StoryEditorOCM
KnjigeRazlistaj se

Mjesec hrvatske knjige pod maskama: Šibenski program počinje bez naplate zakasnine

Piše Marija Lončar
15. listopada 2020. - 13:46

Mjesec hrvatske knjige pod maskama! Tako bi mogao glasiti naziv manifestacije koja će se od 15. listopada do 15. studenog održati i u Šibeniku u organizaciji Gradske knjižnice Juraj Šižgorić.

Iako je zbog korone i postroženih epidemioloških mjera ove godine bilo osobito teško dogovoriti program, u sljedećih mjesec dana Šibenčani će imati priliku uživati u brojnim izložbama, predstavljanjima knjiga i slikovnica, radionicama, pričaonicama, pa čak i jednom dječjem igrokazu.

Klimatske promjene

Početak Mjeseca hrvatske knjige, tema kojeg je ove godine obojena u zeleno i nazvana je "Razlistaj se" te je posvećena očuvanju planeta Zemlje, u Šibeniku će se posebno svidjeti svima koji kasne s vraćanjem posuđenih knjiga. U četvrtak, 15. listopada, naime, bit će dan bez napate zakasnine, a program počinje već u jutarnjim satima kada će u suradnji sa C-Change festivalom koji organizira Grad Šibenik, u knjižnici biti predstavljena eko zbirka knjiga i časopisa za djecu i odrasle iz fundusa knjižnice.

– Zbog tematske poveznice ovogodišnje teme Mjeseca hrvatske knjige i teme europskog C-Change projekta i festivala, predstavljanje eko zbirke uvršteno je u obilježavanje programa obje manifestacije.

Zbirku će predstaviti Ana Šimić, voditeljica Narodnog odjela šibenske gradske knjižnice, a nakon promocije, održat će se Carbon literacy trening za djelatnike ustanova u kulturi, članove kulturnih udruga i pojedince iz sektora kulture i umjetnosti kao i za djelatnike Veleučilišta u Šibeniku. Cilj treninga je edukacija o klimatskim promjenama i potrebi očuvanja i zaštite Zemlje – poručuju iz šibenske knjižnice.

Središnji program prvog šibenskog dana Mjeseca hrvatske knjige bit će pak izložba o Vatroslavu Lisinskom i LovriŽupanoviću.

– Autor izložbe o Vatroslavu Lisinkom, povodom 201. godišnjice njegova rođenja, i Šibenčaninu Lovri Županoviću, akademiku, muziologu i skladatelju, je Stjepan Sučić, a izložba uključuje knjige, časopise, novine, notne zapise i nosače zvuka – ističe ravnatelj knjižnice Vilijam Lakić dodajući kako je izložba ostvarena u suradnji sa šibenskim Ogrankom Matice hrvatske. Podsjeća, kako svi koji dođu na izložbu moraju nositi maske i poštivati razmak, a ista pravila vrijede i za ostala događanja.
Već u subotu, 17. listopada, održat će se zanimljiva radionica. Namijenjena je djeci, a vodit će je mladi šibenski diplomirani inženjer šumarstva Vice Krnčević koji će s djecom na kraju radionice, na terasi knjižnice, posaditi jedno stablo.

Male sove od drva

I u nastavku programa bit će interesantnih radionica i pričaonica u kojima će sudjelovati i knjižničarke s Dječjeg odjela.
Također, šibenski mališani u Mjesecu hrvatske knjige imat će priliku od drva izrađivati male sove, ali i naučiti kako napraviti terarij ili mobile od recikliranog materijala s motivima iz šibenske kulturne i povijesne baštine. Među ostalim, u šibenskom programu manifestacije, posvećene promociji knjige i čitanja, naći će se i jedna književna večer. Naime, 5. studenog održat će se haiku večer na kojoj će biti proglašen i pobjednik natječaja šibenske knjižnice za najbolju neobjavljenu haiku pjesmu.
Publike zasigurno neće nedostajati na predavanju i promociji knjige Karavana Gorana Blaževića u kojoj iskusni putopisac opisuje svoju ekspediciji na devi kroz jednu od najvećih svjetskih pješčanih pustinja – Rub Al Khali na Arapskom poluotoku.

Nakon što učenici OŠ Jurja Dalmatinca sa svojom učiteljicom Helenom Šarić izvedu eko-igrokaz posvećen zaštiti koralja i podmorja, šibenski Mjesec hrvatske knjige završit će dan kasnije, 13. studenog kada će biti predstavljana knjiga o Nikoli Tommaseu i njegovom dobu.

19. travanj 2024 22:15