StoryEditorOCM
KnjigeVečeras u 21 sat

Noć s knjigom u Domalda: Novi roman Jurice Pavičića u Šibeniku

Piše Šibenski.hr
23. travnja 2018. - 15:04

U ponedjeljak, 23. travnja, u cafeu Domald, sa početkom u 21 sat, bit će održana šibenska promocija romana „Crvena voda“ – splitskog pisca, novinara i scenariste, Jurice Pavičića.

„Crvena voda“ je rasni krimić koji koji komotno može pripadati anglosaksonskoj ili skandinavskoj kulturi, ali se može čitati i kao kronika promjena koje su u Dalmaciji smrvile i ljude i tvornice i običaje... „Crvena voda“ počinje nestankom mlade, još maloljetne ljepotice u imaginarnom Mistu i traje 27 godina u kojima nestaju jedna zemlja, jedno društveno uređenje, jedna industrijska i proizvodna kultura, dok glorificiranje starog, zamjenjuje slavljenje novog, Domovinskog rata. A Silve Vela, za sve to vrijeme, i dalje nema...

„Zato, jer smo najsmrdljivija generacija. Jer mislimo živit bez rada, jer mislimo trošit šta nismo stekli, jer mislimo da nas spada živit dobro. A ne spada! Ni po čemu!“, kaže jedan od junaka „Crvene vode“, dok pisac njegove riječi pojašnjava: „Izdali smo ono što je u dalmatinskoj tradiciji bilo najbolje, komunalni kolektivizam, kulturu života u ugovornoj zajednici, duh gradskih statuta, na koncu i ono što se obično najčešće spominje - naše pretke partizane... Ključno pitanje je tko će crpiti zaradu iz krajobraza i prostora; lokalci, ili krupni građevinski, pseudo-turistički biznis. To je pravo ideološko pitanje, a nisu ideološka pitanja partizani i ustaše“.

Roman „Crvena voda“ će uz autora predstaviti novinar i pisac, Emir Imamović Pirke.

28. rujan 2024 22:48