stdClass Object ( [id] => 1039904 [title] => Trumpov zet ‘sređuje‘ Bliski istok: Palestincima je obećao stvaranje samostalne države koja bi ipak morala prihvatiti izraelske snage sigurnosti [alias] => trumpov-zet-sreduje-bliski-istok-palestincima-je-obecao-stvaranje-samostalne-drzave-koja-bi-ipak-morala-prihvatiti-izraelske-snage-sigurnosti [catid] => 297 [published] => 1 [introtext] => [fulltext] =>

Dok su posljednjih dana mediji ponavljali vijest o tome kako su Izrael i Ujedinjeni Arapski Emirati sjeli za pregovarački stol, javnosti je promaknulo da iza svega stoji jedan tihi i povučeni poslovni čovjek koji, usprkos tome što još nema ni 40 godina i što nema nikakvog diplomatskog iskustva, već tri godine "sređuje" Bliski istok.

Naravno, taj poslovni čovjek nije bilo tko. On je zet najmoćnijega, ali i najneobičnijega svjetskog lidera novijeg vremena, američkog predsjednika Donalda Trumpa. Riječ je o Jaredu Kushneru, koji je svojom povučenošću i ustrajnošću osvojio Trumpovu omiljenu kćer Ivanu, koja je, zbog ljubavi, ostavila očevu kršćansku vjeru i prešla na judaizam. Skupa s tim brakom i utjecajem u Bijeloj kući Jared Kushner je od svoga tasta dobio puno teških političkih zadataka. Jedan od najtežih svakako je "sređivanje" Bliskog istoka, koji već više od 70 godina izaziva ozbiljnu glavobolju mnogim obrazovanim i iskusnim američkim diplomatima.

Predmet poruge

Iako je ova Trumpova odluka naišla na otvorenu porugu dijela američke diplomatske elite, koja Kushnera smatra nedoraslim tom zadatku, Trumpov zet nije se dao smesti. Kad su ga upitali zašto se, iako nema nikakvog diplomatskog iskustva, prihvatio teškog posla "sređivanja" Bliskog istoka, odgovorio je: "Jer mi je moj tast tako rekao", a onda nastavio s rješavanjem političkog domaćeg rada.

Kako izvješćuje prestižni tjednik Newsweek, Jared Kushner je svoj domaći rad shvatio vrlo ozbiljno. Usprkos izrugivanju, on je povučeno, promišljeno i detaljno spremao svoja rješenja za Bliski istok. Sažimajući ovaj profesionalizam, na koji je vrlo ponosan, Kushner je rekao:

"Ja sam svestrani igrač", iza čega se krije činjenica da on za Donalda Trumpa, osim Bliskog istoka, "sređuje" koronavirus, reformu američkog zatvorskog sustava, ali i ovogodišnju predsjedničku kampanju.

"Trumpu mogu dati procjenu ozbiljnosti problema, dijagnozu razvoja događaja i predložiti mu moguća rješenja", ustvrdio je Jared, kojeg svi, usprkos kritikama zbog nedostatka diplomatskog neiskustva, smatraju ozbiljnim profesionalcem. Naime, on je s 20 godina preuzeo vođenje obiteljskih kompanija, a zatim na Sveučilištu u New Yorku stekao solidno poslovno obrazovanje. Zato ne treba čuditi što se vrlo temeljito konzultirao sa svima koji su se u ime Amerike bavili Bliskim istokom.

---

image
Donaldova miljenica, kći Ivana, sa suprugom Jaredom, čovjekom za posebne zadatke američkog predsjednika
 
AFP
---

U tim konzultacijama nastojao je odmah eliminirati rješenja koja se nisu pokazala uspješnima, a slijediti ona koja su obećavala. U svemu se rukovodio vrlo pragmatičnom logikom sažetom u riječima "obaviti posao". To znači da, za razliku od političara opće prakse i učenih američkih državnika i diplomata, Kushner sebe vidi kao vrlo opreznog pregovarača koji je sposoban izgraditi povjerenje i, što je najvažnije, spriječiti da čitava stvar "procuri" u javnost prije vremena. U tako postavljenoj računici, smatra Kushner, nije pretjerano važno to što je Donald Trump otvoreno sklon Izraelu. Ili što je izraelski premijer Benjamin Netanyahu obiteljski prijatelj Kushnerovih.

Posao je posao i treba ga obaviti. Na prvom mjestu pragmatičnim pogađanjem.

Slijedeći tu logiku, Kushner je odmah odbacio bavljenje emocionalnom stranom problema, jer smatra da narodima Bliskog istoka nije dovoljno ponuditi nadu za bolju budućnost, kako su to do sada činili neki američki pregovarači.

"Želim sklopiti pogodbu i završiti s čitavom stvari", rekao je Kushner, ne obazirući se puno na kritike kako je previše samouvjeren. Pragmatično se pogađajući s Palestincima, obećao im je stvaranje njihove samostalne države koja bi, iako bi u načelu bila suverena i samostalna, morala prihvatiti da na njezinu teritoriju djeluju izraelske snage sigurnosti.

Dolari na račun male samostalnosti

Iza te ponude, koja već u startu narušava suverenitet buduće Palestine, jest strateški interes Izraela, koji se nikako ne želi dovesti u situaciju u kojoj je bio do 1967., kada su ga arapski susjedi mogli presjeći napola na vrlo uskom obalnom pojasu oko Tel Aviva. Da bi "zasladio" svoju ponudu Palestincima, Kushner im je obećao nekoliko desetaka milijardi dolara američke pomoći. Taj bi novac za oko pet milijuna stanovnika buduće samostalne Palestine mogao značiti postizanje zavidne razine blagostanja.

Zato je, odbijajući prigovore, Kushner svojim kritičarima kratko i odlučno poručio: "Hoće li nakon ovoga Izrael biti sigurniji? Hoće. Hoće li Palestinci živjeti bolje? Hoće." U pozadini tih riječi je predizborna računica Donalda Trumpa.

Naime, osim što je uvjeren da je nakon sedam desetljeća kriza i ratova ostalim Arapima "puna kapa" Palestinaca, Kushner računa i na pozitivan odjek izraelsko-palestinske pogodbe na američkim predsjedničkim izborima.

Ova bi pogodba mogla odlično zvučati u ušima pripadnika Evangeličke crkve u Americi, koji čine znatan dio Trumpovih birača i
koji su vrlo proizraelski nastrojeni. Zato Kushner od svih ostalih bliskoistočnih igrača očekuje da se približe Izraelu. Naravno, ova računica ima i jednu vrlo realnu osnovu. Izrael je, prema podacima koje nudi CIA, s 8,6 milijuna stanovnika i teritorijem više nego upola manjim od Hrvatske, bliskoistočna vojna, politička i gospodarska sila s kojom nema šale. U tom je smislu vrlo važno što, iako imaju puno razloga za međusobno nepovjerenje i mržnju, Izrael i Saudijsku Arabiju jako povezuje zajednički strah od Irana.
I jedni i drugi se boje iranskog nuklearnog programa koji Trump želi zaustaviti. Istodobno, Izrael se boji islamskog terorizma koji sponzorira duga ruka iranske obavještajne službe, dok se Saudijci boje da "krivovjerni" šijitski Iran ne zagospodariti "pravovjernim" sunitskim svijetom Bliskog istoka.

Zbog svega toga Kushner će, relativno lako, povezati pragmatične političke konce između Izraela i Saudijske Arabije i tako se pripremiti za eventualni povratak zloglasne Islamske države, koju je medijska propaganda prije nekoliko godina proglasila mrtvom.

Islamska država se budi

Naime, smatra Kushner, Islamska država ne samo da nije mrtva, nego ponovno raste pa njezina ekstremistička varijanta "pravovjernog" suni-islama može opet postati ugroza ne samo za Bliski istok, nego i za čitav svijet. Zato je posebno važno obuzdati agresivni utjecaj Irana koji desecima milijardi dolara i oružjem pomaže islamski ekstremizam koji ugrožava mir na ovom području.

Da bi se to postiglo, smatra Kushner, sve se ovdašnje države moraju udružiti u suzbijanju islamskog ekstremizma. Pri tome je posebno važno "očistiti" regionalne džamije koje su, trenutačno, rasadište ekstremizma. To bi se moglo pokazati problematičnim za Saudijsku Arabiju, Ujedinjene Arapske Emirate i druge islamske zemlje u Perzijskom zaljevu gdje je jedna verzija radikalnog islama državna ideologija. Zato Kushner od svih, posebno islamskih, zemalja Bliskog istoka traži da se prestanu ponašati po principu hoću-neću i da, ako žele američko prijateljstvo, prihvate normalna međunarodna pravila i ponašaju se kao sve normalne zemlje.

