StoryEditorOCM
Mali nogometPlesali po rubu

Splićanin zamijenio legendu hrvatskog futsala i preporodio Šibenčane. Umjesto za ostanak borit će se za titulu

Piše Krešimir Gulin
21. ožujka 2024. - 11:17

Malonogometaši Crnice žive sezonu s dva lica. Sumorno je bilo ono jesenje i zimsko kada su u deset kola osvojili svega sedam bodova. Dijametralno suprotno je ono proljetno-vedro,u kojem su Šibenčani ‘procvjetali‘ i u džep stavili 15 bodova iz devet susreta.

Drugim riječima, inače stabilni prvoligaš Crnica plesala je po rubu. Jedno vrijeme bili supliča vrlo blizu kvalifikacija za ostanak u ligi, da bi na koncu završili u elitnom društvu- doigravanju i borbi za prvaka. Da, ni titula nije nemoguća misija, jer hrvatska futsal liga je silno izjednačena i zanimljiva. Tu baš svatko svakoga može ‘skinuti‘.

Preporod Šibenčana, slučajno ili ne, dogodio se smjenom na klupi. Točnije, kada je sredinom prosinca legendarnog Mladena Pericu Štrlu zamijenio Saša Subotić.

Čovjek koji je četiri sezone igrao za Crnicu, da bi potom zaobilaznim putem preko Vrgorca preuzeo kormilo Šibenčana.

image

Saša Subotić kao igrač Crnice

Joško Šupić/Cropix

Dakle- ‘Suba spasitelj‘ malo ‘bockamo‘ 37-godišnjeg Splićanina na klupi Crnice:

- Ma kakvi! Jednostavno, liga je specifična, vrlo nezgodna. Evo recimo, Vrograc koji je kvalitetna ekipa sada mora ići u doigravanje za ostanak.

U našem slučaju promijenila se atmosfera nabolje, također kvalitetnije smo i trenirali. Sve ekipe su se pojačale, ali i mi Brazilcem Feltrinom, Argentincem Piccionijem te vratarem Odžom. U konačnici sve je to rezultiralo lijepim uspjehom u drugom dijelu sezone. Kada bismo samo gledali taj dio natjecanja bili smo drugi na tablici s najboljom gol razlikom.

Međutim, to je bilo pa prošlo. Sada slijedi play off koji je praktički novo natjecanje. Vjerujem kako još imamo prostora za napredak- počeo je naš razgovor Saša Subotić.

U četvrtfinalu doigravanja sučelit ćete se s Pulom. Prva utakmica je u petak u Istri:

- Ulaskom u play off primarni klupski cilj je ostvaren. Poglavito nakon lošeg ulaska u sezonu. Ali, kao sportaši voljeli bismo ići dalje. Svi mi volimo igrati taj play off. Pula je odlična ekipa, jako puno su uložili. Uostalom, nemaju slučajno u momčadi 6-7 stranaca uzkoje igraju još 3-4 domaća reprezentativca. Svoje visoke ambicije potvrdili su osvajanjem kupa, a sada zasigurno to žele okruniti titulom prvaka države.

Imaju višestruko veći proračun od nas, ali kada se dođe u play off onda svatko svakoga može pobijediti.

Pula je napadački vrlo opasna. Kako igraju najbolje govori podatak da su postigli najviše golova u ligi. Za nas će to biti zahtjevni dvoboji, kako fizički tako i taktički.

Međutim, ne idemo u Pulu s unaprijed izvješenom bijelom zastavom. Prošlu utakmicu smo s njima odigrali neriješeno, dakle pokazali smo da možemo.

Apsolutno smo rasterećeni, igrat ćemo bez pritiska i pokušati dati sve od sebe pa ćemo vidjeti gdje će nas to odvesti- najavljuje Subotić prvu četvrtfinalnu utakmicu doigravanja.

image

 Saša Subotić, trener Crnica

Niksa Stipanicev/Cropix

U Crnici ste proveli četiri sezone kao igrač, onda ste sjeli na klupu u ne baš zavidnoj situaciji. Je li bilo teško vratiti se u Šibenik u novoj ulozi?

- Nije bilo teško doći, jer Crnica je uvijek slovila kao klub u kojem je sve posloženo na vrhunskoj razini. Sa starijim igračima s kojima sam dijelio svlačionicu ostao sam u dobrim odnosima, kako sportskim tako i privatnim.

