stdClass Object ( [id] => 28828 [title] => Reportaža iz Zanzibara: Sezame, otvori se [alias] => reportaza-iz-zanzibara-sezame-otvori-se [catid] => 297 [published] => 1 [introtext] => [fulltext] =>
Drvena vrata dugovječnost mogu zahvaliti biljnoj zaštiti od nametnika, a jedan od egzotičnih sastojaka koji su koristili bio je i sezam, od čega je, vjeruje se, potekla slavna izreka Ali Babe: „Otvori se, sezame!“

Penjanje na kokosovo stablo na jednoj od brojnih
plantaža začina
Tanzanija je nastala 1964. spajanjem dviju država, (Tan)ganjike i (Zan)zibara, koje su u godinama prije ujedinjena stekle nezavisnost od Velike Britanije. Iako pod istom zastavom, Zanzibar daje potpuno drugačiju sliku Tanzanije od njezine unutrašnjosti.

Pemba i Unguja najveći su otoci zanzibarskog arhipelaga, poznati kao “začinski otoci”. Nekoć su bili najveći proizvođači začina na svijetu, ali je u novije vrijeme ta industrija pala na niske grane. Ne treba previše mozgati da bi se zaključilo kako je njezin nasljednik turizam.

Pembu zbog njegove ljepote zovu još i “zeleni otok”, a oduvijek je bio u sjeni Unguje. Zapravo, njime se stoljećima upravljalo upravo sa sestrinskog otoka. Zbog svoje nepristupačnosti, danas je mamac za turiste koji tragaju za djevičanskim, samotnim destinacijama.

Živopisne uličice

S druge strane, Unguja je oduvijek bio miljenik sultanskih vladara, što je i utabalo njegov ‘komercijalni’ put. Kad kažete da želite ići na Zanzibar, smatra se da putujete na Unguju. S kopnom, odnosno najvećim tanzanijskim gradom na obali Dar es Salaamom, vezan je dnevnim trajektnim linijama.

Već na putu do Zanzibara kroz prozorska stakla brzog broda ugledali smo kitove, dok su se lijeno premještali s jednog na drugi bok. Iz daljine, zanzibarske plaže činile su se kao san. Tirkizno plavo more koje oplakuje snježno bijeli pijesak sa stoljetnim palmama nisu samo ušminkane fotografije iz turističkih brošura - san se ubrzo pretvorio u javu.

S ruksacima na leđima kročili smo na gat Zanzibar Towna, srca arhipelaga. Kad je već jednom tamo, ni jedan turist ne propušta razgledati labirint uličica njegove povijesne jezgre - Stown Towna, u kojem se spaja indijski s arapskim stilom gradnje, preostalim još iz sultanske ere.

Osmijeh je besplatan
Lako je izgubiti se u živopisnim ulicama i upoznati sa starosjediocima, koji promatraju što se zbiva ispred njihova kućnog praga, trgovcima voćem, odmetnutim masaima koji su napustili pašnjake s kopna i sada za život zarađuju prodajući nakit turistima.

Tamo gdje se dvije uličice sijeku, dovoljno je mjesta da djeca osnuju nogometnu momčad, a i strance će rado pozvati da im se pridruže u igri. Istražujući povijesnu jezgru, nerijetko se nabasa na najcjenjenije lokalne obrte u kojima nastaju prave umjetnosti od drva, a najprivlačniji predmet su ornamentalna vrata, jedan od simbola grada.

Koliko je duga tradicija njihove izrade, svjedoče ulice - gotovo se u svakoj može vidjeti jedan stoljetni primjerak. Dugovječnost mogu zahvaliti biljnoj zaštiti od nametnika, a jedan od egzotičnih sastojaka koji su se koristili bio je i sezam uvezen iz Indije, od čega je, vjeruje se, i potekla slavna izreka Ali Babe: „Otvori se, sezame!“ Muslimani čine jednu trećinu stanovništva Tanzanije.

Dok je većina na kopnu kršćanske vjere, na Zanzibaru ih je tek jedan posto, što je vidljivo već s prvim korakom. Dovoljno je pričekati školsko zvono, kad na ulice grada izlaze učenici u uniformama, tradicionalnim muslimanskim nošnjama. Ipak, iznenađujuće je da su pozivi na učenje iz džamija jedva zamjetni, iako ih je u Stown Townu čak 51, a tek se na malobrojnima mogu vidjeti prepoznatljiva obilježja, minareti.

Anglikanska katedrala najposjećeniji je spomenik Stown Towna. No, njezino značenje nije u arhitektonskim vrijednostima, već činjenici da je 1870. godine sagrađena na robovskoj tržnici, u spomen na kalvariju tisuće crnaca. Može se činiti apsurdnim što je na mjestu na kojem su prodavani ljudski životi podignuta crkva, ali bio je to čin kojim se tražilo iskupljenje za počinjeno zlo.

Dala dala najpopularnije je prijevozno sredstvo u Tanzaniji, a mjesto u njima uvijek se nađe

Opako sunce

Bez sumnje, najljepši je dio zanzibarske avanture boravak u malim otočnim mjestima, a u većini njih blagodati turizma prepoznate su tek u posljednjem desetljeću, kao što je slučaj s Jambianijem.

Za prihvatljive cijene može se noćiti u bungalovu na samoj plaži, a najbolje vrijeme za posjet je sušno razdoblje od lipnja do listopada, dok već sa studenim počinje sezona ‘kratkih’ kiša. Ipak, važno je napomenuti da, osim hlada, ništa ne štiti od sunčanih opeklina na Zanzibaru, pa je preporučljivo opskrbiti se svakojakim kremicama.

Ni najveći faktori nisu pomogli kada smo se otisnuli s tradicionalnom brodicom, dhowom, na višesatnu plovidbu, ribolov i ronjenje s maskom na koraljnim grebenima. Ulovljeno se odmah i priprema, pa smo tako imali priliku kušati hobotnicu na domaći način, u slatkom kokosovu toću, koji nam je pripremila supruga kapetana Muhameda.

Zapravo je riječ o lokalnom ‘beach boyu’, samo jednom od desetaka koji turiste salijeću po izlasku na plažu, nudeći im vodene aktivnosti. Dok se na sjevernoj strani otoka turisti na kilometarskim pješčanim plažama kupaju od jutra do večeri, razlike u plimi i oseki na istočnoj strani otoka to čine gotovo nemogućim veći dio dana, zbog čega je manje posjećena, a time i privlačnija.

