitskoj Rivi.

[video] => [gallery] => [extra_fields] => [{"id":"1","value":""},{"id":"2","value":"IZ PRVE RUKE "},{"id":"4","value":""},{"id":"5","value":""},{"id":"6","value":""},{"id":"8","value":"1"},{"id":"11","value":"1"},{"id":"12","value":"1"},{"id":"13","value":"1"},{"id":"65","value":""},{"id":"21","value":"1"},{"id":"63","value":"2"},{"id":"80","value":""},{"id":"81","value":""},{"id":"82","value":""},{"id":"83","value":""},{"id":"84","value":""},{"id":"85","value":""},{"id":"86","value":""},{"id":"88","value":""},{"id":"95","value":"0"},{"id":"73","value":"2"},{"id":"61","value":"1"},{"id":"62","value":"1"},{"id":"64","value":"1"},{"id":"67","value":"1"},{"id":"68","value":"2"},{"id":"69","value":"1"},{"id":"70","value":"1"},{"id":"71","value":"1"},{"id":"74","value":"1"},{"id":"77","value":"1"},{"id":"78","value":"1"},{"id":"79","value":"1"},{"id":"87","value":"1"},{"id":"91","value":"1"},{"id":"92","value":"1"},{"id":"93","value":"1"},{"id":"94","value":"1"},{"id":"96","value":"1"}] [extra_fields_search] => IZ PRVE RUKE 1 1 1 1 1 2 0 2 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 [created] => 2021-04-02 18:45:59 [created_by] => 3154 [created_by_alias] => Lenka Gospodnetić [checked_out] => 0 [checked_out_time] => 0000-00-00 00:00:00 [modified] => 2021-04-02 19:46:16 [modified_by] => 3154 [publish_up] => 2021-04-02 19:42:00 [publish_down] => 0000-00-00 00:00:00 [trash] => 0 [access] => 1 [ordering] => 0 [featured] => 0 [featured_ordering] => 0 [image_caption] => [image_credits] => [video_caption] => [video_credits] => [hits] => 2584 [params] => Joomla\Registry\Registry Object ( [data:protected] => stdClass Object ( [enable_css] => 1 [jQueryHandling] => 1.8remote [backendJQueryHandling] => remote [userName] => 1 [userImage] => 1 [userDescription] => 1 [userURL] => 1 [userEmail] => 0 [userFeedLink] => 1 [userFeedIcon] => 1 [userItemCount] => 30 [userItemTitle] => 1 [userItemTitleLinked] => 1 [userItemDateCreated] => 1 [userItemImage] => 1 [userItemIntroText] => 1 [userItemCategory] => 1 [userItemTags] => 1 [userItemCommentsAnchor] => 1 [userItemReadMore] => 1 [userItemOCMPlugins] => 1 [authorsListLimit] => 61 [tagItemCount] => 61 [tagItemTitle] => 1 [tagItemTitleLinked] => 1 [tagItemDateCreated] => 1 [tagItemImage] => 1 [tagItemIntroText] => 1 [tagItemCategory] => 1 [tagItemReadMore] => 1 [tagItemExtraFields] => 1 [tagOrdering] => [tagFeedLink] => 1 [tagFeedIcon] => 1 [genericItemCount] => 61 [genericItemTitle] => 1 [genericItemTitleLinked] => 1 [genericItemDateCreated] => 1 [genericItemImage] => 1 [genericItemIntroText] => 1 [genericItemCategory] => 1 [genericItemReadMore] => 1 [genericItemExtraFields] => 1 [genericFeedLink] => 1 [genericFeedIcon] => 1 [instantArticlesLimit] => 100 [instantArticlesExtraField] => 87 [instantArticlesExtraFieldON] => 2 [instantArticlesCategoriesChildren] => 0 [instantArticlesTitle] => [instantArticlesDescription] => [mainTagCategories] => Array ( [0] => 119 [1] => 396 [2] => 383 [3] => 424 [4] => 250 [5] => 251 [6] => 452 [7] => 252 [8] => 477 [9] => 253 [10] => 254 [11] => 255 [12] => 483 [13] => 256 [14] => 300 [15] => 257 [16] => 258 [17] => 260 ) [relatedItemsCategoriesChildren] => 1 [mobileJsonCustomHomepage] => 0 [mobileJsonQuoteModule] => 0 [mobileJsonWeatherModule] => 0 [mobileJsonLimit] => [mobileJsonObituary] => 0 [mobileApi2Enabled] => 1 [mobileApi2UserAgent] => OCM Mobile Articles [mobileApi2ImagePrefix] => h [mobileApi2ImageSuffix] => 1280 [mobileApi2DefaultAuthorImage] => /images/jpgs/user_face.jpg [mobileApi2TagLimit] => 50 [mobileApi2TagOrdering] => publishUp [mobileApi2TagCategories] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategories0] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 101 [mobileApi2TagExcludeCategories] => Array ( [0] => 318 [1] => 323 [2] => 301 [3] => 406 [4] => 417 ) ) [mobileApi2TagCategories1] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 328 ) [mobileApi2TagCategories2] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 329 ) [mobileApi2TagCategories3] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 327 ) [mobileApi2TagCategories4] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 478 ) [mobileApi2TagCategories5] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 494 ) ) [mobileApi2TagsSearchLimit] => 200 [mainFeedCategories] => Array ( [0] => 240 ) [feedLimit] => 50 [mostPopularFeedLimit] => 20 [feedItemImage] => 0 [feedImgSize] => S [feedItemIntroText] => 0 [feedTextWordLimit] => [feedItemFullText] => 1 [feedTextCharacterLimit] => 300 [feedItemSubtitle] => 1 [feedItemAuthor] => 0 [feedTtl] => 60 [feedDescription] => RSS feeds for Slobodna Dalmacija [feedItemTags] => 0 [feedItemVideo] => 0 [feedItemGallery] => 0 [feedItemAttachments] => 0 [feedBogusEmail] => [feedTopModules] => Array ( [0] => 105 ) [feedTopFbExcludeCategories] => Array ( [0] => 243 [1] => 353 [2] => 333 ) [introTextCleanup] => 0 [introTextCleanupExcludeTags] => [introTextCleanupTagAttr] => [fullTextCleanup] => 0 [fullTextCleanupExcludeTags] => [fullTextCleanupTagAttr] => [xssFiltering] => 0 [linkPopupWidth] => 900 [linkPopupHeight] => 600 [imagesQuality] => 100 [itemImageXS] => 100 [itemImageS] => 200 [itemImageM] => 400 [itemImageL] => 600 [itemImageXL] => 900 [itemImageGeneric] => 300 [catImageWidth] => 100 [catImageDefault] => 1 [userImageWidth] => 100 [userImageDefault] => 1 [commenterImgWidth] => 48 [onlineImageEditor] => sumopaint [imageTimestamp] => 0 [imageMemoryLimit] => [socialButtonCode] => [twitterUsername] => [facebookMetatags] => 1 [facebookImage] => Medium [comments] => 1 [commentsOrdering] => DESC [commentsLimit] => 10 [commentsFormPosition] => below [commentsPublishing] => 0 [commentsReporting] => 2 [commentsReportRecipient] => [inlineCommentsModeration] => 0 [gravatar] => 1 [antispam] => 0 [recaptchaForRegistered] => 1 [akismetForRegistered] => 1 [commentsFormNotes] => 1 [commentsFormNotesText] => [frontendEditing] => 1 [showImageTab] => 1 [showImageGalleryTab] => 1 [showVideoTab] => 1 [showExtraFieldsTab] => 1 [showAttachmentsTab] => 1 [showOCMPlugins] => 1 [sideBarDisplayFrontend] => 0 [staticURL] => https://static.slobodnadalmacija.hr [siteURL] => https://slobodnadalmacija.hr [sseHost] => sse.slobodnadalmacija.hr [lockingArticlesCategories] => Array ( [0] => 119 [1] => 424 [2] => 250 [3] => 251 [4] => 452 [5] => 252 [6] => 477 [7] => 253 [8] => 254 [9] => 255 [10] => 483 [11] => 256 [12] => 257 [13] => 258 [14] => 260 ) [lockingArticlesUnit] => YEAR [lockingArticlesQuantity] => 1 [photoGalleryExtraField] => 63 [photoGalleryExtraFieldON] => 2 [videoGalleryExtraField] => 67 [videoGalleryExtraFieldON] => 2 [tickerModules] => Array ( [0] => 408 [1] => 409 ) [gaEmail] => [mergeEditors] => 1 [sideBarDisplay] => 1 [attachmentsFolder] => [hideImportButton] => 0 [googleSearch] => 0 [googleSearchContainer] => ocmGoogleSearchContainer [OCMUserProfile] => 1 [OCMUserGroup] => 4 [redirect] => 101 [adminSearch] => simple [cookieDomain] => [gatherStatistics] => 1 [article_preview_ocm_category_id] => [taggingSystem] => 1 [lockTags] => 0 [showTagFilter] => 0 [ocmTagNorm] => 0 [ocmTagNormCase] => lower [ocmTagNormAdditionalReplacements] => [recaptcha_public_key] => marko_margeta [recaptcha_private_key] => zoey2013 [recaptcha_theme] => clean [recaptchaV2] => 1 [recaptchaOnRegistration] => 0 [akismetApiKey] => [stopForumSpam] => 0 [stopForumSpamApiKey] => [showItemsCounterAdmin] => 1 [showChildCatItems] => 1 [disableCompactOrdering] => 0 [metaDescLimit] => 150 [enforceSEFReplacements] => 0 [SEFReplacements] => À|A, Á|A, Â|A, Ã|A, Ä|A, Å|A, à|a, á|a, â|a, ã|a, ä|a, å|a, Ā|A, ā|a, Ă|A, ă|a, Ą|A, ą|a, Ç|C, ç|c, Ć|C, ć|c, Ĉ|C, ĉ|c, Ċ|C, ċ|c, Č|C, č|c, Ð|D, ð|d, Ď|D, ď|d, Đ|D, đ|d, È|E, É|E, Ê|E, Ë|E, è|e, é|e, ê|e, ë|e, Ē|E, ē|e, Ĕ|E, ĕ|e, Ė|E, ė|e, Ę|E, ę|e, Ě|E, ě|e, Ĝ|G, ĝ|g, Ğ|G, ğ|g, Ġ|G, ġ|g, Ģ|G, ģ|g, Ĥ|H, ĥ|h, Ħ|H, ħ|h, Ì|I, Í|I, Î|I, Ï|I, ì|i, í|i, î|i, ï|i, Ĩ|I, ĩ|i, Ī|I, ī|i, Ĭ|I, ĭ|i, Į|I, į|i, İ|I, ı|i, Ĵ|J, ĵ|j, Ķ|K, ķ|k, ĸ|k, Ĺ|L, ĺ|l, Ļ|L, ļ|l, Ľ|L, ľ|l, Ŀ|L, ŀ|l, Ł|L, ł|l, Ñ|N, ñ|n, Ń|N, ń|n, Ņ|N, ņ|n, Ň|N, ň|n, ʼn|n, Ŋ|N, ŋ|n, Ò|O, Ó|O, Ô|O, Õ|O, Ö|O, Ø|O, ò|o, ó|o, ô|o, õ|o, ö|o, ø|o, Ō|O, ō|o, Ŏ|O, ŏ|o, Ő|O, ő|o, Ŕ|R, ŕ|r, Ŗ|R, ŗ|r, Ř|R, ř|r, Ś|S, ś|s, Ŝ|S, ŝ|s, Ş|S, ş|s, Š|S, š|s, ſ|s, Ţ|T, ţ|t, Ť|T, ť|t, Ŧ|T, ŧ|t, Ù|U, Ú|U, Û|U, Ü|U, ù|u, ú|u, û|u, ü|u, Ũ|U, ũ|u, Ū|U, ū|u, Ŭ|U, ŭ|u, Ů|U, ů|u, Ű|U, ű|u, Ų|U, ų|u, Ŵ|W, ŵ|w, Ý|Y, ý|y, ÿ|y, Ŷ|Y, ŷ|y, Ÿ|Y, Ź|Z, ź|z, Ż|Z, ż|z, Ž|Z, ž|z, α|a, β|b, γ|g, δ|d, ε|e, ζ|z, η|h, θ|th, ι|i, κ|k, λ|l, μ|m, ν|n, ξ|x, ο|o, π|p, ρ|r, σ|s, τ|t, υ|y, φ|f, χ|ch, ψ|ps, ω|w, Α|A, Β|B, Γ|G, Δ|D, Ε|E, Ζ|Z, Η|H, Θ|Th, Ι|I, Κ|K, Λ|L, Μ|M, Ξ|X, Ο|O, Π|P, Ρ|R, Σ|S, Τ|T, Υ|Y, Φ|F, Χ|Ch, Ψ|Ps, Ω|W, ά|a, έ|e, ή|h, ί|i, ό|o, ύ|y, ώ|w, Ά|A, Έ|E, Ή|H, Ί|I, Ό|O, Ύ|Y, Ώ|W, ϊ|i, ΐ|i, ϋ|y, ς|s, А|A, Ӑ|A, Ӓ|A, Ә|E, Ӛ|E, Ӕ|E, Б|B, В|V, Г|G, Ґ|G, Ѓ|G, Ғ|G, Ӷ|G, y|Y, Д|D, Е|E, Ѐ|E, Ё|YO, Ӗ|E, Ҽ|E, Ҿ|E, Є|YE, Ж|ZH, Ӂ|DZH, Җ|ZH, Ӝ|DZH, З|Z, Ҙ|Z, Ӟ|DZ, Ӡ|DZ, Ѕ|DZ, И|I, Ѝ|I, Ӥ|I, Ӣ|I, І|I, Ї|JI, Ӏ|I, Й|Y, Ҋ|Y, Ј|J, К|K, Қ|Q, Ҟ|Q, Ҡ|K, Ӄ|Q, Ҝ|K, Л|L, Ӆ|L, Љ|L, М|M, Ӎ|M, Н|N, Ӊ|N, Ң|N, Ӈ|N, Ҥ|N, Њ|N, О|O, Ӧ|O, Ө|O, Ӫ|O, Ҩ|O, П|P, Ҧ|PF, Р|P, Ҏ|P, С|S, Ҫ|S, Т|T, Ҭ|TH, Ћ|T, Ќ|K, У|U, Ў|U, Ӳ|U, Ӱ|U, Ӯ|U, Ү|U, Ұ|U, Ф|F, Х|H, Ҳ|H, Һ|H, Ц|TS, Ҵ|TS, Ч|CH, Ӵ|CH, Ҷ|CH, Ӌ|CH, Ҹ|CH, Џ|DZ, Ш|SH, Щ|SHT, Ъ|A, Ы|Y, Ӹ|Y, Ь|Y, Ҍ|Y, Э|E, Ӭ|E, Ю|YU, Я|YA, а|a, ӑ|a, ӓ|a, ә|e, ӛ|e, ӕ|e, б|b, в|v, г|g, ґ|g, ѓ|g, ғ|g, ӷ|g, y|y, д|d, е|e, ѐ|e, ё|yo, ӗ|e, ҽ|e, ҿ|e, є|ye, ж|zh, ӂ|dzh, җ|zh, ӝ|dzh, з|z, ҙ|z, ӟ|dz, ӡ|dz, ѕ|dz, и|i, ѝ|i, ӥ|i, ӣ|i, і|i, ї|ji, Ӏ|i, й|y, ҋ|y, ј|j, к|k, қ|q, ҟ|q, ҡ|k, ӄ|q, ҝ|k, л|l, ӆ|l, љ|l, м|m, ӎ|m, н|n, ӊ|n, ң|n, ӈ|n, ҥ|n, њ|n, о|o, ӧ|o, ө|o, ӫ|o, ҩ|o, п|p, ҧ|pf, р|p, ҏ|p, с|s, ҫ|s, т|t, ҭ|th, ћ|t, ќ|k, у|u, ў|u, ӳ|u, ӱ|u, ӯ|u, ү|u, ұ|u, ф|f, х|h, ҳ|h, һ|h, ц|ts, ҵ|ts, ч|ch, ӵ|ch, ҷ|ch, ӌ|ch, ҹ|ch, џ|dz, ш|sh, щ|sht, ъ|a, ы|y, ӹ|y, ь|y, ҍ|y, э|e, ӭ|e, ю|yu, я|ya [ocmSef] => 0 [ocmSefLabelCat] => content [ocmSefLabelTag] => tag [ocmSefLabelUser] => author [ocmSefLabelSearch] => search [ocmSefLabelDate] => date [ocmSefLabelItem] => 0 [ocmSefLabelItemCustomPrefix] => [ocmSefInsertItemId] => 1 [ocmSefItemIdTitleAliasSep] => dash [ocmSefUseItemTitleAlias] => 1 [ocmSefInsertCatId] => 1 [ocmSefCatIdTitleAliasSep] => dash [ocmSefUseCatTitleAlias] => 1 [show_page_heading] => 0 [categories] => Array ( [0] => 262 ) [exclude_from_group_by_subcategories] => 0 [menu-anchor_css] => nav__link [menu_text] => 1 [menu_show] => 1 [menu-meta_description] => Najnovija događanja i savjeti iz svijeta showbiznisa. [menu-meta_keywords] => vijesti, zanimljivosti, savjeti, showbiz, trend, društvena mreža, život, zdravlje, moda, ljepota, putovanja, tehnologija, gastro, dom, obitelj, karijera, viral [secure] => 0 [obituaries_portal] => 0 [page_title] => Showbiz [page_description] => Slobodna Dalmacija - Najveće dnevne novine u Dalmaciji [page_rights] => [robots] => [inheritFrom] => 0 [num_leading_items] => 2 [num_leading_columns] => 1 [leadingImgSize] => Large [num_primary_items] => 4 [num_primary_columns] => 2 [primaryImgSize] => Medium [num_secondary_items] => 4 [num_secondary_columns] => 1 [secondaryImgSize] => Small [num_links] => 4 [num_links_columns] => 1 [linksImgSize] => XSmall [catCatalogMode] => 0 [catFeaturedItems] => 1 [catOrdering] => publishUp [catPagination] => 2 [catPaginationResults] => 1 [catTitle] => 1 [catTitleItemCounter] => 1 [catDescription] => 1 [catImage] => 1 [catFeedLink] => 0 [catFeedIcon] => 0 [subCategories] => 1 [subCatColumns] => 2 [subCatTitle] => 1 [subCatTitleItemCounter] => 1 [subCatDescription] => 1 [subCatImage] => 1 [catItemTitle] => 1 [catItemTitleLinked] => 1 [catItemFeaturedNotice] => 0 [catItemAuthor] => 1 [catItemDateCreated] => 1 [catItemRating] => 0 [catItemImage] => 1 [catItemIntroText] => 1 [catItemExtraFields] => 0 [catItemHits] => 0 [catItemCategory] => 1 [catItemTags] => 1 [catItemAttachments] => 0 [catItemAttachmentsCounter] => 0 [catItemVideo] => 0 [catItemVideoAutoPlay] => 0 [catItemImageGallery] => 0 [catItemDateModified] => 0 [catItemReadMore] => 1 [catItemCommentsAnchor] => 1 [catItemOCMPlugins] => 1 [itemDateCreated] => 1 [itemTitle] => 1 [itemFeaturedNotice] => 1 [itemAuthor] => 1 [itemFontResizer] => 1 [itemPrintButton] => 0 [itemEmailButton] => 1 [itemSocialButton] => 1 [itemVideoAnchor] => 1 [itemImageGalleryAnchor] => 1 [itemCommentsAnchor] => 1 [itemRating] => 0 [itemImage] => 1 [itemImgSize] => Large [itemImageMainCaption] => 1 [itemImageMainCredits] => 1 [itemIntroText] => 0 [itemFullText] => 1 [itemExtraFields] => 0 [itemDateModified] => 1 [itemHits] => 0 [itemCategory] => 0 [itemTags] => 1 [itemAttachments] => 1 [itemAttachmentsCounter] => 1 [itemVideo] => 1 [itemVideoAutoPlay] => 0 [itemVideoCaption] => 1 [itemVideoCredits] => 1 [itemImageGallery] => 0 [itemNavigation] => 0 [itemComments] => 1 [itemTwitterButton] => 1 [itemFacebookButton] => 1 [itemGooglePlusOneButton] => 1 [itemAuthorBlock] => 0 [itemAuthorImage] => 0 [itemAuthorDescription] => 0 [itemAuthorURL] => 0 [itemAuthorEmail] => 0 [itemAuthorLatest] => 0 [itemAuthorLatestLimit] => 5 [itemRelated] => 0 [itemRelatedLimit] => 5 [itemRelatedTitle] => 1 [itemRelatedCategory] => 0 [itemRelatedImageSize] => 0 [itemRelatedIntrotext] => 1 [itemRelatedFulltext] => 0 [itemRelatedAuthor] => 0 [itemRelatedMedia] => 0 [itemRelatedImageGallery] => 0 [itemOCMPlugins] => 1 [recaptcha] => ) [initialized:protected] => 1 [separator] => . ) [metadesc] => [metadata] => robots= author= [metakey] => [plugins] => {"incptvocmimagegalleryIGParameters":"default","incptvocmimagegalleryocmIGposition":"OcmAfterDisplayContent","incptvocmimagegalleryocmIGtheme":"CameraSlideshow","incptvocmimagegalleryImages":["\/images\/slike\/2021\/04\/02\/15610150.jpg","\/images\/slike\/2021\/04\/02\/17384436.jpg","\/images\/slike\/2021\/04\/02\/10622551.jpg","\/images\/slike\/2021\/04\/02\/14888448.jpg","\/images\/slike\/2021\/04\/02\/14689162.jpg","\/images\/slike\/2021\/04\/02\/13867446.jpg"],"incptvocmimagegalleryImageTitles":["Vojko Basic\/Cropix","Ante Cizmic\/Cropix","Nikola Vilic\/Cropix","Vojko Basic\/Cropix","Paun Paunovic\/Cropix","Ranko Suvar\/Cropix"],"incptvocmimagegalleryImageDescriptions":["\u017delimir Dundic Dundo","Zorica Andrija\u0161evi\u0107","Jasmin Stavros","Maja Bajami\u0107","Nenad Vetma","Zdravko \u0160kender"],"incptvocmimagegalleryImageFocus":["50:50","50:50","50:50","50:50","50:50","50:50"],"incptvocmimagegalleryImageDimensions":[{"size0":"1920x1535","hd_15610150_1920.jpg":"1920x1080","k_15610150_1280.jpg":"1280x1280","k_15610150_1024.jpg":"1024x1024","k_15610150_640.jpg":"640x640","k_15610150_480.jpg":"480x480","k_15610150_340.jpg":"340x340","k_15610150_220.jpg":"220x220","o_15610150_1280.jpg":"1280x1023","o_15610150_1024.jpg":"1024x818","o_15610150_640.jpg":"640x511","o_15610150_480.jpg":"480x383","o_15610150_340.jpg":"340x271","o_15610150_220.jpg":"220x175","h_15610150_1280.jpg":"1280x854","h_15610150_1024.jpg":"1024x683","h_15610150_640.jpg":"640x427","h_15610150_480.jpg":"480x320","h_15610150_340.jpg":"340x227","h_15610150_220.jpg":"220x147","pp_15610150_1280.jpg":"1006x1280","pp_15610150_1024.jpg":"805x1024","pp_15610150_640.jpg":"503x640","pp_15610150_480.jpg":"377x480","pp_15610150_340.jpg":"267x340","pp_15610150_220.jpg":"173x220"},{"size0":"1920x1098","hd_17384436_1920.jpg":"1920x1080","k_17384436_1280.jpg":"1280x1280","k_17384436_1024.jpg":"1024x1024","k_17384436_640.jpg":"640x640","k_17384436_480.jpg":"480x480","k_17384436_340.jpg":"340x340","k_17384436_220.jpg":"220x220","o_17384436_1280.jpg":"1280x732","o_17384436_1024.jpg":"1024x585","o_17384436_640.jpg":"640x366","o_17384436_480.jpg":"480x274","o_17384436_340.jpg":"340x194","o_17384436_220.jpg":"220x125","h_17384436_1280.jpg":"1280x854","h_17384436_1024.jpg":"1024x683","h_17384436_640.jpg":"640x427","h_17384436_480.jpg":"480x320","h_17384436_340.jpg":"340x227","h_17384436_220.jpg":"220x147","pp_17384436_1280.jpg":"1006x1280","pp_17384436_1024.jpg":"805x1024","pp_17384436_640.jpg":"503x640","pp_17384436_480.jpg":"377x480","pp_17384436_340.jpg":"267x340","pp_17384436_220.jpg":"173x220"},{"size0":"1920x1278","hd_10622551_1920.jpg":"1920x1080","k_10622551_1280.jpg":"1280x1280","k_10622551_1024.jpg":"1024x1024","k_10622551_640.jpg":"640x640","k_10622551_480.jpg":"480x480","k_10622551_340.jpg":"340x340","k_10622551_220.jpg":"220x220","o_10622551_1280.jpg":"1280x852","o_10622551_1024.jpg":"1024x681","o_10622551_640.jpg":"640x426","o_10622551_480.jpg":"480x319","o_10622551_340.jpg":"340x226","o_10622551_220.jpg":"220x146","h_10622551_1280.jpg":"1280x854","h_10622551_1024.jpg":"1024x683","h_10622551_640.jpg":"640x427","h_10622551_480.jpg":"480x320","h_10622551_340.jpg":"340x227","h_10622551_220.jpg":"220x147","pp_10622551_1280.jpg":"1006x1280","pp_10622551_1024.jpg":"805x1024","pp_10622551_640.jpg":"503x640","pp_10622551_480.jpg":"377x480","pp_10622551_340.jpg":"267x340","pp_10622551_220.jpg":"173x220"},{"size0":"1920x1416","hd_14888448_1920.jpg":"1920x1080","k_14888448_1280.jpg":"1280x1280","k_14888448_1024.jpg":"1024x1024","k_14888448_640.jpg":"640x640","k_14888448_480.jpg":"480x480","k_14888448_340.jpg":"340x340","k_14888448_220.jpg":"220x220","o_14888448_1280.jpg":"1280x944","o_14888448_1024.jpg":"1024x755","o_14888448_640.jpg":"640x472","o_14888448_480.jpg":"480x354","o_14888448_340.jpg":"340x250","o_14888448_220.jpg":"220x162","h_14888448_1280.jpg":"1280x854","h_14888448_1024.jpg":"1024x683","h_14888448_640.jpg":"640x427","h_14888448_480.jpg":"480x320","h_14888448_340.jpg":"340x227","h_14888448_220.jpg":"220x147","pp_14888448_1280.jpg":"1006x1280","pp_14888448_1024.jpg":"805x1024","pp_14888448_640.jpg":"503x640","pp_14888448_480.jpg":"377x480","pp_14888448_340.jpg":"267x340","pp_14888448_220.jpg":"173