Iz Kushnerove perspektive, Arapi i islamski svijet općenito trebaju odustati od dosadašnje samoubilačke politike terorizma i neprestanih ratova, što se posebno odnosi na Palestince.

"Iskreno rečeno", rekao je Kushner za Newsweek, "u današnjoj situaciji svi imaju zajednički gospodarski i sigurnosni interes surađivati s Izraelom."

Zato je on pred Palestince, ali i ostale islamske zemlje u regiji, stavio ponudu koju je, na prvi pogled, teško odbiti.
"Ako želite novac i ako želite poštovanje, morate postupati kao i sve druge normalne zemlje."

Iza tih riječi ne stoji samo Donald Trump i američka vojna, politička i financijska moć. Iza svega je puno dublji proces – svojevrsna europeizacije Bliskog istoka, koji su u najnovije vrijeme istražili eksperti sa Sveučilišta u Oxfordu.

No, o tome sljedeći put.

---

Do sada neviđen neuspjeh


Naravno, kao i sve na ovom svijetu, pragmatična politika Trumpova zeta Jareda Kushnera ima i svoje naličje. To naličje najbolje opisuju Newsweek, koji konstatira da je Kushneru trebala velika hrabrost kad se prihvatio posla u kojem nisu uspjeli američki intelektualni, diplomatski i politički "teškaši" kao što su Henry Kissinger, James Baker i Bill Clinton.

Zato ne treba čuditi što je poznati američki bliskoistočni ekspert Robert Satloff, nakon što je saslušao Kushnerov plan, rekao: "O, shvaćam. Vi želite postići neuspjeh na do sada neviđen način."

Iako je Kushner te riječi shvatio kao šalu i nasmijao se, dijagnoza Roberta Satloffa mogla bi značiti da će se nered Bliskog istoka nastaviti i nakon intervencije Trumpova zeta.

