StoryEditorOCM
Govoreći otvorenoZašto su propali?

Dobra je kriv za sve loše u SDP-u. A di su im Živković i Mia Matić?

Piše Zdravko Pilić
31. srpnja 2020. - 09:00

Tko je nama kriv što smo ode di jesmo, zaostali, i na repu EU? Ako pitate desničare i HDZ, krivi su nam komunisti, a ako pitate njih, odnosno SDP i ine ljevičare - onda nam je kriv HDZ i njegovi lopovi, ustaše i fašisti. Nama su uvijek drugi krivi, nikad mi. Eto, SDP-u je za loš rezultat kriv Anton Dobra, kako na lokalnim, prije tri godine, tako i sada na ovim nacionalnim izborima, za Hrvatski sabor, koji su održani prije tri dana. Anton Dobra dobro dođe i Franku Vidoviću, da bi u trenutnim unutarstranačkim obračunima, s Joškom Šupom i Tončijem Restovićem zamasakirao prave razloge zbog kojih je SDP propao u gradu Šibeniku. A i županiji. 'Dobra na listi je moj grijeh, zato sam i otišao!' - veli danas Franko. No, lako za Dobru. On je na toj Frankovoj, odnosno SDP-ovoj listi, koju je slagao Franko, bio kandidat za dogradonačelnika. Gdje je SDP-ov kandidat za gradonačelnika na prošlim lokalnim izborima Joško Živković. Nema ga, potpuno se pasivizirao, maknuo se iz politike. Gdje je drugi kandidat, odnosno kandidatkinja za dogradonačelnicu, Mia Matić? Nema ni nje, i ona je napustila SDP, otišla s Dobrom, ali ni tu se nije nešto pretjerano eksponirala, prije bi se moglo reći da se i ona pasivizirala. Dakle, nije problem u Dobri, nego je problem u SDP-u, u kojem već dugo sve što rade, rade u korist vlastite štete. A tako nastavljaju i dalje.

Izgubljeni izbori

Jer, sve što su u ovim izborima radile trenutne garniture i u gradu Šibeniku i u županiji, nije bilo ništa drugo nego gledanje kako će se stranački oponenti 'prosuti' na izborima. Logika je bila što gore to bolje za nas! Što manje glasova uhvati Franko Vidović u Devetoj izbornoj jedinici, to će ga biti lakše maknuti odavde, a posebno će to biti lako kad gore padne Bero, koji ga podržava. No, ta se logika i politika pokazala kao prilično kratkovidna. I nepametna. Koliko god malo peškao, Vidović je prošao u Sabor, Bero je pao, i unatoč svemu tome Frankiša je u SDP-u jači nego ikada. Ili barem jednako jak koliko je bio. Zašto? Zato što će svakom novom kandidatu za predsjednika trebati njegova podrška, neovisno o tome bio to Peđa (Grbin), Feđa ili netko treći. On u hrvatskoj politici ima svoje ime i prezime, sviđalo se to nekom ili ne, evo je izabran i za predsjednika saborskog Odbora za obranu, Da je SDP pobijedio bio bi i kandidat za ministra u tom braniteljsko - obrambenom sektoru. Ime koje Joško Šupe i Zoran Restović tek trebaju zaslužiti. Oni su još na početku, tek trebaju dobiti neke izbore. Dosad nisu dobili nijedne, čak ni one za Mjesne odbore. Ivan Klarin je dobio općinske, ali sad ga čeka puno krupniji zalogaj - borba za župana. Tko god mu bio protukandidat iz redova HDZ-a - Goran Pauk, Nediljko Dujić, Danijel Mileta, ili možda čak i Željko Burić - neće mu biti lako. Na pitanje novinarke tko bi mogao pobijediti kandidata HDZ-a, Vidović je odgovorio: 'Oni koji su gradili organizacije sada trebaju ubirati plodove svog truda. Želim im sreću u tome, trebat će im!' Drugim riječima, ako mislite da ste mene sabotirali, krivo mislite. Sebe ste sabotirali! Ja sam u Saboru, a vi nećete biti nigdje - ne ako, nego - kad izgubite! Zapostavili ste stranku, organizacije ne terenu, i ne postoje, i sve u što se možete uzdati je sreća. Zato i naglašava da će im trebati. Jer, ništa drugo nemaju!

A gdje je nogostup?

Kao i svaki put kad se Vidović oglasi u javnosti, i da intervju - ne radi on to nimalo slučajno, tako se odmah oglasio i prošle godine, kada je Bernardić uskrsnuo s četiri mandata na izborima za EU parlament, pa je i on živnuo - naglo se probudio iz drijemeža i Tonči Restović. Pa zajedno s Ivanom Rajićem održi jednu 'borbenu' konferenciju za tisak. Ko kaže da nas nema nigdi? Evo nas, spašavamo Mandalinjane, Solaris, Podsolarsko, pa čak i Brodaričane, čitav istočni dio grada Šibenika od smrada iz kolektora! Čak nije ni lošu temu našao. Samo je pitanje kad će održati novu. U tom bi smislu bilo dobro da se Vidović oglašava malo češće, pa bi valjda i Restović bio ažurniji. A Šibenik imao oporbu. Jer, i druga tema koju su SDP-ovci 'uboli' je dobra - prozvali su vlast, HDZ da su uložili 50 milijuna kuna za izgradnju Vrnaže, a nema nogostupa?! A ljudi tamo šetaju, i tamo je i opasan prijelaz preko željezničke pruge. Pa, dajte malo, jašite na tome, možete vi kad hoćete. Ostavite se predsjednika stranke i intriga s Iblerova trga. Kad budete vlast u Šibeniku trebat će vas svatko, tko god bio tamo. Ne budete li, neće vas trebati nitko. Ni vaš ni tuđi. U politici je to tako.

19. travanj 2024 13:59