StoryEditorOCM
OstaloNIJE GOTOVO

Ljetu se bliži kraj, ali ne i predstavama, festivalima, koncertima... Evo što nas još očekuje na šibenskim pozornicama

Piše Marija Lončar
20. kolovoza 2021. - 19:05

Po mnogo čemu pamtit će se ovo ljeto. Možda prije svega po vrućinama i zaredalim toplinskim valovima od kojih se danima jedva disalo, a noću jedva spavalo i zbog kojih su, valjda, i posljednji sumnjičavci shvatili da je "vrag odnija šalu" kada je riječ o klimi. Svakako i po turističkoj sezoni koja je, unatoč svim COVID izazovima i prijetnjama, nadišla najoptimističnija očekivanja, zbog čega su mnogima i gužve po gradu, dućanima i parkiralištima bile lakše podnošljive.

Naposljetku, po brojnim kulturnim događanjima, festivalima i koncertima kojih je u Šibeniku bilo gotovo kao da nema korone i koji su, nema nikakve sumnje, gradu priskrbili ne samo atribut privlačnije destinacije, nego su podigli i ljestvicu očekivanja u predstojećim zimskim mjesecima u kojima se pustoš kulturnih događanja neće tek tako tolerirati.

Ako je pitati direktora šibenske Turističke zajednice Dina Karađolu, šibensko je kulturno ljeto bilo skoro za pet! Možda i za čistu peticu s obzirom na okolnosti i epidemiološke mjere koje su početkom kolovoza bile dodatno postrožene, nerijetko proturječne i zbunjujuće. Zbog dvostrukih kriterija "stožeraša", organizatori nekih događanja, prije svega glazbenih festivala na Martinskoj, stavljeni su na muke, zbog čega su na kraju morali otkazati najavljene programe. Ista je sudbina, na žalost brojnih Šibenčana i šibenskih kreativaca, pogodila i klub "Azimut".

image
Dino Karađole, direktor šibenske Turističke zajednice
Nikolina Vuković Stipaničev/Cropix

A šta je otkazano?

I šibenska Turistička zajednica morala je ukinuti svoje klapske večeri četvrtkom na Maloj loži, a zbog epidemioloških mjera ništa neće biti ni od srednjovjekovnog sajma ovoga rujna. Još je neizvjesna i sudbina međunarodnog kongresa gastronomije "Chefs Stage" koji organizira šibenski chef Rudolf Štefan. Trebao se održati u proljeće, ali je odgođen za jesen. Novi termin, međutim, još nije poznat, kaže Karađole.

- Žao mi je što se naši događaji nisu mogli održati. U srpnju smo imali samo tri klapske večeri, ali kada su došle strože mjere, naprosto nismo mogli osigurati potrebne uvjete. Ne bi imalo smisla da smo taj prostor, koji i nije velik, ogradili, tražili od ljudi COVID potvrde, testove...

Slični događaji otkazani su i u susjednim gradovima. Razgovarao sam s kolegama u tamošnjim TZ-ovima. Žao mi je i što je "Azimut" morao otakazati sve svoje programe, a oni stvarno puno toga rade. Ipak, s obzirom na sve okolnosti, zadovoljan sam. Imali smo sjajan Šibenski plesni festival, održan je Međunarodni dječji festival. Još prije, Hrvatski festival putnika, Long Play Day, a u svibnju i Spring festival.

Održana je i Orguljaška ljetna škola. Dobro da je Supertoon bio prije negoli su mjere postrožene, jer ne znam bi li se u protivnom taj festival animacije uopće mogao organizirati. Mi financiramo i ulične svirače, odnosno koncerte violončelistice Danice Čelar i njezine kolegice na violini koje dva puta tjedno sviraju na Meduliću i kod katedrale. To će ići do kraja kolovoza. Ove godine nije održan Off Jazz & Blues festival, ali je Vojo Marković organizirao niz koncerata u Vintage baru. Uobičajeno, 28. kolovoza održat će se Light is Life, ali smo zbog mjera morali odustati od koncerata, bit će postavljene samo instalacije po gradu. Imat ćemo i Večer dalmatinske šansone, a u rujnu nas još čeka i FALIŠ – Festival ljevice i alternative, kao i ŠKURE, međunarodni festival suvremene književnosti, manifestacije koje TZ Šibenika također potpomaže - nabraja Karađole.

image
Nikolina Vuković Stipaničev/Cropix

Desetak događanja

Iako se ljeto bliži kraju, nije kraj događanjima na šibenskim tvrđavama. One su, najvećim dijelom, i obilježile ovoljetnu kulturnu ponudu grada.

