StoryEditorOCM
OstaloOžujak - mjesec kazališta

Večeras Kazalište Virovitica i Budala za večeru, u petak Medengaj za osnovce iz grada i županije

Piše Šibenski.hr
15. ožujka 2023. - 10:55

 

Kazalište Virovitica gostuje večeras u šibenskom HNK-u. Izvest će svoju predstavu Budala za večeru, a početak je u 20 sati.

Riječ je o modernoj komediji zabune francuskog autora Francisa Vebera, a virovitičko uprizorenje režirao je Draško Zidar koji i glumi u predstavi. Partneri na scenu su mu Goran Koši, Sara Lustig, Goran Vučko, Silvijo Švast i Iva Slavić. Najavljuju to iz šibenskog HNK i dodaju kako se radnja predstave vrti oko skupine prijatelja i okrutne igre koju igraju. Na večere, koje organiziraju jednom tjedno, zadatak im je dovesti najveću “budalu” koju mogu pronaći, a sve u cilju kako bi im ta osoba poslužila za ismijavanje. Na kraju večeri, kada “gosti” odu, skupina prijatelja bira među sobom pobjednika, odnosno onog tko je na tradicionalno druženje doveo najveću budalu.

-Moderna komedija zabune Francisa Vebera Le Dîner de cons - Večera za budale mogla bi svakako imati podnaslov Anđeo s greškom protiv Lucifera. Anđeo s greškom (Francoise) ovdje je simbol dobrote, nesebičnosti, plemenitiosti, upornosti i poštenja… zapravo svega dobroga što ovom svijetu itekako nedostaje i ako u svom nastojanju i djelima ostane usamljen taj isti svijet ga počne doživljavati i odnositi se prema njemu kao prema budali. Lucifer u liku Pierra utjelovljenje je bahatosti, prepotencije, materijalističko-hedonističkog pogleda na svijet u kojem je dopušteno, pa čak i preporučljivo, ismijavati i ponižavati druge i drugačije. No susret tih dvaju svijetova ponekad na sreću krene potpuno nepredviđenim tokom… jer Anđeo (Francoise) ima grešku i svaka njegova dobra namjera Lucifera (Pierra) uvali u još veće nevolje. Na nesreću ovo je samo komedija zabune, a ne stvarni život koji na komičan i pomalo poučan način potvrđuje izreku: Put u pakao popločen je dobrim namjerama - stoji u opisu predstave redatelja Draška Zidara.

Francis Veber francuski je scenarist i redatelj koji se proslavio tijekom sedamdesetih godina brojnim skečevima, komičnim pričama i kazališnim predstavama. Njegov spisateljski osjećaj za izgradnju komičnih zapleta potvrđuju i naslovi Tri bjegunca, Dan očeva, ali i Budala za večeru, svi adaptirani i za film.

image
Nikša Stipaničev/Cropix

Iz šibenskog HNK podsjećaju i na njihov program Ožujak - mjesec kazališta. Naime, uz popuste za umirovljenike, studente i osobe s invliditetom, do kraja mjeseca 15 posto na cijenu ulaznica svi mogu dobiti: online uz promotivni kod HNKSI0323, ali i na blagajni kazališta.

Do kraja tjedna u kazališnim predstavama uživat će i najmlađi. Najnovija predstava za djecu šibenskog kazališta Medengaj u režiji Sergeja Mioča, koja je premijerno izvedena proteklog petka te reprizno na subotnjoj matineji, i ovog je tjedna punila gledalište. Predstava se, naime, igra za učenike osnovnih škola iz grada i županije. Na repertoaru je već bila u ponedjeljak i utorak, a ponovo će biti i u petak, 17. ožujka. U šibenskom teatru očekuju da će Medengaj pogledati oko 900 osnovaca.

18. travanj 2024 08:19