StoryEditorOCM
OstaloOdlazak legende

U 94. godini života napustio nas je proslavljeni hrvatski glumac Pero Kvrgić

Piše jutarnji.hr
23. prosinca 2020. - 11:39

U 94. godini života u Zagrebu je preminuo proslavljeni hrvatski glumac Pero Kvrgić. Legendarni kazališni, filmski i televizijski glumac posljednje godine života proveo je u Domu za starije osobe u Lašćinskoj, piše Jutarnji List.

Rođen je u Moravicama u Gorskom kotaru, 4. ožujka 1927. godine. U svojoj dugogodišnjoj karijeri glumio je u svim većim hrvatskim kazalištima, a često smo ga mogli vidjeti u filmovima i TV serijama. Procjenjuje se da je u karijeri imao preko 190 uloga, a glumio je čak i u poznim godinama tako je sa 'Stilskim vježbama' na kazališnoj pozornici proslavio 90. rođendan.

U karijeri je dobio brojne nagrade među kojima je i nagradu Vladimir Nazor za životno djelo. Od bivšeg predsjednika Republike Hrvatske Stjepana Mesića odlikovan je Redom kneza Branimira za izniman i dugogodišnji doprinos kulturi Republike Hrvatske, a 2007. godine dobio je i vlastitu zvijezdu u hrvatskoj Ulici slavnih na opatijskoj šetnici Slatini.

U opisu njegove bogate karijere naznačeno je ostvario uloge u impozantnom nizu klasika, tako i mnogobrojnim djelima suvremenih autora, od čega svakako treba izdvojiti nisku likova iz dramskih djela Marina Držića, od Muna iz drame "Skup", koju 1950. režira Branko Gavella, do uloga Pometa, Dunda Maroja, Zlatikuma, Arkulina, Negromanta, Staniše, Gulisava Hrvata...

Nastupao je i u nizu televizijskih i igranih filmova ("Opsada", "H-8", "Tri četvrtine sunca", "Drug predsjednik centarfor", "Sreća dolazi u 9", "Prijeki sud", "U sredini mojih dana", "Kamenita vrata", "Nausikaja", "Pont Neuf", "Doktor ludosti"...).

Svojedobno je za Jutarnji list rekao da je u cijeloj karijeri dobio samo tri loše kritike.

- Nije to ništa, ali pamtim... - našalio se Kvrgić

18. travanj 2024 12:04