StoryEditorOCM
Baštinaspomenik graditeljstvu

Šibenik je nadaleko poznat kada je riječ o obnovi kulturne baštine, a obnavlja se zahvaljujući njima...

Piše Šibenski.hr
1. listopada 2024. - 08:47

Šibenik je nadaleko poznat kada je riječ o obnovi kulturne baštine. A obnavlja se i zahvaljujući Društvu Juraj Dalmatinac - do danas je, ističu, očišćeno tridesetak povijesnih portala, piše HRT

Prije dvije godine potpisali su sporazum o suradnji s Hrvatskim restauratorskim zavodom i Umjetničkom akademijom u Splitu pa tijekom prakse budući stručnjaci uče i pomažu sačuvati baštinu. 

Šibenik je spomenik graditeljstvu! Starom gradu žig je udario i velikan prostora i oblika. Ukrasi su mu i znamen gospodarske snage. Tri tisuće tristo ih je.

Svaki je detalj popisan i dokumentiran.

- Sve što je popisano je zapravo u širokom rasponu, stilskom rasponu, od romanike koji je najstariji sloj a datira okvirno u 13. st. pa sve do secesije, poručio je dr. sc. Ivo Šprljan, Konzervatorski odjel u Šibeniku.

image

 Ivo Šprljan

Nikša Stipaničev/Cropix

Zaštititi, obnoviti i valorizirati. Misija je to i vizija Dalmatinaca i partnera. Više glava bolje misli. 

A "grad tvrđava" pun je priča. Uske, drevne ulice hodnici su povijesti! I nije Šibenik iznimka.

- Mi imamo veliku sreću, ali i veliku odgovornost da živimo s tolikom koncentracijom spomenika u malom području, naglasila je dekanica Umjetničke akademije u Splitu Miona Miliša.

Društvo, Restauratorski zavod i Akademija ZAJEDNO o naslijeđu "skrbe" od 2022. godine. Obnavlja se prema prioritetu. Pet portala su "očistili", na dva rade. Posla još ima - povelikog.

- S ove dvije institucije da obnovimo 94 portala koje je odabrao Konzervatorski odjel u Šibeniku, da pokažemo kako jedno civilno društvo može surađivati s institucijama, a i Ministarstvom kulture i medija, istaknuo je predsjednik Društva za očuvanje šibenske baštine "Juraj Dalmatinac" Nikola Grubić.

image

 Nikola Grubić

Nikša Stipaničev/Cropix

Može i, ističe se - Mora!

- Jedino zajedno mi ovu našu baštinu možemo spasiti. Svaka institucija za sebe jednostavno premala i preslaba, koliko tešku, jaku i veliku baštinu mi imamo, dodala je pročelnica Službe za odjele izvan Zagreba 2 Hrvatskog restauratorskog zavoda Ivana SvedružIć Šeparović.

Briga za nasljeđe obveza je svih koji ga baštine. Ulažući, radeći, educirajući društvo - jamči se dulji vijek. Šibenik je primjer dobre prakse.Kameni je grad već dvije godine praktikum.

- Pa to znači za nas, mlade restauratore, konzervatore buduće neka nova iskustva, poznanstva i da se upoznamo sa samim radom, rekao je student Akademije likovnih umjetnosti u Zagrebu Anton Jeričević.

Jedinstven je Krešimirov grad po mnogočemu! Ali glasovita arhitektura mu je, ipak, adut. Stoga treba biti reprezentativna, piše HRT

 

01. listopad 2024 08:47