StoryEditorOCM
Ostalodetaljna obnova

Glumci prepuštaju kuću građevincima: u šibenskom kazalištu više se nećete smrzavati ni kisnuti

Piše Marija Lončar
8. travnja 2024. - 13:54

Počinje energetska obnova zgrade Hrvatskog narodnog kazališta u Šibeniku, a riječ je o projektu vrijednom 1, 5 milijun eura od čega je čak 1, 3 milijuna eura bespovratnih sredstava osiguranih iz europskog fonda. Realizacija projekta traje 18 mjeseci počevši od današnjeg dana, no planirano je da sami zahvati na zgradi traju devet mjeseci, a uključuju obnovu krovišta, stolarije, uvođenja dizalica topline i obnovu sustava grijanja i hlađenja, odnosno klimatizacije čime će konačno biti riješen problem s kojim se šibenska publika već niz godina susreće u kazalištu u kojem bude ili previše vruće ili hladno.

Natječaj za izvođača radova je u tijeku, no kada će postupak javne nabave biti završen, pročelnik za gospodarstvo, poduzetništvo i razvoj Grada Šibenika i voditelj projekta energetske obnove kazališta Petar Mišura nije mogao točno reći, jer će sve, među ostalim, ovisiti i o tomu hoće li biti žalbi ili ne.

-Projekt energetske obnove ovog kazališta vrijedan je 1,3 milijuna eura, što je više od iznosa kojim je obnovljena tvrđava Barone. Jednostavnom usporedbom možemo vidjeti da je ovo doista velik projekt, a najveći dio mjera energetske učinkovitosti, osim vanjskoj ovojnici zgrade, bit će posvećen strojarstvu i strojarskim instalacijama te novom sustavu rasvjete – kazao je Mišura.

Energetska obnova, uvjeren je ravnatelj Jakov Bilić, riješit će mnoge probleme šibenskog kazališta, pa će tako i prokišnjavanje krovišta ili prozora postati stvar prošlosti. Bit će to prilika da se urede i novi cugovi, premda taj dio radova nije izravno vezan uz energetsku obnovu, no u gradskoj upravi odlučili su iskoristiti priliku kako bi se i taj problem riješio. Zbog očekivanih radova posljednji program na kazališnim daskama održat će se sredinom svibnja. Nakon toga, u jednoj od najstarijih kazališnih zgrada u Hrvatskoj, glumci će svoju kuću prepustiti građevincima!

image

Jakov Bilic ravnatelj kazalista

Nikolina Vukovic Stipanicev/Cropix

-Sezonu ćemo završiti nešto ranije i očekujemo da zadnji program u kazalištu bude između 15. i 20. svibnja, jer nakon toga moramo dosta opreme skinuti kako bismo uštedjeli vrijeme građevinarima da oni preko ljeta mogu raditi u interijeru kako bismo, barem se nadamo, svoju prvu premijeru u novoj sezoni mogli imati sredinom studenog. Riječ je o tekstu u režiji Dražena Ferenčine - "39 stepenica" koji je poznat po istimenom Hitchcockovu filmu – kazao je Bilić ističući kako kazalište spremno dočekuje novonastalu situaciju, pa se tako planira i iduća sezona u kojoj šibenski HNK svojoj publici želi ponuditi različite žanrove od dječjih predstava do drama i komedija.

No, svjestan je, ističe, kako će mnogo toga ovisiti o dinamici radova na kazališnoj zgradi. Ipak radovi će se odvijati etapno, pa Bilić i u tome vidi mogućnost da kazališni život u Šibeniku ne zamre dok traju radovi, a u sljedećem razdoblju planira se i više gostovanja šibenskih predstava.

Priča o obnovi šibenskog teatra neće stati samo na energetskoj obnovi. Uz potporu Grada Šibenika trebala bi se urediti i upravna zgrada šibenskog HNK. Projekt težak 1, 3 milijuna eura u petak, 5. travnja, prijavljen je također na europski natječaj, a u pripremi je i projekt uređenja kuće Ušić koja je u vlasništvu kazališta, ali zbog derutnog stanja nije u funkciji. U budućnosti bi se u taj prostor trebali preseliti uredi s drugog kata sadašnje upravne zgrade kako bi se taj prostor, sada "okupiran" kancelarijama, pretvorio u malu kazališnu dvoranu.

 

 

 

 

28. travanj 2024 02:13