StoryEditorOCM
BaštinaŠibenčani u Pisi

Predstavnici Tvrđave kulture na međunarodnoj konferenciji prezentirali obnovljenu tvrđavu sv. Ivana i poseban naglasak dali jednom sadržaju

Piše Šibenski.hr
25. ožujka 2023. - 15:51

Iz Tvrđave kulture Šibenik pohvalili su se sudjelovanjem na međunarodnoj konferenciji FORTMED (Fortifications of the Mediterranean Coast), a riječ je o najvećem znanstvenom skupu u Europi na temu fortifikacijske baštine. Ovogodišnje izdanje održava se od 22. do 25. ožujka u Pisi, u organizaciji tamošnjeg sveučilišta. Gotovo 250 autora iz 15-ak država pripremilo je 166 izlaganja, prezentirajući aktualna povijesna istraživanja, arhitektonske i konzervatorske snimke, projekte i zahvate te načine upravljanja spomenicima. Posebno atraktivan i posjećen segment konferencije bili su radovi posvećeni raznovrsnim metodama digitalnih istraživanja i prezentacije rezultata, od 3D skeniranja i modeliranja do platformi proširene i virtualne stvarnosti, doznaje se iz Tvrđave kulture.

Ravnateljica Tvrđave kulture Gorana Barišić Bačelić i voditeljica Odjela za turizam i prodaju Ivana Lučev prezentirale su obnovljenu Tvrđavu sv. Ivana i njene sadržaje, s posebnim naglaskom na mogućnosti koje pruža edukativni kampus. Josip Pavić i Andrija Nakić iz Odjela za istraživanje i interpretaciju baštine održali su izlaganje o interdisciplinarnoj obnovi špiruna, manjeg segmenta Tvrđave sv. Mihovila, te izlaganje o različitim tipovima fortifikacija na granicama nekadašnjeg šibenskog distrikta. Voditelj Odjela Josip Pavić također je sudjelovao i u radu o utvrđivanju Šibenika tijekom 15. stoljeća, kojeg supotpisuju dr. Darka Bilić s Instituta za povijest umjetnosti i dr. Krasanka Majer Jurišić iz Hrvatskog restauratorskog zavoda. Ovo je peti put da predstavnici Tvrđave kulture sudjeluju na konferenciji FORTMED. Kao i u dosadašnjim izdanjima ove prestižne konferencije, predstavljanje šibenske fortifikacijske baštine u Pisi ponovno je podržano od strane Ministarstva kulture i medija Republike Hrvatske.

 

19. travanj 2024 07:16