StoryEditorOCM
OstaloPrve klape

Danas započelo snimanje igranog filma o Draženu Petroviću Danila Šerbedžije: Baldekin postao ‘retro‘, kao iz 70-tih, bez parkinga i suvremenih auta

Piše Branimir Periša
22. rujna 2023. - 11:44
Sibenik, 220923. Na lokaciji ispred OS J. Sizgoric i sportske dvorane Baldekin, zapocelo je snimanje filma Nesto jace od mene o Drazenu Petrovicu u reziji Danila Serbedzije. Na fotografiji: Tonko Stosic kao Drazen.Niksa Stipanicev/Cropix

U petak je započelo snimanje šibenskih kadrova igranog filma o Draženu Petroviću, košarkaškom Mozartu porijeklom iz Šibenika, kojeg njegovi sugrađani od prvih dana kada je Dražen zasjao na parketu prisno nazivaju "Naš mali." Upravo tako zove se nedavno snimljen i premijerno prikazan dokumentarac Ivane Guberine, šibenske profesorice koji je publika dočekala s oduševljenjem.

Nema razloga da takav ne bude i film Danila Šerbedžije "Nešto jače od mene-priča o Draženu Petroviću" zbog kojeg se ovih dana pojedine lokacije u Šibeniku pretvaraju u kulise dijelove davnijeg grada iz 70-tih godina, bez suvremenih parking zona oko Draženova koša u Preradovićevoj, odjeće statista i dakako, bez današnjih modela automobila u kadru. Zato je odlično poslužio jedan stari fiat ‘tristać‘ izazivajući nostalgiju kod onih koji pamte da je u 70-tima taj auto bio poželjan, luksuzniji model.

Nekoliko desetaka statista svih uzrasta angažirano je na snimanju kadrova u Šibeniku, koje će, dopuste li vremenske prilike, potrajati do utorka, 26. rujna. Dražena utjelovljuje mladi glumac Domagoj Nižić, inače odbojkaš koji se uveo u košarku da bi što uspješnije iznio rolu, Draženovu majku Biserku Petrović igra Zrinka Cvitešić, starijeg brata Aleksandra glumi Pavel Matuško, a uloga oca Jole povjerena je srbijanskom glumcu Draganu Mićanoviću.

Tonko Stošić, učenik sedmog razreda igra Dražena u dječačkoj dobi. Trenirao je košarku tri godine, uzor mu je tko drugi – do li Dražen i oduševljen je prilikom da glumi svoga velikoga sugrađanina čije je igračke taktike i sheme izučavao. To mu je donijelo i novi nadimak, pa ga sada svi u školi zovu Dražen.

Komunalno redarstvo uradilo je u dogovoru s filmskom ekipom sve što treba da film bude autentičan u pogledu vremenskog razdoblja Draženovog stasavanja pod koševima.

-U planu je privremeno zatvoriti dosta gradskih lokacija, čime rukovode naši komunalni redari i policija. Neke se druge aktivnosti na ulicama poklapaju s vremenom snimanja pojedinih kadrova, no to smo uspjeli uskladiti. Ekipi je za određene kadrove potrebno najviše minut-dva, te su neka zatvaranja i glavne gradske prometnice Stjepana Radića uistinu kratkotrajna. - kaže Joško Jurić, pročelnik Odjela za komunalne djelatnosti.

Dakako, dodaje, ograničiti za kratko kretanje gradom u tu svrhu, za film o našem Draženu, smatram da nitkome ne pada teško. Niti nama u gradskim službama, a ni građanima Šibenika. Nadam se da će ekipu poslužiti vrijeme, budući da će u slučaju kiše, produžiti snimanje na šibenskim lokacijama.- zaključio je Jurić.

I redatelj Danilo Šerbedžija potvrđuje da je riječ o zahtjevnoj produkciji koja podrazumijeva snimanje na nekoliko lokacija u Šibeniku naročito na Baldekinu, gdje je Dražen odrastao. Ipak snimamo sedamdesete godine koje treba dočarati izgledom ulica, odjećom i automobilima. To je jako teško prikazati, a Šerbedžija hvali susretljivost gradske uprave i Šibenčana da u tome što bolje uspiju.

-Itakako su nam izašli u susret! - ističe redatelj za kojeg je Dražen Petrović najbolji svjetski košarkaš ikad. Osim u Draženovu rodnom Šibeniku, snimat će se u Zagrebu, Madridu i u Americi. Producenti filma su Ljubo Zdjelarević i Ivor Šiber iz produkcijske kuće Kinoteka, također poklonici košarke i virtuoza iz Šibenika. Kako je izjavio Danilo Šerbedžija, odlučili su snimiti film o cijelom životu Dražena Petrovića, a ne samo jednom njegovu dijelu.

-Dražen to zaslužuje. Izuzetno cijenim njegov život, njegov način života i sve što je postigao, kazao je Šerbedžija uoči snimanja u Šibeniku, dodajući "da samo jednom u životu snimaš film o Draženu." U snimanje je uključena i zaklada "Dražen Petrović" koju vodi Biserka Petrović, a premijera filma planirana je dogodine, 22. listopada. Tada bi "Naš mali" navršio 60 godina...

02. svibanj 2024 06:23