StoryEditorOCM
Nogometprvu prebrodili

Odlučni da se vrate u društvo najboljih: Narančaste čeka još osam postaja ‘križnog puta‘

Piše Ivo Mikuličin
12. travnja 2024. - 16:25

Prvu od devet postaja "križnog puta" koji čeka Šibenčane, odlučne da se vrate u društvo najboljih, Carevićeva momčad nije prebrodila baš lako.

Pokazalo se da tvrdnje trenera Šibenika kako će Orijent biti težak suparnik nisu bile pila naopako. Riječani su umalo usporili uspješan šibenski proljetni hod. Gostujuća se momčad pokazala izuzetno neugodnim suparnikom, neovisno od toga što praktički nijednom nisu, ako izuzmemo jednu zaista atraktivnu paradu vratara Antonija Đakovića, ugrozili šibensku mrežu.

Dobro su parirali Šibenčanima u duelima na sredini travnjaka, lako čitali povremene okomite lopte domaćina prema suparničkom kaznenom prostoru. Presudila je, međutim, majstorija Ivana Božića, točnije neobranjiv gol škaricama u suprotni kut. Ne pretjerujemo kad tvrdimo kako bi se taj pogodak da su ga kojim slučajem postigli Ronaldo, Messi ili Mbape danima "vrtio" na svim svjetskim TV postajama. Ovako, on je predstavljao tek izuzetni užitak za spretnog strijelca, te blizu tisuću šibenskih prijatelja nogometa, koji su jedini u 90 "i nešto" minuta utakmice pokazali stabilnost forme.

U navijanju, koje je bilo dodatno glasno i zbog najave 41. rođendana Funcuta.

image

Ivan Božić je donio pobjedu majstorskim škaricama

Niksa Stipanicev/Cropix

Strijelac Božić je, uz tvrdnju "kako je sklon takvim nogometnim akrobacijama", priznao kako "narančaste", ako žele ostvariti više nego jasne ambicije "tek čeka pravi rat". Argument njegovoj tezi je, nema sumnje, priličan broj krivih šibenskih pasova, te nedostatak agresije napadačkog terceta u prvom poluvremenu utakmice s Orijentom. No, te slabosti nisu, novinarski je dojam, previše uzbudile, a kamoli iznervirale trenera Marija Carevića.

- Nemamo mi ni vremena, ni prostora za umiranje u ljepoti igre. Naprotiv, dobra je i minimalna pobjeda, koja sugerira da smo pojačali natjecateljski duh u odnosu na prvi dio prvenstva. Da smo puno uradili na stvaranju pobjedničkog garda -kazivao je Carević.

Izuzetno nadareni napadač Ivan Delić vjerojatno nije bio sretan, kad ga je trener promijenio u drugom poluvremenu, pogotovu što se to dogodilo poslije maestralne Delićeve role u Zmijavcima, ali kako pobjeći od dojma da je ulaskom Toševskog, Roce i Torresa šibenska igra postala čvršća, agresivnija, a napad opasniji!? Da je Delić na zadnjoj utakmici, htio on to priznati ili ne, djelovao pomalo fjakasto. Zbog ugodnog proljetnog sunca ili iskusne i tvrde riječke obrane, to on najbolje zna.

- Bio sam prisiljen na izmjene kako bih i odmorio, osvježio prvotimce, koji igraju u kontinuitetu, a koji su pri kraju susreta disali na škrge – dodatno je pojašnjavao kormilar Šibenika. Ne, nemamo ništa protiv Carevićeve logike, ali ćemo po tko zna koji put naglasiti kako Kolumbijac Torres zaslužuje bar koju minutu više tijekom utakmice jer je najizravniji u prodoru, driblingu i šutiranju prema suparničkom golu među nemalim brojem napadača, koje stručni stožer Narančastih ima na raspolaganju.

image

Roberto Punčec

Niksa Stipanicev/Cropix

Ako je, kako rekosmo, Orijent bio prvi neugodni ispit na nimalo lakom šibenskom "križnom putu" povratka u društvu najboljih, onda nam se čini kako će idući susret s BSK-om u Bijelom Brdu biti jedna od najtežih idućih postaja. Iz prostog razloga što domaćinu gori pod petama, jer se situacija na drugoligaškom dnu silno užarila buđenjem Solina, točnije pobjedom dalmatinskog ligaša protiv Sesveta u gostima.

A poslije BSK-a Šibenčanima slijede Solin, Jarun, Vukovar i Dubrava na Šubićevcu, te Dugopolje, Sesvete i (u posljednjem kolu) trenutačno vodeći Zrinski u gostima. S teško oborivom tezom kako lider iz slavonskog Jurjevca ima nešto lakši raspored do kraja proljeća.

- Kao trener sam se više puta uvjerio kako je momčad iz Bijelog brda više nego neugodan suparnik kao domaćin. Ako me nešto tješi prije puta za Slavoniju, onda je to činjenica da BSK igra na umjetnom travnjaku, točnije da je mogućnost toliko potrebne pas – igre puno veća nego na nekim drugoligaškim igralištima koja se kod loših vremenskih prilika doimaju kako neprimjerene nogometne kaljuže - kazivao nam je trener Mario Carević u neslužbenoj ćakuli još prije tvrde utakmice s Orijentom na Šubićevcu.

Na nemali ispit u mjestu nedaleko od Osijeka Šibenčani će morati bez pouzdanog stopera Duje Dujmovića koji je, uz vratara Antonija Đakovića, jedini odigrao sve ovosezonske ligaške susrete u narančastom dresu. I za taj problem trener Mario Carević je imao unaprijed pripremljeni odgovor.

- Eto prilike za naše pričuvne obrambene igrače, koji se u ovom dijelu prvenstva nisu baš naigrali. Vjerujem da ćemo naći dobro rješenje za Dujmovićev izostanak - kazivao je trener Šibenika.

image

Mario Carević, trener Šibenika

Niksa Stipanicev/Cropix

Tko će zamijeniti Dujmovića, Gačić ili netko drugi? Na to će se pitanje tražiti odgovor tijekom tjedna. Uz napomenu da Dujmovićev izostanak potencira još jedan problem. Točnije, pouzdani lijevi stoper bio je, uz wing-beka Ivana Cvijanovića, najsigurniji način da Šibenik poštuju (drugo) ligaške propozicije, koje govore kako svaku utakmicu momčad mora početi s najmanje trojicom igrača koji su na početku sezone imali manje od 21 godine.

Ako bismo pri kraju teksta slijedili Carevićevu logiku "kako je najvažnija pobjeda", onda tome svakako valja dodati da su Šibenčani u sudaru s uvijek neugodnim riječkim Orijentom još jednom ovog proljeća ostali netaknute mreže. Da su u osam zadnjih susreta primili tek jedan pogodak.

16. travanj 2024 10:29