Ulični prodavač voća u Stown Townu

Već s podnevom, razina mora spusti se toliko da se na nekim mjestima možete šetati morskim dnom i kilometar daleko od plaže. Ni to nije zaustavilo strane investitore, koji su prepoznali atraktivnost zanzibarske obale, pa se zadnjih godina sve više tradicionalnih ribarskih kućica pretvara u luksuzne vile s bazenima.

Nikakav luksuz ne može pak nadmašiti doživljaj plivanja s dupinima na pučini ispred ribarskog mjesta Kizimkazi. Omiljeniji morski sisavci koji borave na samom jugu otoka s vremenom su postali ‘imuni’ na prisutnost lokalnih ribara.

No, s razvojem turizma Kizimkazi je postao sinonim za podvodni safari, jer u svojim brodicama koji mirišu na friškinu, ribari turiste danas odvoze na otvoreno more u potragu za dupinima.

Zahvaljujući njihovu poznavanju puteva kojima se kreću, uspjeli smo se naći oči u oči s jatom od dvadesetak dupina i barem nakratko postati dio njihova svijeta.

Nogomet na plaži u sumrak

Freddie Mercury

Najpopularnije gastronomsko odredište za turiste je restoran Mercury u Stown Townu, a dobio je ime po frontmenu grupe Queen, Freddieju Mercuryju koji je u njemu rođen. Kao dijete indijskih doseljeničkih roditelja, koji su mu dali ime Farok Busarana, s devet godina otputovao je u Indiju kako bi se školovao i nikad više nije kročio na Zanzibar.

Dok je danjeg svjetla, nema razloga za strah, ali s mrakom se turiste upozorava na oprez i izbjegavanje pojedinih dijelova grada. I još jedna naj-bizarnost: Englesko-zanzibarski rat vodio se između Ujedinjenog Kraljevstva i Zanzibara 27. kolovoza 1896. Trajao je samo 45 minuta i najkraći je rat u pisanoj povijesti.

 

Oseka u Jambijaniju ostavlja brodice na suhom

Plantaže začina

Na plantažama začina, nakon upoznavanja s plodovima vanilije, stablima cimeta ili kave, za kušanje se iznose slatki afrički plodovi poput manga i papaje, dok će radnici na plantaži uz tradicionalne napjeve demonstrirati vještine penjanja na visoka stabla kokosa.

Zrele ljuske ploda potezom sablje prerezali su da bi zajedno s njima za kraj obilaska ispili kokosovo mlijeko. Put prema istočnoj strani otoka doveo nas je i u jedini nacionalni park na Zanzibaru “Jozani Forest”, koji nastanjuje ugrožena vrsta majmuna crveni colobus. Naviknutima na znatiželju, rijetkoj vrsti koja se osim po boji dlake prepoznaje i po rokezi, može se prići na dohvat ruke.

