StoryEditorOCM
Ostalolucija cvitan

Pjesnici su čuđenje u svijetu: omiljena šibenska profesorica napravila svoj treći dokumentarni film

Piše Šibenski.hr
23. lipnja 2024. - 21:02

Temeljem realiziranog projekta "Dan dijalektalne poezije" u Osnovnoj školi Fausta Vrančića, prvog takvog projekta u odgojno - obrazovnim ustanovama Republike Hrvatske, Lucija Cvitan omiljena profesorica hrvatskoga jezika realizirala je svoj treći dokumentarni film pod nazivom "Pjesnici su čuđenje u svijetu".

U filmu su sudjelovali razni pjesnici Šibensko- kninske županije, a to su Josipa Bepa Jurat, Jagoda Sablić, Siniša Kostelac, Edita Vlahov, Duška Zjačić Krnić i Zlatomir Vujko, koji su govorili o prošlosti svog djelovanja kao pjesnici, o inspiraciji pisanja poezije, o ljubavi prema svojoj zajednici i čovjeku uopće.

Cilj filma je zapravo bio prikazati pjesnike kroz realan način te stvoriti jednu drugačiju sliku o čitanju i pisanju poezije te potaknuti mlađe naraštaje na što veće čitanje i pisanje poezije.

Ono što je jako važno jest ta posebno prikazana ljubav pjesnika prema svemu što nas okružuje i usmjerenje svakog čovjeka da čita poeziju i pokuša se njome izraziti na sebi svojstven način.

Ovaj film nastao iz Lucijine ljubavi prema poeziji i književnom stvaralaštvu uopće, ljubavi prema čovjeku kao pojedincu i svemu što on predstavlja sa svim svojim manama i vrlinama jer, ipak ovaj svijet ne čine zidovi i prostori nego ljudi koji su dali veliki obol svim našim lokalnim zajednicama, a to su u ovom slučaju pjesnici naše županije.

23. lipanj 2024 21:03