StoryEditorOCM
Košarkasad se sjetili...

Na Baldekinu dogorjelo do noktiju: Šibenka traži pojačanje na vanjskim pozicijama, mogući su i raskidi ugovora!

Piše Krešimir Gulin
25. studenog 2021. - 17:04

- Nisam očekivao da ćemo biti zadnji na tablici- kazao je za Šibenski portal Damir Milačić, trener košarkaša Šibenke nakon teškog poraza (48 razlike) od Cibone u Zagrebu. I nije on jedini koji je očekivao tako loš prvi dio sezone. Istog mišljenja je cijela armija navijača i simpatizera Narančastih, a zasigurno i ljudi koji vode klub.

Poslije slabog ulaza u sezonu, mnogi su se ponadali kako će bolji dani doći na Baldekinu nakon lijepe pobjede nad Splitom. Međutim, uslijedila su još dva bolna udarca. Posebno je težak bio onaj od sinjskog Alkara u Šibeniku, a potom je uslijedilo i već spomenuto 'šamaranje' od Cibosa u Draženovom domu:

- Slažem se da je poraz od Alkara u Šibeniku bio posebno težak. Moram biti iskren da je i mene nakon te utakmice uhvatila panika kako će sve završiti. To je za nas bila kvalifikacijska utakmica i smatram da smo u njoj apsolutno podbacili. Kako u igračkom smislu, tako i što se pristupa tiče- rekao je Ante Nakić, predsjednik Šibenke.

Nema čarobnog štapića

On je na čelo kluba došao u ne baš zavidnom trenutku, posebice financijskom. Proračun za ovu sezonu i nije toliko izdašan, a trebalo je 'posušiti' i neke stare dugove. Stoga je teško zamjeriti Nakiću kada kaže: 'Ne mogu ja kao predsjednik izvaditi čarobni štapić i riješiti sve probleme jednim potezom'.

Unatoč tome, uprava ne smije sjediti skrštenih ruku i gledati kako kola jure nizbrdo. Ili, pojačanja su nužna jer Šibenka bi s aktualnim rosterom mogla završiti u grčevitoj borbi za opstanak:

- Evo, trener već gleda, traži nekog novog igrača- potvrđuje predsjednik kluba.

image
Ante Nakić
Nikša Stipaničev/Cropix

Jasno, treneri uvijek žele jednog ili dvojicu igrača. No, pitanje je može li im to uprava osigurati:

- Sjeli smo s trenerom, razgovarali i dali zeleno svjetlo za dovođenje još jednog igrača. Želim podsjetiti da smo tijekom sezone već angažirali Roberta Kujundžića. Ovaj put ne smijemo pogriješiti. Tražimo igrača na poziciji 'jedinice', jakog na lopti, koji je i dobrog šuta. Taj igrač bi trebao praviti razliku, odnosno imati svaku večer u rukama 15-20 poena. Ili, da to bude košarkaš kome ćete bez razmišljanja gurnuti loptu u ruke kada je situacija 'biti ili ne biti'. Činjenica je da smo u nekoliko utakmica, pa i već spomenutoj s Alkarom, bili bez rješenja u napadu kada bi nam stao šut- razborito priča Nakić.

Na Baldekinu nije otvorena samo rubrika 'dolasci'. Sve više se razmišlja i o aktivaciji suprotnog smjera. Što kriti, da na Baldekinu nisu zadovoljni učinkom nekih igrača, koji su trebali biti nositelji igre, poput Arslanagića ili Paića:

- Sve opcije su otvorene. Detektirali smo taj problem i stoji teza da nismo dobili od pojedinih igrača ono što smo očekivali. Moguće je da nekima od njih ponudimo i sporazumni raskid ugovora. U tom slučaju, mogli bismo dovesti još jednog novog igrača. Znate, nije primjereno u ključnim trenucima odgovornost prebacivati na najmlađe. Trebalo bi se znati tko tada preuzima odgovornost- veli predsjednik Šibenke.

Platne liste

Odgovor na to pitanje odavno je dao Željko Obradović kada su ga pitali tko u momčadi rješava stvari u zadnjem napadu:

- Na time outu pogledam na platnu listu i onome tko je na vrhu dadem loptu da šutira u ključnom momentu - slikovit je bio Obradović.

Osim uprave i igrača, jednako važna karika u trokutu uspjeha ili neuspjeha svakog kluba je i trener. U slučaju Šibenke uloga trenera Damira Milačića je još i veća budući da je on ljetos preuzeo i ulogu sportskog direktora. Drugim riječima, imao je privilegiju biranja i dovođenja igrača, jasno u okvirima budžeta kojeg mu je uprava stavila na raspolaganje. Stoga je logično da se i pitanje njegovog povjerenja stavi na stol. Bez obzira na to što je Milačić ljetos u Šibenku doveden kao dugoročno rješenje. Uprava mu je čak htjela ponuditi četverogodišnji ugovor, no on je inzistirao na dvogodišnjem kojeg je na koncu i potpisao:

- To je doista pitanje za upravu. Na tu temu mogu samo reći da sam do sada s njima imao jako dobru suradnju- izjavio je Milačić medijima nakon utakmice s Cibonom.

Stoga smo pitanje - ima li Milačić povjerenje uprave Šibenke, uputili na pravu adresu:

- Što se mene tiče- trenutačno ima! Pratim atmosferu na treninzima koja je jako dobra, Milačić je veoma fokusiran i to mi se sviđa. Naime, ja i dalje vjerujem kako će stvari napokon krenuti na bolje. Međutim, znate kako je u sportu, rezultat sve diktira. Karikiram, ali ako Milačić izgubi sljedećih osam utakmica u nizu, jasno da će postati upitan- otvoren je Nakić.
Inače, Narančasti su se tek vratili s dalekog puta iz Češke gdje su izgubili utakmicu Alpe Adria Cupa od Pardubica, a već ih čeka novo daleko putovanje.

Alpe Adria Cup

Iduću utakmicu igraju 29. studenog u Osijeku. Podsjetimo, taj susret HT Premijer lige je odgođen zbog proboja koronavirusa u redove Šibenčana. Sada ta utakmica nosi golemi ulog u izravnoj borbi ekipa s dna tablice. Izravno iz Slavonije Narančasti putuju u Slovačku gdje u srijedu, 1. prosinca, igraju novu utakmicu Alpe Adria Cupa. Završetak te turneje je u Turopolju, gdje je 4. prosinca na rasporedu prva utakmica drugog kruga HT Premijer lige s Goricom:

- Mislim da ćemo u osamnaest dana napraviti 6000 kilometara što je vrlo zahtjevno za puno veće momčadi, a ne za našu momčad, koja je tek izašla iz korone. Slijedi nam zahtjevan period, ali na muci se poznaju junaci. Ja sam rekao, kad je momčad pripremljena i mentalno jaka ništa te ne može destabilizirati. Na kraju se broje mrtvi i ja vjerujem u happy end. Znam što radim i koliko se trudim, znam koliko se momčad trudi i jednostavno to ćemo prenijeti ponovno na teren. Mi svaku utakmicu moramo biti borbeniji od protivnika protiv kojeg god igramo. Tako će se onda podnijeti bilo kakva situacija koja se i dogodi. Kad se na takav način izlazi na teren onda se svakoga može pobijediti- zaključio je trener Šibenke.

18. travanj 2024 10:57