[video] => [gallery] => [extra_fields] => Array ( [0] => stdClass Object ( [id] => 1 [name] => Subtitle [value] => Drvena vrata dugovječnost mogu zahvaliti biljnoj zaštiti od nametnika, a jedan od egzotičnih sastojaka koji su koristili bio je i sezam, od čega je, vjeruje se, potekla slavna izreka Ali Babe: „Otvori se, sezame!“ [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 1 [alias] => Subtitle ) [2] => stdClass Object ( [id] => 68 [name] => Premium content [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 10 [alias] => premium_content ) ) [extra_fields_search] => * [created] => 2008-11-14 15:07:36 [created_by] => 37 [created_by_alias] => [checked_out] => 0 [checked_out_time] => 0000-00-00 00:00:00 [modified] => 2008-11-14 15:27:40 [modified_by] => 0 [publish_up] => 2008-11-15 11:50:00 [publish_down] => 0000-00-00 00:00:00 [trash] => 0 [access] => 1 [ordering] => 0 [featured] => 0 [featured_ordering] => 0 [image_caption] => [image_credits] => [video_caption] => [video_credits] => [hits] => 3554 [params] => Joomla\Registry\Registry Object ( [data:protected] => stdClass Object ( [enable_css] => 1 [jQueryHandling] => 1.8remote [backendJQueryHandling] => remote [userName] => 1 [userImage] => 1 [userDescription] => 1 [userURL] => 1 [userEmail] => 0 [userFeedLink] => 1 [userFeedIcon] => 1 [userItemCount] => 30 [userItemTitle] => 1 [userItemTitleLinked] => 1 [userItemDateCreated] => 1 [userItemImage] => 1 [userItemIntroText] => 1 [userItemCategory] => 1 [userItemTags] => 1 [userItemCommentsAnchor] => 1 [userItemReadMore] => 1 [userItemOCMPlugins] => 1 [authorsListLimit] => 61 [tagItemCount] => 61 [tagItemTitle] => 1 [tagItemTitleLinked] => 1 [tagItemDateCreated] => 1 [tagItemImage] => 1 [tagItemIntroText] => 1 [tagItemCategory] => 1 [tagItemReadMore] => 1 [tagItemExtraFields] => 1 [tagOrdering] => [tagFeedLink] => 1 [tagFeedIcon] => 1 [genericItemCount] => 61 [genericItemTitle] => 1 [genericItemTitleLinked] => 1 [genericItemDateCreated] => 1 [genericItemImage] => 1 [genericItemIntroText] => 1 [genericItemCategory] => 1 [genericItemReadMore] => 1 [genericItemExtraFields] => 1 [genericFeedLink] => 1 [genericFeedIcon] => 1 [instantArticlesLimit] => 100 [instantArticlesExtraField] => 87 [instantArticlesExtraFieldON] => 2 [instantArticlesCategoriesChildren] => 0 [instantArticlesTitle] => [instantArticlesDescription] => [mainTagCategories] => Array ( [0] => 119 [1] => 396 [2] => 383 [3] => 424 [4] => 250 [5] => 251 [6] => 452 [7] => 252 [8] => 477 [9] => 253 [10] => 254 [11] => 255 [12] => 483 [13] => 256 [14] => 300 [15] => 257 [16] => 258 [17] => 260 ) [relatedItemsCategoriesChildren] => 1 [mobileJsonCustomHomepage] => 0 [mobileJsonQuoteModule] => 0 [mobileJsonWeatherModule] => 0 [mobileJsonLimit] => [mobileJsonObituary] => 0 [mobileApi2Enabled] => 1 [mobileApi2UserAgent] => OCM Mobile Articles [mobileApi2ImagePrefix] => h [mobileApi2ImageSuffix] => 1280 [mobileApi2DefaultAuthorImage] => /images/jpgs/user_face.jpg [mobileApi2TagLimit] => 50 [mobileApi2TagOrdering] => publishUp [mobileApi2TagCategories] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategories0] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 101 [mobileApi2TagExcludeCategories] => Array ( [0] => 318 [1] => 323 [2] => 301 [3] => 406 [4] => 417 ) ) [mobileApi2TagCategories1] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 328 ) [mobileApi2TagCategories2] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 329 ) [mobileApi2TagCategories3] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 327 ) [mobileApi2TagCategories4] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 478 ) [mobileApi2TagCategories5] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 494 ) ) [mobileApi2TagsSearchLimit] => 200 [mainFeedCategories] => Array ( [0] => 240 ) [feedLimit] => 50 [mostPopularFeedLimit] => 20 [feedItemImage] => 0 [feedImgSize] => S [feedItemIntroText] => 0 [feedTextWordLimit] => [feedItemFullText] => 1 [feedTextCharacterLimit] => 300 [feedItemSubtitle] => 1 [feedItemAuthor] => 0 [feedTtl] => 60 [feedDescription] => RSS feeds for Slobodna Dalmacija [feedItemTags] => 0 [feedItemVideo] => 0 [feedItemGallery] => 0 [feedItemAttachments] => 0 [feedBogusEmail] => [feedTopModules] => Array ( [0] => 105 ) [feedTopFbExcludeCategories] => Array ( [0] => 243 [1] => 353 [2] => 333 ) [introTextCleanup] => 0 [introTextCleanupExcludeTags] => [introTextCleanupTagAttr] => [fullTextCleanup] => 0 [fullTextCleanupExcludeTags] => [fullTextCleanupTagAttr] => [xssFiltering] => 0 [linkPopupWidth] => 900 [linkPopupHeight] => 600 [imagesQuality] => 100 [itemImageXS] => 100 [itemImageS] => 200 [itemImageM] => 400 [itemImageL] => 600 [itemImageXL] => 900 [itemImageGeneric] => 300 [catImageWidth] => 100 [catImageDefault] => 1 [userImageWidth] => 100 [userImageDefault] => 1 [commenterImgWidth] => 48 [onlineImageEditor] => sumopaint [imageTimestamp] => 0 [imageMemoryLimit] => [socialButtonCode] => [twitterUsername] => [facebookMetatags] => 1 [facebookImage] => Medium [comments] => 1 [commentsOrdering] => DESC [commentsLimit] => 10 [commentsFormPosition] => below [commentsPublishing] => 0 [commentsReporting] => 2 [commentsReportRecipient] => [inlineCommentsModeration] => 0 [gravatar] => 1 [antispam] => 0 [recaptchaForRegistered] => 1 [akismetForRegistered] => 1 [commentsFormNotes] => 1 [commentsFormNotesText] => [frontendEditing] => 1 [showImageTab] => 1 [showImageGalleryTab] => 1 [showVideoTab] => 