- Do sredine rujna pripremamo još desetak događanja. Četiri koncerta na Tvrđavi sv. Mihovila, a Barone će ugostiti jedan koncert i pet filmskih projekcija. S posebnim uzbuđenjem čekamo šibensku premijeru, u Cannesu ovjenčane "Murine", a i koncert Šibenske narodne glazbe i "4 tenora" koji, nažalost, nije mogao biti održan lani. Vjerujem da Šibenčani jedva čekaju čuti glazbare nakon dulje pauze - kazuje ravnateljica Tvrđave kulture Gorana Barišić Bačelić, priznajući kako su epidemiološke mjere bile otegotna okolnost, jer je interes publike bio daleko veći od broja ulaznica koji je mogao biti pušten u prodaju.

- Ne možemo biti nezadovoljni sezonom. Marc Almond morao je otkazati, ali Black Pumas i Jack Savoretti, rasprodani još prošle godine, doduše po ograničenom kapacitetu, stižu u 2022. godini. Pokušavamo učiniti sve da se koncerti ipak održe, a ohrabruje nas i jednaka volja s druge strane. Mjere svakako jesu otegotna okolnost i teško nam pada kada postoji puno veći interes za ulaznicama ili recimo mjestom na filmskoj projekciji nego što imamo dopuštenog kapaciteta. S druge strane, nismo htjeli publici još dodatno komplicirati s testovima, potvrdama… puno je još tu otvorenih pitanja. "Highlight" ljeta za nas u Tvrđavi je svakako koncert Asafa Avidana.

image
Gorana Barišić Bačelić
Nikolina Vuković Stipaničev/Cropix

On nas se snažno dojmio svojim talentom, jedinstvenim glasom i vrhunskom glazbom, a ponosni smo što je prihvatio naš poziv za organizaciju koncerta i izabrao Tvrđavu sv. Mihovila za svoj premijerni nastup u Hrvatskoj. Ove godine nije dopustio da ga pandemija obeshrabri, mala turneja održana je bez obzira na sva ograničenja - zadovoljna je Barišić Bačelić.

Posebna atmosfera

Koncerte i druge večernje programe na Tvrđavi sv. Mihovila do sada je gledalo 10.000 ljudi, dok je filmske projekcije i ostala događanja na tvrđavi Barone pratilo oko 1800 posjetitelja. Na većini koncerata, naglašava Barišić Bačelić, atmosfera je bila više nego posebna. Vidjelo se, kaže, koliko je i publici i izvođačima nedostajalo kontakta uživo.

Sva ta događanja donijela su Tvrđavi kulture na kraju ljeta i bolju financijsku situaciju, ali i dalje neusporedivu s normalnim godinama kada su gledališta ispunjena do posljednjeg mjesta.

- Puno smo zadovoljniji ovogodišnjom financijskom slikom nego prošlogodišnjom. Kao javna organizacija, mi nismo usmjereni na profit. Trudimo se maksimalno pokrivati naše rashode, kroz brojne izvore financiranja. Zahvalni smo na sponzorskim podrškama koje su tu, unatoč nezahvalnim okolnostima i u privatnom sektoru. Ulažemo u programe i sadržaje s ciljem kvalitetnijeg života i promocije grada, među ostalim, i kao kulturno-turističke destinacije, to je cilj europskih projekata obnove tvrđava.

image
Valerio Baranović/Tvrđava Kulture Šibenik

Zadnjih pet godina Šibenik bilježi rast od 52 posto u dolascima i 25 posto u noćenjima, a sigurni smo da je naš rad tome pridonio. Posjetitelji naših događanja dolaze u Šibenik iz cijele Hrvatske, ali i inozemstva. Šibenik je ove godine, bez obzira na pandemiju, kulturna destinacija u pravom smislu riječi, s više od 60 događanja na tvrđavama, a i festivalskim programima u gradu i okolici - zaključila je Barišić Bačelić, najavljujući kako će svjetla pozornice, kada se počnu gasiti na tvrđavama, prvih dana jeseni u punini zasjati u Kući umjetnosti Arsen.

26. travanj 2024 08:53