---

[video] => [gallery] => [extra_fields] => Array ( [1] => stdClass Object ( [id] => 2 [name] => Superscript Title [value] => Jared Kushner [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 2 [alias] => SuperscriptTitle ) [2] => stdClass Object ( [id] => 61 [name] => Contains Infographic [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 4 [alias] => contains_infographic ) [3] => stdClass Object ( [id] => 62 [name] => Without ads [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 5 [alias] => Withoutads ) [4] => stdClass Object ( [id] => 63 [name] => Photo gallery [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 6 [alias] => Photo_gallery ) [5] => stdClass Object ( [id] => 64 [name] => Promo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 7 [alias] => promo ) [7] => stdClass Object ( [id] => 67 [name] => Contains video [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 9 [alias] => contains_video ) [8] => stdClass Object ( [id] => 68 [name] => Premium content [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 10 [alias] => premium_content ) [9] => stdClass Object ( [id] => 69 [name] => Exclude comments [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 11 [alias] => exclude_comments ) [10] => stdClass Object ( [id] => 70 [name] => Open link in new window [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 12 [alias] => open_link_in_new_window ) [11] => stdClass Object ( [id] => 71 [name] => Horizontal crop of the main photo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 13 [alias] => horizontal_crop_of_the_main_photo ) [12] => stdClass Object ( [id] => 73 [name] => No-index [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 15 [alias] => no_index ) [13] => stdClass Object ( [id] => 74 [name] => No-cache [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 16 [alias] => no_cache ) [14] => stdClass Object ( [id] => 77 [name] => Don't show on the front page [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 17 [alias] => dont_show_on_the_front_page ) [15] => stdClass Object ( [id] => 78 [name] => Related on bottom [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 18 [alias] => related_on_bottom ) [16] => stdClass Object ( [id] => 79 [name] => Live button [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 19 [alias] => live_button ) [25] => stdClass Object ( [id] => 87 [name] => Instant articles [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 28 [alias] => instant_articles ) [26] => stdClass Object ( [id] => 91 [name] => S preporučuje [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 29 [alias] => s_preporucuje ) [27] => stdClass Object ( [id] => 92 [name] => S voli [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 30 [alias] => s_voli ) [28] => stdClass Object ( [id] => 93 [name] => Layout with three photos [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 31 [alias] => layout_with_three_photos ) [29] => stdClass Object ( [id] => 94 [name] => Gallery in the article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 32 [alias] => gallery_in_the_article ) ) [extra_fields_search] => Jared Kushner 1 1 1 1 1 1 2 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 [created] => 2020-08-18 09:06:10 [created_by] => 3249 [created_by_alias] => Tihomir Rajčić [checked_out] => 0 [checked_out_time] => 0000-00-00 00:00:00 [modified] => 2020-08-23 16:57:39 [modified_by] => 3249 [publish_up] => 2020-08-22 20:09:00 [publish_down] => 0000-00-00 00:00:00 [trash] => 0 [access] => 1 [ordering] => 0 [featured] => 0 [featured_ordering] => 0 [image_caption] => [image_credits] => [video_caption] => [video_credits] => [hits] => 101 [params] => Joomla\Registry\Registry Object ( [data:protected] => stdClass Object ( [enable_css] => 1 [jQueryHandling] => 1.8remote [backendJQueryHandling] => remote [userName] => 1 [userImage] => 1 [userDescription] => 1 [userURL] => 1 [userEmail] => 0 [userFeedLink] => 1 [userFeedIcon] => 1 [userItemCount] => 30 [userItemTitle] => 1 [userItemTitleLinked] => 1 [userItemDateCreated] => 1 [userItemImage] => 1 [userItemIntroText] => 1 [userItemCategory] => 1 [userItemTags] => 1 [userItemCommentsAnchor] => 1 [userItemReadMore] => 1 [userItemOCMPlugins] => 1 [authorsListLimit] => 61 [tagItemCount] => 61 [tagItemTitle] => 1 [tagItemTitleLinked] => 1 [tagItemDateCreated] => 1 [tagItemImage] => 1 [tagItemIntroText] => 1 [tagItemCategory] => 1 [tagItemReadMore] => 1 [tagItemExtraFields] => 1 [tagOrdering] => [tagFeedLink] => 1 [tagFeedIcon] => 1 [genericItemCount] => 61 [genericItemTitle] => 1 [genericItemTitleLinked] => 1 [genericItemDateCreated] => 1 [genericItemImage] => 1 [genericItemIntroText] => 1 [genericItemCategory] => 1 [genericItemReadMore] => 1 [genericItemExtraFields] => 1 [genericFeedLink] => 1 [genericFeedIcon] => 1 [instantArticlesLimit] => 100 [instantArticlesExtraField] => 87 [instantArticlesExtraFieldON] => 2 [instantArticlesCategoriesChildren] => 0 [instantArticlesTitle] => [instantArticlesDescription] => [mainTagCategories] => Array ( [0] => 119 [1] => 396 [2] => 383 [3] => 424 [4] => 250 [5] => 251 [6] => 452 [7] => 252 [8] => 477 [9] => 253 [10] => 254 [11] => 255 [12] => 483 [13] => 256 [14] => 300 [15] => 257 [16] => 258 [17] => 260 ) [relatedItemsCategoriesChildren] => 1 [mobileJsonCustomHomepage] => 0 [mobileJsonQuoteModule] => 0 [mobileJsonWeatherModule] => 0 [mobileJsonLimit] => [mobileJsonObituary] => 0 [mobileApi2Enabled] => 1 [mobileApi2UserAgent] => OCM Mobile Articles [mobileApi2ImagePrefix] => h [mobileApi2ImageSuffix] => 1280 [mobileApi2DefaultAuthorImage] => /images/jpgs/user_face.jpg [mobileApi2TagLimit] => 50 [mobileApi2TagOrdering] => publishUp [mobileApi2TagCategories] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategories0] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 101 [mobileApi2TagExcludeCategories] => Array ( [0] => 318 [1] => 323 [2] => 301 [3] => 406 [4] => 417 ) ) [mobileApi2TagCategories1] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 328 ) [mobileApi2TagCategories2] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 329 ) [mobileApi2TagCategories3] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 327 ) [mobileApi2TagCategories4] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 478 ) [mobileApi2TagCategories5] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 494 ) ) [mobileApi2TagsSearchLimit] => 200 [mainFeedCategories] => Array ( [0] => 240 ) [feedLimit] => 50 [mostPopularFeedLimit] => 20 [feedItemImage] => 0 [feedImgSize] => S [feedItemIntroText] => 0 [feedTextWordLimit] => [feedItemFullText] => 1 [feedTextCharacterLimit] => 300 [feedItemSubtitle] => 1 [feedItemAuthor] => 0 [feedTtl] => 60 [feedDescription] => RSS feeds for Slobodna Dalmacija [feedItemTags] => 0 [feedItemVideo] => 0 [feedItemGallery] => 0 [feedItemAttachments] => 0 [feedBogusEmail] => [feedTopModules] => Array ( [0] => 105 ) [feedTopFbExcludeCategories] => Array ( [0] => 243 [1] => 353 [2] => 333 ) [introTextCleanup] => 0 [introTextCleanupExcludeTags] => [introTextCleanupTagAttr] => [fullTextCleanup] => 0 [fullTextCleanupExcludeTags] => [fullTextCleanupTagAttr] => [xssFiltering] => 0 [linkPopupWidth] => 900 [linkPopupHeight] => 600 [imagesQuality] => 100 [itemImageXS] => 100 [itemImageS] => 200 [itemImageM] => 400 [itemImageL] => 600 [itemImageXL] => 900 [itemImageGeneric] => 300 [catImageWidth] => 100 [catImageDefault] => 1 [userImageWidth] => 100 [userImageDefault] => 1 [commenterImgWidth] => 48 [onlineImageEditor] => sumopaint [imageTimestamp] => 0 [imageMemoryLimit] => [socialButtonCode] => [twitterUsername] => [facebookMetatags] => 1 [facebookImage] => Medium [comments] => 1 [commentsOrdering] => DESC [commentsLimit] => 10 [commentsFormPosition] => below [commentsPublishing] => 0 [commentsReporting] => 2 [commentsReportRecipient] => [inlineCommentsModeration] => 0 [gravatar] => 1 [antispam] => 0 [recaptchaForRegistered] => 