StoryEditorOCM
NogometMarin Jakoliš

Junak šibenske fešte na Veliku Gospu: Šibenčanin ‘prodisao‘ na Šubićevcu, ponovio je ono što je uspjelo samo Dinamovoj zvijezdi!

Piše Davor Trutin/SN
17. kolovoza 2021. - 11:13

Šibenski prvoligaš 27.4.2002. godine iznjedrio je jednu od najuvjerljivijih pobjeda u povijesti HNL-a. Bilo je to na Šubićevcu a žrtva je bio TŠK. Završilo je 8-0 za Šibenčane. U tom dvoboju četiri gola zabio je Mate Dragičević. Isti igrač ponovio je učinak u 4-0 pobjedi protiv Hrvatskog dragovoljca u Sigetu.

Ove nedjelje, na blagdan Velike Gospe Šibenik je upisao još jednu od pobjeda koja će ući u klupske anale, 6:2 pobjeda nad Hrvatskim dragovoljcem koji se tako prometnuo u prave žrtve šibenskog prvoligaša. Ovaj put Narančasti nisu imali Matu Dragičevića, ali na žalost Crnih iz Sigeta (igrali su u bijelim dresovima) na domaćoj strani bilo je više Dragičevića.

Nakon utakmice odmah je lansirana pošalica u stilu „probajte vašoj curi/ženi objasniti da Šibenik ima Antonija i Marina, Jakoliša i Antonija Marina. A, kao da to nisu znali razlikovati a još manje neutralizirati i gosti iz Sigeta. Nisi znao odakle dolazi prijetnja, tri gola u 9 minuta, plus promašeni zicer, pa još dva do kraja utakmice. Čudo neviđeno.

Šibenik i Hrvatski dragovoljac odigrali su jednu od najintrigantnijih utakmica HNL-a, a posebice domaćin koji je nakon neuvjerljivog prvog dijela u nastavku odigrao za pamćenje. U lepezi sjajnih poteza, junaka i mini junaka izdvaja se ime Marina Jakoliša.

-Prvo poluvrijeme bilo nam je velika triska, opomena da nikog ne smiješ podcijeniti  već igrati sa 150 posto. Kada zabiješ u prvoj minuti to može imati i negativan učinak, i to se nama dogodilo. Kada povedeš a da se nisi ni oznojio praktički. Na vrijeme smo se probudili, s dva rana pogotka u nastavku priveli utakmicu u mirnije vode i onda je s još dva gola zaključili – kaže Marin Jakoliš. Dugo smo ga čekali za intervju dan nakon velike partije.

-Ha, malo se zafeštalo nakon utakmice…Pa sam malo duže odspavao.

Prespavali su očito i njegovi suigrači prvo poluvrijeme, ali zato su u nastavku bili lavovi.

-Stvarno smo odigrali maestralno, svi do jednoga. Pogotovo nakon gola Bačelića za 2-2, znali smo da ćemo pobijediti. Baćo nam je toliko donio u mirnoći na lopti. Sve smo dali u napad, i to se isplatilo itekako. Znali smo da imamo kvalitetu, i da će nam se sve otvoriti. Sada se sve, baš sve otvorilo. A, mogli smo i ranije u prva tri kola ponešto pogoditi, i imati bod, dva više. No, sada je sve sjelo na mjesto, i lakše idemo dalje.

A, što junak večeri kaže za svoju partiju. Šibenčanin je u kratko vrijeme eksplodirao u narančastom dresu, u 180 minuta formalno i brojčano napravio više nego u 2 poljudske sezone u kojima je u 51 nastupu postigao 2 gola i imao 1 asistenciju. U Koprivnici je u prošlom kolu zabio gol za bod, a sada u 40 minuta postigao gol uz 3 asistencije! Uz sjajnu igru, koju je Sofascore, ugledna internetska statistička platforma nagradila čistom desetkom.

-Lijepo saznanje, koliko znam to je prije mene uspjelo samo Dinamovom Lovri Majeru.

Očito mu prija ovaj šibenski zrak za razliku od onog 80-ak kilometara južnijeg poljudskog?

-U čemu je kvaka pitate? Pa, znao sam da ću u Šibeniku imati povjerenje od početka, i to me ispunjavalo u mojoj namjeri da dođem na Šubićevac. Pokazalo se to točnim instinktom. Kada znate da ćete imati iskrenu podršku, da neće biti pognutih glava, već prava podrška, pa i kada ne bude išlo kako treba, kako si zamislio. To mi je najviše nedostajalo u Splitu, a evo u Šibeniku se to sve okrenulo. Bilo je i do mene nešto, ne mogu reći.

Pamtit će Marin i prvu zajedničku utakmicu sa bratom Antonijem, i to u najdražem dresu?

-To se pamti, i dočekali smo to napokon u dresu našeg Šibenika. Zaista sam sretan zbog toga. Što se Antonija tiče malo je kao i svi mi bio rezerviran u prvom dijelu, pomalo ukočen, ali u nastavku se stabilizirao, i na desnoj strani smo djelovali bolje. On me usmjerava, kaže kako da se manje trošim a da ne pati momčad, da, da upravo glas razuma ha,ha. Ma, Antonio će nam biti veliko pojačanje.

Očito se dobro slaže sa (prez)imenjakom Antonijem?

-Ma, drago mi je zbog njega jer daje sve od sebe, želeći kao svi mi, pokazati da nismo igrači za posudbe. Ovdje u Šibeniku su svi to pokazali, kao da su napokon pronašli pravu sredinu za dokazivanje. I, zbog svih drugih mi je naravno drago.

Nakon utakmice palo je i slavlje u obitelji Jakoliš u obiteljskoj kući u Crnici(oba roditelja su profesori tjelesnog odgoja?

-A, šta da vam kažem, slavlje do neba…

Morali smo ga priupitati i za onu koprivničku scenu sa dresom.

-Ne ponovilo se, i neće.

No, ponovilo se u Šibeniku, ali u drugom kontekstu.

-Ha, ovaj put sam opet ostao bez dresa, ali otišao je u sigurne ruke, u djevojke…A, onaj rastrgani iz Koprivnice sam sačuvao, dati ću ga uokviriti ha,ha.

Slavili su i navijači, Funcuti?

-Ma, svaka im čast, kada te tijekom utakmice bodre, a većinu ih znam osobno, to se samo digne. Ma, napravit ćemo sve da im priuštimo još ovakvih utakmica, odnosno pobjeda…

Na krilima ove golijade ide se na Rujevicu?

-Sada smo sa ova 4 boda dobili mir, i sve je moguće na Rujevici.

Očito, sa ovakvim Šibenikom i ova HNL sezona bi mogla biti posebna.

18. travanj 2024 13:04