x220"},{"size0":"1920x1347","hd_14689162_1920.jpg":"1920x1080","k_14689162_1280.jpg":"1280x1280","k_14689162_1024.jpg":"1024x1024","k_14689162_640.jpg":"640x640","k_14689162_480.jpg":"480x480","k_14689162_340.jpg":"340x340","k_14689162_220.jpg":"220x220","o_14689162_1280.jpg":"1280x898","o_14689162_1024.jpg":"1024x718","o_14689162_640.jpg":"640x449","o_14689162_480.jpg":"480x336","o_14689162_340.jpg":"340x238","o_14689162_220.jpg":"220x154","h_14689162_1280.jpg":"1280x854","h_14689162_1024.jpg":"1024x683","h_14689162_640.jpg":"640x427","h_14689162_480.jpg":"480x320","h_14689162_340.jpg":"340x227","h_14689162_220.jpg":"220x147","pp_14689162_1280.jpg":"1006x1280","pp_14689162_1024.jpg":"805x1024","pp_14689162_640.jpg":"503x640","pp_14689162_480.jpg":"377x480","pp_14689162_340.jpg":"267x340","pp_14689162_220.jpg":"173x220"},{"size0":"1920x1280","hd_13867446_1920.jpg":"1920x1080","k_13867446_1280.jpg":"1280x1280","k_13867446_1024.jpg":"1024x1024","k_13867446_640.jpg":"640x640","k_13867446_480.jpg":"480x480","k_13867446_340.jpg":"340x340","k_13867446_220.jpg":"220x220","o_13867446_1280.jpg":"1280x853","o_13867446_1024.jpg":"1024x682","o_13867446_640.jpg":"640x426","o_13867446_480.jpg":"480x320","o_13867446_340.jpg":"340x226","o_13867446_220.jpg":"220x146","h_13867446_1280.jpg":"1280x854","h_13867446_1024.jpg":"1024x683","h_13867446_640.jpg":"640x427","h_13867446_480.jpg":"480x320","h_13867446_340.jpg":"340x227","h_13867446_220.jpg":"220x147","pp_13867446_1280.jpg":"1006x1280","pp_13867446_1024.jpg":"805x1024","pp_13867446_640.jpg":"503x640","pp_13867446_480.jpg":"377x480","pp_13867446_340.jpg":"267x340","pp_13867446_220.jpg":"173x220"}]} [language] => * [multi_author] => 0 [type_id] => 100 [category] => TableOCMCategory Object ( [id] => 262 [name] => Showbiz [alias] => showbiz [description] => [parent] => 477 [extraFieldsGroup] => 9 [published] => 1 [image] => [access] => 1 [ordering] => 1 [params] => {"inheritFrom":"0","catMetaDesc":"","catMetaKey":"","catMetaRobots":"","catMetaAuthor":"","theme":"","num_leading_items":"2","num_leading_columns":"1","leadingImgSize":"Large","num_primary_items":"4","num_primary_columns":"2","primaryImgSize":"Medium","num_secondary_items":"4","num_secondary_columns":"1","secondaryImgSize":"Small","num_links":"4","num_links_columns":"1","linksImgSize":"XSmall","catCatalogMode":"0","catFeaturedItems":"1","catOrdering":"publishUp","catPagination":"2","catPaginationResults":"1","catTitle":"1","catTitleItemCounter":"1","catDescription":"1","catImage":"1","catFeedLink":"0","catFeedIcon":"0","subCategories":"1","subCatColumns":"2","subCatOrdering":"","subCatTitle":"1","subCatTitleItemCounter":"1","subCatDescription":"1","subCatImage":"1","itemImageXS":"","itemImageS":"","itemImageM":"","itemImageL":"","itemImageXL":"","catItemTitle":"1","catItemTitleLinked":"1","catItemFeaturedNotice":"0","catItemAuthor":"1","catItemDateCreated":"1","catItemRating":"0","catItemImage":"1","catItemIntroText":"1","catItemIntroTextWordLimit":"","catItemExtraFields":"0","catItemHits":"0","catItemCategory":"1","catItemTags":"1","catItemAttachments":"0","catItemAttachmentsCounter":"0","catItemVideo":"0","catItemVideoWidth":"","catItemVideoHeight":"","catItemAudioWidth":"","catItemAudioHeight":"","catItemVideoAutoPlay":"0","catItemImageGallery":"0","catItemImageGalleryWidth":"","catItemImageGalleryHeight":"","catItemDateModified":"0","catItemReadMore":"1","catItemCommentsAnchor":"1","catItemOCMPlugins":"1","itemDateCreated":"1","itemTitle":"1","itemFeaturedNotice":"1","itemAuthor":"1","itemFontResizer":"1","itemPrintButton":"0","itemEmailButton":"1","itemSocialButton":"1","itemVideoAnchor":"1","itemImageGalleryAnchor":"1","itemCommentsAnchor":"1","itemRating":"0","itemImage":"1","itemImgSize":"Large","itemImageMainCaption":"1","itemImageMainCredits":"1","itemIntroText":"0","itemFullText":"1","itemExtraFields":"0","itemDateModified":"1","itemHits":"0","itemCategory":"0","itemTags":"1","itemAttachments":"1","itemAttachmentsCounter":"1","itemVideo":"1","itemVideoWidth":"","itemVideoHeight":"","itemAudioWidth":"","itemAudioHeight":"","itemVideoAutoPlay":"0","itemVideoCaption":"1","itemVideoCredits":"1","itemImageGallery":"0","itemImageGalleryWidth":"","itemImageGalleryHeight":"","itemNavigation":"0","itemComments":"1","itemTwitterButton":"1","itemFacebookButton":"1","itemGooglePlusOneButton":"1","itemAuthorBlock":"0","itemAuthorImage":"0","itemAuthorDescription":"0","itemAuthorURL":"0","itemAuthorEmail":"0","itemAuthorLatest":"0","itemAuthorLatestLimit":"5","itemRelated":"0","itemRelatedLimit":"5","itemRelatedTitle":"1","itemRelatedCategory":"0","itemRelatedImageSize":"0","itemRelatedIntrotext":"1","itemRelatedFulltext":"0","itemRelatedAuthor":"0","itemRelatedMedia":"0","itemRelatedImageGallery":"0","itemOCMPlugins":"1"} [trash] => 0 [plugins] => {"customparams_created":"2019-11-04 19:44:34","customparams_modified":"2019-11-04 19:44:34","customparams_videobg":"","customparams_countdown_module":"","customparams_search_template":""} [language] => * [container] => 0 [container_name] => [_tbl:protected] => #__ocm_categories [_tbl_key:protected] => id [_tbl_keys:protected] => Array ( [0] => id ) [_db:protected] => JDatabaseDriverMysqli Object ( [name] => mysqli [serverType] => mysql [connection:protected] => mysqli Object ( [affected_rows] => 38 [client_info] => mysqlnd 5.0.12-dev - 20150407 - $Id: 7cc7cc96e675f6d72e5cf0f267f48e167c2abb23 $ [client_version] => 50012 [connect_errno] => 0 [connect_error] => [errno] => 0 [error] => [error_list] => Array ( ) [field_count] => 3 [host_info] => 127.0.0.1 via TCP/IP [info] => [insert_id] => 0 [server_info] => 8.0.18-9 [server_version] => 80018 [stat] => Uptime: 5605637 Threads: 73 Questions: 1002652437 Slow queries: 0 Opens: 177726 Flush tables: 3 Open tables: 1024 Queries per second avg: 178.865 [sqlstate] => 00000 [protocol_version] => 10 [thread_id] => 