StoryEditorOCM
OstaloArt kino Arsen

Uzbudljiv filmski tjedan u znaku je ostvarenja nominiranih za Oscara; stiže i novi film Woodyja Allena, prvi na francuskom

Piše Marija Lončar
29. siječnja 2024. - 16:51

Filmovi nominirani za Oscare, novo ostvarenje Woodyja Allena, program za najmlađe i plesna predstava!

U Kući umjetnosti Arsen najavljuju još jedan uzbudljiv tjedan, jer publiku očekuju filmovi nominirani za prestižnu nagradu Oscar, novo ostvarenje slavnog redatelja Woodyja Allena, ali i omiljeni program za najmlađe Bubamarac te jedna plesna predstava!   ART KINO ARSEN Nominiran za Oscara u ukupno jedanaest kategorija, novi film proslavljenog grčkog filmaša Yorgosa Lanthimosa Uboga stvorenja na programu je u srijedu u 18 sati. Jedan od najhvaljenijih ostvarenja ove sezone potvrda je plodonosne suradnje jednog od najzanimljivijih redatelja suvremene kinematografije i holivudske glumačke zvijezde Emme Stone. Ova pomaknuta SF romantična komedija čija je radnja smještena u viktorijansko doba, prati fantastičnu evoluciju Belle Baxter. Mladu ženu s ruba smrti u život je vratio briljantni, odvažni znanstvenik dr. Godwin Baxter (Willlem Dafoe). Francuski film Anatomija pada koji je osvojio pet nominacija za Oscara u kategorijama najboljeg filma, režije, originalnog scenarija, montaže i glavne ženske uloge bit će prikazan u Arsenu u subotu u 20.30 sati. Mračna, intrigantna sudska drama s elementima psihološkog trilera u režiji Justine Triet prati njemačku spisateljicu Sandru koja živi povučenim životom s mužem Samuelom i sinom Danielom u francuskim Alpama. Kada Samuela jednoga dana pronađu mrtvoga u snijegu ispred kuće, Sandra postaje glavna osumnjičenica. Što se dogodi nakon toga, pogledajte u subotu na velikom platnu Arsena.

Udar sreće, jubilarni, pedeseti filmski naslov u opusu legendarnog redatelja Woodyja Allena ujedno i njegov prvi snimljen na francuskom jeziku, na rasporedu je u subotu u 18 sati. Premijerno prikazan na Mostri, triler kritika ocjenjuje najboljim Allenovim filmom u posljednjih deset godina! Za atmosferične kadrove pariških eksterijera i interijera zaslužan je talijanski snimateljski veteran Vittorio Storaro, čiji kamermanski potpis stoji i na klasicima kao što su Apokalipsa danas i Posljednji tango u Parizu, a dojmu pridonosi i Allenu omiljena jazz glazba, predvođena Cantaloupe Island Herbyja Hancocka kao svojevrsnim muzičkim lajtmotivom filma. Jedan od najoriginalnijih suvremenih filmova na temu Holokausta s ukupno pet nominacija za Oscara Zona interesa na rasporedu je u subotu u 20.30 sati. Redatelj Jonathan Glazer prikazuje zapovjednika ozloglašenog Auschwitza, Rudolfa Hössa, koji sa suprugom Hedwig i njihovo petero djece gradi idiličan dom u neposrednoj blizini logora, s druge strane bodljikave žice. I dok se njihova svakodnevica odvija duž dvoetažne vile i pomno održavanog vrta s bazenom, iz neposredne okoline odjekuju zvuci oružja i krikova.

SALTO ANIMATO  
Plesna predstava Salto Animato nastala je prema ideji Filipe Bavčević i Nastasje Štefanić Kralj, inspirirana likom Figara, a u Kuću umjetnosti Arsen stiže u nedjelju 4. veljače u 20 sati! Predstava je inspirirana komedijama francuskog književnika najpoznatijeg pod imenom Beaumarchais, odnosno konkretnije njegovom komedijom Figarova svadba ili Ludi dan, koja je između ostalog poslužila kao temelj Mozartovoj operi Figarov pir, a težnja predstave je propitati bez kojih to sastavnih elemenata opera buffa ne može, a zatim i rekombinacijom tih elemenata graditi vlastiti izvedbeni materijal.
BUBAMARAC Igrokaz ‘Mjesečeve priče‘ nastao je prema nagrađivanoj autorskoj slikovnici djevojčice Ree Ban, a u Kući umjetnosti Arsen u subotu u 11 sati izvest će ga kaštelansko dječje kazalište Škatula. Maštovita priča o maloj Zvjezdici na prilagođen način prenosi djeci koliko je važno zajedništvo i potpora prijatelja. Nedjelja u 11 sati rezervirana je za filmsku avanturu Patke selice o pačjoj obitelji koja seli na jug i na tom putu doživljava brojne dogodovštine, nova iskustva i prijatelje.
07. svibanj 2024 02:00