1 [showExtraFieldsTab] => 1 [showAttachmentsTab] => 1 [showOCMPlugins] => 1 [sideBarDisplayFrontend] => 0 [staticURL] => https://static.slobodnadalmacija.hr [siteURL] => https://slobodnadalmacija.hr [sseHost] => sse.slobodnadalmacija.hr [lockingArticlesCategories] => Array ( [0] => 119 [1] => 424 [2] => 250 [3] => 251 [4] => 452 [5] => 252 [6] => 477 [7] => 253 [8] => 254 [9] => 255 [10] => 483 [11] => 256 [12] => 257 [13] => 258 [14] => 260 ) [lockingArticlesUnit] => YEAR [lockingArticlesQuantity] => 1 [photoGalleryExtraField] => 63 [photoGalleryExtraFieldON] => 2 [videoGalleryExtraField] => 67 [videoGalleryExtraFieldON] => 2 [tickerModules] => Array ( [0] => 408 [1] => 409 ) [gaEmail] => [mergeEditors] => 1 [sideBarDisplay] => 1 [attachmentsFolder] => [hideImportButton] => 0 [googleSearch] => 0 [googleSearchContainer] => ocmGoogleSearchContainer [OCMUserProfile] => 1 [OCMUserGroup] => 4 [redirect] => 101 [adminSearch] => simple [cookieDomain] => [gatherStatistics] => 1 [article_preview_ocm_category_id] => [taggingSystem] => 1 [lockTags] => 0 [showTagFilter] => 0 [ocmTagNorm] => 0 [ocmTagNormCase] => lower [ocmTagNormAdditionalReplacements] => [recaptcha_public_key] => marko_margeta [recaptcha_private_key] => zoey2013 [recaptcha_theme] => clean [recaptchaV2] => 1 [recaptchaOnRegistration] => 0 [akismetApiKey] => [stopForumSpam] => 0 [stopForumSpamApiKey] => [showItemsCounterAdmin] => 1 [showChildCatItems] => 1 [disableCompactOrdering] => 0 [metaDescLimit] => 150 [enforceSEFReplacements] => 0 [SEFReplacements] => À|A, Á|A, Â|A, Ã|A, Ä|A, Å|A, à|a, á|a, â|a, ã|a, ä|a, å|a, Ā|A, ā|a, Ă|A, ă|a, Ą|A, ą|a, Ç|C, ç|c, Ć|C, ć|c, Ĉ|C, ĉ|c, Ċ|C, ċ|c, Č|C, č|c, Ð|D, ð|d, Ď|D, ď|d, Đ|D, đ|d, È|E, É|E, Ê|E, Ë|E, è|e, é|e, ê|e, ë|e, Ē|E, ē|e, Ĕ|E, ĕ|e, Ė|E, ė|e, Ę|E, ę|e, Ě|E, ě|e, Ĝ|G, ĝ|g, Ğ|G, ğ|g, Ġ|G, ġ|g, Ģ|G, ģ|g, Ĥ|H, ĥ|h, Ħ|H, ħ|h, Ì|I, Í|I, Î|I, Ï|I, ì|i, í|i, î|i, ï|i, Ĩ|I, ĩ|i, Ī|I, ī|i, Ĭ|I, ĭ|i, Į|I, į|i, İ|I, ı|i, Ĵ|J, ĵ|j, Ķ|K, ķ|k, ĸ|k, Ĺ|L, ĺ|l, Ļ|L, ļ|l, Ľ|L, ľ|l, Ŀ|L, ŀ|l, Ł|L, ł|l, Ñ|N, ñ|n, Ń|N, ń|n, Ņ|N, ņ|n, Ň|N, ň|n, ʼn|n, Ŋ|N, ŋ|n, Ò|O, Ó|O, Ô|O, Õ|O, Ö|O, Ø|O, ò|o, ó|o, ô|o, õ|o, ö|o, ø|o, Ō|O, ō|o, Ŏ|O, ŏ|o, Ő|O, ő|o, Ŕ|R, ŕ|r, Ŗ|R, ŗ|r, Ř|R, ř|r, Ś|S, ś|s, Ŝ|S, ŝ|s, Ş|S, ş|s, Š|S, š|s, ſ|s, Ţ|T, ţ|t, Ť|T, ť|t, Ŧ|T, ŧ|t, Ù|U, Ú|U, Û|U, Ü|U, ù|u, ú|u, û|u, ü|u, Ũ|U, ũ|u, Ū|U, ū|u, Ŭ|U, ŭ|u, Ů|U, ů|u, Ű|U, ű|u, Ų|U, ų|u, Ŵ|W, ŵ|w, Ý|Y, ý|y, ÿ|y, Ŷ|Y, ŷ|y, Ÿ|Y, Ź|Z, ź|z, Ż|Z, ż|z, Ž|Z, ž|z, α|a, β|b, γ|g, δ|d, ε|e, ζ|z, η|h, θ|th, ι|i, κ|k, λ|l, μ|m, ν|n, ξ|x, ο|o, π|p, ρ|r, σ|s, τ|t, υ|y, φ|f, χ|ch, ψ|ps, ω|w, Α|A, Β|B, Γ|G, Δ|D, Ε|E, Ζ|Z, Η|H, Θ|Th, Ι|I, Κ|K, Λ|L, Μ|M, Ξ|X, Ο|O, Π|P, Ρ|R, Σ|S, Τ|T, Υ|Y, Φ|F, Χ|Ch, Ψ|Ps, Ω|W, ά|a, έ|e, ή|h, ί|i, ό|o, ύ|y, ώ|w, Ά|A, Έ|E, Ή|H, Ί|I, Ό|O, Ύ|Y, Ώ|W, ϊ|i, ΐ|i, ϋ|y, ς|s, А|A, Ӑ|A, Ӓ|A, Ә|E, Ӛ|E, Ӕ|E, Б|B, В|V, Г|G, Ґ|G, Ѓ|G, Ғ|G, Ӷ|G, y|Y, Д|D, Е|E, Ѐ|E, Ё|YO, Ӗ|E, Ҽ|E, Ҿ|E, Є|YE, Ж|ZH, Ӂ|DZH, Җ|ZH, Ӝ|DZH, З|Z, Ҙ|Z, Ӟ|DZ, Ӡ|DZ, Ѕ|DZ, И|I, Ѝ|I, Ӥ|I, Ӣ|I, І|I, Ї|JI, Ӏ|I, Й|Y, Ҋ|Y, Ј|J, К|K, Қ|Q, Ҟ|Q, Ҡ|K, Ӄ|Q, Ҝ|K, Л|L, Ӆ|L, Љ|L, М|M, Ӎ|M, Н|N, Ӊ|N, Ң|N, Ӈ|N, Ҥ|N, Њ|N, О|O, Ӧ|O, Ө|O, Ӫ|O, Ҩ|O, П|P, Ҧ|PF, Р|P, Ҏ|P, С|S, Ҫ|S, Т|T, Ҭ|TH, Ћ|T, Ќ|K, У|U, Ў|U, Ӳ|U, Ӱ|U, Ӯ|U, Ү|U, Ұ|U, Ф|F, Х|H, Ҳ|H, Һ|H, Ц|TS, Ҵ|TS, Ч|CH, Ӵ|CH, Ҷ|CH, Ӌ|CH, Ҹ|CH, Џ|DZ, Ш|SH, Щ|SHT, Ъ|A, Ы|Y, Ӹ|Y, Ь|Y, Ҍ|Y, Э|E, Ӭ|E, Ю|YU, Я|YA, а|a, ӑ|a, ӓ|a, ә|e, ӛ|e, ӕ|e, б|b, в|v, г|g, ґ|g, ѓ|g, ғ|g, ӷ|g, y|y, д|d, е|e, ѐ|e, ё|yo, ӗ|e, ҽ|e, ҿ|e, є|ye, ж|zh, ӂ|dzh, җ|zh, ӝ|dzh, з|z, ҙ|z, ӟ|dz, ӡ|dz, ѕ|dz, и|i, ѝ|i, ӥ|i, ӣ|i, і|i, ї|ji, Ӏ|i, й|y, ҋ|y, ј|j, к|k, қ|q, ҟ|q, ҡ|k, ӄ|q, ҝ|k, л|l, ӆ|l, љ|l, м|m, ӎ|m, н|n, ӊ|n, ң|n, ӈ|n, ҥ|n, њ|n, о|o, ӧ|o, ө|o, ӫ|o, ҩ|o, п|p, ҧ|pf, р|p, ҏ|p, с|s, ҫ|s, т|t, ҭ|th, ћ|t, ќ|k, у|u, ў|u, ӳ|u, ӱ|u, ӯ|u, ү|u, ұ|u, ф|f, х|h, ҳ|h, һ|h, ц|ts, ҵ|ts, ч|ch, ӵ|ch, ҷ|ch, ӌ|ch, ҹ|ch, џ|dz, ш|sh, щ|sht, ъ|a, ы|y, ӹ|y, ь|y, ҍ|y, э|e, ӭ|e, ю|yu, я|ya [ocmSef] => 0 [ocmSefLabelCat] => content [ocmSefLabelTag] => tag [ocmSefLabelUser] => author [ocmSefLabelSearch] => search [ocmSefLabelDate] => date [ocmSefLabelItem] => 0 [ocmSefLabelItemCustomPrefix] => [ocmSefInsertItemId] => 1 [ocmSefItemIdTitleAliasSep] => dash [ocmSefUseItemTitleAlias] => 1 [ocmSefInsertCatId] => 1 [ocmSefCatIdTitleAliasSep] => dash [ocmSefUseCatTitleAlias] => 1 [show_page_heading] => 0 [categories] => Array ( [0] => 297 ) [exclude_from_group_by_subcategories] => 0 [menu-anchor_css] => nav__link [menu_text] => 1 [menu_show] => 1 [menu-meta_description] => Specijalni prilog Slobodne Dalmacije s područja politike, društva i kulture. [menu-meta_keywords] => specijalni prilog, zanimljivosti, spektar, društvo, politika, kultura [secure] => 0 [page_title] => Spektar [page_description] => Slobodna Dalmacija - Najveće dnevne novine u Dalmaciji [page_rights] => [robots] => [inheritFrom] => 0 [num_leading_items] => 2 [num_leading_columns] => 1 [leadingImgSize] => Large [num_primary_items] => 4 [num_primary_columns] => 2 [primaryImgSize] => Medium [num_secondary_items] => 4 [num_secondary_columns] => 1 [secondaryImgSize] => Small [num_links] => 4 [num_links_columns] => 1 [linksImgSize] => XSmall [catCatalogMode] => 0 [catFeaturedItems] => 1 [catOrdering] => publishUp [catPagination] => 2 [catPaginationResults] => 1 [catTitle] => 1 [catTitleItemCounter] => 1 [catDescription] => 1 [catImage] => 1 [catFeedLink] => 0 [catFeedIcon] => 0 [subCategories] => 1 [subCatColumns] => 2 [subCatTitle] => 1 [subCatTitleItemCounter] => 1 [subCatDescription] => 