StoryEditorOCM
Ostalo‘nakon ljeta‘

Film sniman na našem otoku kandidat za Oscara: ‘Poslali su mi slike Prvića, otišli smo tamo i zaljubili se‘

Piše Šibenski.hr
4. listopada 2024. - 10:17

Film „Nakon ljeta“ Danisa Tanovića bosanskohercegovački je kandidat za 97. nagradu Oscar Akademije filmskih umjetnosti i znanosti (Academy of Motion Picture Arts and Sciences) u kategoriji najboljeg međunarodnog dugometražnog filma.

„Nakon ljeta“ komična je drama o mladoj ženi koja dolazi na udaljeni otok kako bi riješila pitanje obiteljskog nasljedstva. U vrtlogu novonastalih emocija, kroz niz nepredviđenih situacija, Maja će se konačno suočiti s pitanjima iz svoje prošlosti. Potraga za nasljedstvom postaje potraga za identitetom, ali i oprostom.

Uloge u filmu ostvarili su Anja Matković, Uliks Fehmiu, Goran Navojec, Mario Knezović, Marija Škaričić, Mirela Brekalo, Snježana Sinovčić, Luka Juričić, Boris Ler, Ivana Roščić, Jadranka Matković i drugi.

Izbor je organiziralo Udruženje filmskih radnika BiH, kao certificirana strukovna organizacija za Bosnu i Hercegovinu, koje već 23 godine kandidira film Američkoj akademiji u kategoriji najboljeg međunarodnog filma.

Film „Ničija zemlja“ Danisa Tanovića osvojio je Oscar za najbolji strani film 2002., a "Epizoda u životu berača željeza" bio je u užem izboru za nominaciju za Oscara 2013. godine.

Nagradu Oscar dodjeljuje američka Akademija filmskih umjetnosti i znanosti AMPAS i jedna je od najznačajnijih u svijetu filmske umjetnosti, dok je sama ceremonija dodjele među najgledanijim televizijskim spektaklima u SAD-u i svijetu.

‘Nakon ljeta‘ nastao je u produkciji Propeler Filma (Hrvatska), u koprodukciji s kućama Tangaj Production (Rumunjska), Obala Art Centar (Bosna i Hercegovina), Baš Čelik (Srbija) i Tramal Films (Slovenija).

Film „Nakon ljeta“ Danisa Tanovića prikazuje se u kinima diljem Hrvatske. Inače, film je sniman na otoku Prviću.

04. listopad 2024 10:33