StoryEditorOCM
KošarkaTužna obljetnica

Turniri i utakmice košarkaškome Mozartu u čast: Dražena nema već 25 godina

6. lipnja 2018. - 11:03

Ugodne i vedre prve lipanjske dane u Šibeniku, zadnjih četvrt stoljeća uvijek pokvare neki tmurni oblaci. Ne govorimo o vremenskoj prognozi, nego sjeti koja uhvati Šibenčane, i to ne samo ljubitelje košarke.

Naime, u prvom tjednu lipnja obilježava se prerana i tragična smrt Dražena Petrovića. Košarkaški Mozart poginuo je u automobilskoj nesreći kod njemačkoga grada Denkendorfa 7. lipnja 1993. godine. I svakog 7. lipnja u Draženovu rodnom Šibeniku održava se prigodni program, kojim se obilježi taj tužni datum za hrvatski sport. I ne samo hrvatski, jer Dražen je ostavio trag u cijelom svijetu.

Tako će biti i ove godine, na 25. obljetnicu Draženove pogibije. Ovaj su put organizatori, Omladinski košarkaški klub "Dražen Petrović" iz Šibenika te Grad Šibenik, složili respektabilan program.

Središnji događaj je u četvrtak, 7. lipnja, u 10.30, kada će biti odana počast i položeno cvijeće kod Draženova spomenika na Baldekinu te kod Draženova Spomen-koša u Preradovićevoj ulici na Baldekinu. Oko toga centralnog događaja nerijetko se čuju prijepori u šibenskim košarkaškim krugovima. Sve u stilu tko je pozvan, a tko nije, gdje su veterani Šibenke koji su igrali s Draženom, tko drži počasne govore... Sva ona šibenska grintanja koja bi trebalo izbjeći kada je spomen na Dražena u pitanju.

Evo što na tu temu kaže Josip Milaković iz OKK "Dražen Petrović", jedan od glavnih organizatora programa obilježavanja "Sjećanje na Dražena".
– Za takve prigode se ne šalju pozivnice. Jednostavno, svi štovatelji Dražena Petrovića su pozvani. Odnosno onaj tko gaji osjećaje prema Draženu doći će sam i bez pozivnice – jasan je Milaković.

U povodu toga organiziran je i bogat sportski program. Naime, od 6. do 9. lipnja u šibenskim dvoranama na Baldekinu, Vidicima i Ražinama bit će održan 20. međunarodni košarkaški turnir "Sjećanje na Dražena" za dječake rođene 2003. i mlađe.

Bez sustezanja se može reći kako će se u ta četiri dana u Šibeniku naći sve najbolje od hrvatske košarke u kategoriji U-15. Možda i šire budući da u Krešimirov grad dolazi i snažna slovenska Olimpija. Tko zna, možda se u redovima "zmajčeka" krije i neki novi Luka Dončić, koji se na svom Facebook profilu hvali medaljom s likom Dražena Petrovića osvojenom baš na istom turniru u Šibeniku.

– Na turniru sudjeluje osam ekipa. U A-skupini su Cedevita, Olimpija, Sonik Puntamika i "Dražen Petrović". U skupini B igrat će Cibona, Split, Zadar i drniški DOŠK. Ponosni smo jer smo u Šibenik uspjeli dovesti svih četvero sudionika Final foura Prvenstva Hrvatske. Nadalje, na šibenskom turniru zaigrat će deset reprezentativaca Hrvatske koji idu na turnir u Litvu, koji slijedi odmah nakon našeg turnira. Među njima je i troje igrača OKK "Dražen Petrović", a to su braća Ivišić i Pleadin. Nema dvojbe, radi se o uvjerljivo najjačem turniru organiziranom Draženu u čast – govori Milaković.

Zatvaranje turnira te podjela pehara, medalja i nagrada je u subotu, u 13.30, u dvorani na Baldekinu.

Na koncu, poslastica će biti i dvije prijateljske utakmice U-17 reprezentacija Hrvatske i Crne Gore. One su na rasporedu u četvrtak i petak s početkom u 20 sati u dvorani na Baldekinu.

– Uspjeli smo u namjeri da reprezentacija Hrvatske koja se sprema za Svjetsko prvenstvo u Argentini odradi dio priprema i odigra dvije prijateljske utakmice, u Šibeniku. I u ovim utakmicama publika će moći gledati Šibenčane. Naime, član izabrane vrste je igrač GKK Šibenika Ivan Gulin. Zanimljivo, naknadno je pozvan i Tomislav Ivišić, koji je dvije godine mlađi od te generacije – zaključio je Milaković.

U svakom slučaju, idućih nekoliko dana sav potencijal hrvatske košarke u izlogu je u Šibeniku.

20. rujan 2024 05:49