StoryEditorOCM
Glava šotobracoGlava Šotobraco

Ma koje žvižđanje protiv Plenkija?! Ol‘ ne vidite da će on i njegovi ograničiti cine cukra, uja i mlivenoga mesa

Piše Branimir Periša
10. rujna 2022. - 15:17

Onda, iđe li se žvižđati protiv Plenkija i Vlade zbog afere Ina, kako se najavljuje, šuška i priziva? Oće li se na ulice, jel‘ te!? – obraća se Dobra Parona svojin virnin mušterijaman. A oni ne da jedva plazu, sa oproštenjen, nego in strahovito teško pada digniti pića od šanka do justa. Kamoli šta drugo.

– Znate, ja iman u familiji jedno sićanje na nešto slično – progovorija je El Tigre. A iman u šupi i transparent, još od pokojnoga dide, na kojemen piše "Sloboda, pravda, jednakost!". Stoji tamo za uspomenu biće od 1948. – ne zamirite ako falijen – kada su se Šibenčani organizirano, naravski, digli na demonštracije okolo Trsta i onih zona A i B.

Daklen, moj dida je nosija otaj transparent, vika isprid katedrale iz svega glasa sproću mrskih kapitalista koji su Trst dali tada još mržoj Italiji, a ne propaloj Titovoj Jugi. I protiv rimskoga Pape se vikalo, sve dok u niku nije proša neki momčić, noseći u svakoj ruci po brancina od par kili. Ćaća mu ih je uvatija na rivi malo niže, pa je mali doša lovinu odniti kući.

Špirit otiša u vitar

Kada su ugledali otaj prizor – nastavija je El Tigre ka da je i sam tamo bija – demonštranti su pobacali svoje transparente na rpu da bi se sjatili okolo momka i zivali na one kampjune. Te oće li prodati, te šta će š njiman: sav revolucjonarni špirit oša je u vitar, isparija je ka da ga nikada nije ni bilo. Ništa nije pomoglo partijskomen sekretaru koji je sve oto nadgleda, moga je jedino čupati kose od muke.

– Prema tomen... – zaključija je gledajući dobru i poštenu gazdaricu pravo u oči.

– Prema tomen, guzica je vaik bila najvažnija! – odgovorila je ona, a na oto se hitro nastavija Bili Smo Uskoro.

– Ma koje žvižđanje? Ol‘ ne vidite da će Plenki i njegovi ograničiti cine cukra, uja i mlivenoga mesa!? Benzina je već pod kontrolon i reklo bi se da baš nećemo propasti, makar u kućaman ove zime boravili sa džemperiman i dekaman na sebi. Guzica je daklen, najvažnija, a drugo, metimo ruku na srce, ota žvižđanja baš dobro ne završu.

Sada su ostali pomislili da će on spomeniti poznate žvižđače iz prošlosti neovisne Rvaske, ala Vesnu Balenović, međutin naveja je primjer nikoga nesritnika koji bi, kada bi iša žvižđati dozva sve do jednoga pasa iz okolice, a njegova se zla sudbina nastavila i poslin, kada je posta nogometni sudac.

Nije bilo jedanput da bi pasi preplavili nogometni teren nakon šta bi on štokoda svira, a jedanput je dozva bernardinca koji je na travnjak dokuleca vukući za sebon na lancu i svoju kućicu!

– Moca i sina, otoga vašega žvižđača ka da je učaralo! – prikrstila se Dobra Parona.

Panceta i suvo meso

– Ček, ček – osvrće se El Tigre na izlaganje svoga kompanjona. Je da je cina benzine barenko zasad zauzdana, ali je zato dizel podivlja. A bageri i kamijoni ne radu nego na naftu, šta oće reći da je oto udarac najviše na poduzetnike. Da me ne bolu kosti, a i da ne strahujen da ne dozoven čopor pasa, ja bi iša žvižđati samo radi jedne stvari. To je panceta i drugo suvo meso! Šta bi Plenkiju i Vladi ruka usala da su popisu namirnica sa kontroliranin cijenaman dodali i teke suvoga mesa, radi lipšega mrliša, a ne jedino mliveno!?

– Bljak! Biće sada u mlivenomen mesu još više rogova, kopita i kostiju! – primijetila je Dobra Parona, na šta je B.S. Uskoro, da skrene temu, više ka za se priupita kako to da jedna sutkinja, misleći na Maju Šupe – ako je otin sumnjaman istrage nedaj bože virovati – za svoje usluge obrne jedva za kavu u usporedbi sa Radon Škugor, recimo, a žena prodaje metražu!?

– To je zato šta je Škugor sa metraže prišla na prodaju kilometraže. I ko jon brani! – rekla je Dobra Parona, ka da nije nježin posal.

18. travanj 2024 21:32