StoryEditorOCM
NogometJosip Knežević

Čovjek koji je zabio Šibeniku u jedinoj pobjedi u Gradskom vrtu sada igra u narančastom dresu

Piše Davor Trutin/SN
17. ožujka 2023. - 10:41

Ove sezone šibenski prvoligaš usprkos mnogim turbulentnim zbivanjima, i borbi za ostanak srušio je neke svoje crne tradicije. Pa je tako konačno riješen rebus - Koprivnica, odnosno pala je prva pobjeda protiv Slaven Belupa u srcu Podravine, pobijeđen je Dinamo na Šubićevcu nakon 13 godina...

A pred Narančastima je za njih novo iskušenje - Osijek i nova crna mačka, makar kada je u pitanju recentno razdoblje od drugog povratka u elitu. Od 10 utakmica Slavonci su slavili u njih 9, a samo jednom je Šibenik ostao neporažen, i to jesenas (1:1).

Vraćajući se u povijest, protiv Bijelo-plavih s Drave Šibenik je u gostima u 25 mečeva doživio čak 17 poraza, 7 puta igrao neodlučeno i slavio samo jednom. Bilo je to prije 15 godina, u rujnu 2008. kada je slavio 1:3 golovima Zeca (2) i Rodića. Za Osječane je poentirao Josip Knežević, sadašnji igrač Šibenika! Stoga smo uoči subotnjeg susreta pitali ofanzivnog veznjaka sjeća li se te utakmice na Gradskom vrtu?

-Sjećam se dakako, ioako je prošlo puno vremena. Ja sam tada imao svega 19 godina, tek sam počeo svoju profesionalnu karijeru. Zabio sam taj pogodak, ali Šibenik je zasluženo pobijedio. Imali su odličnu momčad, sa Zecom, Alispahićem, Rodićem naprijed, u vezi Ademi...Borili su se za 3.mjesto, izlazak u Europu. Igrao je tada i Jugović za nas, koji je i sada u Osijeku, Ivo Smoje također, koji je sada pomoćnik trenera. Eto, igrao sam tu utakmicu u kojoj je moj sadašnji klub upisao jedinu pobjedu u Gradskom vrtu ha,ha...

Može li sada to ponoviti Šibenik, sa JP u svojim redovima?

-Mi smo već pokazali, a i liga je takva da nitko nije nepobjediv. Ova nas je pobjeda protiv Dinama jako podigla u svakom pogledu, pokazali smo karakter, čvrstinu, kvalitetu. Imamo iskustvo i širinu, i ako se tako postavimo u Osijeku možemo očekivati dobar rezultat. Svakako idemo na pobjedu.

image

 Josip Knežević

Nikša Stipaničev/Cropix

Osječani očito ne leže Šibenčanima?

-Pa, nešto ima u tome ali tradicije su da se ruše.

Osijek je u krizi?

-Ne bih ulazio u probleme Osijeka, oni imaju svoje, mi svoje, i trebamo se baviti samo sobom. Ali, Osijek ima kvalitetu bez obzira što su ostali bez 10 igrača ove zime, i to jako bitnih. Ali tu su i dalje Škorić, Lovrić, Jugović, Mierez...okrenuli su se više i mladima pa su tu sada Omerović i Živković, dečki od 16, 17 godina. Obzirom da su izgubili od Hajduka krenut će nas svim silama od prve minute. U borbi su za 3.mjesto i gristi će za pobjedu. Trebamo biti hrabri, ali i pametni, čekati svoje šanse kojih će sigurno biti.

Čuje li se s nekim iz osječke svlačionice?

-Čujem se sa Škorićem, ali ne pričamo puno o nogometu već više prijateljski.

Uskoro će domaćin stari Gradski vrt zamijeniti ultra modernim Pampasom, a Šibenik je jedan od zadnjih klubova koji će istrčati na kultnom stadionu. Emocije su sigurno prisutne?

-Čujte, Osijek je moj klub, tamo sam odrastao, sa 21 godinom otisnuo se u inozemstvo. Emocije su jasno vezane za Gradski vrt. Ali, drago mi je da se izgradio Pampas, Osijek je to zaslužio zbog tradicije, brojnih igrača koji su tamo ponikli. Vjerujem da će preseljenjem na novi stadion krenuti i klub punim plućima. A, sada želim da Šibenik u svojoj borbi dobro prođe u Osijeku - kazao nam je Josip, koji je postigao prvijenac u ŠI dresu u pobjedi nad BSK-o, u Kupu. Može li sada to ponoviti i premijernim golom u obližnjem Osijeku u narančastom dresu i donijeti ekipi iz Krešimirovog grada veliki rezultat, tek ćemo vidjeti.

19. travanj 2024 01:40