8980341 [warning_count] => 0 ) [nameQuote:protected] => ` [nullDate:protected] => 0000-00-00 00:00:00 [_database:JDatabaseDriver:private] => sdproductiondb [count:protected] => 32 [cursor:protected] => [debug:protected] => [limit:protected] => 0 [log:protected] => Array ( ) [timings:protected] => Array ( ) [callStacks:protected] => Array ( ) [offset:protected] => 0 [options:protected] => Array ( [driver] => mysqli [host] => 127.0.0.1 [user] => slobodna_admin [password] => BDNkcMPAG9tIErgj [database] => sdproductiondb [prefix] => sk_ [select] => 1 [port] => 3306 [socket] => ) [sql:protected] => SELECT id, value, type FROM #__ocm_extra_fields ef WHERE ef.published = 1 [tablePrefix:protected] => sk_ [utf:protected] => 1 [utf8mb4:protected] => 1 [errorNum:protected] => 0 [errorMsg:protected] => [transactionDepth:protected] => 0 [disconnectHandlers:protected] => Array ( ) ) [_trackAssets:protected] => [_rules:protected] => [_locked:protected] => [_autoincrement:protected] => 1 [_observers:protected] => JObserverUpdater Object ( [aliases:protected] => Array ( ) [observers:protected] => Array ( ) [doCallObservers:protected] => 1 ) [_columnAlias:protected] => Array ( ) [_jsonEncode:protected] => Array ( ) [_errors:protected] => Array ( ) [year_lookup] => 0 [link] => /scena/showbiz ) [additional_categories] => Array ( [0] => stdClass Object ( [id] => 262 [name] => Showbiz [alias] => showbiz [parent] => 477 [published] => 1 [trash] => 0 [link] => /scena/showbiz ) ) [link] => /scena/showbiz/uskrs-domacim-glazbenicima-protjece-bez-koncerata-mi-vadimo-iz-bicve-od-drzave-nemamo-ni-kune-a-tek-nakon-blagdana-ceka-nas-bojim-se-pravi-post-1088638 [printLink] => /scena/showbiz/uskrs-domacim-glazbenicima-protjece-bez-koncerata-mi-vadimo-iz-bicve-od-drzave-nemamo-ni-kune-a-tek-nakon-blagdana-ceka-nas-bojim-se-pravi-post-1088638?tmpl=component&print=1 [tags] => Array ( [0] => stdClass Object ( [id] => 291139 [name] => jasmin stavros [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 0000-00-00 00:00:00 [main_article_id] => 0 [alias] => jasmin-stavros [link] => /tag/jasmin-stavros ) [1] => stdClass Object ( [id] => 394574 [name] => Maja Bajamić [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 0000-00-00 00:00:00 [main_article_id] => 0 [alias] => maja-bajamic [link] => /tag/maja-bajamic ) [2] => stdClass Object ( [id] => 485404 [name] => zdravko škender [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 0000-00-00 00:00:00 [main_article_id] => 0 [alias] => zdravko-skender [link] => /tag/zdravko-skender ) [3] => stdClass Object ( [id] => 443601 [name] => želimir dundić dundo [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 0000-00-00 00:00:00 [main_article_id] => 0 [alias] => zelimir-dundic-dundo [link] => /tag/zelimir-dundic-dundo ) [4] => stdClass Object ( [id] => 302984 [name] => nenad vetma [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 0000-00-00 00:00:00 [main_article_id] => 0 [alias] => nenad-vetma [link] => /tag/nenad-vetma ) [5] => stdClass Object ( [id] => 325932 [name] => Zorica Andrijašević [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 0000-00-00 00:00:00 [main_article_id] => 0 [alias] => zorica-andrijasevic [link] => /tag/zorica-andrijasevic ) ) [imageXSmall] => [imageSmall] => [imageMedium] => [imageLarge] => [imageXLarge] => [attachments] => Array ( ) [cleanTitle] => Uskrs domaćim glazbenicima protječe bez koncerata: ‘Mi vadimo iz bičve, od države nemamo ni kune, a tek nakon blagdana čeka nas, bojim se, pravi post‘ [num_of_authors] => 0 [author] => Joomla\CMS\User\User Object ( [isRoot:protected] => [id] => 3154 [name] => Lenka Gospodnetić [username] => lenka-gospodneti [email] => lenka-gospodneti@sd.hr [password] => $2y$10$qDoQbPZciwHCmq8bxd4fSetkQTRo3MRUagZG7Q0uCw6Sm/reSwBQO [password_clear] => [block] => 0 [sendEmail] => 0 [registerDate] => 0000-00-00 00:00:00 [lastvisitDate] => 0000-00-00 00:00:00 [activation] => [params] => [groups] => Array ( [2] => 2 ) [guest] => 0 [lastResetTime] => 0000-00-00 00:00:00 [resetCount] => 0 [requireReset] => 0 [_params:protected] => Joomla\Registry\Registry Object ( [data:protected] => stdClass Object ( ) [initialized:protected] => [separator] => . ) [_authGroups:protected] => [_authLevels:protected] => [_authActions:protected] => [_errorMsg:protected] => [userHelper:protected] => Joomla\CMS\User\UserWrapper Object ( ) [_errors:protected] => Array ( ) [otpKey] => [otep] => [link] => /autor/lenka-gospodnetic-3154 [profile] => stdClass Object ( [id] => 1672 [gender] => m [description] => [image] => 1672.png [url] => [group] => 4 [plugins] => {"customparams_author_school":"","customparams_author_title":"","customparams_author_title_categoryid":"28","customparams_fb_link":"","customparams_tw_link":""} ) [avatar] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/authors/1672.png ) [numOfComments] => 0 [mainImage] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2021/04/02/15610150.jpg [galleryCount] => 6 [hasImage] => 1 [mainImageAuthor] => Vojko Basic/Cropix [mainImageDesc] => Želimir Dundic Dundo [popup_gallery] => Array ( [0] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2021/04/02/15610150.jpg [title] => Želimir Dundic Dundo Vojko Basic/Cropix ) [1] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2021/04/02/17384436.jpg [title] => Zorica Andrijašević Ante Cizmic/Cropix ) [2] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2021/04/02/10622551.jpg [title] => Jasmin Stavros Nikola Vilic/Cropix ) [3] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2021/04/02/14888448.jpg [title] => Maja Bajamić Vojko Basic/Cropix ) [4] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2021/04/02/14689162.jpg [title] => Nenad Vetma Paun Paunovic/Cropix ) [5] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2021/04/02/13867446.jpg [title] => Zdravko Škender Ranko Suvar/Cropix ) ) [bgPosition] => [text] => {OCMSplitter}