1 [subCatImage] => 1 [catItemTitle] => 1 [catItemTitleLinked] => 1 [catItemFeaturedNotice] => 0 [catItemAuthor] => 1 [catItemDateCreated] => 1 [catItemRating] => 0 [catItemImage] => 1 [catItemIntroText] => 1 [catItemExtraFields] => 0 [catItemHits] => 0 [catItemCategory] => 1 [catItemTags] => 1 [catItemAttachments] => 0 [catItemAttachmentsCounter] => 0 [catItemVideo] => 0 [catItemVideoAutoPlay] => 0 [catItemImageGallery] => 0 [catItemDateModified] => 0 [catItemReadMore] => 1 [catItemCommentsAnchor] => 1 [catItemOCMPlugins] => 1 [itemDateCreated] => 1 [itemTitle] => 1 [itemFeaturedNotice] => 1 [itemAuthor] => 1 [itemFontResizer] => 1 [itemPrintButton] => 0 [itemEmailButton] => 1 [itemSocialButton] => 1 [itemVideoAnchor] => 1 [itemImageGalleryAnchor] => 1 [itemCommentsAnchor] => 1 [itemRating] => 0 [itemImage] => 1 [itemImgSize] => Large [itemImageMainCaption] => 1 [itemImageMainCredits] => 1 [itemIntroText] => 0 [itemFullText] => 1 [itemExtraFields] => 1 [itemDateModified] => 1 [itemHits] => 0 [itemCategory] => 0 [itemTags] => 1 [itemAttachments] => 1 [itemAttachmentsCounter] => 1 [itemVideo] => 1 [itemVideoAutoPlay] => 0 [itemVideoCaption] => 1 [itemVideoCredits] => 1 [itemImageGallery] => 0 [itemNavigation] => 0 [itemComments] => 1 [itemTwitterButton] => 1 [itemFacebookButton] => 1 [itemGooglePlusOneButton] => 1 [itemAuthorBlock] => 0 [itemAuthorImage] => 0 [itemAuthorDescription] => 0 [itemAuthorURL] => 0 [itemAuthorEmail] => 0 [itemAuthorLatest] => 0 [itemAuthorLatestLimit] => 5 [itemRelated] => 1 [itemRelatedLimit] => 2 [itemRelatedTitle] => 1 [itemRelatedCategory] => 1 [itemRelatedImageSize] => Medium [itemRelatedIntrotext] => 0 [itemRelatedFulltext] => 0 [itemRelatedAuthor] => 0 [itemRelatedMedia] => 1 [itemRelatedImageGallery] => 1 [itemOCMPlugins] => 1 [recaptcha] => ) [initialized:protected] => 1 [separator] => . ) [metadesc] => [metadata] => robots= author= [metakey] => [plugins] => { "is_import_from_dnn": true, "incptvocmimagegalleryIGParameters": "default", "incptvocmimagegalleryocmIGposition": "OcmAfterDisplayContent", "incptvocmimagegalleryocmIGtheme": "CameraSlideshow", "incptvocmimagegalleryImages": [ "/Archive/images/2008/11/15/spektar/zanz0.jpg" ], "incptvocmimagegalleryImageTitles": [ "" ], "incptvocmimagegalleryImageDescriptions": [ "" ], "incptvocmimagegalleryImageFocus": [ "50:50" ], "incptvocmimagegalleryImageDimensions": [ { "size0": "350x230" } ] } [language] => * [multi_author] => 0 [type_id] => 0 [category] => TableOCMCategory Object ( [id] => 297 [name] => Spektar [alias] => spektar [description] => [parent] => 260 [extraFieldsGroup] => 9 [published] => 1 [image] => [access] => 1 [ordering] => 3 [params] => {"inheritFrom":"260","catMetaDesc":"","catMetaKey":"","catMetaRobots":"","catMetaAuthor":"","theme":"","num_leading_items":"2","num_leading_columns":"1","leadingImgSize":"Large","num_primary_items":"4","num_primary_columns":"2","primaryImgSize":"Medium","num_secondary_items":"4","num_secondary_columns":"1","secondaryImgSize":"Small","num_links":"4","num_links_columns":"1","linksImgSize":"XSmall","catCatalogMode":"0","catFeaturedItems":"1","catOrdering":"publishUp","catPagination":"2","catPaginationResults":"1","catTitle":"1","catTitleItemCounter":"1","catDescription":"1","catImage":"1","catFeedLink":"0","catFeedIcon":"0","subCategories":"1","subCatColumns":"2","subCatOrdering":"","subCatTitle":"1","subCatTitleItemCounter":"1","subCatDescription":"1","subCatImage":"1","itemImageXS":"","itemImageS":"","itemImageM":"","itemImageL":"","itemImageXL":"","catItemTitle":"1","catItemTitleLinked":"1","catItemFeaturedNotice":"0","catItemAuthor":"1","catItemDateCreated":"1","catItemRating":"0","catItemImage":"1","catItemIntroText":"1","catItemIntroTextWordLimit":"","catItemExtraFields":"0","catItemHits":"0","catItemCategory":"1","catItemTags":"1","catItemAttachments":"0","catItemAttachmentsCounter":"0","catItemVideo":"0","catItemVideoWidth":"","catItemVideoHeight":"","catItemAudioWidth":"","catItemAudioHeight":"","catItemVideoAutoPlay":"0","catItemImageGallery":"0","catItemImageGalleryWidth":"","catItemImageGalleryHeight":"","catItemDateModified":"0","catItemReadMore":"1","catItemCommentsAnchor":"1","catItemOCMPlugins":"1","itemDateCreated":"1","itemTitle":"1","itemFeaturedNotice":"1","itemAuthor":"1","itemFontResizer":"1","itemPrintButton":"0","itemEmailButton":"1","itemSocialButton":"1","itemVideoAnchor":"1","itemImageGalleryAnchor":"1","itemCommentsAnchor":"1","itemRating":"0","itemImage":"1","itemImgSize":"Large","itemImageMainCaption":"1","itemImageMainCredits":"1","itemIntroText":"0","itemFullText":"1","itemExtraFields":"0","itemDateModified":"1","itemHits":"0","itemCategory":"0","itemTags":"1","itemAttachments":"1","itemAttachmentsCounter":"1","itemVideo":"1","itemVideoWidth":"","itemVideoHeight":"","itemAudioWidth":"","itemAudioHeight":"","itemVideoAutoPlay":"0","itemVideoCaption":"1","itemVideoCredits":"1","itemImageGallery":"0","itemImageGalleryWidth":"","itemImageGalleryHeight":"","itemNavigation":"0","itemComments":"1","itemTwitterButton":"1","itemFacebookButton":"1","itemGooglePlusOneButton":"1","itemAuthorBlock":"0","itemAuthorImage":"0","itemAuthorDescription":"0","itemAuthorURL":"0","itemAuthorEmail":"0","itemAuthorLatest":"0","itemAuthorLatestLimit":"5","itemRelated":"0","itemRelatedLimit":"5","itemRelatedTitle":"1","itemRelatedCategory":"0","itemRelatedImageSize":"0","itemRelatedIntrotext":"1","itemRelatedFulltext":"0","itemRelatedAuthor":"0","itemRelatedMedia":"0","itemRelatedImageGallery":"0","itemOCMPlugins":"1"} [trash] => 