StoryEditorOCM
OstaloĐita ljetnog kina

U Tvrđavi kulture pripremili posebnu filmsku turneju šibenskim arhipelagom

Piše Šibenski.hr
11. srpnja 2023. - 11:03

Ljetno kino Barone ovoga ljeta dobiva nove pozornice, mala ljetna kina razasuta diljem omiljenih otoka i plaža šibenskog arhipelaga. Đita ljetnog kina, posebna filmska turneja šibenskim arhipelagom, ponudit će publici publici na Jadriji i otocima izbor nagrađivanih nezavisnih filmova koji su obilježili prethodnu sezonu.

Dašak filmske čarolije prostrujat će šibenskim kanalom, od najpopularnijeg gradskog kupališta Jadrije, preko koraljnog Zlarina, Faustovog otoka Prvića pa sve do našeg najvećeg i najudaljenijeg škoja – Žirja!

Projekcije Đite ljetnog kina započinju na Jadriji u četvrtak 13.7., te će se nastaviti u narednim tjednima u istom ritmu. Na Žirju se prvi naslov gleda u subotu 15. 7., a projekcije će se nastaviti svake subote. Samo dan kasnije platno se diže na Zlarinu (16.7.), a na Prviću će se u filmu uživati od 21.7.

Projekcije kreću u 21:30 sati i dobrodošli su svi ljubitelji filma.

FILMSKI NASLOVI KOJI SU OBILJEŽILI GODINU

Dio programa Đite ljetnog kina upravo je proglašeni dobitnik Nagrade publike LUX - belgijski film Blizu (Close) u režiji Lukasa Dhonta. Nagrada koju uz članove Europskog parlamenta dodjeljuju gledatelji iz cijele Europe kruna je uspjeha koji je ovaj mali nezavisni hit, suptilne režije i izvrsnih glumačkih izvedbi, postigao od svoje svjetske premijere u Cannesu prošle godine (Grand Prix), uključujući i nominacije u najvažnijim kategorijama Europske filmske nagrade te potom i nominaciju za Oscara u kategoriji najboljeg stranog filma. Kroz priču o bliskom dječačkom prijateljstvu koje nailazi na čuđenje i osudu okoline, Blizu istražuje emocije i žudnje koje tinejdžeri često osjećaju, ali rijetko razumiju.

Tijekom filmske đite u najtoplijim ljetnim mjesecima publika će moći pogledati i Joyland redatelja Saima Sadiqa – prvi pakistanski film ikad nagrađen u Cannesu i kandidiran za Oscara, ujedno i pobjednik prošlogodišnjeg ZFF-a. Iako pred gledatelje iznosi kompleksne teme, Joyland je očaravajuće zavodljiv, dirljiv, izvrsno napisan i duhovit film o obiteljskim sponama i društvenim očekivanjima. U središtu priče mladi je sanjar Haider koji nakon dugo vremena uspijeva pronaći posao – i to kao plesač u erotskom teatru, što će unijeti niz promjena u njegovu svakodnevnicu, ali i u živote supruge i cijele uže obitelji.

Promjene, ali one koje se dogode kada se iznenada preokrene hijerarhija između bogatih i siromašnih, u središtu su novog filma provokativnog švedskog autora Rubena Östlunda – Trokut tuge. Ova "komedija našeg doba" obilježila je proteklu filmsku sezonu, a svoje filmsko putovanje započela je u Cannesu osvojivši Zlatnu palmu. Ubrzo su uslijedile i sve važne nagrade Europske filmske akademije, uključujući one za najbolji film i režiju. Östlundu je ovo prvi film u cijelosti na engleskom jeziku, a jednu od glavnih uloga tumači hrvatsko-danski glumac Zlatko Burić Kićo. Film je bio nominiran i za Oscare u kategoriji najboljeg filma, režije i originalnog scenarija. 

DVA HRVATSKA FILMA U ĐITI

Ljetnoj điti priključit će se i dva filma iz ovogodišnje bogate domaće filmske produkcije – Garbura Josipa Žuvana i Punim plućima Radislava Jovanova Gonza. Velikim dijelom snimljen u šibenskom kraju, Garbura donosi priču o dvojici prijatelja iz zavađenih obitelji, a premijerno je prikazana na prestižnom Međunarodnom filmskom festivalu u San Sebastiánu. Josip Žuvan svoj je cjelovečernji prvijenac utemeljio na događajima iz vlastitog djetinjstva, a glavne uloge povjerio je Šibenčanima Mauru Ercegoviću Gracinu i Franku Floiglu.

Naš najpoznatiji redatelj glazbenih spotova i dobitnik čak deset nagrada Porin, Radislav Jovanov Gonzo, u svom dugometražnom debiju Punim plućima prati staro društvo koje se prvi put nakon deset godina okuplja povodom iznenadne smrti prijatelja. Unatoč međusobnim zamjeranjima i tajnama iz prošlosti, večer karmina postat će noć zabave i sjećanja na neka bolja vremena. U filmu dugogodišnjeg ljetnog stanovnika Gonza u glavnim ulogama pojavljaju se Judita Franković, Rakan Rushaidat i Krešimir Mikić, a glazbu za film radio je Coco Mosquito (Jinx). 

NASLOVI ZA NAJMLAĐE

Ljetnu turneju upotpunit će i dva hita za našu najmlađu publiku – Ljeto kada sam naučila letjeti, film Radivoja Andrića snimljen na otoku Hvaru i dobitnik nagrade publike u Puli (2022) te legendarna animirana pustolovina sinkronizirana na hrvatski jezik - Kralj lavova. 

TERMINI I LOKACIJE PRIKAZIVANJA

Detaljni raspored prikazivanja objavljen je na web stranici Tvrđave kulture, a projekcije će se održati na sljedećim lokacijama:

Jadrija - Mali Viganj 

Zlarin - Hrvatski centar koralja 

Prvić Šepurine - plato ispred Crkve uznesenja blažene djevice Marije 

Žirje - plato ispred Crkve Sv. Mikule 

27. travanj 2024 13:03