Uskrs kao ni jedan do sad - osim možda onog lanjskog. Kako ga provode oni, možda egzistencijalno i najugroženiji zbog COVID-a, glazbenici naime? Znamo da im protječe bez koncerata, publike, promocija... No, znači li to da doista miruju?

Želimir Dundić Dundo, glazbenik iz antologijskog "Trija Gušt" - koji, usput rečeno, baš ove nesretne godine (ne) slavi četrdeset (40!) godina postojanja, prilično je ogorčen situacijom koja je našla njega i "kolege rudare", kako se izrazio.

- Sve naše neisplakane suze poklanjamo ugostiteljima, koji su najprije zbog svoje teške sudbine zaplakali, pa se tek onda rodili. Mi već petnaest miseci ne nastupamo nigdi, a od države nismo dobili ni kune potpore! Ugostitelji dobijaju potporu pa ipak, jadni, plaču, a ja ne plačem iako ne mogu pivat na štekatu, niti nastupat "na dostavu" - trpko se našalio Dundo, priznavši da mu fale i nastupi i honorari koji idu pod ruku s tim.

- Da kažem "super mi je šta ću Uskrs provest neradno" laga bih, jer bi ja vrlo rado odradija plaćeni nastup odma iza ponoćke na Veliki petak, isto ka šta bi svaku Novu godinu rađe piva i znojia se, nego samo sidija za stolom, ija i pija. Sustav je nepravedan prema nama, koji živimo od nastupa jer od tantijema ne bi mogli platit ni vodu. Mi vadimo iz bičve - ako imamo šta izvadit - a tek nakon Uskrsa čeka nas, bojim se, pravi post - strahuje Dundić.

