StoryEditorOCM
Nogometivan prelec

Dinamovac preuzeo slavni danski klub pa priznao: ‘Zvali su me ljudi sa Šubićevca, Šibenik mi je bio zanimljiva opcija‘

Piše Robert Matteoni/SN
29. ožujka 2022. - 16:05

Pomalo neočekivano je od 15. ožujka Ivan Prelec postao trener danskog prvoligaša Vejle Boldklub! Riječ je o Superligašu koji se u Ligi 12 nakon prvog kruga nalazi na 11. mjestu i praktično je do Prelecova dolaska, prije posljednjeg kola uoči play-offa, bio otpisan.

No, sa 34-godišnjim Velikogoričaninom Vejle je slavio 2:0 protiv Odensea, te se njima i Nordsjaellandu približio na pet bodova. To je pred 10 utakmica play-offa dohvatljiv minus i praktično se preko noći promijenila atmosfera u i oko kluba.

- Sve se dogodilo prilično brzo kada su me kontaktirali iz Vejlea. Razgovarao sam s vlasnikom, koji mi je iznio dugoročniju viziju i odmah sam osjetio da je to to. Iako je Vejle bio u tom trenutku u još težoj situaciji nego što je sada, prihvatio sam poziv s velikom motivacijom. Da se nije pobijedilo Odense realno bi bilo nedohvatljivo nadoknaditi 8 bodova, ali vratili smo se među žive - kaže hrvatski trener.

Nije baš neki sretan posao uletjeti tijekom sezone koja izgleda “otpisana”?

- Brzo sam uvidio da je Vejle odlično organizirani klub, s vrlo jasnim planovima. Tako je za ljeto spreman plan A ukoliko se ostane u ligi, a imamo i plan B ako se ispadne u drugi razred. U tom bi slučaju prva ambicija bila vratiti se u Superligu. Vejle je klub velike tradicije, bili su 5 puta prvaci i 6 puta kup pobjednici do 1980-ih. Promjenama u nogometu, u kojima su bogatiji klubovi nametnuli svoju prevlast, promijenio se i status Vejlea. No, ovdje se živi nogomet punim plućima, veliki je entuzijazam oko momčadi, iako je pretposljednja na tablici. To je zbilja fascinantno, kao i atmosfera u gradu, sve je nekako obiteljski i pozitivno. Maksimalno su me lijepo primili.

Sretni ste što ste stigli na klupu Vejlea?

- Iskreno rečeno, bio sam gladan rada. Prošlo je malo manje od godinu dana od posljednjeg angažmana u Dinamu. Potom sam imao vrlo ozbiljne razgovore s jednim snažnim klubom iz istočne Europe, krenuo učiti jezik, kojeg sam na kraju naučio, ali je angažman bio zaleđen zbog političke situacije u toj zemlji. Nisam više htio čekati i kroz nekoliko tjedana dobio sam više zanimljivih ponuda. Kad se pojavila opcija Vejle nisam dvojio. Učinilo mi se odmah da je to zdrava sredina u kojoj se mogu profesionalno osjećati ispunjenim. Ovdje trener jednostavno može raditi svoj stručni posao i fokusirati se samo na to.

Imali ste, dakle, više ponuda, konkretnije?

- Bilo je poziva iz susjednih nam liga, iz arapskog svijeta, iz istočne Europe, i da, iz 1. HNL. Kontaktirali su me čelnici Šibenika, ali bilo je to u trenutku kada sam već bio dogovorio s Vejleom. Da nije bilo tog angažmana, onda bi mi šibenska opcija bila vrlo zanimljiva.

Cijeli razgovor možete pročitati OVDJE.

13. lipanj 2024 10:19