1 [akismetForRegistered] => 1 [commentsFormNotes] => 1 [commentsFormNotesText] => [frontendEditing] => 1 [showImageTab] => 1 [showImageGalleryTab] => 1 [showVideoTab] => 1 [showExtraFieldsTab] => 1 [showAttachmentsTab] => 1 [showOCMPlugins] => 1 [sideBarDisplayFrontend] => 0 [staticURL] => https://static.slobodnadalmacija.hr [siteURL] => https://slobodnadalmacija.hr [sseHost] => sse.slobodnadalmacija.hr [lockingArticlesCategories] => Array ( [0] => 119 [1] => 424 [2] => 250 [3] => 251 [4] => 452 [5] => 252 [6] => 477 [7] => 253 [8] => 254 [9] => 255 [10] => 483 [11] => 256 [12] => 257 [13] => 258 [14] => 260 ) [lockingArticlesUnit] => YEAR [lockingArticlesQuantity] => 1 [photoGalleryExtraField] => 63 [photoGalleryExtraFieldON] => 2 [videoGalleryExtraField] => 67 [videoGalleryExtraFieldON] => 2 [tickerModules] => Array ( [0] => 408 [1] => 409 ) [gaEmail] => [mergeEditors] => 1 [sideBarDisplay] => 1 [attachmentsFolder] => [hideImportButton] => 0 [googleSearch] => 0 [googleSearchContainer] => ocmGoogleSearchContainer [OCMUserProfile] => 1 [OCMUserGroup] => 4 [redirect] => 101 [adminSearch] => simple [cookieDomain] => [gatherStatistics] => 1 [article_preview_ocm_category_id] => [taggingSystem] => 1 [lockTags] => 0 [showTagFilter] => 0 [ocmTagNorm] => 0 [ocmTagNormCase] => lower [ocmTagNormAdditionalReplacements] => [recaptcha_public_key] => marko_margeta [recaptcha_private_key] => zoey2013 [recaptcha_theme] => clean [recaptchaV2] => 1 [recaptchaOnRegistration] => 0 [akismetApiKey] => [stopForumSpam] => 0 [stopForumSpamApiKey] => [showItemsCounterAdmin] => 1 [showChildCatItems] => 1 [disableCompactOrdering] => 0 [metaDescLimit] => 150 [enforceSEFReplacements] => 0 [SEFReplacements] => À|A, Á|A, Â|A, Ã|A, Ä|A, Å|A, à|a, á|a, â|a, ã|a, ä|a, å|a, Ā|A, ā|a, Ă|A, ă|a, Ą|A, ą|a, Ç|C, ç|c, Ć|C, ć|c, Ĉ|C, ĉ|c, Ċ|C, ċ|c, Č|C, č|c, Ð|D, ð|d, Ď|D, ď|d, Đ|D, đ|d, È|E, É|E, Ê|E, Ë|E, è|e, é|e, ê|e, ë|e, Ē|E, ē|e, Ĕ|E, ĕ|e, Ė|E, ė|e, Ę|E, ę|e, Ě|E, ě|e, Ĝ|G, ĝ|g, Ğ|G, ğ|g, Ġ|G, ġ|g, Ģ|G, ģ|g, Ĥ|H, ĥ|h, Ħ|H, ħ|h, Ì|I, Í|I, Î|I, Ï|I, ì|i, í|i, î|i, ï|i, Ĩ|I, ĩ|i, Ī|I, ī|i, Ĭ|I, ĭ|i, Į|I, į|i, İ|I, ı|i, Ĵ|J, ĵ|j, Ķ|K, ķ|k, ĸ|k, Ĺ|L, ĺ|l, Ļ|L, ļ|l, Ľ|L, ľ|l, Ŀ|L, ŀ|l, Ł|L, ł|l, Ñ|N, ñ|n, Ń|N, ń|n, Ņ|N, ņ|n, Ň|N, ň|n, ʼn|n, Ŋ|N, ŋ|n, Ò|O, Ó|O, Ô|O, Õ|O, Ö|O, Ø|O, ò|o, ó|o, ô|o, õ|o, ö|o, ø|o, Ō|O, ō|o, Ŏ|O, ŏ|o, Ő|O, ő|o, Ŕ|R, ŕ|r, Ŗ|R, ŗ|r, Ř|R, ř|r, Ś|S, ś|s, Ŝ|S, ŝ|s, Ş|S, ş|s, Š|S, š|s, ſ|s, Ţ|T, ţ|t, Ť|T, ť|t, Ŧ|T, ŧ|t, Ù|U, Ú|U, Û|U, Ü|U, ù|u, ú|u, û|u, ü|u, Ũ|U, ũ|u, Ū|U, ū|u, Ŭ|U, ŭ|u, Ů|U, ů|u, Ű|U, ű|u, Ų|U, ų|u, Ŵ|W, ŵ|w, Ý|Y, ý|y, ÿ|y, Ŷ|Y, ŷ|y, Ÿ|Y, Ź|Z, ź|z, Ż|Z, ż|z, Ž|Z, ž|z, α|a, β|b, γ|g, δ|d, ε|e, ζ|z, η|h, θ|th, ι|i, κ|k, λ|l, μ|m, ν|n, ξ|x, ο|o, π|p, ρ|r, σ|s, τ|t, υ|y, φ|f, χ|ch, ψ|ps, ω|w, Α|A, Β|B, Γ|G, Δ|D, Ε|E, Ζ|Z, Η|H, Θ|Th, Ι|I, Κ|K, Λ|L, Μ|M, Ξ|X, Ο|O, Π|P, Ρ|R, Σ|S, Τ|T, Υ|Y, Φ|F, Χ|Ch, Ψ|Ps, Ω|W, ά|a, έ|e, ή|h, ί|i, ό|o, ύ|y, ώ|w, Ά|A, Έ|E, Ή|H, Ί|I, Ό|O, Ύ|Y, Ώ|W, ϊ|i, ΐ|i, ϋ|y, ς|s, А|A, Ӑ|A, Ӓ|A, Ә|E, Ӛ|E, Ӕ|E, Б|B, В|V, Г|G, Ґ|G, Ѓ|G, Ғ|G, Ӷ|G, y|Y, Д|D, Е|E, Ѐ|E, Ё|YO, Ӗ|E, Ҽ|E, Ҿ|E, Є|YE, Ж|ZH, Ӂ|DZH, Җ|ZH, Ӝ|DZH, З|Z, Ҙ|Z, Ӟ|DZ, Ӡ|DZ, Ѕ|DZ, И|I, Ѝ|I, Ӥ|I, Ӣ|I, І|I, Ї|JI, Ӏ|I, Й|Y, Ҋ|Y, Ј|J, К|K, Қ|Q, Ҟ|Q, Ҡ|K, Ӄ|Q, Ҝ|K, Л|L, Ӆ|L, Љ|L, М|M, Ӎ|M, Н|N, Ӊ|N, Ң|N, Ӈ|N, Ҥ|N, Њ|N, О|O, Ӧ|O, Ө|O, Ӫ|O, Ҩ|O, П|P, Ҧ|PF, Р|P, Ҏ|P, С|S, Ҫ|S, Т|T, Ҭ|TH, Ћ|T, Ќ|K, У|U, Ў|U, Ӳ|U, Ӱ|U, Ӯ|U, Ү|U, Ұ|U, Ф|F, Х|H, Ҳ|H, Һ|H, Ц|TS, Ҵ|TS, Ч|CH, Ӵ|CH, Ҷ|CH, Ӌ|CH, Ҹ|CH, Џ|DZ, Ш|SH, Щ|SHT, Ъ|A, Ы|Y, Ӹ|Y, Ь|Y, Ҍ|Y, Э|E, Ӭ|E, Ю|YU, Я|YA, а|a, ӑ|a, ӓ|a, ә|e, ӛ|e, ӕ|e, б|b, в|v, г|g, ґ|g, ѓ|g, ғ|g, ӷ|g, y|y, д|d, е|e, ѐ|e, ё|yo, ӗ|e, ҽ|e, ҿ|e, є|ye, ж|zh, ӂ|dzh, җ|zh, ӝ|dzh, з|z, ҙ|z, ӟ|dz, ӡ|dz, ѕ|dz, и|i, ѝ|i, ӥ|i, ӣ|i, і|i, ї|ji, Ӏ|i, й|y, ҋ|y, ј|j, к|k, қ|q, ҟ|q, ҡ|k, ӄ|q, ҝ|k, л|l, ӆ|l, љ|l, м|m, ӎ|m, н|n, ӊ|n, ң|n, ӈ|n, ҥ|n, њ|n, о|o, ӧ|o, ө|o, ӫ|o, ҩ|o, п|p, ҧ|pf, р|p, ҏ|p, с|s, ҫ|s, т|t, ҭ|th, ћ|t, ќ|k, у|u, ў|u, ӳ|u, ӱ|u, ӯ|u, ү|u, ұ|u, ф|f, х|h, ҳ|h, һ|h, ц|ts, ҵ|ts, ч|ch, ӵ|ch, ҷ|ch, ӌ|ch, ҹ|ch, џ|dz, ш|sh, щ|sht, ъ|a, ы|y, ӹ|y, ь|y, ҍ|y, э|e, ӭ|e, ю|yu, я|ya [ocmSef] => 0 [ocmSefLabelCat] => content [ocmSefLabelTag] => tag [ocmSefLabelUser] => author [ocmSefLabelSearch] => search [ocmSefLabelDate] => date [ocmSefLabelItem] => 0 [ocmSefLabelItemCustomPrefix] => [ocmSefInsertItemId] => 1 [ocmSefItemIdTitleAliasSep] => dash [ocmSefUseItemTitleAlias] => 1 [ocmSefInsertCatId] => 1 [ocmSefCatIdTitleAliasSep] => dash [ocmSefUseCatTitleAlias] => 1 [show_page_heading] => 0 [categories] => Array ( [0] => 297 ) [exclude_from_group_by_subcategories] => 0 [menu-anchor_css] => nav__link [menu_text] => 1 [menu_show] => 1 [menu-meta_description] => Specijalni prilog Slobodne Dalmacije s područja politike, društva i kulture. [menu-meta_keywords] => specijalni prilog, zanimljivosti, spektar, društvo, politika, kultura [secure] => 0 [page_title] => Spektar [page_description] => Slobodna Dalmacija - Najveće dnevne novine u Dalmaciji [page_rights] => [robots] => [inheritFrom] => 0 [num_leading_items] => 2 [num_leading_columns] => 1 [leadingImgSize] => Large [num_primary_items] => 4 [num_primary_columns] => 2 [primaryImgSize] => Medium [num_secondary_items] => 4 [num_secondary_columns] => 1 [secondaryImgSize] => Small [num_links] => 4 [num_links_columns] => 1 [linksImgSize] => XSmall [catCatalogMode] => 0 [catFeaturedItems] => 1 [catOrdering] => publishUp [catPagination] => 2 [catPaginationResults] => 1 [catTitle] => 1 [catTitleItemCounter] => 1 [catDescription] => 1 [catImage] => 1 [catFeedLink] => 0 [catFeedIcon] => 0 [subCategories] => 1 [subCatColumns] => 2 [subCatTitle] => 1 [subCatTitleItemCounter] => 1 [subCatDescription] => 1 [subCatImage] => 1 [catItemTitle] => 1 [catItemTitleLinked] => 1 [catItemFeaturedNotice] => 0 [catItemAuthor] => 1 [catItemDateCreated] => 1 [catItemRating] => 0 [catItemImage] => 1 [catItemIntroText] => 1 [catItemExtraFields] => 0 [catItemHits] => 0 [catItemCategory] => 1 [catItemTags] => 1 [catItemAttachments] => 0 [catItemAttachmentsCounter] => 0 [catItemVideo] => 0 [catItemVideoAutoPlay] => 0 [catItemImageGallery] => 0 [catItemDateModified] => 0 [catItemReadMore] => 1 [catItemCommentsAnchor] => 1 [catItemOCMPlugins] => 1 [itemDateCreated] => 1 [itemTitle] => 1 [itemFeaturedNotice] => 1 [itemAuthor] => 1 [itemFontResizer] => 1 [itemPrintButton] => 0 [itemEmailButton] => 1 [itemSocialButton] => 1 [itemVideoAnchor] => 1 [itemImageGalleryAnchor] => 1 [itemCommentsAnchor] => 1 [itemRating] => 0 [itemImage] => 1 [itemImgSize] => Large [itemImageMainCaption] => 1 [itemImageMainCredits] => 1 [itemIntroText] => 0 [itemFullText] => 1 [itemExtraFields] => 1 [itemDateModified] => 1 [itemHits] => 0 [itemCategory] => 0 [itemTags] => 1 [itemAttachments] => 1 [itemAttachmentsCounter] => 1 [itemVideo] => 1 [itemVideoAutoPlay] => 0 [itemVideoCaption] => 1 [itemVideoCredits] => 1 [itemImageGallery] => 0 [itemNavigation] => 0 [itemComments] => 1 [itemTwitterButton] => 1 [itemFacebookButton] => 1 [itemGooglePlusOneButton] => 1 [itemAuthorBlock] => 0 [itemAuthorImage] => 0 [itemAuthorDescription] => 0 [itemAuthorURL] => 0 [itemAuthorEmail] => 0 [itemAuthorLatest] => 0 [itemAuthorLatestLimit] => 5 [itemRelated] => 1 [itemRelatedLimit] => 2 [itemRelatedTitle] => 1 [itemRelatedCategory] => 1 [itemRelatedImageSize] => Medium [itemRelatedIntrotext] => 0 [itemRelatedFulltext] => 0 [itemRelatedAuthor] => 0 [itemRelatedMedia] => 1 [itemRelatedImageGallery] => 1 [itemOCMPlugins] => 1 [recaptcha] => ) [initialized:protected] => 1 [separator] => . ) [metadesc] => [metadata] => robots= author= [metakey] => [plugins] => {"incptvocmimagegalleryIGParameters":"default","incptvocmimagegalleryocmIGposition":"OcmAfterDisplayContent","incptvocmimagegalleryocmIGtheme":"CameraSlideshow","incptvocmimagegalleryImages":["\/images\/slike\/2020\/08\/18\/14373712.jpg","\/images\/slike\/2020\/08\/18\/14220702.jpg"],"incptvocmimagegalleryImageTitles":["AFP","AFP"],"incptvocmimagegalleryImageDescriptions":["Jared Kushner, kao dobar zet, slu\u0161a svog punca, ameri\u010dkog predsjednika
