StoryEditorOCM
Košarkapetar maleš

Čovjek koji je preporodio uzdrmanu Šibenku otkrio želje: ‘Spreman sam povesti ekipu u novu sezonu‘

Piše Krešimir Gulin
15. travnja 2024. - 15:43

U medijskom prostoru nerijetko se razbacuje pridjevom- legenda kluba. Međutim, Petar Maleš aktualni trener košarkaša Šibenka s pravom nosi taj epitet.

Jer, Maleš na Baldekinu ‘traje‘ od 1987. godine. Ili, s prekidom zbog pečalbe gotovo tri desetljeća, točnije 27 godina!

U tom razdoblju prošao je sve igračke, ali i trenerske kategorije. Otkako je iz tenisica uskočio u odijelo, Maleš je uglavnom radio s mlađim kategorijama.

Uglavnom, radio je jako dobar posao, budući da su kroz njegove ruke prošli Badžim, Radovčić, Nakić, Kalpić, Andabaka, Paić, Šarić, Gulin, Klarin, Pleadin, braća Tomislav i Zvonimir Ivišić... Dakle, igrači koji itetako imaju specifičnu težinu:

- Istina, prošlo je dosta dobrih igrača kroz Šibenku u vrijeme dok sam radio s mlađim kategorijama. Uostalom, imali smo i neke lijepe uspjehe. Bilo je tu dosta pobjeda. Primjerice, dva puta smo bili prvaci Dalmacije, što nije lako u konkurenciji Zadra i Splita. Također, tri puta smo igrali final four prvenstva Hrvatske- govori Maleš.

Premda je pravi vojnik kluba, Maleš nikada nije dobio prilku biti prvi trener Šibenke. A bio je desna ruka Šarinu, Anzuloviću, Juriću, dvije i po godine Milačiću i na koncu Pandži:

- Možda je s takvim rezultatima u juniorima trebala biti neka šansa, prilika. Možda je tako trebalo biti, teško mi je iz ove perspektive govoriti o razlozima. Uvijek sam se nadao da će doći ta prilika, kad tad.

Posije odlaska Milačića koncem prošle godine, mnogi su mislili kako če uprava kluba kormilo do kraja sezone udijeliti baš vama. No, bili ste tek privremeno rješenje u jednoj utakmici do dolaska Josipa Pandže:

- Htio bih stvarno istaknti dobru suradnju s Damirom Milačićem. U te dvije i po godine nismo imali niti jedan, ni najmanji incident. U krajnjoj liniji, postali smo i prijatelji. Žao mi je što je na takav način završio njegov mandat u Šibeniku, no to je život sportaša i trenera.

Iskreno, žao mi je što nisam već tada preuzeo prvu ekipu. Osjećao sam se spremnim za taj posao i htio to raditi, ali uprava je odlučila drugačije. Bez ikakve ljutnje nastavio sam normalno raditi svoj posao pomoćnika. Imao sam super suradnju s bivšim trenerom Pandžom. Rekao bih da je on dobar čovjek i dobar stručnjak. Međutim, spletom različitih okolnosti nakon odličnog početak i pet pobjeda u nizu nismo napravili iskorak i došlo je do raskida suradnje s Pandžom.

image
Niksa Stipanicev/Cropix

Konačno, rekli bismo nakon četiri mjeseca zakašnjenja, Maleš je imenovan trenerom Šibenke do kraja sezone:

- Možda sve skupa nije ispalo na pravi način, ali ja sam objeručke prihvatio tu ulogu.

Maleš je u ruke dobio ‘vrući krumpir‘. Odnosno, ekipu koja je bila u seriji od osam poraza, ali i u psihološki lošem momentu. Naime, Pandža je prije odlaska iz Šibenik priznao kako je izgubio kontrolu nad ekipom:

- Nije bilo lako preuzeti momčad u tom trenutku, no olakotna okolnost je bila što uprava pred mene nije stavila neki previsoki cilj već odraditi posao što bolje do kraja sezone. Međutim, pošto imam zaista korektan odnos za svim igračima od početka sezone znao sam da mogu napraviti neki iskorak, posebice što se tiče želje i odgovornosti. Naglasak je bio na ulazak u play off, napraviti korak više. Govorio sam im kako će tako i njihova vrijednost kao igrača postati veća. Ako nastavimo sve gubiti, teško će ti momci zaigrati u nekom boljem klubu. Naime, moje mišljenje je da svi oni imaju potencijala igrati razinu više i jednostavno su to tako shvatili. Odmah se vidio neki pomak u energiji, želji, pristupu i rezultati su vidljivi.

