StoryEditorOCM
NogometDAMIR ČANADI

‘Novi gazda Karajica nije me trebao puno nagovarati na povratak, dao mi je odriješene ruke i bolja pojačanja nego Jurić‘

Piše Ivo Mikuličin
27. ožujka 2023. - 18:56

Jedanaest bodova iz sedam utakmica ili tri pobjede (Gorica, Slaven Belupo, Dinamo), te po dva remija (Istra, Osijek) i poraza (Lokomotiva, Varaždin). To je dosadašnji učinak drugog "mandata" trenera Damira Čanadija na Šubićevcu, bolje rečeno povratka iskusnog austrijskog stručnjaka hrvatskih korijena na šibensku adresu. Bodovni ritam za plasman među četiri najbolje prvoligaške momčadi. Kao "kontra" činjenici da "narančasti" još uvijek brinu oko ostanka u ligi.

Što kriti da mnogi od nas nismo Čanadiju do kraja vjerovali, kad je minulog ljeta zborio: Ja sam dobro proučio prošlu sezonu, te utvrdio kako je neprihvatljivo da jedna momčad kao što je Šibenik prima više od dva gola po utakmici. Zato sam se u prvoj fazi odlučio na utvrđivanje obrambenih linija s vjerom da ću polako unaprjeđivati i igru u napadu.

Otkaz bez presedana

Umjesto potpore za takvo logično promišljanje Čanadi je dobio otkaz bez presedana. I dalje je redovito primao svoju plaću iz blagajne HNK Šibenik, ali nije morao dolaziti na treninge!

Što je bilo presudno u odluci da se herr Čanadi vrati na Šubićevac!?

– Pristao sam na razgovor s novim vlasnikom Željkom Karajicom, te utvrdio kako je riječ o čovjeku koji izuzetno dobro poznaje sportske prilike ili, ako hoćete, neprilike u Hrvatskoj i Europi – ​ otkrio nam je svoje karte Čanadi.

image

Čanadi se ne ustručava kazati oči u oči što mu smeta

Marko Mrkonjić/Cropix

Ne, ne smijemo sve zasluge za vrlo dobar učinak "narančastih" u zadnjim kolima pripisati isključivo prvom treneru. Novi je vlasnik posegao za igračima ili, kako je kazao već na prvoj presici, "odriješio kesu", shvaćajući da put do nove, kvalitetnije i suvremenije igre Šibenika vodi i preko novih nogometnih snaga.

Na Šubićevcu su gotovo "preko noći" osvanuli Kvržić, Čanađija, Đira, Đorić, Radonjić i Hiroš, uz napomenu da su već ranije pristigli iskusni Knežević, te (posuđeni) mladci Soldo i Krolo.

– Moram iskreno priznati da mi je sve lakše po povratku na Šubićevac. Ne samo zbog tih pojačanja, već i saznanja da radim bez ikakvih vanjskih i unutarnjih pritisaka. Ne bih u tom smislu posegao za detaljima ili (ne)primjerima, ali valjda je svakome šibenskom prijatelju nogometa, ne samo vama, koji desetljećima živite s klubom, jasno o čemu se radi. Na to se ne treba više osvrtati – ​indikativno se i (polu)službeno otvorio aktualni trener nogometaša Šibenika.

Čanadi ne krije da mu je osvježeni, pa što kriti i kvalitetniji igrački kadar, omogućio da polako, ali sigurno promovira suvremeniji nogomet, što ga je obećao već pri svom prvom dolasku na Šubićevac. Da je pomalo posprdnu tezu većine medijskih napisa o Šibenčanima kao "kraljevima remija" i "bunkerašima" preobrazio u nemalu suprotnost.

Neviđena agresija na sredini travnjaka i brza tranzicija, postali su zaštitni znaci igre "narančastih". Igre, u kojoj je isplivao Ivan Dolček, toliko zapažen u prodorima i pogocima da je dobio i poziv za mladu, Bišćanovu selekciju.

Radonjić se traži

– Imao sam otvoren razgovor s tim zaista nadarenim nogometašem, u kojemu sam ga praktički molio da se okani nekih loših navika. Ne samo u igri na travnjaku. Bolje rečeno, kazao sam mu da, ako želi postati "pravi" nogometaš, onda nema drugog puta od redovitog vježbanja i taktičke discipline – kazao nam je Čanadi.

image

Dolček je mogao i opasnije zaprijetiti Osječanima

Marko Mrkonjić/Cropix

Što kriti da svi pristigli nogometaši nisu na Šubićevcu (dosad) opravdali epitet pojačanja!? Očito je da, primjerice, iskusni Dejan Radonjić, za kojega se vjerovalo da će riješiti sve napadačke probleme Šibenčana u suparničkom kaznenom prostoru, još uvijek nije našao sebe u Čanadijevoj jasnoj koncepciji, koja od napadača traži puno trke i brzo rješavanje lopte.

No, poslije utakmice u Osijeku trener Šibenika nije htio pričati o takvim i sličnim problemima. Kao da je htio potencirati tezu kako je aktualni roster Šibenika (op.p. u srce Slavonije nije putovalo čak šest igrača) i kvalitetniji nego što se misli.

– Nije bilo tako jednostavno, kad sam shvatio da se Stefan Perić, koji je igrao dobro u zadnje vrijeme, ozlijedio u zaigravanju. Međutim, moram priznati da je njegova zamjena Kolumbijac Mesa odigrao gotovo besprijekorno, bez greške – priznaje Damir Čanadi.

Osječki sportski izvjestitelji bili su vjerojatno iznenađeni ležernošću Čanadijeva odgovora, kad su posegnuli za ne baš realnom tezom "da su narančasti otezali, od prvih minuta utakmice zadržavali igru kako bi na kraju sačuvali neodlučeni ishod".

