StoryEditorOCM
IzložbeMeštrovićevi dani

‘S Ivana za Ivana‘: mladi kipari svoje radove izložili na Tvrđavi Barone

Piše Marija Lončar
18. kolovoza 2023. - 11:24

Kiparska izložba "S Ivana za Ivana" otvorena sinoć na Tvrđavi Barone šibenski je adut u obilježavanju 140. godišnjice rođenja velikog hrvatskog kipara drniških korijena i svjetskog renomea Ivana Meštrovića. Zapravo, izložba je ostvarena u sklopu manifestacije Meštrovićevi dani koju je pokrenuo mladi zagrebački akademski kipar Andrija Gašparuš koji od početka godine živi u Šibeniku.

image

 

 

Tvrđava Kulture Sibenik/

Manifestacija je počela sredinom srpnja otvorenjem izložbe u Kninu, nastavljena u Drnišu i Šibeniku, a cilj je nizom izložaba i drugih događanja do kraja kolovoza ukazati na značaj i ulogu Meštrovića danas u umjetnosti i kulturi. Sam Gašparuš u nedavnom je razgovoru za Šibenski list istaknuo kako je Meštrović odigrao veliku ulogu na njegovu umjetničkom putu, a slično iskustvo imaju i njegovi kolege i kolegice koje je okupio na ovom projektu i čiji su radovi sada izloženi na Tvrđavi Barone te se mogu razgledati do nedjelje, 20. kolovoza. Riječ je o mladim, mahom nedavno diplomiranim, i još neafirmiranom kiparima i kiparicama: Luciji Jelić, Petru Košiju,Franu Marku Vlahiniću, Ivi Japec i Mirni Savić, a svoj rad izložio je i Gašparuš.

image

Andrija Gašparuš, organizator Meštrovićevih dana

Tvrđava Kulture Šibenik/

Sve skulpture nastale su tijekom dvotjedne rezidencije održane na Tvrđavi sv. Ivana u edukativnom kampusu gdje su boravili mladi umjetnici. Gašparuš je rezidenciju organizirao u suradnji s Tvrđavom kulture Šibenik, a osim što su kiparili na otvorenom pred očima zainteresiranih šetača i turista, mladi kipari su u jutarnjim satima tijekom rezidencije držali i radionice za djecu.

image

 

 

Tvrđava Kulture Sibenik/

U sklopu Meštrovićevih dana do kraja kolovoza u Šibeniku će se održati i nekoliko tribina na kojima će se, među ostalim, govoriti o Meštrovićevu životu i djelu. Gašparuš je najavio kako bi već sljedeće godine ova manifestacija mogla imati međunarodni karakter. Projekt koji je zamišljen i kao platforma za mlade kipare i da time budu vidljiviji na hrvatskoj kulturnoj sceni podržali su i Muzej grada Šibenika, Gradski muzej Drniš, Kninski muzej, Tvrđava kulure Šibenik te turističke zajednica Šibenika i Šibensko-kninske županije.

image

Izlozba mladih kipara "Ivanu s Ivana"

Tvrđava Kulture Šibenik/
image

 

 

Tvrđava Kulture Šibenik/
image

 

 

Tvrđava Kulture Šibenik/

 

 

 

 

 

 

 

30. travanj 2024 03:03