StoryEditorOCM
Ostalooni su mali, ali su veliki

Briljiraju unatoč katastrofalnom smještaju: Grad je zaboravio na šibenske glazbene genijalce

Piše Marija Lončar
4. travnja 2024. - 14:55

Oni su mali, ali su veliki! Legendarna je to rečenica iz poznate dječje televizijske serije Smogovci na kojoj su odgojene generacije mladih, no ovaj put ti "mali, ali veliki" su učenici šibenske Glazbene škole Ivana Lukačića.

Osnovnu i jedinu srednju glazbenu školu u Šibensko-kninskoj županiji pohađa 220 učenika od kojih čak 15 posto njih redovito odlazi na natjecanja, regionalna, državna i međunarodna, s kojih se, kako to šibenska javnost dobro zna, već godinama vraćaju ovjenčani najvećim nagradama. Samo u prošloj godini osvojili su 57 nagrada na ponos svoje škole, ali i Šibenika čije ime pronose gdje god idu i nastupaju. Mnogi među njima dobitnici su i Oskara znanja, najveće državne nagrade koju učenici dobivaju za izniman uspjeh i rezultate na državnim i međunarodnim natjecanjima.

Veliki uspjesi male šibenske glazbene škole, potvrđuje i podatak da se od šestero maturanata koliko ih bude na godini, njih četvero ili petero upiše na muzičku akademiju. Svi ti uspjesi, naravno, ne padaju im s neba. Rezultat su marljivog i kvalitetnog rada učenika i njihovih nastavnika, a sve to u uvjetima koji nimalo ne odgovaraju jednoj školi. O skučenom prostoru, nedovoljnom broju učionica koje najčešće dijele dvoje nastavnika, nedostatku koncertne dvorane posljednjih se godina sve glasnije priča, no rješenja još nema na vidiku.

Cijeli tekst pročitajte u tiskanom izadnju Šibenskog lista od 4. travnja

29. travanj 2024 03:21