\n\u00a0","Donaldova miljenica, k\u0107i Ivana, sa suprugom Jaredom, \u010dovjekom za posebne zadatke ameri\u010dkog predsjednika
\n\u00a0"],"incptvocmimagegalleryImageFocus":["50:50","50:50"],"incptvocmimagegalleryImageDimensions":[{"size0":"1920x1280","k_14373712_1280.jpg":"1280x1280","k_14373712_1024.jpg":"1024x1024","k_14373712_640.jpg":"640x640","k_14373712_480.jpg":"480x480","k_14373712_340.jpg":"340x340","k_14373712_220.jpg":"220x220","o_14373712_1280.jpg":"1280x853","o_14373712_1024.jpg":"1024x682","o_14373712_640.jpg":"640x426","o_14373712_480.jpg":"480x320","o_14373712_340.jpg":"340x226","o_14373712_220.jpg":"220x146","h_14373712_1280.jpg":"1280x854","h_14373712_1024.jpg":"1024x683","h_14373712_640.jpg":"640x427","h_14373712_480.jpg":"480x320","h_14373712_340.jpg":"340x227","h_14373712_220.jpg":"220x147","pp_14373712_1280.jpg":"1006x1280","pp_14373712_1024.jpg":"805x1024","pp_14373712_640.jpg":"503x640","pp_14373712_480.jpg":"377x480","pp_14373712_340.jpg":"267x340","pp_14373712_220.jpg":"173x220"},{"size0":"1920x1295","k_14220702_1280.jpg":"1280x1280","k_14220702_1024.jpg":"1024x1024","k_14220702_640.jpg":"640x640","k_14220702_480.jpg":"480x480","k_14220702_340.jpg":"340x340","k_14220702_220.jpg":"220x220","o_14220702_1280.jpg":"1280x863","o_14220702_1024.jpg":"1024x690","o_14220702_640.jpg":"640x431","o_14220702_480.jpg":"480x323","o_14220702_340.jpg":"340x229","o_14220702_220.jpg":"220x148","h_14220702_1280.jpg":"1280x854","h_14220702_1024.jpg":"1024x683","h_14220702_640.jpg":"640x427","h_14220702_480.jpg":"480x320","h_14220702_340.jpg":"340x227","h_14220702_220.jpg":"220x147","pp_14220702_1280.jpg":"1006x1280","pp_14220702_1024.jpg":"805x1024","pp_14220702_640.jpg":"503x640","pp_14220702_480.jpg":"377x480","pp_14220702_340.jpg":"267x340","pp_14220702_220.jpg":"173x220"}]} [language] => * [multi_author] => 0 [type_id] => 100 [category] => TableOCMCategory Object ( [id] => 297 [name] => Spektar [alias] => spektar [description] => [parent] => 260 [extraFieldsGroup] => 9 [published] => 1 [image] => [access] => 1 [ordering] => 3 [params] => {"inheritFrom":"260","catMetaDesc":"","catMetaKey":"","catMetaRobots":"","catMetaAuthor":"","theme":"","num_leading_items":"2","num_leading_columns":"1","leadingImgSize":"Large","num_primary_items":"4","num_primary_columns":"2","primaryImgSize":"Medium","num_secondary_items":"4","num_secondary_columns":"1","secondaryImgSize":"Small","num_links":"4","num_links_columns":"1","linksImgSize":"XSmall","catCatalogMode":"0","catFeaturedItems":"1","catOrdering":"publishUp","catPagination":"2","catPaginationResults":"1","catTitle":"1","catTitleItemCounter":"1","catDescription":"1","catImage":"1","catFeedLink":"0","catFeedIcon":"0","subCategories":"1","subCatColumns":"2","subCatOrdering":"","subCatTitle":"1","subCatTitleItemCounter":"1","subCatDescription":"1","subCatImage":"1","itemImageXS":"","itemImageS":"","itemImageM":"","itemImageL":"","itemImageXL":"","catItemTitle":"1","catItemTitleLinked":"1","catItemFeaturedNotice":"0","catItemAuthor":"1","catItemDateCreated":"1","catItemRating":"0","catItemImage":"1","catItemIntroText":"1","catItemIntroTextWordLimit":"","catItemExtraFields":"0","catItemHits":"0","catItemCategory":"1","catItemTags":"1","catItemAttachments":"0","catItemAttachmentsCounter":"0","catItemVideo":"0","catItemVideoWidth":"","catItemVideoHeight":"","catItemAudioWidth":"","catItemAudioHeight":"","catItemVideoAutoPlay":"0","catItemImageGallery":"0","catItemImageGalleryWidth":"","catItemImageGalleryHeight":"","catItemDateModified":"0","catItemReadMore":"1","catItemCommentsAnchor":"1","catItemOCMPlugins":"1","itemDateCreated":"1","itemTitle":"1","itemFeaturedNotice":"1","itemAuthor":"1","itemFontResizer":"1","itemPrintButton":"0","itemEmailButton":"1","itemSocialButton":"1","itemVideoAnchor":"1","itemImageGalleryAnchor":"1","itemCommentsAnchor":"1","itemRating":"0","itemImage":"1","itemImgSize":"Large","itemImageMainCaption":"1","itemImageMainCredits":"1","itemIntroText":"0","itemFullText":"1","itemExtraFields":"0","itemDateModified":"1","itemHits":"0","itemCategory":"0","itemTags":"1","itemAttachments":"1","itemAttachmentsCounter":"1","itemVideo":"1","itemVideoWidth":"","itemVideoHeight":"","itemAudioWidth":"","itemAudioHeight":"","itemVideoAutoPlay":"0","itemVideoCaption":"1","itemVideoCredits":"1","itemImageGallery":"0","itemImageGalleryWidth":"","itemImageGalleryHeight":"","itemNavigation":"0","itemComments":"1","itemTwitterButton":"1","itemFacebookButton":"1","itemGooglePlusOneButton":"1","itemAuthorBlock":"0","itemAuthorImage":"0","itemAuthorDescription":"0","itemAuthorURL":"0","itemAuthorEmail":"0","itemAuthorLatest":"0","itemAuthorLatestLimit":"5","itemRelated":"0","itemRelatedLimit":"5","itemRelatedTitle":"1","itemRelatedCategory":"0","itemRelatedImageSize":"0","itemRelatedIntrotext":"1","itemRelatedFulltext":"0","itemRelatedAuthor":"0","itemRelatedMedia":"0","itemRelatedImageGallery":"0","itemOCMPlugins":"1"} [trash] => 0 [plugins] => {"customparams_created":"2019-11-04 19:44:34","customparams_modified":"2019-11-04 19:44:34","customparams_videobg":"","customparams_countdown_module":"","customparams_search_template":""} [language] => * [container] => 0 [container_name] => [_tbl:protected] => #__ocm_categories [_tbl_key:protected] => id [_tbl_keys:protected] => Array ( [0] => id ) [_db:protected] => JDatabaseDriverMysqli Object ( [name] => mysqli [serverType] => mysql [connection:protected] => mysqli Object ( [affected_rows] => 1 [client_info] => mysqlnd 5.0.12-dev - 20150407 - $Id: 7cc7cc96e675f6d72e5cf0f267f48e167c2abb23 $ [client_version] => 50012 [connect_errno] => 0 [connect_error] => [errno] => 0 [error] => [error_list] => Array ( ) [field_count] => 18 [host_info] => 127.0.0.1 via TCP/IP [info] => [insert_id] => 0 [server_info] => 8.0.18-9 [server_version] => 80018 [stat] => Uptime: 6176020 Threads: 81 Questions: 1120980861 Slow queries: 0 Opens: 208479 Flush tables: 3 Open tables: 1024 Queries per second avg: 181.505 [sqlstate] => 00000 [protocol_version] => 10 [thread_id] => 10085006 [warning_count] => 0 ) [nameQuote:protected] => ` [nullDate:protected] => 0000-00-00 00:00:00 [_database:JDatabaseDriver:private] => sdproductiondb [count:protected] => 55 [cursor:protected] => [debug:protected] => [limit:protected] => 0 [log:protected] => Array ( ) [timings:protected] => Array ( ) [callStacks:protected] => Array ( ) [offset:protected] => 0 [options:protected] => Array ( [driver] => mysqli [host] => 127.0.0.1 [user] => slobodna_admin [password] => BDNkcMPAG9tIErgj [database] => sdproductiondb [prefix] => sk_ [select] => 1 [port] => 3306 [socket] => ) [sql:protected] => JDatabaseQueryMysqli Object ( [offset:protected] => 0 [limit:protected] => 0 [db:protected] => JDatabaseDriverMysqli Object *RECURSION* [sql:protected] => [type:protected] => select [element:protected] => [select:protected] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => SELECT [elements:protected] => Array ( [0] => category.* [1] => IF(ISNULL(container.catid),false,true) AS container [2] => container.name AS container_name [3] => SEFURL_cr.menuItemID AS sefurl_belonging_menu_item ) [glue:protected] => , ) [delete:protected] => [update:protected] => [insert:protected] => [from:protected] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => FROM [elements:protected] => Array ( [0] => `#__ocm_categories` AS `category` ) [glue:protected] => , ) [join:protected] => Array ( [0] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => LEFT JOIN [elements:protected] => Array ( [0] => #__ocm_containers AS container ON category.id = container.catid ) [glue:protected] => , ) [1] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => LEFT JOIN [elements:protected] => Array ( [0] => #__ocm_sefurl_category_menu_relation AS SEFURL_cr ON category.id = SEFURL_cr.categoryID ) [glue:protected] => , ) ) [set:protected] => [where:protected] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => WHERE [elements:protected] => Array ( [0] => `category`.