Prije toga sam trenerski zanat ‘pekao‘ u Vrgorcu gdje je za bolji rezultat falilo ponešto iskustva. Ove zime je stigao poziv iz Šibenika koji sam prihvatio. Ta odluka pokazala se kao dobra potez budući da smo uspjeli ostvariti zacrtani cilj, izvući klub iz teške situacije i plasirati se u play off.

U Šibeniku ste naslijedili Mladena Pericu Štrlu, jednog od najdugovječnijih trenera koji je sedam sezona bio za kormilom Crnice:

- A što da vam kažem o Štrli... On je stvarno legenda hrvatskog futsala, ali još važnije je što je ljudina. S njim imam stvarno vrhunski odnos. Zato nije bilo nikakvih problema da ga naslijedim. Možda je poslije toliko godina na jednom mjestu došlo i do zasićenja... Jednostavno, trebalo je malo ‘prokrviti‘ ekipu i to smo uspjeli.

Navodno je baš Perica, nakon što ste završili igraču karijeru, vas vidio kao svoju zamjenu na klupi Crnice?

- Istina, on je zamišljao da mu najprije budem pomoćnik u Crnici... Ali, stigao je taj poziv Vrgorca koji se nije odbiti, jer nije se lako probiti u HMNL kao trener. Eto, u konačnici sam ipak došao na klupu Crnice, doduše malo zaobilaznim putem. Ponavljam, Crnica je klub koji je uvijek poštovao sve dogovorene uvjete.

Svjestan sam da ljudima iz uprave nije lako. Zahtjevi u financijskom smislu su sve veći i nije to lako prattiti. Ostali klubovi u ligi ‘nabijaju‘ sve veći ritam. No, ja sam uvjeren da će čelnici kluba odraditi svoj posao kako treba i da će se Crnica boriti za vrh hrvatskog futsala.

image

Saša Subotić i Antonio Svirčić, predsjednik Crnice, na oproštaju od šibenskog dresa

Govorite o sve većim financijskim izdacima, znači li to da se može živjeti od futsala?

- Može se živjeti, samo treba znati kako je igračka karijera kratka. Rijetki su hrvatski igrači koji su od karijere osigrali egzistenciju do kraja života. Znate, lijepo se živi dok se igra. Jer, plaće su više nego koreketne u najboljim našim klubovima. Međutim, kada prestanate igrati morate raditi nešto drugo. Ako imate sreću ostati u futsalu kao trener, to je super. No, savjetovao bih mlađim igračima da osim sporstke karijere guraju i školu...

Futsal je u Hrvatskoj vrlo popularan. Dvorane su fino popunjene:

- Točno, imamo klubove koje navijači prate poput Torcide, Dinama... U tom smislu drago mi je što u ligu ulazi Rijeka koja očekuje podršku navijača, što najavljuje i Osijek. Ne čudi me ta popularnost jer naša liga je kvalitetna i zanimljiva. Utakmice su baš dinamične i uvijek se mogu vidjeti neki lijepi potezi.

Kakva je podrška navijača u Šibeniku?

- Svjestan sam kako je Šibenik košarkaški grad i kako je košarka sport broj jedan, barem što se tiče dvoranskih sportova. Iskreno, volio bih da je više ljudi na našim utakmicama. Evo, koristim i ovu prigodu da pozovem publiku na našu uzvratnu utakmicu četvrtfinala play offa s Pulom. Uvjeren sam da neće zažaliti jer će imati što vidjeti.

Pričate o Crnici kao o stabilnoj sredini, dojam je da već imate planove za narednu sezonu?

- Naravno, za razliku odove sezone želimo što prije složiti igračku križaljku kako bismo bili spremni na vrijeme. Čini mi se kako bismo čak trebali i malo pomladiti ekipu. Također, trebamo se okrenuti traženju nekih igrača profila kakav nam nedostaje. U svakom slučaju, siguran sam da će Crnica opet složiti konkurentnu ekipu i igrati važnu ulogu u hrvatskom futsalu- završio je Subotić.

image

 Saša Subotić, trener MNK Crnica

Nikolina Vukovic Stipanicev/Cropix
27. travanj 2024 11:51