StoryEditor
OstaloMoj prvi odlazak u kino

Nakon odraslih, u ‘Arsenu‘ su svoje kino dobili i šibenski mališani: u nedjelju u 11 sati bit će prikazano osam kratkih i animiranih filmova

Piše Marija Lončar
14. listopada 2021. - 13:16


Moj prvi odlazak u kino, tako su u Tvrđavi kulture nazvali program kratkih igranih i animiranih filmova namijenjenih najmlađim gledateljima – djeci predškolskog uzrasta, koji će se održati ove nedjelje, 17. listopada, a počinje u 11 sati.

-Djeca najmlađe dobi uz ovaj program mogu prvi puta uživati u čaroliji filmske projekcije na velikom platnu, a sudjelovat će i u izrađivanju filmskih diplomica koje će ih podsjećati na njihovo prvo kino iskustvo. Kreiranjem posebnog i drugačijeg doživljaja želimo utjecati na stvaranje novih generacija kinopublike u Šibeniku, a gostujući program Moj prvi odlazak u kino samo je jedan od prvih takvih susreta – poručuju iz Tvrđave kulture, gradske kulturne ustanove koja upravlja šibenskim tvrđavama, a od lipnja kada je svečano otvorena i Kućom umjetnosti Arsen, smještenom u preuređenom bivšem kinu Odeon na obali.

Program Moj prvi odlazak u kino ostvaren je u suradnji sa zagrebačkim KinoKinom, međunarodnim dječjim filmskim festivalom, a donosi osam filmova u trajanju od 2, 5 do 8 minuta iz Rusije, Švedske, Španjolske, SAD-a, Velike Britanije, Slovenije i Hrvatske.

image
Nakon odraslih, svoje kino su dobili i najmlađi Šibenčani
Nikolina Vuković Stipaničev/Cropix

Program donosi izbor kratkih i animiranih filmova za uzrast 3+:

1. Cocov dan, Tatiana Moshkova, Rusija, 2017, 4', 3+
Upoznajte malenog krokodila Cocoa koji se skriva od snježnih oluja, istražuje podvodne svjetove i čak pretvara u Godzillu – a sve to da uopće ne izađe iz stana!

2. Jazzoo, Adam Marko-Nord, Sweden, 2017, 9', 3+
Leteći nilski konj u potrazi je za najbližim jezerom. Riba je za volanom, bježi od morskog psa. Mala koala želi skakati poput klokana, a bučna horda slonova priređuje zabavu koja –izluđuje majmune. U ovim šarenim animacijama iz životinjskog carstva nikad nije dosadno, a glazbenu podlogu čine razigrane jazz melodije nagrađivanog švedskog kvinteta Oddjob.

3. Kao svi drugi, Rafa Cano Méndez, Daniel Martínez Lara, Španjolska, 2015, 8', 3+
Copi je zabrinut za svojeg sina Pastea kojeg više zanimaju crteži i boje, nego brojke i slova. Copi pokušava nametnuti ozbiljnost, no po koju cijenu? Priča o društvu u kojem red, rad i disciplina sputavaju kreativnost i maštu.

4. Čepko, Ty Primosch, SAD, 2017, 6', 3+
Usamljeni vadičep bori se s tvrdoglavom staklenom bocom kako bi oslobodio sedam tajanstvenih svjetlećih buba.

5. Limun i bazga, Ilenia Cotardo, UK, 2017, 3', 3+
Dva kolibrića Limun i Bazga brat su i sestra. Njihova su krila premala pa ne mogu odletjeti u toplije krajeve s drugim pticama. Kako bi ipak pronašli način da polete, morat će izumiti razne naprave.

6. Čudesni mali crv, Anna Gentilini, UK, Austrija, 2017, 3', 3+
Verniju je dojadilo biti crv. Radije bi bio leptir. Kada se ne uspije čudesno transformirati u gusjenicu uzet će stvari u svoje ruke.

7. Koyaa: Rasplesane čarape i Tvrdoglave naljepnice, Kolja Saksida, Slovenija, 2017, 2 x 3', 3+
Koyaa je lutak koji stanuje visoko iznad oblaka, na brdovitoj litici. Inače mirne dane remete mu razigrani svakodnevni predmeti koji neočekivano ožive. Da bi zadržao uzde u svojim rukama, Koyaa svaki put iznova mora na kreativan način riješiti probleme koje izazovu nestašni predmeti. Gledamo dvije epizode animiranog serijala Koyaa u kojima Koyaa muku muči s tvrdoglavim naljepnicama i rasplesanim čarapama.

8. Koyaa: Leteća bilježnica, Kolja Saksida, Slovenija, Hrvatska, 2017, 2'45'', 3+
Koyaa odluči rješavati zadatke u bilježnici, no kad je otvori, ona oživi i odleti kao leptir. Koyaa je bezuspješno pokušava uloviti, sve dok mu na pamet ne padne kako kreativno riješiti problem.

Detalji o programu i ulaznice su dostupni na kucaarsen.hr, te na fizičkim prodajnim mjestima - u City Pointu i na blagajni Kuće umjetnosti Arsen. Ulaz na program moguć je uz COVID potvrdu, koja je potrebna za sve starije od 12 godina.

item - id = 1134962
related id = 0 -> 1130724
06. prosinac 2021 07:17