`id` = '240' ) [glue:protected] => AND ) [group:protected] => [having:protected] => [columns:protected] => [values:protected] => [order:protected] => [autoIncrementField:protected] => [call:protected] => [exec:protected] => [union:protected] => [unionAll:protected] => [selectRowNumber:protected] => ) [tablePrefix:protected] => sk_ [utf:protected] => 1 [utf8mb4:protected] => 1 [errorNum:protected] => 0 [errorMsg:protected] => [transactionDepth:protected] => 0 [disconnectHandlers:protected] => Array ( ) ) [_trackAssets:protected] => [_rules:protected] => [_locked:protected] => [_autoincrement:protected] => 1 [_observers:protected] => JObserverUpdater Object ( [aliases:protected] => Array ( ) [observers:protected] => Array ( ) [doCallObservers:protected] => 1 ) [_columnAlias:protected] => Array ( ) [_jsonEncode:protected] => Array ( ) [_errors:protected] => Array ( ) [year_lookup] => 0 [link] => /sd-plus/spektar ) [additional_categories] => Array ( [0] => stdClass Object ( [id] => 241 [name] => Svijet [alias] => svijet [parent] => 119 [published] => 1 [trash] => 0 [link] => /vijesti/svijet ) ) [link] => /sd-plus/spektar/trumpov-zet-sreduje-bliski-istok-palestincima-je-obecao-stvaranje-samostalne-drzave-koja-bi-ipak-morala-prihvatiti-izraelske-snage-sigurnosti-1039904 [printLink] => /sd-plus/spektar/trumpov-zet-sreduje-bliski-istok-palestincima-je-obecao-stvaranje-samostalne-drzave-koja-bi-ipak-morala-prihvatiti-izraelske-snage-sigurnosti-1039904?tmpl=component&print=1 [tags] => Array ( [0] => stdClass Object ( [id] => 297237 [name] => donald trump [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 0000-00-00 00:00:00 [main_article_id] => 0 [alias] => donald-trump [link] => /tag/donald-trump ) [1] => stdClass Object ( [id] => 615842 [name] => jared kushner [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 2020-08-22 22:11:13 [main_article_id] => 0 [alias] => jared-kushner [link] => /tag/jared-kushner ) [2] => stdClass Object ( [id] => 250136 [name] => Bliski istok [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 0000-00-00 00:00:00 [main_article_id] => 0 [alias] => bliski-istok [link] => /tag/bliski-istok ) ) [imageXSmall] => [imageSmall] => [imageMedium] => [imageLarge] => [imageXLarge] => [extraFields] => stdClass Object ( [SuperscriptTitle] => stdClass Object ( [id] => 2 [name] => Superscript Title [value] => Jared Kushner [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 2 [alias] => SuperscriptTitle ) [contains_infographic] => stdClass Object ( [id] => 61 [name] => Contains Infographic [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 4 [alias] => contains_infographic ) [Withoutads] => stdClass Object ( [id] => 62 [name] => Without ads [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 5 [alias] => Withoutads ) [Photo_gallery] => stdClass Object ( [id] => 63 [name] => Photo gallery [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 6 [alias] => Photo_gallery ) [promo] => stdClass Object ( [id] => 64 [name] => Promo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 7 [alias] => promo ) [contains_video] => stdClass Object ( [id] => 67 [name] => Contains video [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 9 [alias] => contains_video ) [premium_content] => stdClass Object ( [id] => 68 [name] => Premium content [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 10 [alias] => premium_content ) [exclude_comments] => stdClass Object ( [id] => 69 [name] => Exclude comments [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 11 [alias] => exclude_comments ) [open_link_in_new_window] => stdClass Object ( [id] => 70 [name] => Open link in new window [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 12 [alias] => open_link_in_new_window ) [horizontal_crop_of_the_main_photo] => stdClass Object ( [id] => 71 [name] => Horizontal crop of the main photo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 13 [alias] => horizontal_crop_of_the_main_photo ) [no_index] => stdClass Object ( [id] => 73 [name] => No-index [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 15 [alias] => no_index ) [no_cache] => stdClass Object ( [id] => 74 [name] => No-cache [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 16 [alias] => no_cache ) [dont_show_on_the_front_page] => stdClass Object ( [id] => 77 [name] => Don't show on the front page [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 17 [alias] => dont_show_on_the_front_page ) [related_on_bottom] => stdClass Object ( [id] => 78 [name] => Related on bottom [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 18 [alias] => related_on_bottom ) [live_button] => stdClass Object ( [id] => 79 [name] => Live button [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 19 [alias] => live_button ) [instant_articles] => stdClass Object ( [id] => 87 [name] => Instant articles [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 28 [alias] => instant_articles ) [s_preporucuje] => stdClass Object ( [id] => 91 [name] => S preporučuje [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 29 [alias] => s_preporucuje ) [s_voli] => stdClass Object ( [id] => 92 [name] => S voli [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 30 [alias] => s_voli ) [layout_with_three_photos] => stdClass Object ( [id] => 93 [name] => Layout with three photos [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 31 [alias] => layout_with_three_photos ) [gallery_in_the_article] => stdClass Object ( [id] => 94 [name] => Gallery in the article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 32 [alias] => gallery_in_the_article ) ) [attachments] => Array ( ) [cleanTitle] => Trumpov zet ‘sređuje‘ Bliski istok: Palestincima je obećao stvaranje samostalne države koja bi ipak morala prihvatiti izraelske snage sigurnosti [num_of_authors] => 0 [author] => Joomla\CMS\User\User Object ( [isRoot:protected] => [id] => 3249 [name] => Ivo Bonković [username] => ivo.bonkovic [email] => ivo.bonkovic@slobodnadalmacija.hr [password] => $2y$10$PTu5te97NwgpryJHXuBWce/nT6ExpQWeu1WkcKLxi.huGN5VB7S.q [password_clear] => [block] => 0 [sendEmail] => 0 [registerDate] => 0000-00-00 00:00:00 [lastvisitDate] => 0000-00-00 00:00:00 [activation] => [params] => {"admin_style":"","admin_language":"","language":"","editor":"","timezone":""} [groups] => Array ( [3] => 3 ) [guest] => 0 [lastResetTime] => 0000-00-00 00:00:00 [resetCount] => 0 [requireReset] => 0 [_params:protected] => Joomla\Registry\Registry Object ( [data:protected] => stdClass Object ( [admin_style] => [admin_language] => [language] => [editor] => [timezone] => ) [initialized:protected] => 1 [separator] => . ) [_authGroups:protected] => [_authLevels:protected] => [_authActions:protected] => [_errorMsg:protected] => [userHelper:protected] => Joomla\CMS\User\UserWrapper Object ( ) [_errors:protected] => Array ( ) [otpKey] => [otep] => [link] => /autor/ivo-bonkovic-3249 [profile] => stdClass Object ( [id] => 1763 [gender] => m [description] => [image] => 1763.png [url] => [group] => 0 [plugins] => {"customparams_author_school":"","customparams_author_title":"","customparams_author_title_categoryid":"28","customparams_fb_link":"","customparams_tw_link":""} ) [avatar] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/authors/1763.png ) [numOfComments] => 0 [mainImage] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2020/08/18/14373712.jpg [galleryCount] => 2 [hasImage] => 1 [mainImageAuthor] => AFP [mainImageDesc] => Jared Kushner, kao dobar zet, sluša svog punca, američkog predsjednika
  [popup_gallery] => Array ( [0] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2020/08/18/14373712.jpg [title] => Jared Kushner, kao dobar zet, sluša svog punca, američkog predsjednika
 