– Pa, u Osijeku su igrali trećeplasirana momčad, koja se nada plasmanu u Europi, i devetoplasirani klub u prvoligaškoj utrci, koji se bori za "goli" opstanak. Što ste očekivali, da ćemo kod rezultata koji nam itekako odgovara srljati grlom u jagode!? Uostalom, ako želite biti realni, priznat ćete kako smo mi, Šibenčani, stvorili više opasnijih, zrelih prigoda – reagirao je Čanadi na sitnu provokaciju osječkih novinara.

Ništa bez Mese

Izuzetno drago nam je Čanadijevo priznanje "da je Mesa odigrao gotovo besprijekorno". Iskreno rečeno, nezamisliv nam je početni sastav bez nogometnog znalca kao što je relativno mladi, a već prokušani Kolumbijac. Baš kao što smo sve uvjereniji kako je mjestu u početnom sastavu sve bliži mlađahni Marko Soldo.

Njegov prodor pri kraju osječke utakmice, kojim se Šibenik s malo sreće mogao vratiti iz Slavonije i s tri boda, ponovno je aktualizirao priču o Soldinom talentu, započetu na ne tako davnoj utakmici Hajduk – Šibenik (2:1), kad je zbog ozljede morao napustiti splitski travnjak.

Da za propuštenom Soldinom prilikom žali i trener Čanadi jasno govori njegova izjava o utakmici u Osijeku: Mi nismo došli igrati na 0:0, već pobijediti. No, koji trener ne bi bio zadovoljan, kad bi u dvije utakmice s Dinamom i Osijekom osvojio četiri boda!?

Zbog Solde (i ne samo Solde!) kraj teksta, što je kombinacija glasnih razmišljanja Damira Čanadija i opservacija autora ovih redaka, rado prepuštamo vlasniku kluba Željku Karajici.

– Tko sretniji od mene da dva-tri kola prije kraja osiguramo opstanak, te u prvoligaškim utakmicama provjerimo nekolicinu zaista nadarenih mladića – kazao nam je Karajica.

Proslava rođendana neće izostati

– Ne, nemojte misliti da će izostati proslava 90. rođendana HNK Šibenik. Spletom nesretnih okolnosti, točnije činjenice da se ona trebala održati u doba najtežih previranja na Šubićevcu ili u vrijeme kad se intenzivno pregovaralo o promjeni vlasnika, izostala je ta svečanost. No, naći ćemo mi prigodan datum za to. Uostalom, klub je utemeljen u prosincu 1932. godine, ali je praktički počeo djelovati na ljeto iduće godine, kad je i definitivno formirano klupsko vodstvo – kazao nam je šibenski gospodarstvenik Ivica Plenča, stari prijatelj Željka Karajice, koji je, kažu dobro upućeni izvori, zajedno s bivšim direktorom “Vodovoda” Franom Malenicom najviše inzistirao na tome da se njemački Hrvat skrasi na Šubićevcu.


Rino Jurić: Ostajem navijač Šibenika!

– Ostajem navijač Šibenika. To što je moj sin Marino prestao biti vlasnik kluba ne mijenja moju privrženost klubu ni šibenskom zavičaju. Realno, Marino je u pravom trenutku kupio klub, ali se i u pravom trenutku povukao. Kao da je shvatio da “na daljinski” ne možeš upravljati klubom, koji se natječe u nimalo bezazlenoj konkurenciji Prve hrvatske lige – otvorio nam se Rino Jurić, koji je u minulom mandatu obavljao funkciju predsjednika Nadzornog odbora na Šubićevcu.


Raspored do 3. lipnja

Evo i rasporeda utakmica Šibenika i Gorice u preostalih 10 kola Super sport lige, koja ove sezone završava 3. lipnja. Točnije, neka naši čitatelji prosude je li realno da momčad iz Velike Gorice u nastavku prvenstva osvoji 9 bodova više od Šibenika!? Zašto devet?

To pitanje postavit će oni, koji nisu upoznati s podatkom da “narančasti” imaju osjetno bolji odnos u međusobnim susretima ili 5 naprama 2 “gorička” boda uz gol-razliku od “plus 3”.

ŠIBENIK: HAJDUK, Rijeka, GORICA, Lokomotiva, SLAVEN BELUPO, Istra, VARAŽDIN, Dinamo, OSIJEK, Hajduk.

GORICA: DINAMO, OSIJEK, Šibenik, RIJEKA, HAJDUK, Lokomotiva,

SLAVEN BELUPO, Istra, VARAŽDIN, Dinamo.


Zašto tako Čačiću!?

Pobjedama protiv Dinama, Šibenik i Istra spasili su prvenstvo od monotonije, koja je prijetila oko borbe za vrh ljestvice. No, inače korektni (i prijatelj mnogih Šibenčana) trener Dinama Ante Čačić nas je iznenadio izjavom “kako je glavni razlog poraza njegove momčadi loše stanje travnjaka u Puli i Šibeniku”, te još jednom podsjetio na to kako se njegov pulen Boško Šutalo, “zbog lošeg terena ozlijedio na Šubićevcu”.

Ako bismo koristili Čačićevu logiku, onda bi Šibenčani, koji stalno igraju (i treniraju) na Šubićevcu, zbog lošeg travnjaka, trebali biti odreda na liječenju u Krapinskim toplicama. Da je Čačićeva teza daleko od logike govori i podatak kako su “narančasti” osvojili više bodova na strani nego kod kuće.

A da se travnjak valja dovesti u “pristojno” stanje, tu dvojbe nema.

18. travanj 2024 21:14