StoryEditorOCM
IzložbeVečeras u šibenskom muzeju

Ovo se ne smije propustiti: u Šibenik stiže mamut iz posljednjeg ledenog doba

Piše Marija Lončar
24. kolovoza 2023. - 10:49

 

Mamut iz posljednjeg ledenog doba stiže u Šibenik! Riječ je zapravo o ostacima stepskog mamauta starog nevjerojatnih 96 000 godina koji je pronađen u Slavoniji, u Slavonskom Brodu, a šibenska publika o tom će davnom stanovniku Zemlje i razdoblju u kojem je živio više saznati u Muzeju grada Šibenika. Stoga, bolje pozivnice da ovoga četvrtka, 24. kolovoza dođete u šibenski muzej u 20 sati, teško da može biti. Naime, u tom terminu u dvorani za povremena izlaganja šibenski će muzealci ugostiti kolege iz Muzeja brodskog Posavlja i njihovu izložbu pod nazivom Doba leda i vatre koju će ovdašnja publika moći razgledati sljedeća dva mjeseca, tj. do 31. listopada.

image

 

 

Nenad Opacak/Cropix

-Izložba je organizirana povodom 65. godišnjice pronalaska lubanje i kljova stepskog mamuta, iznimno značajnog paleontološkog otkrića, u kanalu Glogovica u Slavonskom Brodu. Na temelju novih znanstvenih analiza, starost ostataka stepskog mamuta je određena na oko 96 000 godina, odnosno u razdoblje gornjeg pleistocena, posljednjeg ledenog doba. Uz središnji eksponat lubanje mamuta, izložba sadrži i brojne multimedijske elemente koji ilustriraju klimatske i okolišne uvjete u kojima je mamut živio, donose rekonstrukciju biljnog i životinjskog svijeta, uz 3D animaciju mamuta, a predstavljeni su i fosilni ostaci drugih ledenodobnih životinja, kao i najstariji tragovi prisutnosti čovjeka na području Brodskog Posavlja u vidu kamenog oruđa – poručili su iz Muzeja grada Šibenika najavljujući izložbu Doba leda i vatre.

image

 

 

Nenad Opacak/Cropix

 

Izložbu ne biste smjeli propustiti, između ostalog i zato što su ostaci mamuta iz ledenog doba pronađeni u Slavonskom Brodu jedinstven nalaz takve vrste u Hrvatskoj. Usto, živimo u vrijeme sve izraženijih klimatskih promjena i prijetnji opstanku mnogih biljnih i životinjskih vrsta, čak i samog čovjeka, pa će u tom kontekstu, vjerujemo, biti zanimljivo nešto više doznati o svijetu koji je nekada postojao i na ovim prostorima.

image

 

 

Nenad Opacak/Cropix
image

 

 

Nenad Opacak/Cropix

 

 

 

 

 

29. travanj 2024 20:05