AFP ) [1] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2020/08/18/14220702.jpg [title] => Donaldova miljenica, kći Ivana, sa suprugom Jaredom, čovjekom za posebne zadatke američkog predsjednika
 
AFP ) ) [bgPosition] => [text] => {OCMSplitter}

Dok su posljednjih dana mediji ponavljali vijest o tome kako su Izrael i Ujedinjeni Arapski Emirati sjeli za pregovarački stol, javnosti je promaknulo da iza svega stoji jedan tihi i povučeni poslovni čovjek koji, usprkos tome što još nema ni 40 godina i što nema nikakvog diplomatskog iskustva, već tri godine "sređuje" Bliski istok.

Naravno, taj poslovni čovjek nije bilo tko. On je zet najmoćnijega, ali i najneobičnijega svjetskog lidera novijeg vremena, američkog predsjednika Donalda Trumpa. Riječ je o Jaredu Kushneru, koji je svojom povučenošću i ustrajnošću osvojio Trumpovu omiljenu kćer Ivanu, koja je, zbog ljubavi, ostavila očevu kršćansku vjeru i prešla na judaizam. Skupa s tim brakom i utjecajem u Bijeloj kući Jared Kushner je od svoga tasta dobio puno teških političkih zadataka. Jedan od najtežih svakako je "sređivanje" Bliskog istoka, koji već više od 70 godina izaziva ozbiljnu glavobolju mnogim obrazovanim i iskusnim američkim diplomatima.

Predmet poruge

Iako je ova Trumpova odluka naišla na otvorenu porugu dijela američke diplomatske elite, koja Kushnera smatra nedoraslim tom zadatku, Trumpov zet nije se dao smesti. Kad su ga upitali zašto se, iako nema nikakvog diplomatskog iskustva, prihvatio teškog posla "sređivanja" Bliskog istoka, odgovorio je: "Jer mi je moj tast tako rekao", a onda nastavio s rješavanjem političkog domaćeg rada.

Kako izvješćuje prestižni tjednik Newsweek, Jared Kushner je svoj domaći rad shvatio vrlo ozbiljno. Usprkos izrugivanju, on je povučeno, promišljeno i detaljno spremao svoja rješenja za Bliski istok. Sažimajući ovaj profesionalizam, na koji je vrlo ponosan, Kushner je rekao:

"Ja sam svestrani igrač", iza čega se krije činjenica da on za Donalda Trumpa, osim Bliskog istoka, "sređuje" koronavirus, reformu američkog zatvorskog sustava, ali i ovogodišnju predsjedničku kampanju.

"Trumpu mogu dati procjenu ozbiljnosti problema, dijagnozu razvoja događaja i predložiti mu moguća rješenja", ustvrdio je Jared, kojeg svi, usprkos kritikama zbog nedostatka diplomatskog neiskustva, smatraju ozbiljnim profesionalcem. Naime, on je s 20 godina preuzeo vođenje obiteljskih kompanija, a zatim na Sveučilištu u New Yorku stekao solidno poslovno obrazovanje. Zato ne treba čuditi što se vrlo temeljito konzultirao sa svima koji su se u ime Amerike bavili Bliskim istokom.

---

image
Donaldova miljenica, kći Ivana, sa suprugom Jaredom, čovjekom za posebne zadatke američkog predsjednika
 
AFP
---

U tim konzultacijama nastojao je odmah eliminirati rješenja koja se nisu pokazala uspješnima, a slijediti ona koja su obećavala. U svemu se rukovodio vrlo pragmatičnom logikom sažetom u riječima "obaviti posao". To znači da, za razliku od političara opće prakse i učenih američkih državnika i diplomata, Kushner sebe vidi kao vrlo opreznog pregovarača koji je sposoban izgraditi povjerenje i, što je najvažnije, spriječiti da čitava stvar "procuri" u javnost prije vremena. U tako postavljenoj računici, smatra Kushner, nije pretjerano važno to što je Donald Trump otvoreno sklon Izraelu. Ili što je izraelski premijer Benjamin Netanyahu obiteljski prijatelj Kushnerovih.

Posao je posao i treba ga obaviti. Na prvom mjestu pragmatičnim pogađanjem.

Slijedeći tu logiku, Kushner je odmah odbacio bavljenje emocionalnom stranom problema, jer smatra da narodima Bliskog istoka nije dovoljno ponuditi nadu za bolju budućnost, kako su to do sada činili neki američki pregovarači.

"Želim sklopiti pogodbu i završiti s čitavom stvari", rekao je Kushner, ne obazirući se puno na kritike kako je previše samouvjeren. Pragmatično se pogađajući s Palestincima, obećao im je stvaranje njihove samostalne države koja bi, iako bi u načelu bila suverena i samostalna, morala prihvatiti da na njezinu teritoriju djeluju izraelske snage sigurnosti.

Dolari na račun male samostalnosti

Iza te ponude, koja već u startu narušava suverenitet buduće Palestine, jest strateški interes Izraela, koji se nikako ne želi dovesti u situaciju u kojoj je bio do 1967., kada su ga arapski susjedi mogli presjeći napola na vrlo uskom obalnom pojasu oko Tel Aviva. Da bi "zasladio" svoju ponudu Palestincima, Kushner im je obećao nekoliko desetaka milijardi dolara američke pomoći. Taj bi novac za oko pet milijuna stanovnika buduće samostalne Palestine mogao značiti postizanje zavidne razine blagostanja.

Zato je, odbijajući prigovore, Kushner svojim kritičarima kratko i odlučno poručio: "Hoće li nakon ovoga Izrael biti sigurniji? Hoće. Hoće li Palestinci živjeti bolje? Hoće." U pozadini tih riječi je predizborna računica Donalda Trumpa.

Naime, osim što je uvjeren da je nakon sedam desetljeća kriza i ratova ostalim Arapima "puna kapa" Palestinaca, Kushner računa i na pozitivan odjek izraelsko-palestinske pogodbe na američkim predsjedničkim izborima.

Ova bi pogodba mogla odlično zvučati u ušima pripadnika Evangeličke crkve u Americi, koji čine znatan dio Trumpovih birača i
koji su vrlo proizraelski nastrojeni. Zato Kushner od svih ostalih bliskoistočnih igrača očekuje da se približe Izraelu. Naravno, ova računica ima i jednu vrlo realnu osnovu. Izrael je, prema podacima koje nudi CIA, s 8,6 milijuna stanovnika i teritorijem više nego upola manjim od Hrvatske, bliskoistočna vojna, politička i gospodarska sila s kojom nema šale. U tom je smislu vrlo važno što, iako imaju puno razloga za međusobno nepovjerenje i mržnju, Izrael i Saudijsku Arabiju jako povezuje zajednički strah od Irana.
I jedni i drugi se boje iranskog nuklearnog programa koji Trump želi zaustaviti. Istodobno, Izrael se boji islamskog terorizma koji sponzorira duga ruka iranske obavještajne službe, dok se Saudijci boje da "krivovjerni" šijitski Iran ne zagospodariti "pravovjernim" sunitskim svijetom Bliskog istoka.

Zbog svega toga Kushner će, relativno lako, povezati pragmatične političke konce između Izraela i Saudijske Arabije i tako se pripremiti za eventualni povratak zloglasne Islamske države, koju je medijska propaganda prije nekoliko godina proglasila mrtvom.

Islamska država se budi

Naime, smatra Kushner, Islamska država ne samo da nije mrtva, nego ponovno raste pa njezina ekstremistička varijanta "pravovjernog" suni-islama može opet postati ugroza ne samo za Bliski istok, nego i za čitav svijet. Zato je posebno važno obuzdati agresivni utjecaj Irana koji desecima milijardi dolara i oružjem pomaže islamski ekstremizam koji ugrožava mir na ovom području.

