StoryEditorOCM
IzložbeBRAVO MARUŠKA

Bili smo na izložbi stripa mlade Šibenčanke: crta ih od treće godine, obožava jezike, a mitologija joj je u malom prstu!

Piše Marija Lončar
26. siječnja 2024. - 17:21
Vilijam Lakić, ravnatelj knjižnice, Maruška Biondi i Zdenka Bilušić na otvorenju izložbe u Gradskoj knjižniciNikolina Vukovic Stipanicev/Cropix

Maruška Bionda učenica je 2. razreda Turističko-ugostiteljske škole. Pohađa smjer hotelijerski tehničar, no hoće li svoju budućnost graditi u poslovima vezanim za turizam tek predstoji vidjeti. Maruška je, naime, vrlo talentirana autorica stripova, a šibenskoj javnosti prvi se put predstavila na izložbi stripa otvorenoj u Gradskoj knjižnici "Juraj Šižgorić" povodom obilježavanja 100. godine rođenja Mladena Bjažiča, književnika i novinara, dugogodišnjeg urednika dječjeg programa Radija i Televizije Zagreb, urednika Vjesnikova strip-zabavnika Petko i pokretača legendarnog Plavog vjesnika.

Voditeljici Centra za vizualnu kulturu mladih šibenske knjižnice Zdenki Bilušić ta se obljetnica učinila sjanom prigodom da mladoj autorici otvori mogućnost da se predstavi javnosti i prvi put javno izloži svoje radove te pokaže što je to što je još zanima osim stranih jezika koje voli, a smjer koji pohađa privukao ju je upravo zato jer je dobila priliku učiti tri jezika: uz engleski, još i njemački te francuski. Maruška Bionda crtanjem stripova bavi se od malih nogu, odnosno od svoje treće godine kazala je Bilušić.

-Maruškina mama došla je prije pola godina u knjižnicu i donijela njene crteže. Kada sam to vidjela predložila sam da se predstavi baš povodom 100. obljetnice rođenja Mladena Bjažića, jer smo to već tada planirali obilježiti. Ovo je Maruškina prva izložba. Riječ je mladoj i vrlo talentiranoj djevojci koja vrlo dobro barata strip vještinama, od anatomije do kradra i perspektive. Dobar dio njezinih radova ispiriran je klasičnom mitologijom pa je pokazala znanje i na tom polju. Jako je obećavajuća, ali čime će se baviti u životu sama će odlučiti, jer uz crtanje, jako voli i jezike. Vidjet ćemo gdje će je život odvesti - kazala je Bilušić.

image
Nikolina Vukovic Stipanicev/Cropix
image
Nikolina Vukovic Stipanicev/Cropix
image

 

 

Nikolina Vukovic Stipanicev/Cropix
image

 

 

Nikolina Vukovic Stipanicev/Cropix
image

 

 

Nikolina Vukovic Stipanicev/Cropix
29. travanj 2024 02:11