StoryEditorOCM
KolumneGLAVA U BALUNU

Kukec iz davnina

15. ožujka 2018. - 18:13

Posrtanjem u Dugopolju nogometaši Šibenika pokvarili su prilično ugodan minuli vikend šibenskih ligaša koji krase vrijedne pobjede vaterpolista Solarisa i malonogometaša Crnice. U malom drugoligaškom derbiju Šibenčani su doživjeli zapravo dvostruki, pa možda i trostruki poraz. Izgubili su prvu gem - set - meč loptu u neskrivenoj ambiciji da već ovog proljeća uđu u ljuti boj za prvoligaški povratak. I ne samo to.

"Minjaj, minjaj…“, bila je uporna u povicima nemala skupina šibenskih navijača na dugopoljskim tribinama, ciljajući prvenstveno na loše izdanje iskusnog Davora Kukeca. Taj je prokušani nogometaš mnogima djelovao kao uljez u aktualnoj priči Šubićevca.


Što je sa Španjom?


S viškom godina, a manjkom brzine i trke Kukec je mnoge podsjetio na nogometnu vrstu koja je odavno u izumiranju. Točnije, proljetno je pojačanje (ili "pojačanje" !?) Šibenika po svom poimanju nogometne igre puno bliže godinama kad smo prije Svjetskog prvenstva u Čileu u prigodne albume lijepili sličice zagrebačkog Šibenčanina Dražena Jerkovića i beogradskog vragolana Dragoslava Šekularca nego suvremenoj viziji nogometa Luke Modrića i Ivana Perišića.

Forsiranjem Kukeca u odnosu na povratnika Španju trener Borimir Perković manifestirao je dvostruku nedosljednost. Za razliku od simpatičnog Vodičana, Kukec sigurno nije ulaganje u budućnost, temeljenu na domaćim igračima. Perković je zapravo ponovio jesensku grešku s Mihaelom Pongračićem. Konačno, kad šibenski trener tvrdi da mu silno nedostaje nadareni Marko Bulat, onda njegova zamjena po temeljnim nogometnim značajkama može biti samo Španja, a nikako Kukec. Za nas koji desetljećima živimo (i patimo) sa Šubićevcem, ponovila se i bliska povijest. Ne tako davnog i fatalnog proljeća Mirko Labrović je forsirao demodirane Grkovića i Plazonića, a ne nadarenog Pervana. Danas je Pervan u krugu udarnih igrača ambicioznog Osijeka, dok se Grković bori za mjesto u trećeligašu Primorcu iz Stobreča.


Živnulo u Crnici


Za razliku od Šubićevca, samo dva "prava" pojačanja (Vlahović, Kintsurashvili) promijenili su "preko noći" sliku vaterpolske Crnice. U zadnja tri su susreta igrači Solarisa zabilježili su tri pobjede s ukupnom gol-razlikom 41:26. Uz uporno grintanje najboljeg igrača Andrije Vlahovića.

- Nisam zadovoljan propuštenim prilikama da našim suparnicima, posebice Cattaru i Medveščaku, napunimo mreže do vrha. Naša je momčad zaista perspektivna, ali joj fali pobjedničkog mentaliteta. A to i nije toliko čudno kad se zna koliko su puta u prvom dijelu prvenstva dobili "batine". Dakako, u rezultatskom smislu - pričao nam je Vlahović, koji je sve samo ne vaterpolski Kukec.

Treba li stoga posebno objašnjavati da su tribine bazena u Crnici sve punije!? Da gotovo da nema generacije veterana koja nije predstavljena u gledalištu. Od najstarijih (Nakić, Krvavica) preko Baice i Peraka do Rončevića. Sve aktivniji je i Tomislav Ninić-Cico, nekad "vječni" talent šibenskog vaterpola, a danas poslovan čovjek, sklon marketinškim akcijama za (financijsku) stabilizaciju kluba. Rad s mladima i financije su, uostalom, osnova bilo koje klupske politike.

24. lipanj 2024 14:27