Da bi se to postiglo, smatra Kushner, sve se ovdašnje države moraju udružiti u suzbijanju islamskog ekstremizma. Pri tome je posebno važno "očistiti" regionalne džamije koje su, trenutačno, rasadište ekstremizma. To bi se moglo pokazati problematičnim za Saudijsku Arabiju, Ujedinjene Arapske Emirate i druge islamske zemlje u Perzijskom zaljevu gdje je jedna verzija radikalnog islama državna ideologija. Zato Kushner od svih, posebno islamskih, zemalja Bliskog istoka traži da se prestanu ponašati po principu hoću-neću i da, ako žele američko prijateljstvo, prihvate normalna međunarodna pravila i ponašaju se kao sve normalne zemlje.

Iz Kushnerove perspektive, Arapi i islamski svijet općenito trebaju odustati od dosadašnje samoubilačke politike terorizma i neprestanih ratova, što se posebno odnosi na Palestince.

"Iskreno rečeno", rekao je Kushner za Newsweek, "u današnjoj situaciji svi imaju zajednički gospodarski i sigurnosni interes surađivati s Izraelom."

Zato je on pred Palestince, ali i ostale islamske zemlje u regiji, stavio ponudu koju je, na prvi pogled, teško odbiti.
"Ako želite novac i ako želite poštovanje, morate postupati kao i sve druge normalne zemlje."

Iza tih riječi ne stoji samo Donald Trump i američka vojna, politička i financijska moć. Iza svega je puno dublji proces – svojevrsna europeizacije Bliskog istoka, koji su u najnovije vrijeme istražili eksperti sa Sveučilišta u Oxfordu.

No, o tome sljedeći put.

---

Do sada neviđen neuspjeh


Naravno, kao i sve na ovom svijetu, pragmatična politika Trumpova zeta Jareda Kushnera ima i svoje naličje. To naličje najbolje opisuju Newsweek, koji konstatira da je Kushneru trebala velika hrabrost kad se prihvatio posla u kojem nisu uspjeli američki intelektualni, diplomatski i politički "teškaši" kao što su Henry Kissinger, James Baker i Bill Clinton.

Zato ne treba čuditi što je poznati američki bliskoistočni ekspert Robert Satloff, nakon što je saslušao Kushnerov plan, rekao: "O, shvaćam. Vi želite postići neuspjeh na do sada neviđen način."

Iako je Kushner te riječi shvatio kao šalu i nasmijao se, dijagnoza Roberta Satloffa mogla bi značiti da će se nered Bliskog istoka nastaviti i nakon intervencije Trumpova zeta.

---

[event] => stdClass Object ( [BeforeDisplay] => [AfterDisplay] => [AfterDisplayTitle] => [BeforeDisplayContent] => [AfterDisplayContent] => [OCMBeforeDisplay] => [OCMAfterDisplay] => [OCMAfterDisplayTitle] => [OCMBeforeDisplayContent] => [OCMAfterDisplayContent] =>
AFP AFP
AFP
Jared Kushner, kao dobar zet, sluša svog punca, američkog predsjednika
 
AFP
Donaldova miljenica, kći Ivana, sa suprugom Jaredom, čovjekom za posebne zadatke američkog predsjednika
 
[OCMUserDisplay] => [OCMCommentsCounter] => [OCMCommentsBlock] => ) [jcfields] => Array ( ) [image] => [imageWidth] => 600 [comments] => Array ( ) [absoluteURL] => https://slobodnadalmacija.hr/sd-plus/spektar/trumpov-zet-sreduje-bliski-istok-palestincima-je-obecao-stvaranje-samostalne-drzave-koja-bi-ipak-morala-prihvatiti-izraelske-snage-sigurnosti-1039904 [emailLink] => /component/mailto/?tmpl=component&template=site&link=780df66f733c52e03160fb1598002fd5f100803f [twitterURL] => http://twitter.com/intent/tweet?text=Trumpov+zet+%E2%80%98sre%C4%91uje%E2%80%98+Bliski+istok%3A+Palestincima+je+obe%C4%87ao+stvaranje+samostalne+dr%C5%BEave+koja+bi+ipak+morala+prihvatiti+izraelske+snage+sigurnosti&url=https%3A%2F%2Fslobodnadalmacija.hr%2Fsd-plus%2Fspektar%2Ftrumpov-zet-sreduje-bliski-istok-palestincima-je-obecao-stvaranje-samostalne-drzave-koja-bi-ipak-morala-prihvatiti-izraelske-snage-sigurnosti-1039904 [socialLink] => https%3A%2F%2Fslobodnadalmacija.hr%2Fsd-plus%2Fspektar%2Ftrumpov-zet-sreduje-bliski-istok-palestincima-je-obecao-stvaranje-samostalne-drzave-koja-bi-ipak-morala-prihvatiti-izraelske-snage-sigurnosti-1039904 )
Array ( [1] => stdClass Object ( [id] => 2 [name] => Superscript Title [value] => Jared Kushner [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 2 [alias] => SuperscriptTitle ) [2] => stdClass Object ( [id] => 61 [name] => Contains Infographic [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 4 [alias] => contains_infographic ) [3] => stdClass Object ( [id] => 62 [name] => Without ads [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 5 [alias] => Withoutads ) [4] => stdClass Object ( [id] => 63 [name] => Photo gallery [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 6 [alias] => Photo_gallery ) [5] => stdClass Object ( [id] => 64 [name] => Promo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 7 [alias] => promo ) [7] => stdClass Object ( [id] => 67 [name] => Contains video [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 9 [alias] => contains_video ) [8] => stdClass Object ( [id] => 68 [name] => Premium content [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 10 [alias] => premium_content ) [9] => stdClass Object ( [id] => 69 [name] => Exclude comments [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 11 [alias] => exclude_comments ) [10] => stdClass Object ( [id] => 70 [name] => Open link in new window [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 12 [alias] => open_link_in_new_window ) [11] => stdClass Object ( [id] => 71 [name] => Horizontal crop of the main photo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 13 [alias] => horizontal_crop_of_the_main_photo ) [12] => stdClass Object ( [id] => 73 [name] => No-index [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 15 [alias] => no_index ) [13] => stdClass Object ( [id] => 74 [name] => No-cache [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 16 [alias] => no_cache ) [14] => stdClass Object ( [id] => 77 [name] => Don't show on the front page [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 17 [alias] => dont_show_on_the_front_page ) [15] => stdClass Object ( [id] => 78 [name] => Related on bottom [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 18 [alias] => related_on_bottom ) [16] => stdClass Object ( [id] => 79 [name] => Live button [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 19 [alias] => live_button ) [25] => stdClass Object ( [id] => 87 [name] => Instant articles [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 28 [alias] => instant_articles ) [26] => stdClass Object ( [id] => 91 [name] => S preporučuje [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 29 [alias] => s_preporucuje ) [27] => stdClass Object ( [id] => 92 [name] => S voli [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 30 [alias] => s_voli ) [28] => stdClass Object ( [id] => 93 [name] => Layout with three photos [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 31 [alias] => layout_with_three_photos ) [29] => stdClass Object ( [id] => 94 [name] => Gallery in the article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 32 [alias] => gallery_in_the_article ) )
StoryEditorOCM
SpektarJared Kushner

Trumpov zet ‘sređuje‘ Bliski istok: Palestincima je obećao stvaranje samostalne države koja bi ipak morala prihvatiti izraelske snage sigurnosti

Piše Tihomir Rajčić
22. kolovoza 2020. - 22:09

Dok su posljednjih dana mediji ponavljali vijest o tome kako su Izrael i Ujedinjeni Arapski Emirati sjeli za pregovarački stol, javnosti je promaknulo da iza svega stoji jedan tihi i povučeni poslovni čovjek koji, usprkos tome što još nema ni 40 godina i što nema nikakvog diplomatskog iskustva, već tri godine "sređuje" Bliski istok.

Naravno, taj poslovni čovjek nije bilo tko. On je zet najmoćnijega, ali i najneobičnijega svjetskog lidera novijeg vremena, američkog predsjednika Donalda Trumpa. Riječ je o Jaredu Kushneru, koji je svojom povučenošću i ustrajnošću osvojio Trumpovu omiljenu kćer Ivanu, koja je, zbog ljubavi, ostavila očevu kršćansku vjeru i prešla na judaizam. Skupa s tim brakom i utjecajem u Bijeloj kući Jared Kushner je od svoga tasta dobio puno teških po...

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
19. svibanj 2024 13:38