StoryEditorOCM
NogometŠIBENSKO OTKRIĆE

Bio je na korak do odlaska, a onda je zaledio Hajduk i srušio Dinamo: ‘Nadam se da neće stati na ovome‘

Piše Davor Trutin/SN
15. ožujka 2023. - 10:46

Ove je zime redove šibenskog prvoligaša u borbi za ostanak pojačalo niz iskusnih, provjerenih igrača. Imena Zorana Kvržića, Darija Čanađije, Dejana Radonjića, pa i mlađih, ali već etabliranih Marka Đire i Amera Hiroša, trebali bi Narančastima olakšati put prema ostanku.

No, u svim razgovorima prije nastavka drugoga dijela sezone, mnogi su istaknuli kako Šibenik ima i unutarnje rezerve, koja iz niza razloga nije bila adekvatno iskorištena. U tome prednjači ime Ivana Dolčeka. Ovaj 22-godišnji krilni napadač Šibenčana prošlo je ljeto, uz Duju Čopa i Austrijanca Patricka Salomona, bio označen kao najveće pojačanje. Stigao je iz Hajduka kao posuđeni igrač, kao plemeniti ofenzivac reprezentativnog backgrounda, koji je iskoristiv na desnoj i lijevoj strani, kao klasično ili “wing-back” rješenje. Ovaj je rođeni milenijski Koprivničanin (2000.), međutim, u jesenskom dijelu prilično oscilirao, postigao je dva gola u prvenstvu i jedan u Kupu.

Znao je bljesnuti baš kao protiv Hajduka, kada je svojim golom u sedmoj minuti nadoknade donio veliki bod Šibeniku ili majstorskim pogotkom Gorici u 2:0 pobjedi u Kupu. Nikako se nije uspijevao nametnuti kao standardna opcija u momčadi, ni kod Damira Čanadija, ali ni poslije kod Marija Cvitanovića. Štoviše, u dva je navrata bio i “zaleđen” par utakmica, a navodno je bio i vrlo blizu odlaska sa Šubićevca.

Razlog nije bila neka nedisciplina, dapače, Ivan je super korektan dečko, ali očito je bilo šuma na komunikaciji sa strukom, različitih pogleda na stvari. Ali, trenerova je zadnja, a svima u interesu je bilo da se Dolček konačno uklopi i počne davati ono što zna i može. Razgovaralo se dosta, ali ni siječanjske pripreme nisu promijenile njegov status kod trenera Cvitanovića. No, u proljetnom dijelu sezone, uslijed brojnih igračkih promjena i povratka trenera Čanadija na klupu, Dolček je uskrsnuo. Postigao je prekrasne golove Gorici i Dinamu, prometnuo se u standardnog prvotimca čvrsto prigrlivši Čanadijevo povjerenje.

image
Niksa Stipanicev/Cropix

U čemu je kvaka, pitali smo trenutno najopasnijeg šibenskog napadača...

- Pa, kako cijela ekipa ovog proljeća igra bolje, tako i ja igram bolje. Svi smo se skupa podignuli, zabijam više golova. Mislim da je osnovna razlika što protekle jeseni nismo igrali toliko napadački kao ovog proljeća. A meni to očito više odgovara, lakše dolazim u šanse i prilike da postignem gol. Ove zime stiglo je i dosta novih igrača, pojačanja koja su unaprijedila našu igru, donijeli nam više opcija. Odgovara mi i takav sustav... Mislim da je to odgovor na vaše pitanje, baš “nebo i zemlja” u odnosu na jesen - smatra Dolček.

Napadač Šibenčana u rušenju prvaka na Šubićevcu zadobio je epitet igrača utakmice. Ne samo zbog lijepog gola, kada je u sprintu pretrčao gotovo od centra do kaznenog prostora i potom majstorski naciljao rašlje nemoćnog Livakovića. Stalno je prijetio visoko postavljenog obrani Dinama, pokušavao i asistirati suigračima, a uz to se borio kao lav.

Takvog Dolčeka rado bismo vidjeli uvijek jer je Šibenik s njime takvim bitno opasniji prema naprijed. A i ovaj proljetni Šibenik je posve promijenio fizionomiju igre...

- Dignuli smo se evidentno u nastavku sezone, po meni je glavni razlog ponovni dolazak trenera Damira Čanadija na klupu. Donio je sa sobom ponovnu neku energiju, učvrstio je i načinio stabilnijom obranu. Na početku ove sezone bilo je najvažnije učvrstiti obranu jer Šibenik je lani primao puno golova, i na tome je bio fokus, a manje se razmišljalo o napadu. Sada se situacija promijenila, došla su i pojačanja koja su nam unijela novu energiju, igramo više napadački i to nam je donijelo i više golova i više bodova - smatra Dolček.