0 [plugins] => {"customparams_created":"2019-11-04 19:44:34","customparams_modified":"2019-11-04 19:44:34","customparams_videobg":"","customparams_countdown_module":"","customparams_search_template":""} [language] => * [container] => 0 [container_name] => [_tbl:protected] => #__ocm_categories [_tbl_key:protected] => id [_tbl_keys:protected] => Array ( [0] => id ) [_db:protected] => JDatabaseDriverMysqli Object ( [name] => mysqli [serverType] => mysql [connection:protected] => mysqli Object ( [affected_rows] => 38 [client_info] => mysqlnd 5.0.12-dev - 20150407 - $Id: 7cc7cc96e675f6d72e5cf0f267f48e167c2abb23 $ [client_version] => 50012 [connect_errno] => 0 [connect_error] => [errno] => 0 [error] => [error_list] => Array ( ) [field_count] => 3 [host_info] => 127.0.0.1 via TCP/IP [info] => [insert_id] => 0 [server_info] => 8.0.18-9 [server_version] => 80018 [stat] => Uptime: 5957573 Threads: 58 Questions: 1073459901 Slow queries: 0 Opens: 196785 Flush tables: 3 Open tables: 1024 Queries per second avg: 180.184 [sqlstate] => 00000 [protocol_version] => 10 [thread_id] => 9618409 [warning_count] => 0 ) [nameQuote:protected] => ` [nullDate:protected] => 0000-00-00 00:00:00 [_database:JDatabaseDriver:private] => sdproductiondb [count:protected] => 58 [cursor:protected] => [debug:protected] => [limit:protected] => 0 [log:protected] => Array ( ) [timings:protected] => Array ( ) [callStacks:protected] => Array ( ) [offset:protected] => 0 [options:protected] => Array ( [driver] => mysqli [host] => 127.0.0.1 [user] => slobodna_admin [password] => BDNkcMPAG9tIErgj [database] => sdproductiondb [prefix] => sk_ [select] => 1 [port] => 3306 [socket] => ) [sql:protected] => SELECT id, value, type FROM #__ocm_extra_fields ef WHERE ef.published = 1 [tablePrefix:protected] => sk_ [utf:protected] => 1 [utf8mb4:protected] => 1 [errorNum:protected] => 0 [errorMsg:protected] => [transactionDepth:protected] => 0 [disconnectHandlers:protected] => Array ( ) ) [_trackAssets:protected] => [_rules:protected] => [_locked:protected] => [_autoincrement:protected] => 1 [_observers:protected] => JObserverUpdater Object ( [aliases:protected] => Array ( ) [observers:protected] => Array ( ) [doCallObservers:protected] => 1 ) [_columnAlias:protected] => Array ( ) [_jsonEncode:protected] => Array ( ) [_errors:protected] => Array ( ) [year_lookup] => 0 [link] => /sd-plus/spektar ) [additional_categories] => Array ( [0] => stdClass Object ( [id] => 376 [name] => Arhiva [alias] => arhiva [parent] => 240 [published] => 1 [trash] => 0 [link] => /arhiva ) [1] => stdClass Object ( [id] => 296 [name] => Stil [alias] => stil [parent] => 260 [published] => 1 [trash] => 0 [link] => /sd-plus/stil ) ) [link] => /sd-plus/spektar/reportaza-iz-zanzibara-sezame-otvori-se-28828 [printLink] => /sd-plus/spektar/reportaza-iz-zanzibara-sezame-otvori-se-28828?tmpl=component&print=1 [tags] => Array ( [0] => stdClass Object ( [id] => 32499 [name] => zanzibar [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 0000-00-00 00:00:00 [main_article_id] => 0 [alias] => zanzibar [link] => /tag/zanzibar ) ) [imageXSmall] => [imageSmall] => [imageMedium] => [imageLarge] => [imageXLarge] => [extraFields] => stdClass Object ( [Subtitle] => stdClass Object ( [id] => 1 [name] => Subtitle [value] => Drvena vrata dugovječnost mogu zahvaliti biljnoj zaštiti od nametnika, a jedan od egzotičnih sastojaka koji su koristili bio je i sezam, od čega je, vjeruje se, potekla slavna izreka Ali Babe: „Otvori se, sezame!“ [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 1 [alias] => Subtitle ) [premium_content] => stdClass Object ( [id] => 68 [name] => Premium content [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 10 [alias] => premium_content ) ) [attachments] => Array ( ) [cleanTitle] => Reportaža iz Zanzibara: Sezame, otvori se [num_of_authors] => 0 [author] => Joomla\CMS\User\User Object ( [isRoot:protected] => [id] => [name] => [username] => [email] => [password] => [password_clear] => [block] => [sendEmail] => [registerDate] => [lastvisitDate] => [activation] => [params] => [groups] => Array ( ) [guest] => 1 [lastResetTime] => [resetCount] => [requireReset] => [_params:protected] => Joomla\Registry\Registry Object ( [data:protected] => stdClass Object ( ) [initialized:protected] => [separator] => . ) [_authGroups:protected] => [_authLevels:protected] => [_authActions:protected] => [_errorMsg:protected] => [userHelper:protected] => Joomla\CMS\User\UserWrapper Object ( ) [_errors:protected] => Array ( ) [link] => /autor/2024-05-16-22-57-29-37 [profile] => Joomla\CMS\Object\CMSObject Object ( [_errors:protected] => Array ( ) [gender] => ) [avatar] => /components/com_ocm/images/placeholder/user.png ) [numOfComments] => 0 [mainImage] => https://static.slobodnadalmacija.hr/Archive/images/2008/11/15/spektar/zanz0.jpg [galleryCount] => 1 [hasImage] => 1 [mainImageAuthor] => [mainImageDesc] => [popup_gallery] => Array ( [0] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/Archive/images/2008/11/15/spektar/zanz0.jpg [title] => ) ) [bgPosition] => [text] => {OCMSplitter}
Drvena vrata dugovječnost mogu zahvaliti biljnoj zaštiti od nametnika, a jedan od egzotičnih sastojaka koji su koristili bio je i sezam, od čega je, vjeruje se, potekla slavna izreka Ali Babe: „Otvori se, sezame!“

