StoryEditorOCM
Govoreći otvorenoGOVOREĆI OTVORENO

Zdravko Pilić: ‘Ako vam je u ‘Cestama’ sve divno i krasno, zašto onda mičete direktora?!‘

Piše Zdravko Pilić
3. studenog 2023. - 17:03

Nije lak život nas novinara. Svi se trude plasirati u javnost ono što žele da to javnost vidi, pokušavaju ono što im ide u prilog staviti u prvi plan, a ono što im ne odgovara, sakriti. Pa se mi, da bi pružili svom čitatelju koliko-toliko cjelovitu informaciju, koju je on pošteno platio kad je na kiosku kupio novinu, snalazimo kako znamo i umijemo. I službeno i neslužbeno.

Slušamo što kažu jedni, drugi, treći, četvrti, peti, pratimo to iz dana u dan, iz mjeseca u mjesec, i onda – pišemo. Tko tu što, protiv koga, za koga. I naš je rad javan. Svatko o njemu može reći što hoće. Pa tako i Nadzorni odbor “Cesta” Šibenik o kojem smo, kao i o samim “Cestama” više puta, i ja i kolege u ovoj novini – i ne samo u njoj – pisali.

Šest mjeseci drame

Pisao sam i u prethodnom broju “Šibenskog” u ovoj rubrici, pod naslovom “Čuvali Miljkovića kao vojnika Ryana, a sad su ga odlučili smijeniti”. Pa sam pokušao objasniti svojim čitateljima zašto je to tako.

Zašto je NO tvrtke, koji je mogao čitavu ovu priču s “Cestama” Šibenik, koja traje već šest mjeseci i koja je nanijela ozbiljnu štetu ovoj tvrtki u vlasništvu Šibensko-kninske županije, i financijsku i reputacijsku, a usput i ozbiljnu političku štetu županu i svim strankama koje ga podržavaju, koje su s njim na vlasti i koje su zajedno s njim svojedobno i dogovorile članove NO “Cesta”, odlučio konačno razriješiti raspisivanjem natječaja za novog direktora firme?

A dosad je to uporno odbijao, uvodio prokurista, pa je tražio savjetnika direktora, da bi šest dana nakon što je zatvorio ovaj natječaj, koji nitko više i ne spominje, ni što je s njim, niti koga je izabralo, odjednom odlučio raspisati novi. Za direktora! I onda sam kazao da je to zato što su, prema mojim saznanjima, radnici angažirali najboljeg šibenskog odvjetnika za trgovačko pravo kako bi dokazali da je odluka NO-a o “suspenziji direktora” suprotna ZTD-u, te da će slijedom toga, zatražiti od Trgovačkog suda privremenu mjeru, postavljanje prinudnog upravitelja u tvrtku. Zato se NO-u odjednom žuri i zato raspisuje natječaj za (novog) direktora. Da im ga ne bi, umjesto njih, izabrao netko drugi!

Na to je moje pisanje stigao demanti od NO-a “Cesta”. U pet točaka. U njemu se demantira da postoji “najbolji šibenski odvjetnik”, jer nitko o tome nikad nije sastavio rang-listu, te da nitko u “Cestama” nema “noćne more” zbog njegovih postupaka, nego zbog toga kako unaprijediti zatečeno stanje u “Cestama Šibenik” d.o.o.

Vezano za moj dio teksta o tome da netko po svaku cijenu štiti direktora, NO se poziva na “presumpciju nevinosti”.

“Osuđivati bilo koga po vlastitom nahođenju prije nego to učine nadležna tijela RH u suvremenoj civilizaciji ne egzistira više niti u Pjongjangu i tekovina je vremena koje je odavno trebalo biti iza nas”, piše NO. Koji mi u zadnjem stavku poručuje “Za novog direktora društva bit će imenovana isključivo osoba koja se javi na natječaj i bude najkompetentnija za obnašanje funkcije, bez obzira na bilo čije ambicije. Pri tome je sasvim sigurno da stranačka ili partijska iskaznica neće imati novu ulogu”.

U čemu je problem?

Ja, umjesto polemike, nakon svega, za NO “Cesta”, opet ponovno imam samo jedno pitanje – O.K., ako je sve to tako, ako nema nikakvog najboljeg šibenskog odvjetnika, ako nema ni privremene mjere, ni prinudnog upravitelja, ako je vaša odluka o suspenziji direktora utemeljena na zakonu i ako je svatko nevin dok mu se ne dokaže suprotno, zašto onda, pored prokurista i netom završenog natječaja za savjetnika direktora, uopće tražite novog direktora? Zašto ne ostavite Roberta Miljkovića?!

I zašto smjenjujete čovjeka nakon samo godinu i pol dana mandata! Zašto ne gurate i dalje ko i dosad? Da je u pitanju privatna tvrtka ne bih ni pitao, ali kako je u pitanju firma u vlasništvu Šibensko-kninske županije, mislim da javnost ima pravo znati. Unaprijed se, u njezino i svoje osobno ime, zahvaljujem na odgovoru!

27. travanj 2024 07:41