StoryEditorOCM
OstaloPopunjene sve radionice

Najtraženija festivalska ‘roba‘ brzo razgrabljena, srednjoškolci najmanje zainteresirani. Svoje mjesto je našlo oko 600 djece

Piše Marija Lončar
16. lipnja 2021. - 12:53

Pričaj mi priču, Zarazi se čitanjem, Kapetan Ivo u lovu na dugu, Hrvatske autentične igračke, Postani karikaturist i strip crtač, Artionica Mersada Berbera, Alisa u zemlji čudesa, nisu nazivi predstava, kako bi se moglo pomisliti, već je riječ o nekim od ukupno 33 dječje radionice ovogodišnjeg, 61. Međunarodnog dječjeg festivala koji se svečano otvara u subotu, 19. lipnja na ljetnoj pozornici na Trgu Republike Hrvatske.

Uz najdugovječnije, novinarske radionice Nora i Zujalica koje su postale i svojevrsni simbol šibenskog festivala, djeca u dobi od 3 do 13 godina, pa i starija, moći će uživati u različitim likovnim, literarnim, lutkarskim, informatičkim, plesnim, glazbenim i filmskih radionicama, a šibenske arhitektice Mia Triva i Petra Zaninović s polaznicima arhitektonske radionice radit će na inovativnim idejama i rješenjima stanovanja koji uključuju zaštitu okoliša, održivost i recikliranje.

Poznati hrvatski karikaturist, ilustrator i strip crtač Nikola Plečko, poznatiji kao Nik Titanik, i ove će godine najmlađe Šibenčane podučavati vještini crtanja karikatura i stripova, a veliku pozornost djece privukla je i kostimografska radionica koju vode Ivana Bakal, kostimografkinja i vizualna umjetnica, te Katarina Radošević Galić, slobodna umjetnica, kostimografkinja i ilustratorica, iz Zagreba.

image
Nikolina Vuković Stipaničev/Cropix

Šibenski festival uključio se i u obilježavanje Godine čitanja, pa će tema jedne radionice biti i interpretativno čitanje.
Koliko su festivalske radionice tražena "roba" najbolje govori podatak da su su gotovo sve popunjene vrlo brzo nakon što su bile otvorene online prijave. Nešto sporije punile su se one namijenjene srednjoškolcima, kazao je ravnatelj šibenskog kazališta Jakov Bilić.

-To su Internet i novinarstvo te Zašto?, radionica kritičkog mišljenja. No, i one su sada popunjene, mislim da je samo još jedno mjesto ostalo u radionici Intenet i novinarstvo, ako i ono već nije popunjeno. Ali, to i ne čudi s obzirom da naši srednjoškolci više vole na festivalu raditi i zaraditi koju kunu, nego ići na predstave i uključiti se u radionice – kazuje Bilić.

Radionice s radom počinju u ponedjeljak, 21. lipnja i većina njih održavat će se po gradskim ulicama i trgovima, no zbog epidemioloških mjera i broj djece uglavnom je manji negoli je to bilo prije korone.

-Na 59. MDF imali smo rekordan broj – čak 52 radionice. To je značilo gotovo 1 600 djece koja su na raznim lokacijama u gradskoj jezgri radila sa svojim voditeljima. To je sada s obzirom na okolnosti neizvedivo. Ne samo zbog sigurnosti i zdravlja djece, nego i zbog toga što u starom dijelu grada više i nema toliko slobodnog prostora. Svuda su došli štekati. Ipak u 33 radionice, što je znatno manje nego prije korone, imamo oko 600 djece – zaključio je Bilić.

18. travanj 2024 18:49