StoryEditorOCM
Nogometšibenčanin u kini

‘Preuzeo sam rizik, jer nije još gotovo...‘: Goran Tomić krenuo u novu avanturu na Daleki istok

Piše Tomo Ničota/SN
10. siječnja 2021. - 13:20

Goran Tomić (43) nakon tri godine naputio je klupu Lokomotive i odlazi u Guangzhou, ono što je u petak navečer još imalo notu neslužbene informacije, u subotu ujutro postalo je službeno. Lokomotiva je na svojoj internetskoj stranici objavila da se rastaje sa svojim trenerom, a novi trener postao je Jerko Leko (40).

- Goran Tomić stigao je u Lokomotivu krajem 2017. godine, u nešto više od tri godine na Kajzerici priuštio nam je nezaboravne trenutke i velebne pobjede, pobjeđivali smo u više navrata sve najveće hrvatske klubove, prošlu sezonu završili smo kao viceprvaci uz odigravanje finale Kupa... Goran Tomić je svojim rezultatima, znanjem, profesionalnošću, ali i ljudskim kvalitetama zadužio NK Lokomotivu koja će mu biti zauvijek zahvalna. Ovim putem želimo našem Goranu puno sreće u nastavku karijere!

To između ostalog piše u klupskoj posveti treneru, koji je u tri godine postao prepoznatljiva Lokomotivina marka, u javnosti istican kao jedan od najboljih hrvatskih mladih stručnjaka, čiji je rad uvijek označavan najvišim ocjenama. Jasno, osim što je on Lokomotivi donio puno toga, dala je i ona njemu potpunu afirmaciju, odluka direktora Božidara Šikića da nakon Marija Tokića priliku tada još uvijek “samo” talentiranom Tomiću pokazala se vizionarskom. I u nekim kriznim trenucima, negativnim nizovima, klub je stajao iza Tomića i davao mu podršku, s klupe Lokosa odlazi kao najdugovječniji trener među desetoricom aktualnih stručnjaka na klupama hrvatskih prvoligaša. Peto, šesto, pa onda drugo mjesto i finale Kupa, prepoznatljiva igra i solidan broj afirmiranih igrača, to je ono što je Tomić ostavio Lokomotivi, ali došlo je vrijeme za rastanak.

- Dobio sam ponudu o kojoj sam neko vrijeme razmišljao, a u petak sam definitivno prelomio. To je novi korak i novi izazov u mojoj karijeri, iako, moram reći, preuzeo sam na sebe i rizik, jer još nije sve gotovo, još postoje neke prepreke do realizacije posla. Zato vam ne mogu ništa više reći o novom klubu, morate me shvatiti - javio se Tomić u subotu prijepodne iz Medulin, gdje se opraštao od momčadi i suradnika iz kluba.

- Evo, čekam Leku da dođe, da mu predam ključeve momčadi.

Nije, dakle, Tomić potvrdio da ide u Kinu, da će sjesti na klupu Guangzhou Cityja, očito puše i na hladno, jer postoje još neke formalne prepreke do službene potvrde novog angažmana. Komplicirana je danas papirologija vezana za putovanja, pogotovo u Kinu, pandemija koronavirusa piše neke nove protokole i okreće planove u zadnji tren, zato, dok nije gotovo i potpisano, Tomić ne otvara pjenušac. Međutim, s Lokomotivom je završio.

- Bez obzira na sve, na taj rizik koji još postoji, nisam mogao više držati Lokomotivu u neizvjesnosti, ne bi bilo u redu da sam odugovlačio i onda dan prije početka drugog dijela sezone odem i ostavim klub na cjedilu. Ne mogu sjediti na dva stolca, s ljudima u Lokomotivi i suradnicima rastajem se prijateljski, ponosan na sve što smo napravili.

Tri godine na klupi jednog kluba, pogotovo u HNL-u, to je veliki pothvat.

- Slažem se, sretan sam što sam tri godine bio dio ove uspješne priče, odradili smo dobar posao. Rezultati su bili odlični, afirmirali smo igrače, klub je zaradio na njihovoj prodaji. Siguran sam da će Lokomotiva i nadalje biti uspješna.

Situacija je sada bolja

Nasljednik je Jerko Leko, koji još nema seniorskog trenerskog iskustva, odnosno, da se našalimo, ima u radnoj knjižici tek nekoliko dana prakse, nekoliko treninga s Hrvatskim dragovoljcem. Može li, po Tomićevu mišljenju, on već na proljeće Lokomotivu opet usmjeriti prema gornjem domu HNL-a?

- Vjerujem da će Leko dobro raditi, tu je već dugo, vodio je juniorsku momčad, poznaje igrače, klub, ne sumnjam da će se brzo prilagoditi i biti uspješan. Mislim, isto tako, da je situacija sad bolja nego ljetos, da su problemi koji su bili aktualni na početku sezone i tijekom jeseni iza Lokomotive i da Leko ima dobru startnu poziciju. Želim mu puno uspjeha, kao i čitavom klubu - rekao je Tomić prije nego što je “predao” momčad Jerku Leki.

25. travanj 2024 00:58