Penjanje na kokosovo stablo na jednoj od brojnih
plantaža začina
Tanzanija je nastala 1964. spajanjem dviju država, (Tan)ganjike i (Zan)zibara, koje su u godinama prije ujedinjena stekle nezavisnost od Velike Britanije. Iako pod istom zastavom, Zanzibar daje potpuno drugačiju sliku Tanzanije od njezine unutrašnjosti.

Pemba i Unguja najveći su otoci zanzibarskog arhipelaga, poznati kao “začinski otoci”. Nekoć su bili najveći proizvođači začina na svijetu, ali je u novije vrijeme ta industrija pala na niske grane. Ne treba previše mozgati da bi se zaključilo kako je njezin nasljednik turizam.

Pembu zbog njegove ljepote zovu još i “zeleni otok”, a oduvijek je bio u sjeni Unguje. Zapravo, njime se stoljećima upravljalo upravo sa sestrinskog otoka. Zbog svoje nepristupačnosti, danas je mamac za turiste koji tragaju za djevičanskim, samotnim destinacijama.

Živopisne uličice

S druge strane, Unguja je oduvijek bio miljenik sultanskih vladara, što je i utabalo njegov ‘komercijalni’ put. Kad kažete da želite ići na Zanzibar, smatra se da putujete na Unguju. S kopnom, odnosno najvećim tanzanijskim gradom na obali Dar es Salaamom, vezan je dnevnim trajektnim linijama.

Već na putu do Zanzibara kroz prozorska stakla brzog broda ugledali smo kitove, dok su se lijeno premještali s jednog na drugi bok. Iz daljine, zanzibarske plaže činile su se kao san. Tirkizno plavo more koje oplakuje snježno bijeli pijesak sa stoljetnim palmama nisu samo ušminkane fotografije iz turističkih brošura - san se ubrzo pretvorio u javu.

S ruksacima na leđima kročili smo na gat Zanzibar Towna, srca arhipelaga. Kad je već jednom tamo, ni jedan turist ne propušta razgledati labirint uličica njegove povijesne jezgre - Stown Towna, u kojem se spaja indijski s arapskim stilom gradnje, preostalim još iz sultanske ere.

Osmijeh je besplatan
Lako je izgubiti se u živopisnim ulicama i upoznati sa starosjediocima, koji promatraju što se zbiva ispred njihova kućnog praga, trgovcima voćem, odmetnutim masaima koji su napustili pašnjake s kopna i sada za život zarađuju prodajući nakit turistima.

Tamo gdje se dvije uličice sijeku, dovoljno je mjesta da djeca osnuju nogometnu momčad, a i strance će rado pozvati da im se pridruže u igri. Istražujući povijesnu jezgru, nerijetko se nabasa na najcjenjenije lokalne obrte u kojima nastaju prave umjetnosti od drva, a najprivlačniji predmet su ornamentalna vrata, jedan od simbola grada.

Koliko je duga tradicija njihove izrade, svjedoče ulice - gotovo se u svakoj može vidjeti jedan stoljetni primjerak. Dugovječnost mogu zahvaliti biljnoj zaštiti od nametnika, a jedan od egzotičnih sastojaka koji su se koristili bio je i sezam uvezen iz Indije, od čega je, vjeruje se, i potekla slavna izreka Ali Babe: „Otvori se, sezame!“ Muslimani čine jednu trećinu stanovništva Tanzanije.

Dok je većina na kopnu kršćanske vjere, na Zanzibaru ih je tek jedan posto, što je vidljivo već s prvim korakom. Dovoljno je pričekati školsko zvono, kad na ulice grada izlaze učenici u uniformama, tradicionalnim muslimanskim nošnjama. Ipak, iznenađujuće je da su pozivi na učenje iz džamija jedva zamjetni, iako ih je u Stown Townu čak 51, a tek se na malobrojnima mogu vidjeti prepoznatljiva obilježja, minareti.

Anglikanska katedrala najposjećeniji je spomenik Stown Towna. No, njezino značenje nije u arhitektonskim vrijednostima, već činjenici da je 1870. godine sagrađena na robovskoj tržnici, u spomen na kalvariju tisuće crnaca. Može se činiti apsurdnim što je na mjestu na kojem su prodavani ljudski životi podignuta crkva, ali bio je to čin kojim se tražilo iskupljenje za počinjeno zlo.

Dala dala najpopularnije je prijevozno sredstvo u Tanzaniji, a mjesto u njima uvijek se nađe

Opako sunce

Bez sumnje, najljepši je dio zanzibarske avanture boravak u malim otočnim mjestima, a u većini njih blagodati turizma prepoznate su tek u posljednjem desetljeću, kao što je slučaj s Jambianijem.

Za prihvatljive cijene može se noćiti u bungalovu na samoj plaži, a najbolje vrijeme za posjet je sušno razdoblje od lipnja do listopada, dok već sa studenim počinje sezona ‘kratkih’ kiša. Ipak, važno je napomenuti da, osim hlada, ništa ne štiti od sunčanih opeklina na Zanzibaru, pa je preporučljivo opskrbiti se svakojakim kremicama.