Pred Šibenikom je nastavak proljetne borbe za ostanak, raspored je težak, ali ID je pun optimizma.

- Za nas je svaka utakmica kvalifikacijska, bitna i svaki bod je važan. Gorica i nije daleko od nas, sada smo opet na sedam bodova prednosti, ali ako se uđe u neku negativnu seriju s dva-tri poraza, a oni naprave neku pozitivnu seriju, sve se može okrenuti, a to ne smijemo dozvoliti. Sve je to blizu, moramo ostati hladni, biti gladni pobjeda i sve će biti dobro…

Dolček je prošle jeseni dospio u fokus javnosti izjednačujućim golom protiv Hajduka na Šubićevcu u debeloj sudačkoj nadoknadi. Funcuti su ga slavili, a na drugoj strani je bilo mnogih negativnih komentara navijača Splićana u stilu “opet nam je zabio naš”, aludirajući pritom i na pobjednički gol Emira Sahitija, kojim je prije dvije sezone srušio Hajduk na Poljudu.

Ovim golom Dinamu i sjajnom partijom sada je sve doveo u egal, ako ćemo se malo našaliti...

- Ha, bilo je dobrih igara i golova ove sezone, moglo ih je biti i više, nadam se da neće stati na ovome protiv Dinama. U dobroj sam formi, kao i momčad, cilj mi je zabiti čim više golova - skromno će Dolček, koji nije baš raspoložen za medijske istupe, još manje za neke pompozne izjave. Skroman je to, pomalo zatajan dečko, koji ima finu tehniku, brzinu, mirnoću u realizaciji, a možda mu fali još pomalo one pozitivne sportske drskosti, mangupstva, da bude još ubojitiji.

U Šibeniku su mnogi igrači ili oživjeli svoje karijere ili procvali. Ne treba ići daleko u prošlost, vidi se to u primjerima Emira Sahitija, Marina Jakoliša, Antonija Marina… Dolček je u Šibeniku na posudbi do kraja aktualne sezone nakon čega bi se trebao vratiti u Hajduk. Na Šubićevcu bi ga sigurno rado zadržali, i to kao svog igrača pod ugovorom (postoji otkupna klauzula), ali i kao posuđenog igrača.

image
Goran Mehkek/Cropix

A što o tome misli Dolček, koji je istoga dana kada smo razgovarali s njim dobio poziv za U-21 reprezentaciju za predstojeće akcije.

- Ja sam u Šibeniku bio još kao kadet, od kada su mi ostala samo lijepa sjećanja. Šibenik mi je prirastao srcu, uživam tu, grad je lijep, život u njemu također. Klub mi je drag i drago mi je da mogu Šibeniku pomoći u borbi za ostanak. A što se eventualnog ostanka na Šubićevcu tiče, to ćemo sve vidjeti na kraju sezone. Ja sam još uvijek igrač Hajduka na posudbi, a konačna odluka će se tek vidjeti nakon sezone - kazao nam je na kraju razgovora Dolček, koji se jasno nije izravno očitovao oko toga gdje bi nastavio svoju karijeru. Kao što sam kaže, sve su opcije u igri.

Ako Šibenik iz različitih razloga nije uspio zadržati M. Jakoliša i E. Sahitija, u trećem pokušaju možda bude više sreće. Zato se trebaju poklopiti mnogo stvari, a Šibenik, uostalom, još nije osigurao prvoligaški status. Pa, pričekajmo ljeto i ne samo zbog Dolčeka, već i mnogih drugih zanimljivih tema i priča koje se valjaju ovih dana na Šubićevcu...

Vratili smo se na Dinamo i na trijumf koji je donio toliko radosti i entuzijazma na Šubićevcu.

- Važna je to pobjeda za Šibenik, jako su nam bili potrebni ti bodovi. Ovo je definitivno najveća pobjeda do sada, rekao bih i najvažnija. Ima, doduše, još puno utakmica do kraja, ovo je, ajmo reći, tek početak naših dobrih igara i nastavak te naše borbe za ostanak. Dug je put pred nama, ne treba se odveć osvrtati na ostale, već nastaviti igrati u ovom ritmu, marljivo skupljati bodove i nastojati držati prednost nad Goricom.

20. travanj 2024 05:29