Pjevačica iz Makarske, Zorica Andrijašević umjetničkim imenom Donna, pomirena je sa sudbinom privremene radne hibernacije. Zapravo, ona ima većih problema od "nenastupanja"; njezin sinčić Vito pozitivan je na koronavirus.

- S malim sam u "kućnom pritvoru", na sreću nije ništa strašno, ima blage simptome. Ovo je još jedna životna epizoda koja je mene i sina još više zbližila; inače smo jako povezani, pa i kroz ovu nevericu brodimo skupa - slikovita je zgodna Donna, koja vrijeme bez svirki krati čitanjem i ulaganjem u duhovni rast.

- Čitam romane na engleskom, a od publicistike trenutno uživam u djelu Marka Antonija "Meditacija" - vodič za dobar život najplemenitijeg rimskog cara. Pomalo uz to pišem i skladam, jer biti u muzici za mene znači - živjeti. Imam neke dobre glazbene ideje, samo da bude zdravlja pa će polako sve doći na red - najavljuje temperamentna Makaranka.

Legendarni zabavnjak Zdravko Škender povjerava nam da se "primirio" u svom zagrebačkom stanu; čuva se korone kao ljute nevolje.

- Krajnje sam oprezan, smanjio sam kontakte s ljudima maksimalno, pazim se da ne ulovim COVID; Bogu hvala, do sad mi je to pošlo za rukom. Žao mi je što je prošla godina bila ovakva, nikakva po pitanju nastupa; imao sam nekoliko lijepih pjesama, ali ih nisam uspio izvesti pred publikom. No, vjerujem da ću to nadoknaditi - nada se Škender, kojega je u žižu zanimanja publike vratio lanjski hit Mala Istrijanka otpjevan u duetu sa kolegom Sergiom Pavoneom, a potom i pjesme Božić bez tebe, Dalmacijo i najnoviji glazbeni adut: vesela Lesićeva skladba "Tako mi je pao grah" na tekst nedavno preminuloga Željka Pavičića.

- Jedva čekam druženje s publikom i nastupe u Hrvatskoj i Sloveniji koja baš voli ovakve, "škenderovske pjesme" - osmjehuje se vitalni Škender.

Još jedan zabavnjak "evergreen-klase", Nenad Vetma iz Splita, naime, s nama je podijelio doživljaj svog Uskrsa u doba korone.

- Čujte, kako je drugima, tako je i meni; nastupa nema, pa pjevam familiji za stolom uz gitaru! Međutim, vrijeme sam iskoristio za pripremu albuma u suradnji s našim poznatim tekstopiscem Milivojem Balićem (nastanjenim u Australiji), naziva "Moja pjesme, moji snovi".

Album je zapravo već gotov, u izradi je samo još knjižica uz omot, a već se po radiju vrte pjesme "Busola", "Napit ću se Vugave na Visu", "Ne umire pisma", "Jabuka" i druge. A dok ne krenu nastupi, imunitet jačam - igranjem tenisa! Tako inače najradije održavam formu - namiguje uvijek dobro raspoloženi Vetma, koji nam je usput odao i malu tajnu: na Uskrsni ponedjeljak "pada" mu rođendan. A na upit: koji rođendan, ponudio nam je zanimljiv odgovor:

- Ostajem punoljetan - konstatirao je pjevač.

Još jedan iz galerije "zlatnih punoljetnika" - živa legenda Jasmin Stavros - snalazi se bez koncerata kako zna i umije.

- Znate šta, zadnjih pet-šest godina nisan uopće tija pivat na Uskrs jer mi je bilo žaj ostavljat familiju i ekipu kad je najbolje, dizat se od stola da bi vozija stotine kilometara zbog gaže. Tako ću i ovaj Uskrs bit doma, otić ću s mojima na misu a nakon toga doma na ručak.

Grubo je vrime, ponizno, nećemo ništa raskošno spremat, nikakve gozbe ni divljanja: skromni jelovnik, ali da nas okupi zajedno za stolom. Šta se toga tiče, to mi je špranca zadnjih godina, ali šta se ostalih termina tiuče, brate, ovo je prevršilo mjeru! Lani smo mislili "bit će nastupa na lito", kad ono ništa, bilo bi dobro da bude bar nešto koncerata ovoga lita jer ćemo ispalit! Odvikli smo se od publike, triba nam kontakt, ja se upjevavam, pivan po kući, bojin se da ćemo morat učit tekstove ponovo, ka u školi. Ispali smo iz štosa - iskren je legendarni Staki.

Ipak, za ovo ljeto ima glazbeni uradak.

- Pisma se zove "Umri muški", odlična je ali zbog ove situacije još nismo uspili snimit spot - Stavros će.

Na upit boji li se korone, veli:

- Ne bojin, ima san je! Nisan skoro ništa ni osjetija, ima san malu fibru dva-tri dana i iša se testirat reda radi, kad ono: pozitivan. Dobro je, sad iman antitijela. Sad san miran - zaključuje "kralj zabave".

Najzaposlenija u ovoj situaciji je, čini se, zgodna Splićanka sa zagrebačkom adresom, Maja Bajamić. Dok se većina njezinih kolega, da se tako izrazimo, prisilno odmara, ona radi punom parom!

Maju smo u telefonskom pozivu zatekli u Splitu; došla je za Uskrs kod svojih, doma.

- Zadnja dva mjeseca snimala sam posebno izdanje emisije Tvoje lice zvuči poznato naziva "All stars" jer je okupilo sve dosadašnje pobjednike u tom sedmom po redu izdanju showa! Čudno je bilo snimat bez publike, malo je "suvo", nema "feedbacka" ali šta je tu je. Na "All stars" san došla direktno s Farme, realityja Nove TV također, tako da san i zahvaljujući tom projektu izbjegla jedan udar korone, maske i sve te "lipe stvari"...

