StoryEditorOCM
TV&Realitypetar šegedin

Dalmatinski slavuj s Korčule favorit je u Superstaru: ‘Cocin nasljednik, kažete? Zašto ne? Bio bi ponosan na mene...‘

Piše VInko Paić
9. prosinca 2023. - 18:12

- Ima jedan mali šarmer s Korčule, čista srca i anđeoska glasa. Zove se Petar. Moje sunce koje je postalo i sunce cijele naše nacije zahvaljujući RTL-ovu Superstaru. Pošto ništa nije slučajno u životu pa tako ni naš duet koji smo snimili dok je još bio dijete i iza kojeg stoji jedna lijepa priča o ljubavi, poštovanju i povezanosti dušom i pjesmom. Naš mali više nije mali, on je sad prava zvijezda, napisala je ranije ovog tjedna na društvenim mrežama makarska pjevačica Zorica Andrijašević Donna.

I nije daleko od istine jer junak naših idućih redaka, 18-godišnji Korčulanin iz malog mjesta Žrnovo, za glazbu živi doslovno otkako se rodio.

image

Još od malih nogu je bio uvijek oko instrumenata i uz glazbu.

Privatni album

Petar Šegedin mikrofon je imao u rukama još od malena budući da mu se oboje roditelja bavi glazbom, tata Ivan mu je dugogodišnji direktor Marko Polo festivala, ujedno je i hrvatski branitelj, samostalni umjetnik i skladatelj. Inače, ovaj mladić je i rođak pjevača Lukyja te jednog od najpoznatijih hrvatskih književnika i akademika Petra Šegedina. Sin jedinac svojih roditelja glazbeni je talent, kaže nam, naslijedio od oboje, a ako je suditi prema anketi na RTL-ovu portalu, upravo se njemu smiješi pobjeda u večerašnjem velikom finalu Superstara.

- Osjećaj je super, baš sam uzbuđen! - govori Petar koji i dalje ostaje vjeran svom dalmatinskom izričaju, a šapnuo nam je da će pjevati balade.

image

Petar Šegedin

RTL

U posljednjoj emitiranoj emisiji potekle su mu suze radosnice, uhvatilo ga je kolo emocija, a kako i ne bi kad je pjevao pjesmu svog krsnog kuma Vinka Coce. Čak je nosio i njegovo odijelo.

- Bilo je jako emotivno, pogotovo kad znaš da ti je to bio kum i da nosiš njegovo odijelo, svašta ti prođe kroz glavu, to je sasvim normalno. Prije nastupa sam pitao oca je li moguće da nosim neko odijelo od Vinka? On mi je rekao da će nazvati njegovu Janju koja je rekla da može. Zvao sam je i ja nakon nastupa, plakala je i bila veoma sretna i zadovoljna, a puno mi je da se sve to realizira pomogao i Vinkov brat Duje - veli mladi pjevač.

Kad mu je kum Coce umro Petar je imao svega osam godina, a najviše ga se sjeća po tome što bi svaki put kad bi došao na Korčulu ponosno hrlio njemu u zagrljaj.

- Nisam tada bio svjestan njegove veličine kao glazbenika, bilo je dosta lipih trenutaka, davao mi je mnoge savjete… Siguran sam da bi sada bio preponosan na mene.

Mnogi ga vide kao nasljednika Vinka Coce, što Petar misli o tome?

- Cocin nasljednik, kažete? Naravno da bih volio biti njegov nasljednik, ma kad bih barem 30 posto bio kvalitetan pjevač poput njega, ja sretan!

Rijeka njegovih Korčulana slila se ovih dana u metropolu, svi oni zdušno će navijati za svog dalmatinskog slavuja da postane prvi hrvatski Superstar.

image

Ne laže kad kaže da se već 10 godina intenzivno druži s mikrofonom.

Privatni album

- Očekivao sam da ću ući među sto najboljih, nisam se nadao da ću biti u finalu, to je za mene stvarno izniman plasman. Koga vidim kao najvećeg konkurenta? Možda Hanu jer ima veliku potporu gledatelja, a mislim i da je od svih nas najbolja vokalno, mislim da može pobjediti, da - ističe Šegedin.

No bilo kako bilo, čak i ako Antonija Blaće ne pročita njegovo ime kao ono pobjedničko, jedno se već sada zna - na Korčuli u Žrnovu se sprema velika fešta!

- Neovisno o ishodu slavit ćemo ovaj moj uspjeh. Zapivat ćemo, popit malo bijeloga vina, počastit se… - smije se Petar koji je u rodnom mjestu završio srednju školu za barmena-konobara, ali i osnovnu glazbenu školu.

- Htio sam završiti nešto jednostavnije da što prije riješim maturu, pa upišem glazbenu akademiju. To mi je svakako u planu iduće godine, jednako kao i preseljenje u Zagreb. Jednog se dana vidim da nastupam u kazalištu.

Mi se nadamo da će mu se njegova želja ispuniti, no kako je život nepredvidljiv tko zna gdje će ga sve još odvesti. Ono što znamo je da ćemo ovog glazbenog slavuja zasigurno u budućnosti itekako viđati na našoj sceni. Tonči Huljić već mu je osigurao i obećao sudjelovanje na idućim Melodijama Jadrana koje će se u lipnju održati u Splitu. Osim toga Petar već ima snimljeno čak 13 pjesama, ponajviše balada, koje se mogu pronaći na YouTubeu, a neke od njih planira nakon Superstara izdati u novom ruhu.  

- Tonči me iznenadio pozivom na Melodije, nadam se da će se to stvarno realizirati. Svi u žiriju su mi super, ali on mi je najdraži jer je nekako najbliži mom glazbenom ukusu.

S klapom Svida prošle godine Petar je osvojio Omiški festival i to mu je jedan od životnih trenutaka koji mu se uvelike urezao u sjećanje. Nakon što se proslavio u Superstaru stalno mu pristižu poruke potpore, ljudi mu čestitaju na ulici, žele se slikati s njim, ima i ljubavnih ponuda. Na pitanje ima li curu pomalo sramežljivo kaže da bi radije volio da to ostane njegova privatna stvar. Ne stidi se, kaže, ni svojih kilograma, koje ponosno nosi.

image

Petar Šegedin
 

RTL

- Oduvijek sam bio lijepo prihvaćen u ekipi, nisam imao problema nikad s nikakvim uvredama i slično. Prije sam imao još više kilograma i drago mi je što sam uspio doći u neku relativnu normalu. Ne opterećujem se previše time, zadovoljan sam ovakav kakav jesam. Mislim da je čovjeku po tom pitanju nabitnije da je zdrav! - iskreno će.

I za kraj smo ga pitali kako će on bez svoje Dalmacije jednom kad se preseli u Zagreb.

- Ah, ne mogu se nikako uspoređivati Zagreb i Dalmacije. I ovdje je meni lipo, ali kuća je kuća! Najviše mi nedostaju mater i ćaća i naravno more moje, brod moj… Jedva čekam da se vratim svojoj lipoj Korčuli - s dozom sjete i nostalgije zaključuje Petar.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
27. svibanj 2024 21:11