StoryEditorOCM
OstaloU Stankovačkoj ulici

Istaknuti šibenski kipar Grga Antunc dobio spomen ploču: postavljena je u blizini njegove rodne kuće u Dragi, jer novi vlasnik ima "svoje planove"

Piše Marija Lončar
16. prosinca 2023. - 10:48

Šibenik se ovih dana časno prisjetio Šibenčanina i kipara hrvatske moderne Grge Antunca. Kipar koji je učio i surađivao s najvećim hrvatskim kiparima svog vremena, među kojima su i Ivan Meštorivić te Antun Augustinčić, u rodnom je gradu dobio i svoju spomen ploču.

image

KUstosica Anita Travčić sa sudinocima znanstvenog skupa o Grgi Novaku koji je održan u Šibeniku

MgŠ/

Grga Antunac rodio se 1906. godine u Šibeniku, a njegova rodna kuća nalazi se u Stankovačkoj ulici u Dragi. Kuća u kojoj se rodio više nije u vlasništu obitelji Antunac, pa spomen ploča nije postavljena na samoj kući, jer, kako doznajemo novi vlasnici imaju "svoje planove". Postavljena je u blizini kuće, a njeno postavljanje organizirao je i incirao Muzej grada Šibenika koji je u suradnji sa Sveučilištem u Zadru proteklog četvrtka i petka u Šibeniku organizirao znanstveni skup posvećen Grgi Antuncu.

image

Stankovačka ulica u kojoj se nalazi rodna kuća Grge Novaka

MgŠ/

Na postavljanju spomen ploče Grge Antunca bili su i njegov unuk i unuka, djeca dviju kćeri uglednog kipara Jagode i  Nataše, a koje je MUzej grada Šibenik pozvao kao goste na znanstveni skup.

image

Sudionici znanstvenog skupa o Grgi Novaku bili su na postavljanju spomen ploče

MgŠ/

 

 

 

28. travanj 2024 11:55