StoryEditorOCM
KošarkaGLAVA U BALUNU

Situacija na Baldekinu nije bajna: prva momčad je podbacila, ‘štekaju‘ i mlađe kategorije

Piše Ivo Mikuličin
7. lipnja 2024. - 08:27

 

 

 

 

 

 

 

 

Sjećate li se Rusmira Halilovića!? Nekadašnjeg trenera košarkaša dubrovačkog Juga (op.p. danas Dubrovnika) i juniorske reprezentacije bivše države.

Za njegove “vladavine pod Srđem” pamte se žestoka, ali korektna drugoligaška nadmetanja Šibenčana i Dubrovčana. Otuda i posebna, emotivna Halilovićeva povezanost s Baldekinom, o kojemu itekako razmišlja na svojoj stalnoj zagrebačkoj adresi.

- Šibenka je jedan od četiri velika hrvatska kluba. To se nikad ne smije zaboraviti. Zato bih joj htio volonterski pomoći prezentacijom svoje strategije u radu s košarkašima, posebice mladim – javio nam se Halilović (op.p. kćerka mu je zagrebačka ljepotica Vanja), s kojim desetljećima održavamo sportsko – prijateljski kontakt.

Čelnici Šibenke Ante Nakić, Nikola Grubić, Domagoj Bašić i ostali od prve su prihvatili Halilovićevu zamisao, koja, što kriti, ima i uporište i u trenutačnom ne baš zavidnom stanju u “muškom dijelu” Baldekina. Stanju, što svjedoči o već pomalo otrcanoj frazi “kako u šoldima nije sve”. Što vrijedi klupskoj upravi, koja je uz pomoć saborskog zastupnika Hrvoja Zekanovića osigurala stabilni financijski hod kluba, kad ovosezonski rezultati ne mogu zadovoljiti nikoga, ama baš nikoga tko je emotivno vezan za narančasti dres!?

Ispodprosječni rezultati

- Nije samo problem ispodprosječnih rezultata prve momčadi, već i u sve slabijim rezultatima mlađih kategorija. Do prije nekoliko godina mnogi su sportski komentatori hvalili Šibenku kao jedini klub u Hrvatskoj koji se najviše oslanja na domaće, mlade snage. Sad je sve manje izgleda da se momčad popuni iz domaćih inkubatora. Zato predlažem da se organizira Okrugli stol o budućnosti šibenske muške košarke, koji bi okupio sve stare, aktualne i buduće snage Baldekina – javio nam se dobri, stari trener Nenad Amanović, koji je s pokojnim Dankom Radićem i autorom ovih redaka, uz pokroviteljstvo Slavka Spahije, ondašnjeg predsjednika DTO Partizan, prije 52 godine obnovio posrnuli klub.

Da situacija na Baldekinu nije baš bajna (ne)posredno su priznali i članovi klupskog vodstva. Izostala je najavljena proslava 50. obljetnice kluba, iako je već formirana radna skupina za tu priliku, obavljena konzultacija s prvim predsjednikom Tomislavom Zorićem, proradila mobitelska veza s nezaboravnim Zoranom Slavnićem – Mokom, najzaslužnijim za uspjehe u dvije početne prvoligaške sezone na Baldekinu…

- Kad bi se u prošlom, socijalističkom sustavu formirala radna skupina, to bi bio najbolji znak da od planiranog neće biti ništa, pa tako, čini nam se, i od najavljene proslave velike obljetnice Šibenke – reagirali su, očito neizbježno, šibenski cinici. Može li, stoga, najavljeno predavanje Rusmira Halilovića probuditi ne samo lijepa šibenska košarkaška sjećanja, već i ubrizgati nove toliko potrebne “stručne” injekcije u radu s mladima na Baldekinu!?

Lijepe uspomene

Kad je već riječ o lijepim uspomenama, zašto se ne podsjetiti da je, uz pomoć već spomenutog veterana Nenada Amanovića i, nažalost, pokojnog Nikole Jelavića, put u savezni rang natjecanja u bivšoj državi trasirala domaća juniorska petorka (Aleksandar Petrović, Fabjan Žurić, Nenad Slavica, Predrag Šarić i Goran Furčić) s domaćim trenerom, profesorom Ivicom Slipčevićem!?

A zapravo se i ne treba vraćati toliko duboko u prošlost. U knjizi “Ši-Ši-Šibenka” pod naslovom “Mladost raširila krila”, lako je uočiti sastav iz sezone 2017/2018 s osam domaćih igrača (Radovčić, Šarić, Bašić, Gulin, Jelić, Nakić, Klepo, Paić), a na pomalo požutjelim stranicama “Slobodne Dalmacije” naslov “Lete šibenske dica”, što je osvanuo poslije utakmice Šibenka – Zagreb (104:70). Da je sazrelo vrijeme za nove šibenske tiće sugeriraju i izjave iz “mlađeg” dijela Baldekina.

- Nemam ništa protiv dolaska Halilovića. Naprotiv! No, stručna pitanja prepustio sam iskusnom Anđelku Matovu – oglasio se jasno i tolerantno Josip Milaković Jota, čelnik KK Dražen Petrović.

28. lipanj 2024 00:46