StoryEditorOCM
IzložbeDANAS NIŠTA

Otvorenje izložbe "Najbolje zelene knjižnice" odgođeno za ponedjeljak, 16.listopada u 10 sati

Piše Zdravko Pilić
14. listopada 2023. - 18:14

Odgađa se otvorenje izložbe "Najbolje zelene knjižnice" koje je bilo zakazano za danas u Gradskoj knjižnici "Juraj Šižgorić" Šibenik povodom Mjeseca hrvatske knjige te će izložba biti otvorena u ponedjeljak, 16. listopada u 10:00 sati.

Podsjećamo, riječ je o izložbi koja predstavlja svjetske primjere dobre prakse "zelenog knjižničarstva" – šest najboljih projekata knjižnica, dobitnica međunarodnog priznanja IFLA Green Library Award 2018. Među nagrađenim projektima našao se i Zeleni festival, projekt Nacionalne i sveučilišne knjižnice u Zagrebu organiziran u rujnu 2017. s ciljem popularizacije održivoga razvoja, proizvodnje organske hrane, zaštite prirode, alternativnih izvora energije te zelenih tehnologija i inovacija.

Osim nagrađenog projekta Nacionalne i sveučilišna knjižnice u Zagrebu, predstavljeni su i nagrađeni projekti preostalih pet knjižnica. To su prvonagrađeni projekt kineske Gradske knjižnice Foshan te projekti mađarske Gradske knjižnice Tatabanya, rumunjske Ruralne knjižnica Sirna, Nacionalne knjižnice i arhiva Irana te kenijske Sveučilišne knjižnice Međunarodnoga sveučilišta Sjedinjenih Američkih Država u Africi.

Izložbu je u svibnju 2019. u svom prostoru postavila Nacionalna i sveučilišna knjižnica u Zagrebu u sklopu projekta "Zelena knjižnica za zelenu Hrvatsku". Suradnici na izložbi bile su Radna grupa za zelene knjižnice Hrvatskoga knjižničarskog društva (HKD) te Radna skupina za održivost okoliša i knjižnica IFLA-e. Autorica izložbe je Ana Rubić, tadašnja predsjednica Radne grupe za zelene knjižnice Hrvatskoga knjižničarskog društva koja se sad naziva Komisija za zelene knjižnice Hrvatskog knjižničarskog društva.

Nagrađeni projekti knjižnica predstavljeni su na šest izložbenih panoa koje će zainteresirani posjetitelji u Šibeniku moći pogledati do 7. studenoga ove godine. Izložba "Najbolje zelene" knjižnice ostvarena je uz potporu Ministarstva kulture Republike Hrvatske.

28. travanj 2024 21:13