StoryEditorOCM
Nogometlogična odluka

Otkrivamo zašto je Carević protiv Dinama na klupi ostavio bivšeg Vatrenog, poraz nije jedina loša vijest s Maksimira

Piše Davor Trutin
18. kolovoza 2024. - 10:03

Prvo od tri uzastopna gostovanja u metropoli završeno je porazom. Reklo bi se očekivano, bez obzira na vrhunski start. Dinamovom „tricom“ prekinuta je i Šibenikova nevjerojatna pobjednička serija od 16 utakmica, kojoj vjerojatno nema premca u Europi. Posljednji poraz Narančasti su upisali u studenom prošle godine, u Supersport Prvoj NL od Zrinskog.

Iako su startne pobjede nad Osijekom i Belupom podgrijavale (pretežito) navijačke nade da se na Maksimiru može ponoviti Opus Arena, eurogolom Ristovskog već u 6. minuti šibenski plan, da izdrži nalete Modrih uvodnih dvadesetak minuta brzo je pao u vodu.

A, pao je jer je Šibenik, osim što je protiv sebe imao momčad koja vrijedi 10 puta više od njegove, imao nevjerojatno našpanane igrače Dinama. Jakirevićevi igrači krenulisu s centra kao pušteni s lanca, igrali gotovo svih 90 minuta jaki, visoki presing, i time ionako ograničeni manevarski prostor šibenske momčadi, koja je još u izgradnji i svojevrsnoj tranziciji, maksimalno otežala prostor za kontru i polukontru, odnosno za zadržavanje lopte, i izlazak s više igrača naprijed.

Za razliku od Osijeka, sada su Dinamovi projektili i akcije završili u mreži, i nakon 2-0, Šibenčani su bili prizemljeni. Uza sve to, Carevićeva je momèad i protiv takvog Dinama koji je ostavio dojam ozbiljne europske momčadi, uspjela kreirati svoje šanse, puno bolje i brojnije recimo od onih na Opus Areni.

- Šteta je da nismo kod rezultata 0-0, i 1-0 za Dinamo bolje reagirali, i zabili gol. Imali smo i nakon 2-0 velike šanse, ali nismo ovaj put iskoristili te rijetke ali odlične prilike koje smo stvorili – kazivao je trener Šibenčana Carević.

image

Mario Carević

Ronald Goršić/Cropix

Meðutim, nakon svega hladne je glave i realno oslikao stanje stvari.

- Dinamo je druga dimenzija, njihova pobjeda je zaslužena. Mi smo tek ušli u ligu, devet od 11 mojih igrača je praktički iz druge lige, a to je drugi sport rekao bih, i stoga su me ljutile neke medijske najave kako se u Maksimiru igra kao nekakav derbi. Dobro smo se međutim prezentirali, imali smo kao što sam kazao tri, četiri izgledne prilike. Žao mi je što zbog nekakvog zadovoljstva nismo postigli gol. Bio bi to poticaj za dalje. Idemo se pripremati dalje, za nastavak prvenstva, za protivnike s kojima ćemo se, nadam se, lakše boriti. Dinamo je prejak i nismo imali šanse – ponovio je više puta razliku u kvaliteti između dvije momčadi Makaranin.

Ovakav Dinamo teško će bilo tko zastaviti u HNL-u, a Šibenik se za svoju prezentaciju na Maksimiru nema čega sramiti, dapače, u ovom trenutku to je vjerojatno i najbolje što su mogli ponuditi.

Carević je protiv Dinama ostavio Santinija na klupi, logično procijenivši da je uvrštenje brzonogog Torresa bolji izbor za tranziciju od robusnog centarfora iz Turnja. I Kolumbijac je iskreirao najbolju Šibenikovu šansu u nastavku, koju Božić nije iz drugog navrata pretvorio u gol, zahvaljujući velikim dijelom fenomenalnoj Nevistićevoj obrani.

Na drugoj strani Ðaković nije mogao ništa kod golova Dinama, a opet je skupio par velikih obrana. Osim gubitka utakmice u lošije aspekte ZG gostovanja spada i ozljeda Ivana Delića, koji je igrao svega petnaestak minuta nastavka, i izašao zbog ozljede gležnja.

image

 Ivan Delić ozlijedio je gležanj

Nikša Stipaničev/Cropix

Poraz od Dinama uz solidnu predstavu se brzo mora arhivirati, protiv Lokomotive i pogotovo Gorice Šibenik se ima čemu rezultatski nadati.

Dok se još uvijek očekuje kako će Šibenik do kraja prijelaznog roka angažirati jednog provjerenog veznjaka, i možda alternativu na lijevom boku, Narančasti su registrirali dvojicu Brazilaca, prvi je vezni Alves Schtscherbak Kayky (21), a drugi napafač Moises Valins Vieira (18).

Obojica su već neko vrijeme na Šubiæevcu na treningu. Prvi se nije nametnuo za sada struci, dok će drugi igrati za juniore Šibenika. Dolaze iz kluba Operario iz Ponte Grossa, a obojica su potpisali ugovore do kraja ove sezone.

 

 

 

14. rujan 2024 02:32