Uz to, intenzivno snimam, četri singla već su gotova: jedan je "Čekam ljeto" tekstopisca Ive Šćepanovića na muziku Ermanna Fabrija (već se vrti na hrvatskom i španjolskom!), tu je i "Je je" u suradnji sa Babyducksom i Mirzom Tetarićem, a u Beogradu snimam "Tranquilla", broj sa Dušanom Bačićem i Deanom Nikolićem. Moran posebno izdvojnit pismu "Srce moje", moj kantautorski rad nasta prije Farme i "Tvoje lice..." kod moje - babe u Trnbusima! Taj je singl usvojen ka neslužbena himna škole Fran Krsto Frankopan, osnovne škole u Osijeku naime, čak ga izvode na satu glazbenoga! - kazuje ova zaposlena splitska glazbenica.

No, glazba nije jedina zanimacija Maje Bajamić; u ovom razdoblju obilježenom COVIDOM - i trenerkama kao udarnim odjevnim artiklom - u suradnji sa zagrebačkim modnim (supružničkim) duetom Tašel i Grofica, Maja je dizajnirala liniju trenerki!

- Super su, radimo ih u malim serijama a svaka kreacija ima naziv i unikat je jer se neznatno razlikuje od naizgled istog primjerka. Sad je zavladala sezona trenerki a ja ih i inače rado nosim, tako da sam bila nadahnuta - u dahu će Bajamić.

Ipak, nije sve bajno ni kod nje...

- Otežani su uvjeti snimanja, to je pokora svoje vrste - priznaje svestrana glazbenica Maja Bajamić, koja ovih dana ipak uživa punim plućima u "najlipšem gradu na svitu" i kavicama na splitskoj Rivi.

[event] => stdClass Object ( [BeforeDisplay] => [AfterDisplay] => [AfterDisplayTitle] => [BeforeDisplayContent] => [AfterDisplayContent] => [OCMBeforeDisplay] => [OCMAfterDisplay] => [OCMAfterDisplayTitle] => [OCMBeforeDisplayContent] => [OCMAfterDisplayContent] =>
Vojko Basic/Cropix Ante Cizmic/Cropix Nikola Vilic/Cropix Vojko Basic/Cropix Paun Paunovic/Cropix Ranko Suvar/Cropix
Vojko Basic/Cropix
Želimir Dundic Dundo
Ante Cizmic/Cropix
Zorica Andrijašević
Nikola Vilic/Cropix
Jasmin Stavros
Vojko Basic/Cropix
Maja Bajamić
Paun Paunovic/Cropix
Nenad Vetma
Ranko Suvar/Cropix
Zdravko Škender
[OCMUserDisplay] => [OCMCommentsCounter] => [OCMCommentsBlock] => ) [jcfields] => Array ( ) [image] => [imageWidth] => 600 [comments] => Array ( ) [absoluteURL] => https://slobodnadalmacija.hr/scena/showbiz/uskrs-domacim-glazbenicima-protjece-bez-koncerata-mi-vadimo-iz-bicve-od-drzave-nemamo-ni-kune-a-tek-nakon-blagdana-ceka-nas-bojim-se-pravi-post-1088638 [emailLink] => /component/mailto/?tmpl=component&template=site&link=253a5f1aaeac08438b7fb8661040ceb9cdde5abb [twitterURL] => http://twitter.com/intent/tweet?text=Uskrs+doma%C4%87im+glazbenicima+protje%C4%8De+bez+koncerata%3A+%E2%80%98Mi+vadimo+iz+bi%C4%8Dve%2C+od+dr%C5%BEave+nemamo+ni+kune%2C+a+tek+nakon+blagdana+%C4%8Deka+nas%2C+bojim+se%2C+pravi+post%E2%80%98&url=https%3A%2F%2Fslobodnadalmacija.hr%2Fscena%2Fshowbiz%2Fuskrs-domacim-glazbenicima-protjece-bez-koncerata-mi-vadimo-iz-bicve-od-drzave-nemamo-ni-kune-a-tek-nakon-blagdana-ceka-nas-bojim-se-pravi-post-1088638 [socialLink] => https%3A%2F%2Fslobodnadalmacija.hr%2Fscena%2Fshowbiz%2Fuskrs-domacim-glazbenicima-protjece-bez-koncerata-mi-vadimo-iz-bicve-od-drzave-nemamo-ni-kune-a-tek-nakon-blagdana-ceka-nas-bojim-se-pravi-post-1088638 )
[{"id":"1","value":""},{"id":"2","value":"IZ PRVE RUKE "},{"id":"4","value":""},{"id":"5","value":""},{"id":"6","value":""},{"id":"8","value":"1"},{"id":"11","value":"1"},{"id":"12","value":"1"},{"id":"13","value":"1"},{"id":"65","value":""},{"id":"21","value":"1"},{"id":"63","value":"2"},{"id":"80","value":""},{"id":"81","value":""},{"id":"82","value":""},{"id":"83","value":""},{"id":"84","value":""},{"id":"85","value":""},{"id":"86","value":""},{"id":"88","value":""},{"id":"95","value":"0"},{"id":"73","value":"2"},{"id":"61","value":"1"},{"id":"62","value":"1"},{"id":"64","value":"1"},{"id":"67","value":"1"},{"id":"68","value":"2"},{"id":"69","value":"1"},{"id":"70","value":"1"},{"id":"71","value":"1"},{"id":"74","value":"1"},{"id":"77","value":"1"},{"id":"78","value":"1"},{"id":"79","value":"1"},{"id":"87","value":"1"},{"id":"91","value":"1"},{"id":"92","value":"1"},{"id":"93","value":"1"},{"id":"94","value":"1"},{"id":"96","value":"1"}]
StoryEditorOCM
ShowbizIZ PRVE RUKE

Uskrs domaćim glazbenicima protječe bez koncerata: ‘Mi vadimo iz bičve, od države nemamo ni kune, a tek nakon blagdana čeka nas, bojim se, pravi post‘

Piše Lenka Gospodnetić
2. travnja 2021. - 21:42

Uskrs kao ni jedan do sad - osim možda onog lanjskog. Kako ga provode oni, možda egzistencijalno i najugroženiji zbog COVID-a, glazbenici naime? Znamo da im protječe bez koncerata, publike, promocija... No, znači li to da doista miruju?

Želimir Dundić Dundo, glazbenik iz antologijskog "Trija Gušt" - koji, usput rečeno, baš ove nesretne godine (ne) slavi četrdeset (40!) godina postojanja, prilično je ogorčen situacijom koja je našla njega i "kolege rudare", kako se izrazio.

- Sve naše neisplakane suze poklanjamo ugostiteljima, koji su najprije zbog svoje teške sudbine zaplakali, pa se tek onda rodili. Mi već petnaest miseci ne nastupamo nigdi, a od države nismo dobili ni kune potpore! Ugostitelji dobijaju potporu pa ipak, jadni, plaču, a ja ne plačem iako ne mogu pivat na šte...

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
12. svibanj 2024 23:11