Semafor kaže kako su u Malešovom mandatu ostvarene dvije važne pobjede- protiv Cibone na Baldekinu i na ‘vrućem‘ gostovanju u Sinju. S ta dva slavlja Šibenka je ponovno u igri za play off uoči zadnja tri kola:

- Sve ovo zasluga je igrača, bez njih ne možeš ništa. Naravno, važna je sinergija igrača i trenera, ali sva pohvala ide njima. Bez njihova angažmana, bez njihove vjere u ono što radimo teško bi bilo. Ja sam sretan zbog toga što oni to rade i provode i na kraju se iz toga vidi da smo napravili neki pomak. Ipak, još ništa nije gotovo, imamo tri utakmice ispred sebe. Svaku sljedeću idemo na pobjedu. Jednostavno, tako sam naučio i takav mi je pristup. Kad igram bilo koju utakmicu, želim pobijediti, a kamoli ne one koje nas mogu odvesti u play off. Taj svoj moto želim prenijeti i na svoje igrače.

image

Navijači su velika potpora košarkašima Šibenke.

Niksa Stipanicev/Cropix

Prva sljedeća utakmica je u četvrtak u 20 sati na Baldekinu protiv Zaboka. Ne uđe li se u play off, mogla bi to biti posljednja ovosezonska pred svojom publikom:

- Neću tako razmišljati, već da je to zadnja prije play offa. Naravno, pozvao bih navijače u što veće broju u dvoranu. Njihova pomoć nam je jako bitna. Kada su oni pristuni na tribinama, mi igramo kudikamo bolje. Najbolji primjer je nedavna utakmica s Cibonom. Totalna suprtonost je bila protiv Dubrave kada Funcuta nije bilo na Baldekinu.

Svi vaši prethodnici kao bogatstvo Šibenke ističu dobru bazu mladih igrača:

- Ako uspijemo zadržati još jednu sezonu Skorića kojemu istječe ugovor, uz Klarina i Pleadina koji su vezani ugovorima za Šibeniku možemo stvoriti respektabilan trokut mlađih igrača za sljedeću sezonu. Naravno, naš igrač je Paić koji se vraća iz duge ozljede, ali veseli što je jako dobro reagirao u Sinju. U tu skupinu bih uvrstio i Babića, koji nije Šibenčanin ali je relativno mlad i jako potentan igrač. Taj momak igra stvarno dobro, raste kako sezona odmiče. Kvalitetan je i još može jako napredovati u budućnosti. A za ove mlađe ćemo još vidjeti, jer im je ove srzone otegotna okolnost bila to što su imali veliki broj ozljeda.

U zadnje dvije utakmice vi ste ‘izmislili‘ jednog novog golobradog košarkaša. Riječ je o Anti Brajkoviću, koji je imao lijepu minutažu i solidan učinak konra Cibone i Alkara:

- Ja sam Brajkovića već trenirao, znao sam što može donijeti. Dogodio se i splet okolnosti, jer su ozlijeđeni Klarin, Šarić, Škugor, Bobek... Brajković dosta igra za juniore, praktički je nositelj igre i manje je participirao na seniorskim treninzima. Objasnio sam mu da će igrati, pripremao ga za ulogu koju sam mu namijenio i na kraju je iskoristio svoju šansu i nema razloga da mu i dalje ne pružam adekvatnu minutažu.

Ova sezona je na izdisaju. Kakvi su vaši planovi, odnosno jeste li razgovarali s upravom oko eventualnog nastavka suradnje i iduće sezone?

- Spreman sam nastaviti započeti posao i u novoj sezoni. Također, mislim kako je to i realno očekivati. S upravom još ništa nisam razgovarao na tu temu, tako da ne znam kakva će biti konačna odluka. No, ponavljam, ja sam spreman i volio bih povesti ekipu u sljedeću sezonu. A sad što će dalje biti, to i nije sve na meni- završio je Petar Maleš.

image

Petar Maleš

Niksa Stipanicev/Cropix

 

 

29. travanj 2024 10:00