StoryEditorOCM
Glava šotobracoGlava Šotobraco

Sa teke love u žepu ugodnije je naučiti kako funkcijonira sustav

Piše Branimir Periša
16. siječnja 2022. - 21:45

Dobra Parona stoji zabundana do ušiju u svojoj betulici, dok u lončini obavijenoj oblakon pare veselo brbulja suva praščevina.
-Šta je to!? - pita je El Tigre dočin je kročija u bufetić i odma pogleda prema klimi. Krilca jon stoju nepomična, ni mukajeta od nje, kamo li toploga zraka.
- Šta se čudite, ka alžirska deva nakon šta je u Sahari ovih dana pa snig? - odbrusila mu je, jedva mumljajući kroza šjalpu šta jon je dopirala do nosa. Danas je parno grijanje iz kužine, dodala je, a otkako je ministar Čorić najavija neizbježno poskupljenje struje u 4. misecu, nekako ju je prošla volja uključivati klimu. Ne, znan, vidiću more li mi onaj moj električar srediti da se mjerilo od struje koju ja potrošin vrti kod koga drugoga. Recimo, kod one krasotice iz moga susidstva...
- Koja bi to lipa osveta bila za sve ono lošega šta mi je u životu napravila! - utonila je na trenutak u ružičastu maštariju dok je betulicu okiva led, makar je u lončini kuvala masna čorba.

Brojilo od suside

- Kako se neću čuditi? Pa grijali su valjda i u Alžiru kada ih je zakijalo, a vi štedite sada za nešto šta ima doći tek za tri miseca? Ionako van klima na proliće neće tribati! - kaza jon je skakučući s noge na nogu ne bi li se ugrija. I da znate – podiga je kažiprst – toliko žestoko žudite za osveton da bi ta vaša susida odma otkrila da trošite ogromne količine struje na nježin račun. Brojilo bi jon se okrićalo ka ventilator i sve ste oto naopako postavili! - održa jon je pištulu.
- Ja da san naopaka!? - mumlja ona kroz one svoje povoje i jedino jon se po uznemirenin okicaman dade zaključiti da je cila ustreptala na ote njegove riči.
A šta bi tek reka o naopakosti oni naš mali prirodoslovac iz Vodica, Sebastijan Ćato, sridnjoškolac od 17 godina šta je otkrija jednu novu vrstu zrikavca i dvi vrste škakavalaca tako da se biolozi sa doktoratiman krstu livon i desnon! - mumlja Dobra Parona i manda rukaman, vidi se da je ljutita.
- E, pa neka, to je lipo! - gleda u nju El Tigre i vidi se da mu nije ćaro šta oće kasti.
Ma šta je lipo, kada mu oto otkriće, potvrđeno od znanstvenih autoriteta i za šta je napisa malešni znanstveni rad u okviru svojih godina i obrazovanja, neće doniti ni jedan punat više na maturi. Otkrija je još dvi nove bogomoljke i hibrid hrasta kitnjaka i česmine! Da sustav ne poznaje mogućnost da mu se oto prizna na maturi! Daklen, imamo sustav mrtav–ladan na izvrsnost, jel' se tako reče? - vapi ona kroz onu šjalpu.

Pivanje pismice

- Pa to se lako rješi! - otpovrnija je El Tigre. Laknulo mu je jerbo je mislija da je nika velika nevolja u pitanju, pa je iznija šta bi Sebastijan triba napraviti i još zaraditi na sustavu.
- Poznato je da Plenki i Vlada mamu mladi svit šta je oša iz zemlje sa 200 iljada kuna neka se vratu. Bude li me posluša, Sebastijan bi moga zaraditi duplo više od toga, pa neka sustav piva pjesmice, reka je El Tigre i natega gucalj pive. Kada je otra pinu sa justa, objasnija je da mali triba od Vlade izgrebati 200 ijada kuna da se lakše snađe u inozemstvu. Napiše molbu s obećanjen da in više neće smetati, šta će visoki pridstavnici sustava objeručke prihvatiti jerbo oni najviše volu tako savjesne građane. A 200 ijada kuna ionako nije neka lova, sustav to ionako satare da i ne zna u šta, reka je El Tigre.
A di je drugih 200 ijada kuna? - nestrpljivo mumlja Dobra Parona.
-E, to će dobiti nakon par godina, kada se odazove pozivu Vlade na povratak. Kako funkcionira sustav ugodnije je naučiti s teke love u žepu!

26. travanj 2024 04:29