Ni najveći faktori nisu pomogli kada smo se otisnuli s tradicionalnom brodicom, dhowom, na višesatnu plovidbu, ribolov i ronjenje s maskom na koraljnim grebenima. Ulovljeno se odmah i priprema, pa smo tako imali priliku kušati hobotnicu na domaći način, u slatkom kokosovu toću, koji nam je pripremila supruga kapetana Muhameda.

Zapravo je riječ o lokalnom ‘beach boyu’, samo jednom od desetaka koji turiste salijeću po izlasku na plažu, nudeći im vodene aktivnosti. Dok se na sjevernoj strani otoka turisti na kilometarskim pješčanim plažama kupaju od jutra do večeri, razlike u plimi i oseki na istočnoj strani otoka to čine gotovo nemogućim veći dio dana, zbog čega je manje posjećena, a time i privlačnija.

Ulični prodavač voća u Stown Townu

Već s podnevom, razina mora spusti se toliko da se na nekim mjestima možete šetati morskim dnom i kilometar daleko od plaže. Ni to nije zaustavilo strane investitore, koji su prepoznali atraktivnost zanzibarske obale, pa se zadnjih godina sve više tradicionalnih ribarskih kućica pretvara u luksuzne vile s bazenima.

Nikakav luksuz ne može pak nadmašiti doživljaj plivanja s dupinima na pučini ispred ribarskog mjesta Kizimkazi. Omiljeniji morski sisavci koji borave na samom jugu otoka s vremenom su postali ‘imuni’ na prisutnost lokalnih ribara.

No, s razvojem turizma Kizimkazi je postao sinonim za podvodni safari, jer u svojim brodicama koji mirišu na friškinu, ribari turiste danas odvoze na otvoreno more u potragu za dupinima.

Zahvaljujući njihovu poznavanju puteva kojima se kreću, uspjeli smo se naći oči u oči s jatom od dvadesetak dupina i barem nakratko postati dio njihova svijeta.

Nogomet na plaži u sumrak

Freddie Mercury

Najpopularnije gastronomsko odredište za turiste je restoran Mercury u Stown Townu, a dobio je ime po frontmenu grupe Queen, Freddieju Mercuryju koji je u njemu rođen. Kao dijete indijskih doseljeničkih roditelja, koji su mu dali ime Farok Busarana, s devet godina otputovao je u Indiju kako bi se školovao i nikad više nije kročio na Zanzibar.

Dok je danjeg svjetla, nema razloga za strah, ali s mrakom se turiste upozorava na oprez i izbjegavanje pojedinih dijelova grada. I još jedna naj-bizarnost: Englesko-zanzibarski rat vodio se između Ujedinjenog Kraljevstva i Zanzibara 27. kolovoza 1896. Trajao je samo 45 minuta i najkraći je rat u pisanoj povijesti.

 

Oseka u Jambijaniju ostavlja brodice na suhom

Plantaže začina

Na plantažama začina, nakon upoznavanja s plodovima vanilije, stablima cimeta ili kave, za kušanje se iznose slatki afrički plodovi poput manga i papaje, dok će radnici na plantaži uz tradicionalne napjeve demonstrirati vještine penjanja na visoka stabla kokosa.

Zrele ljuske ploda potezom sablje prerezali su da bi zajedno s njima za kraj obilaska ispili kokosovo mlijeko. Put prema istočnoj strani otoka doveo nas je i u jedini nacionalni park na Zanzibaru “Jozani Forest”, koji nastanjuje ugrožena vrsta majmuna crveni colobus. Naviknutima na znatiželju, rijetkoj vrsti koja se osim po boji dlake prepoznaje i po rokezi, može se prići na dohvat ruke.

[event] => stdClass Object ( [BeforeDisplay] => [AfterDisplay] => [AfterDisplayTitle] => [BeforeDisplayContent] => [AfterDisplayContent] => [OCMBeforeDisplay] => [OCMAfterDisplay] => [OCMAfterDisplayTitle] => [OCMBeforeDisplayContent] => [OCMAfterDisplayContent] =>

[OCMUserDisplay] => [OCMCommentsCounter] => [OCMCommentsBlock] => ) [jcfields] => Array ( ) [image] => [imageWidth] => 600 [comments] => Array ( ) [absoluteURL] => https://slobodnadalmacija.hr/sd-plus/spektar/reportaza-iz-zanzibara-sezame-otvori-se-28828 [emailLink] => /component/mailto/?tmpl=component&template=site&link=ea0b987c68a371f5230f885397616f49e02771b5 [twitterURL] => http://twitter.com/intent/tweet?text=Reporta%C5%BEa+iz+Zanzibara%3A+Sezame%2C+otvori+se&url=https%3A%2F%2Fslobodnadalmacija.hr%2Fsd-plus%2Fspektar%2Freportaza-iz-zanzibara-sezame-otvori-se-28828 [socialLink] => https%3A%2F%2Fslobodnadalmacija.hr%2Fsd-plus%2Fspektar%2Freportaza-iz-zanzibara-sezame-otvori-se-28828 )
Array ( [0] => stdClass Object ( [id] => 1 [name] => Subtitle [value] => Drvena vrata dugovječnost mogu zahvaliti biljnoj zaštiti od nametnika, a jedan od egzotičnih sastojaka koji su koristili bio je i sezam, od čega je, vjeruje se, potekla slavna izreka Ali Babe: „Otvori se, sezame!“ [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 1 [alias] => Subtitle ) [2] => stdClass Object ( [id] => 68 [name] => Premium content [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 10 [alias] => premium_content ) )
StoryEditorOCM

Reportaža iz Zanzibara: Sezame, otvori se

Piše PSD.
15. studenog 2008. - 12:50
Drvena vrata dugovječnost mogu zahvaliti biljnoj zaštiti od nametnika, a jedan od egzotičnih sastojaka koji su koristili bio je i sezam, od čega je, vjeruje se, potekla slavna izreka Ali Babe: „Otvori se, sezame!“

Penjanje na kokosovo stablo na jednoj od brojnih
plantaža začina
Tanzanija je nastala 1964. spajanjem dviju država, (Tan)ganjike i (Zan)zibara, koje su u godinama prije ujedinjena stekle nezavisnost od Velike Britanije. Iako pod istom zastavom, Zanzibar daje potpuno drugačiju sliku Tanzanije od njezine unutrašnjosti.

Pemba i Unguja najveći su otoci zanzibarskog arhipelaga, poznati kao “začinski otoci”. Nekoć...

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
17. svibanj 2024 00:57