StoryEditorOCM
NogometNikica cukrov

Legendarni igrač Šibenika i Hajduka: Biti će ovo jedan od najneizvjesnijih susjedskih derbija, a ja samo želim da sve protekne bez incidenata

Piše Davor Trutin/SN
17. listopada 2021. - 08:22

Često prije dalmatinskih derbija novinari posežu za izjavama, razmišljanjima i prognozama negdašnjih istaknutih prvotimaca dva najveća dalmatinska kluba. Jedan od njih je i Nikica Cukrov, legendarni igrač Šibenika i Hajduka, bivši YU reprezentativac, koji osim što redovito i dalje prati zbivanja u HNL-u, je jedan od najmeritornijih ljudi s obje strane čija razmišljanja prije novog susjedskog derbija itekako ima težinu.

Cukija smo zatekli u branju maslina u Donjem polju, nadomak Šibenika. Ima oko 300 stabala, treba sve to i pobrati, za sada "talijanke“, kasnije će i ostale sorte doći na red. U slušalicama je zujalo, brujalo "sve u 16“ što se kaže, jer je derala bura. Ali, ništa čvrstog Šibenčanina koji je 8 sezona branio boje kluba sa Šubićevca 70-ih i kasnih 80-ih, i kasnije bio njegov trener, te Hajduka (od 1980.-1985.), ne može zaustaviti. Niti opaka bolest koja ga je napala prije nekoliko godina.

- Sve je pod kontrolom, živim zdravo, evo i sada ste me ulovili u polju, u branju maslina. Ma kakva bura, ne smeta mi ništa… - uzvratio je Nikica.

Iako je vjerojatno bio na nekim skalama među krošnjama, rado se odazvao na komentar nedjeljnog derbija.

-Bit će neizvjesna, otvorena utakmica odmah ću vam reći. Hajduku nema Livaje, a zna se koliko on znači momčadi. Do sada nisu imali prilike igrati bez njega, i sada će biti zanimljivo vidjeti reakciju momčadi kada im nema Livaje.

Je, ima tu još dobrih igrača, ali Livaja stvarno puno znači Hajduku. Ne samo igrački, već i kao pojava, autoritet… Zaista mi je teško prognozirati pobjednika, bit će vrlo, vrlo otvoreno – uvjeren je Cuki.

Pun je i hvale za svoje Šibenčane, za koje kaže:

- Šibenik ima mladu, nabrijanu ekipu, ali i kvalitetnu. Teži napadačkom nogometu kao i Hajduk, i sigurno će biti dobrog nogometa. U zadnje vrijeme su malo zakazali u realizaciji, protiv Osijeka i Gorice naprimjer, ali imaju stvarno potentne, mlade igrače, željne dokazivanja, i mogli bi napraviti dosta problema Hajduku.

Koga bi Cuki posebno izdvojio iz redova Narančastih?

- Pa, evo Marin Jakoliš, koji je ekstremno brz, okomit. Onu kontru koju su on i Marin, ovaj mali iz Dinama odigrali protiv Lokomotive to se ne viđa često. Vidi se da je nabrijan, pun motiva, elana. E, sad, koliko će biti raspoložen u nedjelju ostaje nam vidjeti. Protiv Gorice je namjestio par šansi svojim suigračima, i sam se našao u nekoliko izglednih prilika ali jednostavno ga nije išlo.

Koga bi se Šibenik po Nikici trebao pripaziti iz redova Bijelih?

- Ima Hajduk kvalitetu u napadu, ne znam od malog Bijuka, Sahitija, tu je i Mlakar, jaki su u prekidima. Vidjet ćemo, nadam se da ćemo gledati zanimljivu, otvorenu borbu, i bit će to obzirom na okolnosti jedan od najneizvjesnijih susjedskih derbija do sada. I Cukijeva želja i poruka za kraj.

- Kada igraju Šibenik i Hajduk na Šubićevcu uvijek ističemo i apeliramo na korektno navijanje. Na žalost često ne bude tako, i pozivam sve navijače, i želim da ovaj nedjeljni derbi protekne bez incidenata, da se svi skupa radujemo dalmatinskoj fešti od baluna – kazao je na kraju Nikica Cukrov.

Legenda dva kluba, koji redovito dolazi na Šubićevac na utakmice. Čuje se redovito i sa svojim splitskim prijateljima, s kojima je često nastupao na raznim turnirima veterana. Na Šubićevac također svrati, pozdravi se sa trenerima u školi nogometa, sa tajnicom Željkom. Ali, ima još jedan, vrlo važan razlog. U podmlatku Šibenika igra i njegov unuk Bruno. Kažu svi da je vrlo nadaren. Na didu, rekli bi

- Igra naprid, ima dobru livu nogu…Neka igra, on to voli, i to je najvažnije…

19. travanj 2024 09:05