StoryEditorOCM
Ostalootvorene prijave

U sklopu Meštrovićevih dana na Tvrđavi sv. Ivana održat će se kiparske radionice za djecu i odrasle, evo detalja

Piše šibenski.hr
4. kolovoza 2023. - 12:24

Otvorene su prijave za radionice kiparstva za djecu i odrasle koje će u sklopu Meštrovićevih dana biti održane na Kliještima Tvrđave sv. Ivana u četvrtak 10. kolovoza.

Meštrovićevim danima, podsjetimo, obilježava se 140. obljetnica rođenja tog najvećeg hrvatskog kipara – u sklopu manifestacije na Tvrđavi sv. Ivana od danas pa sve do 17. kolovoza boravit će šest hrvatskih kipara i kiparica koji će na najvišoj šibenskoj utvrdi stvarati nove radove, a posljednjeg dana manifestacije predstavit će ih građanima i gostima.

Kipari Andrija Gašparuš, Lucija Jelić, Petar Koši, Fran Marko Vlahinić, Iva Japec i Mirna Savić vještini modeliranja podučit će djecu i odrasle na radionicama 10. kolovoza. Dječja radionica trajat će na Kliještima Tvrđave od 9 do 12 sati, a namijenjena je polaznicima u dobi od 10 do 15 godina, dok će radionica za odrasle biti održana u poslijepodnevnim i večernjim satima istog dana, od 18 do 21 sati.

image
/Tvrđava Kulture Šibenik

„Sudionici će se tako imati priliku upoznati s vještinom modeliranja u glini, tehnikama i načinom razmišljanja u procesu istraživanja i stvaranja umjetničkog djela te izraditi portret uz stručno vodstvo akademskih kipara. Maksimalan broj polaznika po radionici je 12, a prijaviti se možete putem maila citypoint@tvrdjava-kulture.hr, uz kontakt podatke i naznaku za koju ste radionicu zainteresirani“, poručuju iz šibenske Tvrđave kulture.

"Raditi portret ne znači samo postići sličnost, proporciju, estetiku, već shvatiti bit osobe koju portretiramo. Njihovu psihologiju, detalje koji ih čine time što jesu. Sve nepravde, ponos, veselje i tugu koju su doživjeli u životu. Promatrajući druge ovakvim budnim okom, neizbježno učimo više i o sebi samima. Želimo s vama podijeliti neka od znanja koja ovo omogućuju", poziva voditelj projekta Meštrovićevih dana, kipar Andrija Gašparuš.  

Podsjetimo, u sklopu Meštrovićevih dana organizirane su još izložbe u Kninu, Drnišu i Šibeniku, a 17. kolovoza umjetnici koji će boraviti u kampusu šibenske tvrđave predstavit će svoje radove nastale na toj inspirativnoj lokaciji. U međuvremenu, svi posjetitelji sv. Ivana mogu slobodno pogledati kako izgleda njihov kreativni rad na otvorenom!

image
/Tvrđava Kulture Šibenik
27. travanj 2024 09:47