StoryEditorOCM
Nogometnema više čekanja

Kustić na izvanrednoj konferenciji iznio detalje o kazni iz UEFA-e zbog ustaške zastave: ‘Ovo je velika pobjeda‘

Piše Šibenski.hr
2. listopada 2023. - 17:32

Žalbeno tijelo UEFA-ine Disciplinske komisije donijelo je odluku o kazni Hrvatskom nogometnom savezu za diskriminaciju na utakmici Europskih kvalifikacija protiv Latvije.

Zbog potrebe za brzom odlukom, Disciplinska komisija UEFA-e direktno je prepustila ovaj postupak UEFA-inom Žalbenom tijelu u skladu s člankom 29. Disciplinskog pravilnika UEFA-e.

Žalbeno tijelo donijelo je odluku u kojoj je HNS kažnjen s 10.000 eura te djelomičnim zatvaranjem stadiona (barem 1.000 mjesta) u idućoj domaćoj utakmici u UEFA-inom natjecanju. Navedena kazna o djelomičnom zatvaranju stadiona uvjetnog je karaktera, uz rok kušnje od dvije godine od donesene odluke, objavio je HNS na svojim službenim stranicama.

Nakon donošenja odluke održana je press-konferencija na kojoj su govorili predsjednik HNS-a, Marijan Kustić i voditelj prevencije sigurnosti i integriteta, Jurica Jurjević.

- Danas smo dobili kaznu, a bitno je da će stadion u Osijeku biti skroz otvoren za navijače. Kazna je 10 tisuća eura, dvije godine kušnje i s tisuću gledatelja manje. Još jednom smo sretni i zahvalni, smatramo da je ovo velika pobjeda HNS-a, naših građana i navijača. Vidimo da je UEFA prepoznala sve ono što se napravilo s naše strane da bismo prezentirali pravu stvar, a to je da se HNS bori protiv svih vrsta diskriminacije. Najbitnije da su pronađeni počinitelji i da su oni kažnjeni. Do sada bi sankcije snosio HNS. Zahvaljujemo svima koji su nam pomogli u tome i na brzoj reakciji. Bilo bi jako loše da je cijela država ispaštala zbog tri pojedinca i zastave, drago mi je zbog svih ostalih naših navijača da je sve ovo gotovo - rekao je Kustić.

- Ova odluka značajna je iz više razloga. Mi se za utakmicu u Osijeku pripremamo od kraja dvoboja u Armeniji. Iskoristit ćemo i ovu odluku i medije da tom rasizmu i diskriminaciji stanemo na kraj. Da se takvo nešto ne dogodi u Osijeku- rekao je Jurjević.

Suradnja s MUP-om?

- Pohvalio sam je, zadovoljan sam s njom. Ovako brza reakcija redara i Odjela za sigurnost, pravosudnih i policijskih tijela je sjajna. Moramo reagirati ako bude ovakvih stvari inače. Na tribinama je mjesto navijačima, ne smijemo se dovoditi u situaciju zbog nekih pojedinaca da se stadion zatvara - dodaje predsjednik HNS-a.

Prije 20-tak dana rekli ste da je 90 posto šanse za ispražnjeni stadion ili nepun kapacitet, što se promijenilo?

- Dao sam 10 posto šansi za pun stadion. Ali, ono što ja mislim, ne ulazeći u odluku Žalbene komisije UEFA-e, najbitnije je bilo da su pronađeni počinitelji. Do sad se davala kazna HNS-u, mi bi je platili i to je to. Počinitelji su nađeni i sankcionirani. Hvala UEFA-i što je prepoznala našu želju da se to razriješi i da se borimo protiv takvih stvari - kaže Kustić.

Kakve će biti strategije da se spriječe ovakve radnje u budućnosti?

- Cilj je prevencija. Ako pričamo o širem problemu, postoji neprimjereno skandiranje koje neću iskoristiti, a nama se često događa u utakmicama domaćeg prvenstva i utakmice reprezentacije kada smo nezadovoljni suđenjem. Zato smo dobili uvjetnu kaznu. Imali smo 55 tisuća Hrvata koji su to uzvikivali u Rotterdamu. Na utakmici u Rijeci smo imali 8.151 navijača, troje su napravili problem, uhićeni su i osuđeni- rekao je Jurjević.

- Mediji su jako bitni, svemu su pridonijeli prenoseći istinu. Uz sve naše napore, policije i prekršajnog suda, ne bi to bilo tako da niste vi prezentirali pravu sliku. Zahvala ide i vama. Mi samo moramo provoditi ono što imamo, kad postoji volja i želja, imamo zakone, brzo se to riješi. U sedam dana se može pronaći i sankcionirati počinitelje. Nemojmo da budemo žrtve pojedinaca, da zbog toga ispaštaju svi, ne samo navijači, nego ni i igrači. Jako puno im znači podrška - rekao je Marijan Kustić. 

Hoćete li od navijača tražiti naknadu štetu?

- Za sve troškove ćemo povući daljnje postupke. 

04. svibanj 2024 13:02